Babyshower presenter

Present till babyshower

Här har vi samlat allt du behöver veta när du ska köpa present till babyshower. Du får tips och råd på olika typer av presenter och du får även vägledning om hur du ska tänka beroende på den blivande mammans livssituation. Du hittar längre ner i artikeln 23 tips på presenter.

En babyshower present som uppskattas

Det finns inte bara en present som uppskattas vid en babyshower utan det finns många olika beroende på tycke, smak, stil och intresse. Vi har i denna artikel samlat de vanligaste presenterna och de mest uppskattade presenterna som ofta ges vid en babyshower. 

Gåvor och presenter är vanligt vid en babyshower. Ofta behöver en present inte var dyr utan det är tanken som räknas. En babyshower ska handla om den blivande mamman och det kommande barnet. Även den present som köps bör därför vara på detta temat. 

— Denna artikel innehåller reklamlänkar —

Present till babyshower

Att köpa present till den blivande mamman (och det kommande barnet) vid en babyshower är en rolig sak att göra. Det finns så otroligt många fina saker till det nyfödda barnet man kan köpa och vad man köper beror mycket på den blivande mamman och hennes situation. Det svåra är att en babyshower ofta är en överraskning, vilket gör att man inte kan fråga vad hon önskar sig! 

Några populära presenter till babyshower är:

 • Blöjtårta
 • Barnservis
 • Personliga presenter
 • Badkit med termometer
 • Gravidfotografering
 • Babyleksaker
 • Startkit till bebisen

På denna sida får du här nedanför utförliga tips och råd kring present till babyshower och vi har längre ner i artikeln samlat hela 23 uppskattade och populära tips på presenter. 

Present om det är första barnet

Till en förstagångsföderska är det betydligt enklare att köpa present än till någon som har barn sedan tidigare. Detta av den enkla anledningen att den blivande mamman sannolikt inte har någon av alla de saker som kan behövas när en nyfödd bebis blir en del av familjen. Bra saker att köpa är därför allt som behövs till barnet såsom hygienartiklar, babyleksaker, nappar, nappflaskor, tvättservetter och mycket annat.

Present till omföderskan

Till en omföderska kan det vara lite svårare att köpa present då hon sannolikt redan har alla praktiska prylar till barnet. Vissa saker kan det vara dags att förnya men det kan vara svårt att veta vilka prylar det är för en utomstående. Ett tips till en omföderska är att satsa på presenter som inte kan återanvändas såsom blöjor och hygienprodukter. En omföderska är oftare även mer trygg i sin mammaroll och uppskattar hembesök på ett annat sätt. Ett förslag är då att satsa på en personlig present som att du åker hem till henne och lagar en god middag.

Presenter i blöjtårtan

Vid en babyshower är det nästan ett krav att man har en blöjtårta (här kan du läsa mer om hur du gör en blöjtårta). I tårtan mixar man ofta in presenter. Upplägget för detta är olika och ibland samlar man in pengar för att köpa dessa små ”extrapresenter” och ibland är det några av deltagarna som går ihop för att köpa en tårta med presenter i som sin huvudpresent när det är dags för babyshower. Exempel på småpresenter i tårtan är nappar, babyskallra, bitring och snuttefilt. Ofta placerar man ett litet gosedjur på toppen. Dessa kan du köpa på Jollyroom eller på BabyV.  

Tips på present till babyshower

Här har vi listat populära och uppskattade presenter. En bra present behöver inte nödvändigtvis kosta en massa pengar och vi har därför valt att publicera olika kategorier av presenter. Välj present med hjärtat och det du tror att den blivande mamman kommer att uppskatta allra mest.

23 tips på presenter till babyshower

Personliga presenter

 1. Personlig tavla 
  En personlig tavla till barnrummet uppskattas av de flesta blivande föräldrar. Är namnet redan bestämt kan det vara intressant med en namntavla. Vill man ge en personlig tavla men saknar uppgifter om barnet så kan man istället ge ett presentkort.
 2. Vardagsmiddag lagad av dig
  Alla föräldrar vet hur jobbigt det kan vara när man inte sovit på natten och haft en dag full med lek och gråt. Det sista man då vill fundera på är matlagning. Kanske kan alla gästerna skiva upp sig på detta och turas om att bjuda på en middag i veckan under de första månaderna.
 3. En minnesbok
  En minnesbok över barnets första tid eller en generell kalenderdagbok kan vara trevlig att ha både under barnets först år och sedan i framtiden när man går tillbaka och minns allt som hände i barnets utveckling. Köp en bok på Adlibris.
 4. Presentkort på fotografering
  Ett foto är ett trevligt minne. Detta kan både vara en gravidfotografering eller en familjefotografering som kan planeras in när barnet är fött. 
 5. En kväll med barnvakt
  Under graviditeten ser de flesta fram emot att tillbringa tid med sitt kommande barn. Alla föräldrar vet dock att man efter ett tag uppskattar en natt av god sömn. En fin present kan då vara en kväll eller natt med barnvakt där du gör ett personligt presentkort. 

Praktiska presenter till barnet

babyshower present

Inför det första barnet är där många saker man ska köpa. Här ger vi lite exempel på fina saker som ofta behövs till den nya familjemedlemen. Alla är de uppskattade presenter vid en babyshower.

 1. Sängkläder till spjälsängen
  Det finns en uppsjö av olika varianter. Köp gärna något fint set i neutral stil. Köp gärna sängkläder av ekologiskt material. Här hittar du exempel på fina sängkläder: HÄR (Jollyroom).
 2. Skötväska
  En otroligt praktisk sak under de första åren med barn. Det finns många olika varianter och stilar men det kan vara trevligt att få en liten finare skötväska i present. Här hittar du exempel på fina skötvärskor: BabyV
 3. Badkit med termometer
  Redan när barnet är litet så ska det badas och tvättas. En termometer behövs för att säkerställa rätt temperatur och lite söta badleksaker gör det ju så mycket roligare. Här hittar du exempel på fina badsaker: Jollyroom
 4. Mysig babyfilt
  En filt behövs under årets alla årstider. Köp en filt av hög kvalité som är tillverkad i fina tyger som är bra mot bebisens ömtåliga hy. Här hittar du exempel på riktigt fina filtar: Polarn o Pyret.
 5. Avgjutningssats
  Ett sätt att skapa ett bestående minne av graviditeten eller av det nyfödda barnet är att gjuta magen eller barnets hand/fot i en gipsform. Detta är alltid en uppskattad present som även blir ett minne av babyshowern: Jollyroom eller på BabyV
 6. Väskor för leksaker
  När barnet är litet så är det mycket saker som ska plockas med. Varför inte samla ihop alla saker i en liten söt väska så att man vet var de är.
 7. Söt badrock eller badhandduk
  Det finns badrockar och badhanddukar i många olika färger och modeller. Köp en söt variant med något djurmotiv eller i glada färger. Här hittar du exempel på fina produkter: Lindex.
 8. Lära-gå-vagn
  Detta är en populär present även om dagen då barnet börjar gå är en bit bort. Det finns många klassiska och fina varianter av hög kvalité. Här hittar du exempel på fina vagnar: Jollyroom
 9. Sparbössa
  Det ska börja sparas i tid, så varför inte ge en sparbössa som du laddat med ett litet startkapital. Söta spargrisar hittar du här: Jollyroom
 10. Babykläder
  I början växer barnet fort och kläder behövs det alltid mycket av. Då storleken är svår att förutspå så köp gärna ett plagg i en liten större storlek. Du hittar fina babykläder på Polarn o pyret och på Lindex
 11. Babysitter / babygym
  Detta är populära presenter som kan användas redan när barnet är litet. De finns i många olika varianter i både neutrala och skrikiga färger. Här hittar du exempel på populära varianter: Jollyroom
 12. Barnservis
  I många butiker finns det små fina presentförpackningar med tallrik, mugg och bestick. Tänk på att plast ska vara BPA-fritt eller i porslin.
 13. Barntavla
  En tavla att sätta på vägen behövs i alla rum. Hitta ett motiv som passar familjens stil och ge lite extra känsla och värme till barnrummet.
 14. En söt nalle
  Vi är väl många som redan i tidig ålder fått en nalle eller ett gosedjur som sedan varit en favorit i många år. Ett tips är att satsa på en barnsäker nalle utan påsydda ögon och nos: Stor & Liten

Present till mamman

Även mamman behöver saker till sig själv under den första tiden med ett litet barn. Alla blivande föräldrar uppskattar olika saker men här följer några tips på present till mamman vid en babyshower.

 1. Amningskudde / gravidkudde
  Har ni babyshower när den blivande mamman går in i sista delen av graviditeten så blir det allt svårare att sova. En gravidkudde kan då vara en uppskattad present. Ofta kan de senare återanvändas som amningskudde. Här hittar du populära kuddar: Jollyroom
 2. Spabehandling
  Den första tiden med en nyfödd kan tära på en mamma och man får kanske inte den tid man önskar till att ta hand om sig själv. Kanske ett presentkort på en spabehandling kan kännas upplyftande. Kanske tillsammans med ett barnpassningslöfte.
 3. Amningstoppar
  När man är mitt uppe i graviditeten så är det lätt att missa tiden efter det att barnet är fött. En proaktiv present kan vara att köpa ett startkit av kläder anpassade för amning. Här hittar du fina amningsplagg: Lindex
 4. Böcker om barn
  Tyvärr finns det inte någon heltäckande barn-manual som gäller för alla nyfödda men det finns åtminstone råd och tips i många böcker. En klassiker och bibel i bokvärlden är ”Stora boken om barn” som också kan vara en uppskattad present. Fler böcker hittar du på Adlibris.

De som läste om våra tips på present till babyshower lästa även våra 24 tips på lekar till babyshower.

Guider för gravid och förälder

Babyskydd bäst i test

Babyskydd – Bästa babyskyddet 2023

Babyskydd används i bilen från det att barnet är nyfött fram till 6-9 månaders ålder. Ett babyskydd ska placeras bakåtvänt i fram- eller baksätet och monteras med bilens trepunktsbälte. Babyskyddet är anpassat efter babyns kropp och är smalare och har en något större lutning än en bilbarnstol. Innan babyskyddet sätts in i bilen så ska du säkerställa att krockkudden är urkopplad.

Läs artikeln »
Tips på gravidböcker

Böcker under graviditeten

Böcker om graviditet och förlossning. Vi tipsar om bra gravidböcker och många fler boktips. När man är gravid köper man ofta många böcker men vilka gravidböcker behöver man köpa egentligen? Tips på gravidböcker, graviddagböcker förlossningsböcker och många fler. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.