barndop

Barndop

Fakta och information om barndop. I denna artikel svarar vi på frågor såsom; Hur går ett dop till? När döper man barnet? Var hittar du inbjudningskort och dopkort till dop och hur skriver du dopkort? Hur ser dop ut enligt svenska kyrkan? Vilka psalmer spelas på dop?

Dags att döpa barnet

Barndopet är tillfället då man lovar att gud kommer att närvara i alla skeden i barnets liv. Idag ser dock många barndopet som en ceremoni där barnet får sitt namn. Barnet har antagligen redan fått ett namn som registrerats hos skatteverket, men ett dop är ett sätt att fira detta.

Enligt svenska kyrkan så är dopet den synliga bekräftelsen på varje människas samhörighet med Gud och dopgudstjänsten en glädjens och livets fest. Dop är egentligen inget som ska förknippas med barn, då människor i alla åldrar kan döpas. Det finns ingen åldersgräns för dop, men vanligast för barn är att de döps när de är mellan 3-6 månader. Anledningen till att barn vanligtvis döps i den här åldern är huvudsakligen praktiska. Barnet är van vid att hållas i famnen, det är oftast inte för tungt och det är ofta nu den ärvda dopklänningen passar.

Evangeliet om Jesus och barnen:

Folk kom till Jesus med barn för att han skulle röra vid dem. Men lärjungarna visade bort dem.
När Jesus såg det blev han förargad och sade:
”Låt barnen komma hit till mig och hindra dem inte:
Guds rike tillhör sådana som de. Sannerligen, den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in.”
Och han tog dem i famnen, lade händerna på dem och välsignade dem.
(Mark 10:13-16).

Dopet är för de flesta kyrkor vad man kallar medlemsgrundande. Detta betyder att man automatiskt också blir medlem i den kyrka/samfund där man blir döpt. Döps man av en präst i svenska kyrkan blir man medlem i Svenska kyrkan och om man döps av en präst i Katolska kyrkan blir man medlem där.

Längre ner på denna sida kan du även läsa om:
– Gudtjänsten vid dop
– Gudmor & Gudfar
– Doppresenter
– Inbjudan

Gudtjänsten vid barndop

Dopet är ett av den kristna kyrkans sakrament som är instiftat av Kristus. Genom dessa ger Gud genom jordiska medel människan del av det himmelska livet. För att dop ska vara giltigt enligt kristendomen så måste det ske med vatten. Vatten är ett nödvändigt element men olika samfund ser olika på hur vattnet skall komma i beröring med den döpte. Vanligast är att man häller eller stänker den döpta på huvudet. Förr var det vanligast att dopet var en del av söndagens församlingsgudtjänst, men numera är det vanligt med särskilda dopgudstjänster. Innehållet kan påverkas efter era önskemål så ta upp dessa under ert dopsamtal. Delar som ingår i svenska kyrkans gudstjänst är vanligtvis:

– Psalm
– Inledningsorden till dopet
– Tackbön
– Evangeliet om Jesus och barnen
– Befrielsebönen
– Bibelläsning
– Psalm
– Dopbönen (vatten hälls i dopfunten)
– Trosbekännelsen
– Dophandlingen
– Välkomnande och överlämnande av dopljus
– Förbön
– Herrens bön
– Välsignelsen
– Psalm
– Sändningsord

Läs även om olika typer av dop eller mer om psalmer och sånger under dopet.

Gudfar / Gudmor vid dop

Att bli gudfar eller gudmor (idag kallas detta fadder) är en mycket hedersfull uppgift och personerna skall i all framtid vara ett föredöme för den som döps. Förr i tiden så ingick det i fadderskapet att man skulle gå in som adoptivförälder om föräldrarna av någon anledning gick bort. Idag har dock fadderskapet inget med detta att göra.

Gudföräldrarna är de enligt traditionen som ska hålla barnet vid dopet. Detta är en tradition som går långt tillbaka och infördes för att modern förr ansågs oren under 40 dagar efter förlossningen och fick därför inte beträda kyrkan (förr skull barndopet ske senast åtta dagar efter förlossningen). Förr behövde även en blivande gudmor eller gudfar vara döpt och helst också konfirmerad. Idag räcker det med att faddern är döpt och han eller hon bör fortfarande vara medlem i kyrkan, men detta är inte längre något krav. En viktig del av fadderskapet enligt kyrkan är att ansvara för barnets kristna fostran.

En modern fadder

Fadder och gudförälder är samma sak. En fadder ska vara en förebild för barnet och vara till hands med råd, stöd och uppmuntran.

För att vara fadder krävs det bara att man själv är döpt. Det finns ingen gräns för hur många faddrar man får ha, och man behöver inte ha någon fadder alls om man inte vill. Om du väljer att ha fadder så välj någon som du har stort förtroende för. Det kan vara en släkting eller en nära vän.

Doppresenter

Vid barndop är det vanligt att man ger presenter till barnet. Ofta är det något som kan vara som ett minne för barnet senare i livet. Exempel på klassiska presenter är minnesskedar, silverspargrisar, ljusstakar, mm. Det är även vanligt att barnet får ett lite ekonomiskt bidrag, som ett startkapital att börja livet med.

Leksaker och andra praktiska/roliga saker är heller inte ovanligt att man ger (här får du fler tips på doppresenter). Något som i alla fall föräldrarna brukar uppskatta är en avgjutningssats där man i 2D eller 3D kan föreviga minnet av barnets små söta händer och fötter. Andra presenter som är uppskattade är färdig presentkorgar till bebisen.

Idag är det även vanligt att man ger personliga presenter till barnet. Ett exempel på detta är en personlig poster. På en sådan trycks barnets namn samt barnets födelsedatum, vilket gör det till en unik tavla. Denna typ av poster eller tavla finns i flera olika modeller och färger.

Ett tips är att skicka ut en önskelista på vad ni vill ha i förväg, på så sätt får ni användbara saker. Det finns många företaget som tillämpar denna typ av önsketjänst, som säljer en massa babysaker och babykläder.

Läs även vanliga frågor och svar om dop.

Inbjudningskort dop / dopkort

Hur man gör inbjudan är mycket olika. Ska man bara bjuda de allra närmsta kanske det räcker med att man säger till när man träffas eller ringer och bjuder in ett par veckor i förväg. Det kan dock vara fint med en formel inbjudan till ett sådant här tillfälle. Det finns många sidor på nätet där man kan beställa inbjudningskort med foto på bebisen.

Vad ska man då skriva i inbjudan? Det behöver inte vara så märkvärdigt. Viktigast är att nödvändig information kommer med; Vad firar vi? Var är kalaset? I vilken kyrka? Hur dags? Vilken dag? Vad bjuds det på? (så folk vet om de ska äta innan), När ska man senast meddela om man kommer (O.S.A)?, mm. Sen kan man även, beroende på situationen inkludera vägbeskrivning samt önskelista till bebisen om detta känns rätt. Ett exempel på ett kort skulle kunna vara:

Barndop inbjudan

Tips: Besök även Dopguiden.se för att läsa mer om dop.

De som läste avsnittet om barndop läste även om, olika typer av dop, om hur ett namnkalas går till samt tittade även i vår Butiksguide.

Fler artiklar för dig med familj

barnsakerhet

Barnsäkerhet

Barnsäkerhet i hemmet. Hur barnsäkrar du ditt hem för att undvika olyckor? Fakta om hur du säkerställer att barnsäkerheten i ditt hem är hög. Tusentals barn åker varje år till akuten efter att ha skadats i hemmet.

Läs artikeln »
barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
sjukdom

Sjukdom & Allergi

Sjukdom eller allergi hos barn. Är barnet sjukt eller allergiskt? Vilka symptom ska du vara uppmärksam på? Fakta om barns sjukdom eller allergi. Vad behöver du veta om sjukdomar för att säkerställa att ditt barn är friskt och mår bra?

Läs artikeln »
sulkyvagn

Sulkyvagn

Vilken sulkyvagn ska du köpa? Vilka nackdelar finns det med en sulkyvagn? Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
flyga med barn

Flyga med barn

Flyga med barn, nyfödd eller spädbarn. Den första flygresan väcker alltid en viss oro. Att flyga med barn kan bli allt från en lugn stund till en flygtur som slutar i panik. Hur gör du för att barnet inte ska skrika under flygresan?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.