forhallande

Förhållandet och relationen

Relationen när du är gravid eller har fått barn kan lätt bli sämre. Förhållandet när du är gravid eller lever i en relation med barn får ofta utstå stora prövningar och utmaningar. Hur får du din relation att överleva graviditeten och livet med ett nyfött barn? Förhållandet kan mycket väl blomma under tiden med ett nyfött barn. För många kan dock förhållandet ta stor skada av de påfrestningar som det kan innebära med ett barn.

Relationen – när du är gravid eller har små barn

Visst är barn fantastiska. För förhållandet kan barn vara detsamma som en nyförälskelse, inte bara till barnet utan även till varandra. För andra blir det dock kämpigt med barn och förhållandet prövas till det yttersta.

Ofta förväntas man lysa av glädje och förväntan när man är gravid. Där är enormt mycket press på de blivande föräldrarna från omgivningen när det är dags för barn. Det är då viktigt att ni båda är överens om hur ni vill att tiden under graviditeten och tiden med barn ska se ut. Prata igenom situationen innan ni är där så att ni slipper onödiga gräl över småsaker.

Gravid och förhållande

Från den dag då ni gör ett graviditetstest och får beskedet att ni ska ha barn är ni inte längre två. Ni är nu en ny familj med minst tre medlemmar. Ensamma kommer ni nästan aldrig att vara under de nästkommande 18 åren eller mer (läs mer om föräldrarollen).

Känslomässigt kan graviditeten vara en riktig berg-och-dalbana. Värst är det ofta under graviditetens första tre månader. Då sker det en stor förändringsprocess i kvinnans kropp som garanterat kommer att påverka omgivningen. Till känslorna kommer en enorm trötthet för dig som är blivande mamma. Ena stunden kan den blivande mamman gråta för att sedan skratta. För dig som snart är pappa kan detta vara en mycket påfrestande period. Många ifrågasätter sitt val av partner under denna period men det är värt att stå ut. För dig som är pappa är trösten att det efter vecka 12 blir något bättre. Tyvärr brukar detta bara lugna sig i några månader för att sedan bli värre igen runt sjunde månaden och framåt.

För er båda i relationen är det viktigt att ni känner till att denna förändring av kroppen äger rum. Som blivande mamma ska du känna till att du förändras och även om du har perioder då du hatar din man så glöm inte att uppskatta honom och tala om för honom att du älskar honom. Som blivande pappa ska du ha förståelse för kvinnan som bär ditt barn. Uppskatta henne och visa att du älskar henne trots att hon nu känner sig fulare än någonsin förr.

Jerry berättar:

Någon sa en gång till mig att kvinnan blir mamma den dag hon blir gravid, men du som man blir inte pappa förrän den dag barnet föds. Nu efteråt förstår jag vad personen menade. Det tog lång tid, till och med efter förlossningen, innan jag verkligen kunde förstå att jag nu hade barn och en ny familj.

Utanförskap under graviditeten

Grattis! Hur är det med dig? Hur känns det? Detta är några av de frågor som den blivande mamman får med jämna mellanrum under graviditeten. Samtidigt står ofta mannan bredvid, mer eller mindre utanför. Fokus hamnar ofta på den gravida kvinnan då det på henne syns att något är på gång, medan mannen glöms bort. Det är under graviditeten vanligt att den blivande pappan tidvis känner ett visst utanförskap. Det är därför viktigt att kvinnan får med och engagerar sin partner i dessa frågor så att han också känner sig delaktig.

Vill du lära dig mer om hur du kan arbeta med relationen under graviditeten och under den första tiden med barn så lyssna på vårt poddavsnitt om just detta.

Den nya familjen

När barnet väl har kommit och er lilla familj har fått en eller flera nya medlemmar så förändras ert liv för en mycket lång tid framåt. Föräldraskapet kommer nu att ta den största delen av er gemensamma tid. Er relation riskerar att hamna i skymundan och ni kommer säkerligen att undra hur ni ska hitta tillbaka till den förälskade relation ni haft.

Att sexlivet säkert dessutom varit obefintligt under en längre tid gör inte tankarna klarare. Försök att hela tiden prata med varandra om hur ni känner och mår samt att dela med er av era förväntningar på den andra hälften. Ett nytt liv med barn kräver uppoffringar samtidigt som det är viktigt att man får behålla lite av sitt privatliv och sina egna fritidsintressen.

Läs mer: Bonusfamiljen

Tips: Se vår utbildningsfilm om DEN NYA FAMILJEN

När relationen inte fungerar

Det är alltid jobbigt att avsluta ett förhållande. Extra jobbigt blir det när man har barn. Prata om problemen och försök att lösa dem. Be gärna om hjälp. Ofta kan man även få hjälp från kommunen i form av familjerådgivning, vilken ofta är gratis. Läs mer om separation.

Går det inte att lösa problemen så går livet vidare ändå. Ny partner är inte det första man tänker på men en vacker dag så kommer tankarna säkert fram. Har man inte dejtat på länge kan det kanske vara tryggare och enklare att veta att det idag finns stora möjligheter att träffa den rätta precis där du är, framför datorn. Prova och känn dig fram så att det går i din egen takt. Det är inget fel i att leva ensam med barnen.

De som läst avsnittet om förhållande när man är gravid eller har fått barn läste även om reglerna kring föräldraledighet och om att separera.

Se gärna våra filmer för dig som har barn.

Fler artiklar för dig med familj

vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
foraldrarollen

Föräldrarollen

Föräldrarollen – vad vet du om att vara förälder? Att bli förälder är en förändring som kommer att påverka under väldigt många år. Som förälder förväntas du stötta och vara där för ditt barn i alla väder. Föräldrarollen innebär mycket ansvar och du ställs för en hel del utmaningar som förälder.

Läs artikeln »
flytta gemensam vardnad

Flytt vid gemensam vårdnad

Flytta vid gemensam vårdnad om barnen. Vad är det egentligen för regler som gäller när den ena föräldern vill flytta och föräldrarna har gemensam vårdnad? Får man flytta var man vill? Får en förälder ta med sig barnet till en annan kommun? Regler vid flytt med barn vid gemensam vårdnad och växelvis boende.

Läs artikeln »
Barnbidrag 2022

Barnbidrag 2023 / 2022

Nivån för barnbidraget 2023 är kvar på samma nivå som 2018. Om du har ett barn så får du således 1250 kronor i barnbidrag per barn och månad. Utöver detta kan du vara berättigad till flerbarnstillägg. 

Läs artikeln »
inskolning dagis förskola

Inskolning på dagis / förskola

Inskolning på dagis / förskola. Hur går inskolningen till när ditt barn börjar på dagis / förskola? Inskolningen pågår ofta i cirka 2 veckor då barnet får vänja sig vid den nya miljön som dagiset innebär för ett litet barn.

Läs artikeln »
Barnkalas

Barnkalas

Barnkalas är fantastiskt roligt men när man själv ska fixa barnkalaset uppstår ofta vissa frågetecken. Vi ger dig tips och råd när det är dags för barnkalas.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.