bikarbonat test

Bikarbonattestet kan visa barnet kön 

Test med bikarbonat för att ta reda på vilket kön barnet har

Med ett test där man blandar urin och bikarbonat så sägs man kunna förutspå barnets kön. Det finns dock inget vetenskapligt i detta test så se det som ett spännande och roligt test snarare än en sanning. 

Orsaken till att detta test tros kunna fungera är att PH-värdet i urinen sägs skilja sig åt beroende på vilket kön barnet kommer att få. Sanningen är dock den att bikarbonat reagerar på de flesta syror vilket gör att reaktionen även kan bero på vad du ätit eller om du druckit för lite och är uttorkad.

Läs även: I denna vecka kan du ta reda på barnets kön

Så här gör du bikarbonattestet

Detta test med bikarbonat gör du bäst med morgonurinen då det är mest koncentrerat. Under dagen när du dricker så blir hormoner mm allt mer utspätt och testet kan bli otydligt. 

För att ta reda på barnets kön med hjälp av bikarbonat så gör du enligt följande: 

  • Lägg 2-3 teskedar bikarbonat E500 (ej bakpulver) i en kopp eller behållare
  • Kissa i en ren kopp eller behållare. Du behöver endast en halv deciliter urin. 
  • Häll kisset på bikarbonaten (det ska vara ungefär lika delar bikarbonat och urin)
  • Rör om

Tolka resultatet

När du hällt i bikarbonat så kan du utläsa testet och se vilket kön det är.

Om det bubblar / pyser är det en pojke
Om det inte händer något är det en flicka

Det går även bra att hälla bikarbonat i en behållare och sedan kissa direkt i den. Många upplever dock den metoden som kladdigare. 

Andra test: Rödkålstestet, ringtestet och måntestet.

Vilken vecka kan man göra bikarbonattestet?

Det finns inte mycket uppgifter om i vilken vecka man kan utföra detta test. Med blodprov kan man se barnets kön från vecka 6 vilket skulle kunna betyda att det även är okej att göra bikarbonattestet efter denna vecka. 

Här kan du även ta vårt test och se om du väntar en pojke eller flicka eller använda den kinesiska kalendern för att se vilket kön ditt barn har. 

Hur sannolikt är det att bikarbonattestet fungerar? 

Det verkar som att detta test med bikarbonat blir rätt i ungefär 50% av fallen. Detta betyder att sannolikheten att bikarbonattestet stämmer är lika hög som en ren och skär gissning. Att göra testet kan dock vara en kul och spännande grej att utföra och visst känner man sig lite som en kemist. 

Video på bikarbonattestet

I denna video så kan du se testet utföras. Som du ser i videon så händer inget när bikarbonat och urin blandas vilket betyder att personen väntar en flicka.  

Bikarbonat test kön

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

könsavslöjande kalas

Könsavslöjande kalas

Könsavslöjande kalas med könsbestämd tårta (gender reveal party). Det finns många sätt att berätta vilket kön det framtida barnet kommer att ha. En trend på uppgång är ett könsavslöjande kalas, gender reveal party, där man bjuder på en könsbestämd tårta. Vad är en könsbestämd tårta? Hur berättar man vilket kön barnet ska ha?

Läs artikeln »
Lyfta tungt gravid

Lyfta tungt gravid

När du är gravid kan du normalt lyfta saker precis som vanligt även om du måste vara försiktig i vissa delar av graviditeten. Det bästa rådet du kan få är att lyssna på din kropp.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
03manaderskatteverket

Skatteverkets olika tjänster

Anmälan av barns namn, vårdnadsfrågor, intyg om faderskap, barns personnummer och medborgarskap. Skatteverket och socialnämnden hjälper till med mycket när man fått barn. Vad måste du göra för att inte missa något? Hit ska du bland annat anmäla barnets namn, de skickar dig personnummer, mm. Socialnämnden fastställer faderskap och här kan ni även ansöka om gemensam vårdnad. Svårt? Anmälan av namn, faderskapsintyg, vårdnadsfrågor och mycket mer får du hjälp med hos oss.

Läs artikeln »
gravid symptom ledvark under graviditeten

Ledvärk under graviditeten

Ledvärk under graviditeten. Hormonet relaxin mjukar under graviditeten upp leder och ligament. Ledvärk kan uppstå till följd av det ökade trycket när kroppen växer. Du kan lindra ledvärk genom att träna eller genom att värma upp området med en värmekudde.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.