nub teori ultraljud

Nub teorin – avslöjar barnets kön

Nub teorin sägs kunna avslöja barnets kön redan i vecka 12. Detta gör man genom att studera bilderna från ultraljudet. 

Nub teorin sägs kunna avslöja barnets kön redan i vecka 12. Detta gör man genom att studera bilderna från ultraljudet. 

Nub-teorin är inget vetenskapligt test men många hävdar att det stämt för just dem. Under de senaste åren har där gått en stark trend i att följa nub-teorin för att se barnets kön så någon liten sanning tycker folk att det ligger i denna teori… 

I denna artikel kan du läsa: 

  • Vad är NUB-teorin?
  • Hur går den till? 
  • Hur tolkar jag resultatet?
  • Hur pålitlig är NUB-teorin?
  • Video som visar exempel på hur du utläser teorin

Vad är NUB-teorin? 

NUB-teorin är ett sätt att avgöra barnets kön redan när barnet ligger i magen. Detta gör man genom att studera en eller flera bilder från ultraljudet. På dessa bilder kan man enligt NUB-teorin hitta små tecken som visar på om det är en pojke eller flicka

Hur går NUB-teorin till? 

En bild säger mer än tusen ord säg det ibland och kanske stämmer det i denna teori. För att se barnets kön så tittar du noggrant på ultraljudsbilden som du får vid vecka 12 (vid KUB)

Om du ser en liten detalj som sticker ut som en liten knopp eller en ”nub” där könsorganet utvecklats så kan man avgöra om det är en pojke eller flicka. Observera att det ska sticka ut en nub oavsett om det är en pojke eller flicka – det är vinkeln som är det avgörande. 

Läs även: När kan man se barnets kön?

Hur tolkar jag resultatet?

För att veta om det enligt NUB-teorin är en pojke eller flicka så tittar man på utbuktningen, mellan fostrets ben, där snoppen eller snippan senare ska utvecklas. Man avläser sedan vinkeln mellan rygg och kön. 

Om det är en flicka: Om vinkeln på utbuktningen är mindre än 30 grader är det en flicka. Det innebär att ”nuben” är mer i linje med ryggraden.

Om det är en pojke: Om vinkeln på utbuktningen är större än 30 grader så är det en pojke. Det innebär att ”nuben” pekar mer uppåt.

Det är viktigt att fostret ligger i rätt position för att teorin och resultatet ska tolkas rätt. Barnet bör ligga så platt som möjligt på ryggen med benen uppåt. 

Hur pålitligt är NUB-teorin? 

Denna teori är mer pålitlig än många andra teorier. Ser man en snopp så är där en snopp. Man ska dock ha med sig att det inte är helt lätt att tolka en ultraljudsbild för en lekman. Detta bör du överlåta till en fackman som regelbundet utför ultraljud. Att själv försöka tolka kan dock vara en rolig grej. 

Läs även: Kön enligt den kinesiska kalendern

I denna video kan du se exempel på hur du ska utläsa ultraljudsbilden enligt NUB-teorin.

De som läste om NUB-teorin läste även mer om hur man med rödkål, ring eller månen kan utläsa barnets kön. De tog även vårt test som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka.

Fler artiklar för dig som är gravid

kan gravid resa

Resa under graviditeten

Planera inte resan när du är nygravid. Du vet aldrig hur graviditeten kommer att påverka dig. Normalt så går det bra att resa när du är gravid. Du kan åka till de flesta platser, men det finns några saker du bör tänka på när du reser under graviditeten.

Läs artikeln »
gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Läs artikeln »
sill gravid strömming gravid

Sill gravid

När man är gravid går det dock bra att äta sill / strömming / matjessill som säljs i affären på burk, dvs inlagd sill. Färsk sill / strömming ska du dock vara lite försiktig med då sill / strömming från östersjön och bottniska viken kan innehålla dioxiner och PCB.

Läs artikeln »
faderskapstest

Faderskapstest

Faderskapstest och pappatest. Vill du vara helt säker på att du är pappa till barnet så kan du utföra ett faderskapstest. Genom att analysera pappan och barnets DNA kan man säkerställa faderskapet. Mer fakta om faderskapstest och om hur det går till?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.