leverpastej gravid

Leverpastej gravid

Det går bra att äta leverpastej när man är gravid, då denna produkt trots sitt namn innehåller väldigt små mängder lever. Äter du väldigt mycket leverpastej så kan du dock få i dig för mycket vitamin A.

Får man äta leverpastej som gravid?

Livsmedelsverket anger att det är okej att äta leverpastej när man är gravid. Däremot ska man inte äta lever eller leverrätter, då det innehåller väldigt höga halter av A-vitamin. Många andra länder har dock en maxgräns även för leverpastej under graviditeten. 

Länge ner kan du även läsa om leverpastej och listeria

Kan man äta leverpastej som gravid ? 

Det går bra att äta leverpastej när man är gravid, då denna produkt trots sitt namn innehåller väldigt små mängder lever. Innehållet av vitamin A i leverpastej blir därför väldigt lågt i förhållande till rekommendationen. 

För att ligga på den säkra sidan bör du enligt finska motsvarigheten till livsmedelsverket hålla dig till cirka 30 gram leverpastej per dag. Tänk dock på att du får i dig A-vitamin även via andra källor vilket gör att du i så fall måste anpassa mängden. 

Äter du väldigt mycket leverpastej så kan du dock få i dig för mycket vitamin A. Du bör inte äta mer än 1 mg A-vitamin per dag som tillskott när du är gravid. Den dagliga rekommenderade dosen av A-vitamin är 3 milligram eller 800 μg RE (som omvandlas till A-vitamin).

Läs även: kan man äta sill, mozzarella, sushi, när man är gravid?

Bredbar leverpastej gravid

Leverpastej och bredbar leverpastej faller under samma kategori och rekommendationerna är samma för båda produkterna. Att äta bredbar leverpastej på en smörgås kan vara positivt då det är en källa till järn.

Leverpastej och listeria när du är gravid

Leverpastej har generellt en väldigt liten risk att innehålla listeria. Orsaken till detta är att leverpastej förpackas när den är varm, vilket gör att listeria inte överlever. Det finns därför ingen risk för listeria i en oöppnad för packning.

Däremot kan leverpastej förorenas efter öppning, exempelvis om den kommer i kontakt med listeria när den skivas eller liknade. För att minimera risken för detta så använd rena redskap när du hanterar leverpastejen samt förvara den så kallt som möjligt i kylen. Livsmedelsverket rekommenderar 4 grader som en lämplig kylskåpstemperatur. 

Läs mer: Så märker du om du drabbats av listeria

A vitamin och fosterskador

Höga halter av A-vitamin kan ge upphov till fosterskador. Därför ska gravida inte äta för höga halter av detta vitamin. Även för lite av A-vitamin kan leda till fosterskador, du bör därför inte undvika produkter som innehåller vitaminet.  

Sammanfattningsvis

Livsmedelsverkets råd säger att det går bra att äta leverpastej i både fast form och i bredbar form. Risken för att få listeria via leverpastej är i stort sett utesluten. Du bör endast vara försiktig med leverpastej om du äter mycket stora mängder.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
träna med barn

Träna med barn

Det kan vara svårt att hitta tid till träning som mamma, det lilla barnet tar mycket av din tid. Ett bra sätt att hitta tid är att träna tillsammans med barnet. Förutom att det är effektivt för dig är det också roligt för ditt barn!

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.