raseriutbrott barn

Raseriutbrott hos barn

Raseriutbrott hos barn är vanligare än vad man tror. Barn i trotsålder kan bli riktigt rasande. Det är vanligt att detta visar sig genom plötsliga raseriutbrott som kan komma till synes oväntade. Vad kan man göra om barnet får ständiga raseriutbrott?

Innehåll i denna artikel

Barn kan bli rasande, riktigt rasande…

När barnet är i en trotsålder är det vanligt att det får raseriutbrott. När frustrationen blir för stor och stressnivån blir hög, kan barnet mista kontrollen över sig själv.

Det är helt normalt att barn har raseriutbrott och inget att oroa sig för. I de flesta fall blir de färre, efterhand som barnet lär sig att kommunicera på andra sätt.

Läs även: 20 experttips vid trots

Vad kan man göra vid ett raseriutbrott?

Primärt ska du som föräldrar se till så att ditt barn inte skadar sig. När ett mindre barn råkar ut för att raseriutbrott har barnet inte kontroll över sig själv, utan kan kasta sig i golvet, springa in i väggar eller krossa föremål. Lyssna och känn av vad ditt barn vill. Vill barnet bli kramat och hållet så kan det ha en lugnande inverkan. Vill barnet att du håller avstånd, så gör det.

När ett barn får ett utbrott, så går det som regel inte att nå barnet med uppmaningar om att vara lugn, påpeka att det är fel och så vidare. Vänta med denna typ av förmaningar till barnet har lugnat ner sig. Låt istället utbrotten få ha sin gång. Om du som förälder blir provocerad av barnets raserianfall och får känna på raseriet själv, kan det vara bra att ta avstånd från situationen.

Läs även: Tvåårstrots

Hur kan man minska frustration och raseriutbrott?

En källa till frustration vid ett raseriutbrott är maktskillnaden mellan dig som förälder och barnet. Visa din makt med kärlek och respekt samt använd en stor portion sunt förnuft. Var vänlig men bestämd. Förklara för ditt barn varför det inte kan göra som det vill. Ge inte efter för att barnet trotsar, då detta bara gör problemen värre.

Straff till följd av raseriutbrott fyller som regel inte det syfte som man som förälder önskar. Ibland kan det vara bättre att låta raseriutbrottet gå obemärkt förbi, så länge ingen skadar sig. Var istället noga med att ge barnet mycket ros när det uppför sig bra.

Läs även: Har mitt barn ADHD?

Hur kan man förebygga raseriutbrott?

Ingen mår bra av ett raseriutbrott och det orsakar ofta mycket lidande för både föräldrar och barn. Försök att förebygga att de inträffar genom att fundera igenom nedanstående tips:

– När uppstår konflikter?Om du vet när de inträffar, så har du bättre möjlighet att förebygga dem. Försök att planera och organisera så att alltför många frustrerande situationer inte uppstår. Du ska inte låta barnet bestämma allt själv, men när du måste genomföra något som barnet inte gillar så gör det så hänsynsfullt som möjligt. Om bråk ofta uppstår när barnet ska klä på sig så kan en lösning vara att barnet får vara med och välja vilka strumpor, vantar eller byxor han eller hon ska använda.

– Vad kommer hända idag?Genom att förbereda barnet på vad som kommer hända en viss dag så kan man till en viss grad förebygga konflikter och bråk. Var tydlig med vad du förväntar dig, men ha ett positivt fokus. Det är inte så bra att säga: ”Idag vill jag inte att du skriker och bråkar när vi stänger av tv:n.” Prova istället: ”Idag ska vi bara se en film, som du kan välja, sen ska vi stänga tv:n och äta kvällsmat.”

– Stör raseriutbrotten omgivningen?Ibland kan raseriutbrott komma oväntat i exempelvis affären eller på bussen. Det är då som förälder lätt att känna sig stressad och frustrerad över att barnet stör folk i omgivningen. Om denna typ av scenario inträffar så ska du undvika att visa för barnet att situationen besvärar dig. Annars kan barnet lära sig att utnyttja detta mer regelbundet för att få igenom sin vilja. Försök att visa dig relativt opåverkad, även om det är svårt.

– Föregår du med gott exempel?Om du själv reagerar våldsamt och aggressivt när något går emot sig så är det svårt att lära barnet att reagera på ett mer förnuftigt sätt. I en trotsig period är det många föräldrar som upptäcker att de kanske också måste jobba lite med att få kontroll över sina egna känslor.

Läs även: Så hanterar du trots.

Källa flytningar: 1177, graviditetssymptom.se, minbebis.se, intiminformation.se, tryggabarn.nu och svar från barnmorskor.

Fler artiklar för dig med familj

separera underhall
Underhållsbidrag

Fakta och regler om att betala underhåll för barn samt förklaring av underhållsbidraget. Hur mycket underhåll ska man betala för ett barn? Vilken underhållsskyldighet har du? Vad ingår i underhållet? Beräkna underhållet?

Läs artikeln »
Sittvagn bäst i test
Sittvagn : Bästa sittvagnen 2024

Sittvagn – Fakta och tips om sittvagnar. Vilken sittvagn ska du köpa? Vad ska du tänka på när du väljer sittvagn? Allt om sittvagnar hittar du här. Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
sulkyvagn
Sulkyvagn

Vilken sulkyvagn ska du köpa? Vilka nackdelar finns det med en sulkyvagn? Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
separera barn växelvis boende 0-6 år
Barn i åldern 0-6 år

Små barns anknytning till föräldrarna påverkas vid växelvis boende. Hur anknytningen påverkar barnet är det dock delade meningar om. Vid växelvis boende kan en anknytning uppstå till båda föräldrarna och ofta mår barn bättre när barnet får träffa både mamman och pappan.

Läs artikeln »
2dagis barn
Barn på två olika förskolor

Barn på två olika dagis / förskolor. 2 dagis / förskolor kan bli verklighet när föräldrarna separerar och väljer att bosätta sig på olika orter. Det är fullt möjligt att ha ett barn på två olika dagis / förskolor men inte på två olika skolor.

Läs artikeln »
prylar
Barnprylar

Vilka prylar behöver du till ditt barn och vilka barnprylar är överflödiga? Var köper du bra och säkra saker till ditt barn?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.