nub teori ultraljud

Nub teorin – avslöjar barnets kön

Nub teorin sägs kunna avslöja barnets kön redan i vecka 12. Detta gör man genom att studera bilderna från ultraljudet. 

Nub teorin sägs kunna avslöja barnets kön redan i vecka 12. Detta gör man genom att studera bilderna från ultraljudet. 

Nub-teorin är inget vetenskapligt test men många hävdar att det stämt för just dem. Under de senaste åren har där gått en stark trend i att följa nub-teorin för att se barnets kön så någon liten sanning tycker folk att det ligger i denna teori… 

I denna artikel kan du läsa: 

  • Vad är NUB-teorin?
  • Hur går den till? 
  • Hur tolkar jag resultatet?
  • Hur pålitlig är NUB-teorin?
  • Video som visar exempel på hur du utläser teorin

Vad är NUB-teorin? 

NUB-teorin är ett sätt att avgöra barnets kön redan när barnet ligger i magen. Detta gör man genom att studera en eller flera bilder från ultraljudet. På dessa bilder kan man enligt NUB-teorin hitta små tecken som visar på om det är en pojke eller flicka

Hur går NUB-teorin till? 

En bild säger mer än tusen ord säg det ibland och kanske stämmer det i denna teori. För att se barnets kön så tittar du noggrant på ultraljudsbilden som du får vid vecka 12 (vid KUB)

Om du ser en liten detalj som sticker ut som en liten knopp eller en ”nub” där könsorganet utvecklats så kan man avgöra om det är en pojke eller flicka. Observera att det ska sticka ut en nub oavsett om det är en pojke eller flicka – det är vinkeln som är det avgörande. 

Läs även: När kan man se barnets kön?

Hur tolkar jag resultatet?

För att veta om det enligt NUB-teorin är en pojke eller flicka så tittar man på utbuktningen, mellan fostrets ben, där snoppen eller snippan senare ska utvecklas. Man avläser sedan vinkeln mellan rygg och kön. 

Om det är en flicka: Om vinkeln på utbuktningen är mindre än 30 grader är det en flicka. Det innebär att ”nuben” är mer i linje med ryggraden.

Om det är en pojke: Om vinkeln på utbuktningen är större än 30 grader så är det en pojke. Det innebär att ”nuben” pekar mer uppåt.

Det är viktigt att fostret ligger i rätt position för att teorin och resultatet ska tolkas rätt. Barnet bör ligga så platt som möjligt på ryggen med benen uppåt. 

Hur pålitligt är NUB-teorin? 

Denna teori är mer pålitlig än många andra teorier. Ser man en snopp så är där en snopp. Man ska dock ha med sig att det inte är helt lätt att tolka en ultraljudsbild för en lekman. Detta bör du överlåta till en fackman som regelbundet utför ultraljud. Att själv försöka tolka kan dock vara en rolig grej. 

Läs även: Kön enligt den kinesiska kalendern

I denna video kan du se exempel på hur du ska utläsa ultraljudsbilden enligt NUB-teorin.

De som läste om NUB-teorin läste även mer om hur man med rödkål, ring eller månen kan utläsa barnets kön. De tog även vårt test som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
Babyshower presenter

Present till babyshower

Här har vi samlat allt du behöver veta när du ska köpa present till babyshower. Du får tips och råd på olika typer av presenter och du får även vägledning om hur du ska tänka beroende på den blivande mammans livssituation. Du hittar längre ner i artikeln 23 tips på presenter.

Läs artikeln »
Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten. När du är gravid blir brösten tidigt ömma. Senare under graviditeten kan brösten växa samt börja läcka bröstmjölk. Att brösten påverkas under graviditeten beror på de hormonförändringar som sker i din kropp. Läs mer om hur dina bröst påverkas när du är gravid.

Läs artikeln »
gravidmage bilder

Gravidmage – vecka för vecka

Gravidmage – bilder på gravidmagar, vecka för vecka, genom hela graviditeten. Undrar du om din mage är lagom stor? Titta in dessa bilder på andras gravidmagar så ser du hur olika stora alla är. Vi är även tacksamma om du vill skicka in en bild på din gravidmage.

Läs artikeln »
Onyttigt och farligt gravid

Onyttigt och farligt

Vad ska du inte äta och göra när du är gravid? När man är gravid finns det mycket man ska tänka på att undvika för att inte skada fostret. I denna artikel får du fakta om mat du ska undvika under graviditeten.

Läs artikeln »
NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.