gravid listeria

Listeria under graviditeten

Vad är listeria? Hur påverkar listera fostret? Hur påverkar listera graviditeten? Listera är en bakterie som sprids via jord, vatten och dåliga livsmedel.

Vad är listeria och hur påverkas mitt barn?

Listeria (Listeria monocytogenes) är en bakterie som i mycket sällsynta fall kan infektera en gravid kvinna. På senare tid har listeria blivit något av en hysteri, men sannolikheten att få bakterien är mycket liten. I Sverige rapporteras enligt livsmedelsverket årligen 40-70 fall av listeriainfektion, varav 1-5 drabbar gravida kvinnor.

De som löper störst risk att drabbas av en listeriainfektion är gravida, äldre och personer som har någon sjukdom sätter ned immunförsvaret. Listeria kan infektera flera olika organ i kroppen och symtomen kan därför variera. Om du är gravid är symptomen vara influensaliknande, men du kan också vara symptomfri. Under infektionen kan barnet smitas vilket i värsta fall kan leda till missfall eller allvarligt sjukt barn. Detta är mycket ovanligt, men det kan finnas ett mörkertal som gör att det verkliga antalet som smittas av listeria är större. Gravida kvinnor rekommenderas därför att undvika vissa livsmedel.

Vad är listeria?

Listeria eller listeria moncytogenes är en bakterie och den enda listeriaart som orsakar sjukdom hos människan. Listeria förekommer i jord, vatten samt i djurs tarmflora, men oftast smittar den genom matförgiftning. I sällsynta fall kan den orsaka hjärnhinneinflammation eller blodförgiftning. Oftast drabbas och tillhör de riskgruppen som har nedsatt immunförsvar. Till dessa hör äldre, alkoholmissbrukare, sjuka samt gravida kvinnor och deras foster.

Listeria matListeria dör när bakterien hettas upp, vilket betyder att lagad varm mat inte är förknippad med smitta. Däremot är kassa röror, gravad eller kallrökt lax samt mjölkprodukter gjorda på opastöriserad mjölk exempel på där listeria kan förekomma. Listeria kan, liksom andra bakterier, växa till sig i kylskåpstemperatur. Var därför försiktig under graviditeten och förvara inte matrester och öppna förpackningar längre än nödvändigt i kylen. Om du inte vill chansa så värm gärna upp maten på spisen eller i ugnen och säkerställ att matens innertemperatur är över 70 grader.

Listeria under graviditeten?

Barnet kan smittas via moderkakan om du får en listeriainfektion under din graviditet. Listeria kan passera över till ett ofött barn även utan att du märker av några symptom. Detta är dock mycket ovanligt. Enligt livsmedelsverket drabbas årligen mellan 1-5 kvinnor. Enligt andra källor nämns siffror på runt 10 fall per år. En listeriainfektion kan orsaka för tidig vattenavgång och för tidig förlossning. Om en kvinna tidigare drabbats av listeria så löper hon inte större risk för smitta under kommande graviditeter. Läs mer om symptom på listeria.

Hur drabbar listeria barnet?

Om barnet drabbas av en listeriainfektion så kan det i värsta fall leda till missfall och fosterdöd. Barnet kan även födas med en listeriainfektion och är då svårt sjukt när det kommer ut. I vissa fall kan listeria även innebära att barnet insjuknar i hjärnhinneinflammation efter födseln. Risken för att barnet smittas av listeria under graviditeten är dock mycket liten då listeriainfektioner hos gravida är mycket ovanligt.

Minska risken att drabbas genom att följa de kostråd för listeria som ges av bland annat livsmedelsverket.

Läs även vår fördjupade artikel om parasiten Toxoplasma.

Vill du fördjupa dig i ämnet listeria och hur det kan påverka gravida rekommenderas följande två dokument: Infektion med listeria monocytogenes från socialstyrelsen 2013 samt Bakterier och parasiter vid graviditet från livsmedelsverket 2008.

Källa: Livsmedelsverket, listeria.se, medscinet,se, viföräldrar.se.

Andra som läste om listeria under graviditeten läste även mer om läste även mer om hur man kan undvika listeria samt mer om kostråd för gravida.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid. Fler artiklar om kost och hälsa hittar du längre ner.

Fler artiklar om kost och hälsa

barn flicka langd

Längdkurva flickor 0-12 månader

Längdkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en tjej när hon föds och hur växer hon fram till hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa tjejer vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
inkontinens gravid

Inkontinens efter förlossningen

Inkontinens eller urinläckage är vanligt både under graviditeten och efter förlossningen. Har du svårt att hålla tätt kan så ska du träna upp bäckenbottenmuskulaturen. I vissa fall vid svåra urinläckage och svårt att hålla tätt även efter sex månader kan det vara nödvändigt med operation.

Läs artikeln »
gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Läs artikeln »
Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.