Hicka nyfödd / spädbarn

Hicka hos nyfödd / spädbarn

Att få hicka är något som är helt naturligt och ofarligt. Vissa barn får hicka flera gånger om dagen och andra får det bara ibland. Hicka kan drabba barn redan när de ligger i magen för att sen fortsätta när de är nyfödda och spädbarn.

Hicka är vanligt hos nyfödda och spädbarn och är ingenting som är farligt. Ofta kommer hickan från ingenstans och den försvinner lika fort. Det finns dock tillfällen då den inte ger med sig och då kan man lindra hickan med de knep vi här går igenom.

Det finns ingen definitiv sanning om varför nyfödda hickar, men det finns en hel del teorier. I denna artikel går vi igenom varför barn sannolikt hickar och hur man kan lindra och bli av med hickan. I artikeln kan du läsa: 

  • Varför hickar spädbarn / nyfödd? 
  • Hur länge varar hickandet?
  • Hur kan man lindra hickan?
  • Kan man förebygga hicka hos barn?
  • Vad gör man när inget hjälper?

Hicka hos nyfödd

Att få hicka är något som är helt naturligt och ofarligt. Vissa barn får hicka flera gånger om dagen och andra får det bara ibland. Hicka kan drabba barn redan när de ligger i magen för att sen fortsätta när de är nyfödda och spädbarn. 

Som vuxna besväras vi ibland av hickan, vilket gör att det är lätt att tro att även små barn tycker det är jobbigt. Spädbarn är dock oftast helt oberörda av hicka och kan många gånger till och med sova sig igenom en hick-attack utan att bli störd. Det är även ytterst sällsynt att hicka stör eller påverkar barnets andning. 

Det finns studier som tyder på att hicka faktiskt kan vara viktigt för utvecklingen av barnets hjärna och dess andning. 

Läs även: Barns utveckling som nyfödd, 1 månad, 2 månader och vid 3 månader.

Varför hickar barn?

Det finns flera faktorer och teorier om varför spädbarn hickar. Här går vi igenom de mest accepterade teorierna. 

Den senaste och mest sannolika orsaken till varför nyfödda och spädbarn hickar är att det beror på sammandragningar i diafragman. Dessa leder till en kraftig inandning. Genom att analysera hjärnvågor hos barn som hickar så tror forskarna att hick-ljudet hjälper barnet att koppla ihop hickan och sammandragningen. Detta tros i sin tur hjälpa barnet att kontrollera sina andningsmuskler frivilligt. Detta skulle förklara varför även foster hickar i utvecklingssyfte och tyder samtidigt på att hicka inte har någon funktion för vuxna utan endast är en kvarleva från den första tiden av vårt liv.

En annan teori om varför barn hickar är att nervsystemet är omoget. Nervsystemet styr hela kroppens muskler och en irritation av nerverna kan utlösa den ofrivilliga hick-rörelsen i membranet. Det som talar för detta är att förekomsten av hicka minskar ju mer utvecklat nervsystemet blir. Exempelvis hickar premutura barn mer än de barn som föds senare. 

Den sista teorin bygger på att matsmältningssystemet är omoget och således mer mottagligt för obehag vid övermatning eller när barn sväljer mycket luft. Detta skulle också förklara varför barn hickar allt mindre när de blir äldre.

Andra faktorer som sägs kunna utlösa hicka är kyla, dvs en temperaturförändring. 

Läs även: Rapa nyfödd bebis

Hur länge varar hickandet? 

Ett spädbarn / nyfödd kan mycket väl hicka flera gånger om dagen och det kan vara i tio minuter eller längre. Om barnet är glatt och inte besväras av hickan så finns det ingen anledning att oroa sig. Det bästa du kan göra är att vänta tills det försvinner av sig själv. 

Många nyfödda barn hickar mycket den första tiden. Hickan fortsätter ofta i hög utsträckning tills barnet är 6-9 månader, men kan mycket väl fortsätta tills barnet är uppåt ett år, men sedan bör det bli betydligt mer sällan. 

Läs även: Så tvättar du naveln hos nyfödd

Hur kan man lindra hickan?

Även om hickan nästan alltid är helt ofarligt så är det naturligt att man vill försöka lindra hickan. När hickan sätter in så finns det en del saker du kan göra för att lindra. 

  • Försök att lugna barnet genom att hålla barnet upprätt och klappa barnet på ryggen. 
  • Erbjud bröstet eller flaska då detta kan lugna barnet och få hickan att försvinna. 
  • Ge barnet napp, då det sägs kunna minska hickandet (dock ej vetenskapligt) 
  • Vänta tills hickan försvinner av sig själv. Hickan försvinner normalt efter en liten stund så du behöver inte göra något, utan kan bara vänta. 

Lindra hicka som uppstår vid amning / flaskmatning

  • Ta en paus. Om barnet börjar hicka så testa att ändra position, rapa barnet eller bara vila. Vänta ett per fem minuter och om hickan inte upphört så testa att ge mat igen – då matandet i sig också kan lugna barnet. 
  • Ändra dina rutiner. Om ditt barn ofta får hicka vid matning så kan det hjälpa att istället ge mindre portioner mat, men oftare. Detta kan ibland hjälpa till att säkerställa att barnet sväljer mindre luft under varje matningstillfälle. 
  • Rapa oftare. Att rapa oftare kan hindra barnet från att hicka under måltiden. Ta en paus och rapa barnet under matningen exempelvis efter varje ½ deciliter.  
  • Se över barnets suggrepp. Om hickan ofta uppstår i samband med måltid så kontrollera så att barnets mun och läppar sluter bröstet eller flaskan på rätt sätt. Felaktigt grepp kan leda till att mycket luft sväljs.
  • Ändra flaskans position. Säkerställ så att du håller flaskan med botten högt, så att luft inte är i närheten av sughålet.
  • Byt till mindre hål. Om du har en nappflaska med stort hål kan barnet få i sig mycket luft. Ett knep kan vara att byta till en flaska eller pip med mindre hål. 

Läs även: Hosta hos barn? Hur länge håller det i?

Förebygg hicka hos nyfödd

Att hindra hicka från att uppstå hos en nyfödd bebis är inte helt lätt. Dels så vet man som nämnt inte exakt vad orsaken till hickan är och del så kan hickan i sig ha positiva effekter som man inte vill ta bort. 

Det finns dock ett par knep du kan tillämpa för att åtminstone minska på hickandet: 

  • Ge ditt barn bröst eller flaska när barnet är lugnt, dvs vänta inte tills barnet är upprört eller ledsen innan du erbjuder maten. 
  • Ge barnet mindre måltider så att det inte äter för mycket vid varje måltid. Ta pauser och rapa.
  • Efter barnet fått mat så undvik hastiga rörelser, såsom hopp och studsar. 
  • Håll barnet i upprätt position under 20-30 minuter efter varje måltid. 
  • Håll barnet varmt, och undvika att utsätta barnet för snabb nedkylning. 

Läs även: Så ofta ska en nyfödd bebis bada

När inget hjälper

Hicka hos nyfödd / spädbarn är normalt inget du behöver söka hjälp för. Det är både normalt och ofarligt. Om det händer ofta, särskilt om barnet blir upprört eller märkbart påverkat av hickan, så ska du prata med din vårdgivare då det kan vara ett tecken på besvär. Även om hickan stör barnets sömn eller om hickan fortsätter att komma lika ofta efter det att barnet fyllt ett år så bör du rådfråga vården. 

På nätet så cirkulerar det även en mängd huskurer för att minska eller för att få hickan att upphöra. Dessa ska du aldrig testa på ditt spädbarn. 

Läs mer: barns olika utvecklingssprång

Sammanfattning 

Hicka hos nyfödd och spädbarn är normalt och ofarligt även om man inte vet säkert varför det inträffar. Så länge det nyfödda barnet inte besväras av hickan, inte kräker till följd av den eller får störd sömn, så är det inte farligt utan snarare en del av den normala utvecklingen. 

Källa: 1177, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1388245719312362, CNN

Fler artiklar om barn och föräldraskap

matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
separera barn vaxelvis boende

Växelvis boende

Barn i växelvis boende är väldigt vanligt i Sverige. Växelvis boende innebär att barnen är regelbundet hos båda föräldrarna, vanligen varannan vecka. Hur påverkas barn av växelvis boende? Här presenteras forskning om barn i växelvis boende.

Läs artikeln »
honung barn under ett år

Honung till barn

Honung är en produkt som du inte ska ge till barn under ett år. Orsaken är att det kan innehålla sporer av en bakterie som i det nyfödda barnet kan bilda ett gift. 

Läs artikeln »
Barns utveckling nyfödd

Barns utveckling 0 – 1 år

Barns utveckling månad för månad går i ett otroligt snabbt tempo. Vad händer i barns utveckling och följer barnet de förväntningar som finns på vad ett barn ska kunna i en viss ålder. Här kan du läsa om barnets fysiska utveckling, motoriska utveckling och emotionella utveckling. 

Läs artikeln »
tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.