leverpastej gravid

Leverpastej gravid

Det går bra att äta leverpastej när man är gravid, då denna produkt trots sitt namn innehåller väldigt små mängder lever. Äter du väldigt mycket leverpastej så kan du dock få i dig för mycket vitamin A.

Får man äta leverpastej som gravid?

Livsmedelsverket anger att det är okej att äta leverpastej när man är gravid. Däremot ska man inte äta lever eller leverrätter, då det innehåller väldigt höga halter av A-vitamin. Många andra länder har dock en maxgräns även för leverpastej under graviditeten. 

Länge ner kan du även läsa om leverpastej och listeria

Kan man äta leverpastej som gravid ? 

Det går bra att äta leverpastej när man är gravid, då denna produkt trots sitt namn innehåller väldigt små mängder lever. Innehållet av vitamin A i leverpastej blir därför väldigt lågt i förhållande till rekommendationen. 

För att ligga på den säkra sidan bör du enligt finska motsvarigheten till livsmedelsverket hålla dig till cirka 30 gram leverpastej per dag. Tänk dock på att du får i dig A-vitamin även via andra källor vilket gör att du i så fall måste anpassa mängden. 

Äter du väldigt mycket leverpastej så kan du dock få i dig för mycket vitamin A. Du bör inte äta mer än 1 mg A-vitamin per dag som tillskott när du är gravid. Den dagliga rekommenderade dosen av A-vitamin är 3 milligram eller 800 μg RE (som omvandlas till A-vitamin).

Läs även: kan man äta sill, mozzarella, sushi, när man är gravid?

Bredbar leverpastej gravid

Leverpastej och bredbar leverpastej faller under samma kategori och rekommendationerna är samma för båda produkterna. Att äta bredbar leverpastej på en smörgås kan vara positivt då det är en källa till järn.

Leverpastej och listeria när du är gravid

Leverpastej har generellt en väldigt liten risk att innehålla listeria. Orsaken till detta är att leverpastej förpackas när den är varm, vilket gör att listeria inte överlever. Det finns därför ingen risk för listeria i en oöppnad för packning.

Däremot kan leverpastej förorenas efter öppning, exempelvis om den kommer i kontakt med listeria när den skivas eller liknade. För att minimera risken för detta så använd rena redskap när du hanterar leverpastejen samt förvara den så kallt som möjligt i kylen. Livsmedelsverket rekommenderar 4 grader som en lämplig kylskåpstemperatur. 

Läs mer: Så märker du om du drabbats av listeria

A vitamin och fosterskador

Höga halter av A-vitamin kan ge upphov till fosterskador. Därför ska gravida inte äta för höga halter av detta vitamin. Även för lite av A-vitamin kan leda till fosterskador, du bör därför inte undvika produkter som innehåller vitaminet.  

Sammanfattningsvis

Livsmedelsverkets råd säger att det går bra att äta leverpastej i både fast form och i bredbar form. Risken för att få listeria via leverpastej är i stort sett utesluten. Du bör endast vara försiktig med leverpastej om du äter mycket stora mängder.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
kostgravid

Kost & Näring / Livsmedelsverket

Vad ska du äta när du är gravid? Vi går igenom vad livsmedelsverket säger att du ska äta när du är gravid? Att äta rätt kost och att få rätt näring är viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas som det ska.

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
magsjuka vinterkräksjuka gravid barn

Vinterkräksjuka / magsjuka

Om du är gravid eller om ditt barn drabbas av vinterkräksjuka eller magsjuka så är det normalt ingen fara. Du ska dock tänka på att det är viktigt att varken du som är gravid eller ditt barn blir uttorkat. Drick ordentligt. För att undvika att bli smittade så har du här fem tips.

Läs artikeln »
magdroppar

Magdroppar

Magdroppar. Semper magdroppar rekommenderas till små barn som har problem med magen. Magdropparna från Semper består av en oljelösning med bakteriekultur, Lactobacillus reuteri Protectis, som är anpassad till att trivas i magen och i tarmen.

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.