doppresent

Doppresent – doppresenter

Vad förväntas du egentligen att köpa för doppresent? Vi går igenom doppresenter, tips på doppresenter samt vad du kan köpa beroende på vilken relation du har till barnet som ska döpas. 

Tips på 11 populära doppresenter

Doppresenter från nära och kära har i alla tider överlämnats vid ett dop. Förr gav man ofta en doppresent som var av minneskaraktör. Idag är det vanligare att man ger en doppresent som kan användas, exempelvis inredningsdetaljer, kläder eller leksaker.

Ska du köpa en doppresent? Då har vi här tips på doppresenter samt råd på vad du kan och förväntas köpa beroende på vilken relation du har till barnet. Är du nära släkting så är förväntningarna såklart större än om du är en mer avlägsen kusin.

Läs även våra artiklar om barndop samt om namnkalas.

— Denna artikel innehåller reklamlänkar —

Doppresenter

Doppresenten har varit en del av dopet under väldigt lång tid och kallas även för dopgåva eller faddergåva. Traditionellt var det barnets faddrar, dopvittnena, som skulle ge en faddergåva som ursprungligen bestod av penningoffer som gudmodern hade hand om. Idag är förekommer fortfarande pengar som gåva men det är mer vanligt att man ger ”vanliga” presenter.

Längre ner på sidan hittar du tips på doppresenter.

Personliga doppresenter

En personlig doppresent kan vara av två olika slag. Det kan så klart vara vad som helst bara det har en personlig anknytning till barnet eller barnets familj. Kanske du gör en liten låda med personliga brev till barnet, så det kan läsa under olika epoker av sitt liv. Du kanske målar, gjuter eller skapar något personligt och lämnar över till barnet.

Den andra varianten av personliga presenter som man ofta syfta på vid detta uttryck är presenter med barnets namn eller födelseuppgifter, dvs de är personliga med utgångspunkt från barnet. Detta kan vara en födelsetavla, en personlig sagobok eller en namnnapp (här hittar du namnnappar).

Traditionella doppresenter

Förr var det vanligt att man gav barn minnesgåvor. Det är och var länge populärt att ge en sked i silver, ett smycke, en tennmugg eller en sparbössa. Även ljushållare eller någon finare vas kan ges som dopgåva (på Cervera finns fina doppresenter). För många föräldrar kan det vara kul att få någon present av detta slag, som kan leva kvar som minne av dopdagen. Risken med denna typ av doppresenter (förutom för smycken möjligen) är dock att de blir liggandes både under uppväxt och längre fram än så. Det är fint med traditioner, men nyttan bör också tas i beaktning.

Tips på doppresenter

En personlig doptavla / födelsetavla
Den senaste tiden har det blivit allt mer populärt att ge bort en tavla med ett personligt motiv i doppresent.

Klassisk dopsked
De traditionella doppresenterna är oftast de som lever kvar som ett minne för livet. En dopsked är en traditionell doppresent som är ett fint minne av högtidsdagen. På guldfynd.se kan du köpa smycken och traditionella doppresenter.

Personlig sagobok
Denna typ av sagobok finns i flera olika varianter och med olika historier. Det gemensamma är att man själv fyller i barnets uppgifter och barnets kompisar (där du kan vara en av vännerna). I boken kan man även lämna en personlig dophälsning.

Ge en pengagåva
Detta kan du göra i flera olika former. Du kan såklart ge kontanter – men risken är då att pengarna ”försvinner” in i vardagsekonomin. Vill du vara säker på att det går till barnet så är det bättre att öppna ett sparkonto i barnets namn. Vill du vara ännu mer personlig så kan du köpa aktier i ett bolag som du tror på, på lång sikt, där pengarna kan växa med barnet.

Stora leksaker
Populära doppresenter på senare år är även de större leksakerna såsom babygym, lära-gå-vagn och gunghäst. Även olika typer av sparkbilar är uppskattade dopgåvor även om de inte kan används förrän senare. Leksaker köper du på Jollyroom.

Praktiska saker
Varför inte satsa på en dopgåva som barnet har nytta av! Populära doppresenter i denna kategori är snuttefiltar, barnserviser, filtar, fårfällar, nappar, haklappar och såklart kläder (dessa saker hittar du Jollyroom).

Klassiska böcker
Några av de mer klassiska dopgåvorna är barnkammarböckerna eller någon gedigen sagobok med de klassiska sagoberättelserna. Köp dem exempelvis på Adlibris.

Klassiska leksaker
Födelsetåget har blivit lite av en klassiker bland doppresenter. Det är nästan så att det är lite konstigt att se ett presentbord utan denna gåva.

Avgjutningssatser
Med denna doppresent så skapar föräldrarna ett personligt minne av dopdagen. Det finns dels de klassiska varianterna där man i gips gjuter ett hand- eller fotavtryck. Dels så finns det de lite mer exklusiva varianterna där man skickar in avtrycket och får tillbaka det i form av ”glaskonst” där barns hand eller fot syns i 3D. Köp dem på Jollyroom

Smycken
Ett fint armband eller halsband som barnet kan ha under hela livet är en väldigt populär doppresent. Tänk på att länken ska kunna växa från att passa barnets smala hals tills att passa en vuxen man eller kvinna. Ibland väljer man även att gravera smycket med barnets namn och eventuellt datumet för dopet (beställ smycken online på Guldfynd.se).

Kläder
Idag är det även vanligt att man ger kläder på dopet. Ofta väljer man kanske något lite finare eller något kläd-set som ger ”mycket för pengarna”. Lindex har flera fina erbjudande och kläder från Polarn O. Pyret är alltid populärt.

Inredning
När barnet växer så behöver han eller hon lite möbler, en läslampa och annan inredning. Varför inte köpa ett bordsset med bord och två stolar? Eller en vacker barntavla till barnrummet?

Vem ska köpa vad i doppresent?

När det är dop så bör man såklart ta med sig en doppresent till det nydöpta barnet. Det är dock inte alltid helt lätt att veta vad man ska köpa. Här nedan har vi försökt att gå igenom vilka förväntningar som finns utifrån relationen till barnet och ger tips på vad de kan tänkas köpa i doppresent.

Doppresent från farmor, farfar, mormor och morfar

Från mor- och farföräldrarna så förväntas det ofta lite mer. Man måste självklart ta sin ekonomi i beaktning och alltid komma ihåg att det inte är dopgåvans kostnad som är det som spelar någon roll. Vanliga doppresenter från mormor och morfar eller farmor och farfar är ett sparkapital på ett nyöppnat bankkonto, ett fint smycke eller något praktiskt till barnet. En vanlig leksak att ge är en klassisk lära-gå-vagn eller en sparkbil. Vill du ge något mer unikt så skulle du kunna ge en graverad silversked eller varför inte ett par graverade manschettknappar om det är en pojke.

Doppresent från syskon

Har du precis blivit faster, farbror, moster eller morbror så är det allt lite extra speciallt med ett dop. Från syskon så förväntas det en liten extra finess. Det är vanligt att man här ger något personligt såsom en fin leksak, en personlig tavla, lite exklusivare kläder, en fin skallra eller ett fint smyckeskrin. Fina hand- och fotavtryck kan också vara trevligt så att föräldrarna kan skapa sina egna minnen av den här tiden i barnets liv. I denna roll så förväntas du veta vad du ska köpa och pressen kan kännas tung. En personlig gåva blir aldrig fel. En fin sagobok är också något som uppskattas och som kan följa med barnet under många år.

Doppresent från släktingar

Förväntningarna på släktingar beror helt och hållet på hur nära ni står familjen som döper sitt barn. Är du väldigt nära så förväntas du att köpa en dyrare present än om du är en mer avlägsen släkting. En bra doppresent kan vara allt från ett smycke till kläder eller leksaker. Kanske du kan köpa ett babygym eller en babysitter. Vill du slå på stort så kanske en fin fårfäll till vagnen kan vara en trevlig dopgåva. Barnservis, barnbestick, minneskista och sängkläder till spjälsängen är också vanliga och populära doppresenter. En annan populär present är en miniflagga med namn som man sedan kan plocka fram varje år på födelsedagen.

Doppresent från vänner

Från vänner till familjen har du lite friare händer när det gäller doppresenten. En fin leksak eller kläder fungerar utmärkt. En personlig filt kan vara trevligt och likaså nappar med foto på barnet eller med barnets namn som motiv. En vanlig present är även det klassiska födelsetåget, som kan sättas fram vid barnets alla födelsedagar. Andra tips är en fin morgonrock eller badrock. Varför inte köpa en personliga sagobok där barnet är hjälte i boken och där även du kan ha en liten roll.

Läs även: Tips på barnleksaker

Fler tips på vad man kan ge i doppresent

Här får du lite bonustips på vad du kan köpa i present till dopet:

  • Fyll-i-bok om barnets första år
  • Presentkort till babyfotograf
  • En mätsticka som följer barnets längd genom livet
  • En flytväst
  • Presentkort på barnpassning: Stor&Liten Barnpassning
  • En gunghäst
  • Ett månadssparande – 100 kr i månaden i 18 år
  • Något du själv gjort (ex sytt eller virkat)
  • Ett fadderbarn

De som läste om doppresent läste även mer hur ett dop går till samt om hur man kan utforma olika typer av dop.

Guider för gravid och förälder

prylar

Barnprylar

Vilka prylar behöver du till ditt barn och vilka barnprylar är överflödiga? Var köper du bra och säkra saker till ditt barn?

Läs artikeln »
Babyskydd bäst i test

Babyskydd – Bästa babyskyddet 2023

Babyskydd används i bilen från det att barnet är nyfött fram till 6-9 månaders ålder. Ett babyskydd ska placeras bakåtvänt i fram- eller baksätet och monteras med bilens trepunktsbälte. Babyskyddet är anpassat efter babyns kropp och är smalare och har en något större lutning än en bilbarnstol. Innan babyskyddet sätts in i bilen så ska du säkerställa att krockkudden är urkopplad.

Läs artikeln »
Babyshower presenter

Present till babyshower

Här har vi samlat allt du behöver veta när du ska köpa present till babyshower. Du får tips och råd på olika typer av presenter och du får även vägledning om hur du ska tänka beroende på den blivande mammans livssituation. Du hittar längre ner i artikeln 23 tips på presenter.

Läs artikeln »
Shopping barn

Shopping till barn

Butiksguide – shopping till barn. Ska du handla babykläder, barnkläder, leksaker eller mammakläder? Då hittar du tips på seriösa butiker i vår butiksguide. Handla tryggt och säkert på nätet. Shopping för dig och dina barn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.