namnkalas

Namnkalas eller namngivning

Namnkalas, namngivning, namncermoni och dop är bara några namn på festen man håller för att fira att barnet får ett namn. Hur går ett namnkalas / namngivning till? Inbjudan till namnkalaset bör du skicka ut i god tid.

Namnkalas – ett alternativ till barndop

Namnkalas

När man har ett namnkalas eller en namngivning så har barnet antagligen redan fått ett namn som registrerats hos skatteverket, men ni vill ändå fira detta. Namnkalas är något som man ofta har istället för ett dop för att uppmärksamma barnet och på ett litet högtidligt sätt ge barnet dess namn.

Ett namnkalas kan ha olika karaktär men ofta hålls det mycket enkelt, för alla nära och kära. Man bjuder på enkel mat och dryck samt har en stund där man fokuserar på barnet. Under denna stund kan man läsa en dikt, utbringa en skål för barnet och dess namn. Det kan även vara roligt att berätta för alla hur barnet har fått sitt namn eller varför just det valda namnet blev valt. Andra tips kan vara att berätta om namnets historia eller vad det står för.

Ett kul sätt att utföra själva namngivningscermonin är att alla sjunger sånger tillsammans för barnet. Detta får gärna vara barnvisor som barnet gillar. Det är ju trots allt barnets dag idag. Ett alternativ till att hälla vatten på huvudet, som det görs vid ett dop, är att istället ta hans hand- eller fotavtryck och sätta in dessa i hans album. Något roligt för framtiden kan även vara om alla skriver en liten text eller hälsning till barnet som sedan sparas i ett album eller i boken om ”mig själv”.

Längre ner på denna sida kan du även läsa om:
– Fadder vid namnkalas
– Presenter på namnkalas
– Lekar och aktiviteter
– Inbjudan

Fadder vid namnkalas / namngivning

Vid dop får barnet vanligtvis en fadder eller en gudmor/gudfar, vilket man självklart även kan utse även vid ett namnkalas. Det bör tillkännages vem som blir barnets fadder under en högtidlig stund under namnfesten. Fråga för säkerhet skull personerna i fråga i förväg så att det inte blir någon stel stämning under firandet. För de flesta är det en ära att bli tillfrågade men vissa kan tycka att det för med sig en del ansvar och förpliktelser som de kanske inte är bredda att ta. Förr var det faddrarna eller faddern som skall ta hand om barnet om det någon gång skulle hända föräldrarna något, men så är det inte länge. Idag handlar fadderskapet mer om att vara där för barnet och att stötta barnet genom livets olika delar.

Vid en namngivning är det många som även vill lämna över ett fadderbrev / fadderbevis till de nyblivna faddrarna. Detta är en tradition från dopet, där faddrarna får ett fadderbrev av prästen.

Presenter vid namnkalas / namngivning

Precis som vid dop är det vanligt att man ger presenter till barnet vid namnkalaset. Ofta är det något som kan vara som ett minne för barnet senare i livet. Exempel på vanliga presenter är minnesskedar, silverspargrisar, ljusstakar, mm. Uppskattat är även en presentkorg till bebisen med blandade saker till barnet.

Det är även vanligt att barnet får ett lite ekonomiskt bidrag, som ett startkapital att börja livet med. Gipsavgjutningar för att göra en miniatyr av barnets hand eller fot är kul att få (fler tips på doppresenter). Leksaker och andra mer praktiska/roliga/moderna saker är heller inte ovanligt att man ger. Vill man ge vanliga leksaker så hittar du prisvärda leksaker till barn under 1 år HÄR

Något som idag är väldigt uppskattat är en personlig present. Exempel på något som är otroligt populärt är en tavla eller poster med barnets namn och födelsedatum.

Kalle berättar:

Vi började med att berätta vad barnet skulle heta och varifrån vi fått namnet. Vi spelade sedan en barnlåt där alla sjöng med och presenterade sedan hans gudföräldrar. Vi hade sedan en liten ceremoni där vi hällde kranvatten på hans huvud och avslutade det hela med ett ballonguppsläpp.

Sysselsättning under namnkalaset

Ofta kan det vara bra att ha någon form av sysselsättning för att underhålla gästerna under namnkalaset. Det är kanske så att många aldrig tidigare har träffats. En så enkel sak som en tipsrunda kan lätta upp stämningen. Den behöver inte ta lång tid och frågorna ska självklart handla om barnet; Hur lång var jag när jag föddes? Vad är min älsklingsmat? Vilket stjärntecken är jag? Vad betyder mitt namn? osv.

Andra tips kan vara att ha en gästbok eller en ”mina vänner bok” som ligger på bordet under festen. Alla gäster kan då fylla i något trevligt som barnet sedan får som minne.

Idag är det även populärt med ett så kallat dopträd. Bor man i hus fungerar detta utmärkt annars kan det bli lite svårt. Det hela går ut på att man får ett träd som planteras i barnets namn och till dess minne, Det hela blir en ceremonisk händelse i sig och trädet finns sedan kvar under barnets uppväxt.

Inbjudan till namnkalaset / namngivningen

Hur man gör inbjudan till namnkalaset är mycket olika. Ska man bara bjuda de allra närmsta kanske det räcker med att man säger till när man träffas eller ringer och bjuder in ett par veckor i förväg. Det kan dock vara fint med en formel inbjudan till ett sådant här tillfälle. Det finns många sidor på nätet där man kan beställa inbjudningskort med foto på bebisen.

Vad ska man då skriva i inbjudan? Det behöver inte vara så märkvärdigt. Viktigast är att nödvändig information kommer med; Vad firar vi? Var är kalaset? Hur dags? Vilken dag? Vad bjuds det på? (så folk vet om de ska äta innan), När ska man senast meddela om man kommer (O.S.A)?, mm. Sen kan man även, beroende på situationen inkludera vägbeskrivning samt önskelista till bebisen om detta känns rätt. Ett exempel på ett kort skulle kunna vara:

Inbjudan namnkalas

Vid vilken ålder planerar du att ha barnets namnkalas eller namngivning? 

Vid vilken ålder planerar du att ha barnets namngivning?
475 röster

Barndop

Att döpas innebär att man lovar att gud är med under allas livets dagar, oavsett vad som händer. Många icke-kristna väljer att inte döpa sina barn då de tycker att tro är något som barnet själv ska få ta ställning till i äldre dagar. Läs mer om barndop.

De som läst avsnittet om namnkalas och namngivning läste även om barndop samt om hur barnet utvecklas när det är 4 månader De som läst om namnkalas och namngivning tittade även i vår Butiksguide.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om namn

dubbelnamn

Dubbelnamn

Dubbelnamn är just nu en trend i Sverige. Se om du känner igen dubbelnamnen som är de mest populära tilltalsnamnen. Idag finns även mängder av nyskapade dubbelnamn som inte är helt enkla att ta till sig. Se våra listor över ovanliga dubbelnamn.

Läs artikeln »
vanliga namn till tvillingar

Vanliga tvillingnamn

Vanliga namn på tvillingpar. Hur hittar du de 100 vanligaste namnen på tvillingpar i Sverige. Läs igenom hela topplistan över vanliga tvillingnamn så hittar du kanske dina favoritnamn i topp 100 listan.

Läs artikeln »
barnnamn

Barnnamn

Barnnamn ändras inte så mycket som man tror från år till år. Här kan du se 2021 års topplista över barnnamn. Vilket barnnamn är ditt favoritnamn?

Läs artikeln »
kungliga namn

Kungliga namn

Kungliga namn – Namn på prinsessor och prinsar. Här hittar du listor på kungliga namn som du kan använda som inspiration när du letar namn till ditt barn. Kungliga namn har länge varit populärt. Vad heter vår kungafamilj och deras barn?

Läs artikeln »
Norska namn

Norska namn

Norska namn är populära även i Sverige. Här har vi sammanställt topplistorna över de vanligaste namnen i Norge under det senaste året. Du hittar topp 50 pojknamn och flicknamn för norska barn och vuxna. 

Läs artikeln »
Grekiska namn

Namn på grekiska gudar

Namn i den grekiska mytologin. Namn på de grekiska gudarna och gudinnorna är populära namn till nyfödda barn. Du hittar cirka 450 namn som förkommer i den grekiska mytologin, på olika gudar och gudinnor.

Läs artikeln »
Tvillingnamn

Tvillingnamn

Tvillingnamn. Namn till tvillingar – hur väljer man namn till tvillingar, 9 tips. Se topplistor över de vanligaste namnen till tvillingar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.