bikarbonat test

Bikarbonattestet kan visa barnet kön 

Test med bikarbonat för att ta reda på vilket kön barnet har

Med ett test där man blandar urin och bikarbonat så sägs man kunna förutspå barnets kön. Det finns dock inget vetenskapligt i detta test så se det som ett spännande och roligt test snarare än en sanning. 

Orsaken till att detta test tros kunna fungera är att PH-värdet i urinen sägs skilja sig åt beroende på vilket kön barnet kommer att få. Sanningen är dock den att bikarbonat reagerar på de flesta syror vilket gör att reaktionen även kan bero på vad du ätit eller om du druckit för lite och är uttorkad.

Läs även: I denna vecka kan du ta reda på barnets kön

Så här gör du bikarbonattestet

Detta test med bikarbonat gör du bäst med morgonurinen då det är mest koncentrerat. Under dagen när du dricker så blir hormoner mm allt mer utspätt och testet kan bli otydligt. 

För att ta reda på barnets kön med hjälp av bikarbonat så gör du enligt följande: 

  • Lägg 2-3 teskedar bikarbonat E500 (ej bakpulver) i en kopp eller behållare
  • Kissa i en ren kopp eller behållare. Du behöver endast en halv deciliter urin. 
  • Häll kisset på bikarbonaten (det ska vara ungefär lika delar bikarbonat och urin)
  • Rör om

Tolka resultatet

När du hällt i bikarbonat så kan du utläsa testet och se vilket kön det är.

Om det bubblar / pyser är det en pojke
Om det inte händer något är det en flicka

Det går även bra att hälla bikarbonat i en behållare och sedan kissa direkt i den. Många upplever dock den metoden som kladdigare. 

Andra test: Rödkålstestet, ringtestet och måntestet.

Vilken vecka kan man göra bikarbonattestet?

Det finns inte mycket uppgifter om i vilken vecka man kan utföra detta test. Med blodprov kan man se barnets kön från vecka 6 vilket skulle kunna betyda att det även är okej att göra bikarbonattestet efter denna vecka. 

Här kan du även ta vårt test och se om du väntar en pojke eller flicka eller använda den kinesiska kalendern för att se vilket kön ditt barn har. 

Hur sannolikt är det att bikarbonattestet fungerar? 

Det verkar som att detta test med bikarbonat blir rätt i ungefär 50% av fallen. Detta betyder att sannolikheten att bikarbonattestet stämmer är lika hög som en ren och skär gissning. Att göra testet kan dock vara en kul och spännande grej att utföra och visst känner man sig lite som en kemist. 

Läs även: NUB-teorin avslöjar barnets kön

Video på bikarbonattestet

I denna video så kan du se testet utföras. Som du ser i videon så händer inget när bikarbonat och urin blandas vilket betyder att personen väntar en flicka.  

Bikarbonat test kön

De som läste om bikarbonattestet läste även om hur dadlar kan underlätta förlossningen.

Fler artiklar för dig som är gravid

graviditetsdiabetes mäta sockernivån

Graviditetsdiabetes

Att vara gravid och få diabetes påverkar inte bara din graviditet utan även livet efter förlossningen. Graviditetsdiabetes drabbar cirka två procent av alla gravida. Normalt kan det botas genom att du under graviditeten ser äver din kost och motion.

Läs artikeln »
trippeltest

Trippeltest

Ett trippeltest erbjuds som ett alternativ till KUB-testet. Trippeltestet är en kombination av blodprov och ett snabbt ultraljud. Vad får man då för svar efter ett trippeltest?

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.