forhallande

Förhållandet och relationen

Relationen när du är gravid eller har fått barn kan lätt bli sämre. Förhållandet när du är gravid eller lever i en relation med barn får ofta utstå stora prövningar och utmaningar. Hur får du din relation att överleva graviditeten och livet med ett nyfött barn? Förhållandet kan mycket väl blomma under tiden med ett nyfött barn. För många kan dock förhållandet ta stor skada av de påfrestningar som det kan innebära med ett barn.

Innehåll i denna artikel

Relationen – när du är gravid eller har små barn

Visst är barn fantastiska. För förhållandet kan barn vara detsamma som en nyförälskelse, inte bara till barnet utan även till varandra. För andra blir det dock kämpigt med barn och förhållandet prövas till det yttersta.

Ofta förväntas man lysa av glädje och förväntan när man är gravid. Där är enormt mycket press på de blivande föräldrarna från omgivningen när det är dags för barn. Det är då viktigt att ni båda är överens om hur ni vill att tiden under graviditeten och tiden med barn ska se ut. Prata igenom situationen innan ni är där så att ni slipper onödiga gräl över småsaker.

Gravid och förhållande

Från den dag då ni gör ett graviditetstest och får beskedet att ni ska ha barn är ni inte längre två. Ni är nu en ny familj med minst tre medlemmar. Ensamma kommer ni nästan aldrig att vara under de nästkommande 18 åren eller mer (läs mer om föräldrarollen).

Känslomässigt kan graviditeten vara en riktig berg-och-dalbana. Värst är det ofta under graviditetens första tre månader. Då sker det en stor förändringsprocess i kvinnans kropp som garanterat kommer att påverka omgivningen. Till känslorna kommer en enorm trötthet för dig som är blivande mamma. Ena stunden kan den blivande mamman gråta för att sedan skratta. För dig som snart är pappa kan detta vara en mycket påfrestande period. Många ifrågasätter sitt val av partner under denna period men det är värt att stå ut. För dig som är pappa är trösten att det efter vecka 12 blir något bättre. Tyvärr brukar detta bara lugna sig i några månader för att sedan bli värre igen runt sjunde månaden och framåt.

För er båda i relationen är det viktigt att ni känner till att denna förändring av kroppen äger rum. Som blivande mamma ska du känna till att du förändras och även om du har perioder då du hatar din man så glöm inte att uppskatta honom och tala om för honom att du älskar honom. Som blivande pappa ska du ha förståelse för kvinnan som bär ditt barn. Uppskatta henne och visa att du älskar henne trots att hon nu känner sig fulare än någonsin förr.

Jerry berättar:

Någon sa en gång till mig att kvinnan blir mamma den dag hon blir gravid, men du som man blir inte pappa förrän den dag barnet föds. Nu efteråt förstår jag vad personen menade. Det tog lång tid, till och med efter förlossningen, innan jag verkligen kunde förstå att jag nu hade barn och en ny familj.

Utanförskap under graviditeten

Grattis! Hur är det med dig? Hur känns det? Detta är några av de frågor som den blivande mamman får med jämna mellanrum under graviditeten. Samtidigt står ofta mannan bredvid, mer eller mindre utanför. Fokus hamnar ofta på den gravida kvinnan då det på henne syns att något är på gång, medan mannen glöms bort. Det är under graviditeten vanligt att den blivande pappan tidvis känner ett visst utanförskap. Det är därför viktigt att kvinnan får med och engagerar sin partner i dessa frågor så att han också känner sig delaktig.

Vill du lära dig mer om hur du kan arbeta med relationen under graviditeten och under den första tiden med barn så lyssna på vårt poddavsnitt om just detta.

Den nya familjen

När barnet väl har kommit och er lilla familj har fått en eller flera nya medlemmar så förändras ert liv för en mycket lång tid framåt. Föräldraskapet kommer nu att ta den största delen av er gemensamma tid. Er relation riskerar att hamna i skymundan och ni kommer säkerligen att undra hur ni ska hitta tillbaka till den förälskade relation ni haft.

Att sexlivet säkert dessutom varit obefintligt under en längre tid gör inte tankarna klarare. Försök att hela tiden prata med varandra om hur ni känner och mår samt att dela med er av era förväntningar på den andra hälften. Ett nytt liv med barn kräver uppoffringar samtidigt som det är viktigt att man får behålla lite av sitt privatliv och sina egna fritidsintressen.

Läs mer: Bonusfamiljen

Tips: Se vår utbildningsfilm om DEN NYA FAMILJEN

När relationen inte fungerar

Det är alltid jobbigt att avsluta ett förhållande. Extra jobbigt blir det när man har barn. Prata om problemen och försök att lösa dem. Be gärna om hjälp. Ofta kan man även få hjälp från kommunen i form av familjerådgivning, vilken ofta är gratis. Läs mer om separation.

Går det inte att lösa problemen så går livet vidare ändå. Ny partner är inte det första man tänker på men en vacker dag så kommer tankarna säkert fram. Har man inte dejtat på länge kan det kanske vara tryggare och enklare att veta att det idag finns stora möjligheter att träffa den rätta precis där du är, framför datorn. Prova och känn dig fram så att det går i din egen takt. Det är inget fel i att leva ensam med barnen.

De som läst avsnittet om förhållande när man är gravid eller har fått barn läste även om reglerna kring föräldraledighet och om att separera.

Fler artiklar för dig med familj

03manaderskatteverket

Skatteverkets olika tjänster

Anmälan av barns namn, vårdnadsfrågor, intyg om faderskap, barns personnummer och medborgarskap. Skatteverket och socialnämnden hjälper till med mycket när man fått barn. Vad måste du göra för att inte missa något? Hit ska du bland annat anmäla barnets namn, de skickar dig personnummer, mm. Socialnämnden fastställer faderskap och här kan ni även ansöka om gemensam vårdnad. Svårt? Anmälan av namn, faderskapsintyg, vårdnadsfrågor och mycket mer får du hjälp med hos oss.

Läs artikeln »
ekonomiforalder

Ekonomi och föräldraskap

Ekonomi och föräldraskap. Som föräldrar ska du ha koll på barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsbidrag och mycket mer. Pengar och föräldraskap är inte det lättaste och det är inte bidrag man vill lägga tiden på där hemma. Hur mycket kostar ett barn? Babyhjälp.se ger dig svar på alla dina frågor.

Läs artikeln »
flytta med barn

Flytta med barn

Vad bör man tänka på när man flyttar med barn? Kan en flytt påverka ett nyfött barn? Kan små barn fara illa av att man flyttar ofta? Du får handfasta tips att tänka på när du flyttar in och ut ur en ny bostad tillsammans med ett eller flera små barn.

Läs artikeln »
prylar

Barnprylar

Vilka prylar behöver du till ditt barn och vilka barnprylar är överflödiga? Var köper du bra och säkra saker till ditt barn?

Läs artikeln »
Förskoleavgift

Förskoleavgift, dagisavgift och Maxtaxa

Dagisavgift / Förskoleavgift och maxtaxa – hur mycket betalar man för förskolan? Regler och fakta om maxtaxan eller kostnaderna för barn på dagis / förskola. Maxtaxa innebär att det finns en högsta avgift som man kan få betala för sin dagisplats / förskoleplats.

Läs artikeln »
schema inskolning forskola

Inskolningsschema förskola

Här hittar du exempel på ett inskolningsschema på förskolan. Första dagarna på förskolan hälsar du på för att lära känna förskolan. Dagarna efter går mer ut på att lära känna barn och pedagoger.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.