gravid listeria

Listeria när man är gravid

Hur påverkar listera fostret? Hur påverkar listera graviditeten? Listera är en bakterie som sprids via jord, vatten och dåliga livsmedel. Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Vad är listeria och hur påverkas mitt barn?

Listeria (Listeria monocytogenes) är en bakterie som i mycket sällsynta fall kan infektera en gravid kvinna. På senare tid har listeria blivit något av en hysteri, men sannolikheten att få bakterien är mycket liten. I Sverige rapporteras enligt livsmedelsverket årligen 40-70 fall av listeriainfektion, varav 1-5 drabbar gravida kvinnor.

De som löper störst risk att drabbas av en listeriainfektion är gravida, äldre och personer som har någon sjukdom sätter ned immunförsvaret. Listeria kan infektera flera olika organ i kroppen och symtomen kan därför variera. Om du är gravid är symptomen vara influensaliknande, men du kan också vara symptomfri. Under infektionen kan barnet smitas vilket i värsta fall kan leda till missfall eller allvarligt sjukt barn. Detta är mycket ovanligt, men det kan finnas ett mörkertal som gör att det verkliga antalet som smittas av listeria är större. Gravida kvinnor rekommenderas därför att undvika vissa livsmedel.

I denna artikel kan du läsa om:

  • Vad är listeria?
  • Hur påverkar listeria fostret?
  • Hur påverkar listeria graviditeten? 
  • Hur smittar listeria?
  • Hur undviker man att smittas av listera under graviditeten?
  • Om listeria överlever i frysen
  • Vid vilka grader / vid vilken temperatur listeria dör  

Läs även: Kan man som gravid äta ost, sushi, räkor eller salami? Se alla artiklar om vad man kan och inte kan äta under graviditeten.

Vad är listeria?

Listeria eller listeria moncytogenes är en bakterie och den enda listeriaart som orsakar sjukdom hos människan. Listeria förekommer i jord, vatten samt i djurs tarmflora, men oftast smittar den genom matförgiftning. I sällsynta fall kan den orsaka hjärnhinneinflammation eller blodförgiftning. Oftast drabbas och tillhör de riskgruppen som har nedsatt immunförsvar. Till dessa hör äldre, alkoholmissbrukare, sjuka samt gravida kvinnor och deras foster.

Listeria mat

Listeria dör när bakterien hettas upp, vilket betyder att lagad varm mat inte är förknippad med smitta. Däremot är kassa röror, gravad eller kallrökt lax samt mjölkprodukter gjorda på opastöriserad mjölk exempel på där listeria kan förekomma. Listeria kan, liksom andra bakterier, växa till sig i kylskåpstemperatur. Var därför försiktig under graviditeten och förvara inte matrester och öppna förpackningar längre än nödvändigt i kylen. Om du inte vill chansa så värm gärna upp maten på spisen eller i ugnen och säkerställ att matens innertemperatur är över 70 grader.

Hur smittar listeria?

Oftast smittar listera via mat, men listera finns i naturen och kan påträffas i vatten, skog och mark. Störst risk löper att smittas löper en kvinna under den tredje trimestern då kvinnans immunförsvar är något svagare.

Läs mer om symptom på listeria.

Som gravid är det upp till 20 gånger högre sannolikhet att drabbas av en listeriainfektion än vad det är för en genomsnittlig frisk vuxen. Undersökningar från USA visar att ungefär 22% av de listeriainfektioner resulterar i fosterdöd. Man ska dock komma ihåg att det är mycket ovanligt med listeriainfektioner hos gravida kvinnor och i Sverige inträffar varje år färre än tio fall.

Listeria under graviditeten?

Barnet kan smittas via moderkakan om du får en listeriainfektion under din graviditet. Listeria kan passera över till ett ofött barn även utan att du märker av några symptom. Detta är dock mycket ovanligt. Enligt livsmedelsverket drabbas årligen mellan 1-5 kvinnor. Enligt andra källor nämns siffror på runt 10 fall per år. En listeriainfektion kan orsaka för tidig vattenavgång och för tidig förlossning. Om en kvinna tidigare drabbats av listeria så löper hon inte större risk för smitta under kommande graviditeter. Läs mer om symptom på listeria.

Hur drabbar listeria fostret?

Om fostret drabbas av en listeriainfektion så kan det i värsta fall leda till missfall och fosterdöd. Barnet kan även födas med en listeriainfektion och är då svårt sjukt när det kommer ut. I vissa fall kan listeria även innebära att barnet insjuknar i hjärnhinneinflammation efter födseln. Risken för att fostret smittas av listeria under graviditeten är dock mycket liten då listeriainfektioner hos gravida är mycket ovanligt. Längre ner i denna artikel kan du läsa mer om hur man kan undvika listeria.

Hur undviker man listeria när man är gravid?

Det finns många olika saker som kan minimera risken att smittas av listeria. Det bästa sättet att undvika listeriasmitta är genom smart hantering och förvaring av din mat. Detta innebär exempelvis att du ska handla i en butik nära bostaden och snabbt få in maten i kyl eller frys. Packa gärna in mat såsom kyckling, rått kött och andra råvaror i extra påsar för att undvika att olika vätskor och råvaror kommer i kontakt med varandra.

Tvätta frukten för att undvika listeria

När du lagar mat så tvätta allt frukt och grönsaker under rinnande vatten. Tvätta även händerna ofta under matlagningen, då det annars är lätt att sprida listeria via dina händer. Hantera grönsaker och andra råvaror långt från rått kött och använd inte samma skärbräda eller knivar. Tänk på att diska dessa mycket noggrant efter det att du hanterat mat.

Värm upp och tillaga mat ordentligt och se till att äta innan maten hunnit bli sval. Blir det matrester över så se till att laga dem en gång till innan du äter dem. Bakterien kan även föröka sig i kylskåp så var därför försiktig med mat som förvarats länge i kylskåpet. Om du använder mikrovågsugn så bör du använda ett lock, avsedd för mikro, för att hålla inne fukt och ge en säker och jämn uppvärmning.

Ett vanligt missförstånd är att listeriabakterierna dör vid infrysning, men detta är inte sant.

Listeria överlever infrysning och de enda sättet att vara säker är att tillaga maten noggrant. Tillagar du kött eller kyckling så ska innertemperaturen vara runt 70 grader. För att ta död på listeriabakterien ska mat hettas upp till över 60 grader. Undvik att äta rött kött!

Om du mot rekommendationen väljer att äta mat med förhöjd risk så ska du säkerställa att maten är så nyförpackad som möjligt. Detta då listera kan föröka sig även när den lagras i kyld miljö.

Läs även: Buffé och julmat under graviditeten

Vilken mat kan innehålla listeria?

Listeria mat

Människor smittas vanligtvis av listeria via livsmedel. Livsmedel där det finns risk för listeriasmitta är sådan där bakterien får möjlighet att föröka sig under produktionen eller förvaringen och som inte hettas upp innan den äts. När man är gravid rekommenderas man att undvika mat med förhöjd risk för listeriabakterier. I följande mat finns det förhöjd risk för listeria:

När det kommer till ost så går det bra att äta ost i matlagning om den hettas upp till bubblande het. Även ost gjord på pastöriserad mjölk kan innehålla listeria, eftersom osten kan ha förorenats under tillverkningen. I vanlig hårdost och parmesanost kan listeria inte växa då ostens pH och vattenhalt är för låg.

Minska risken att drabbas genom att följa de kostråd för listeria som ges av bland annat livsmedelsverket.

Läs även vår fördjupade artikel om parasiten Toxoplasma.

Vill du fördjupa dig i ämnet listeria och hur det kan påverka gravida rekommenderas följande två dokument: Infektion med listeria monocytogenes från socialstyrelsen 2013 samt Bakterier och parasiter vid graviditet från livsmedelsverket 2008.

Källa: Livsmedelsverket, listeria.se, medscinet,se, viföräldrar.se och svar från barnmorskor.

Andra som läste om listeria under graviditeten läste även mer om läste även mer om hur man kan symtom listeria samt mer om kostråd för gravida.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
Fetma och övervikt under graviditeten

Övervikt och fetma under graviditeten

Lider man av övervikt och fetma när man är gravid, så kan kost och träning hjälpa gravida kvinnor att begränsa sin viktökning. Detta visar den hittills största amerikanska studien i sitt slag som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity. 

Läs artikeln »
gravid symptom huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten. Lider du av huvudvärk eller migrän under graviditeten? Många faktorer kan ligga bakom huvudvärken och vissa av dem kan du enkelt lösa. Gå inte runt med huvudvärk om du inte måste.

Läs artikeln »
vitamin e missfall

Undvik missfall med vitaminer

En större studie (dock inte tillräckligt stor för att vara statistiskt säkerställd) visar på att multivitamin tillsammans med järn och folsyra var fördelaktigt för graviditeten och gav positiva signaler relaterat till tidigt missfall.

Läs artikeln »
Cravings gravid

Cravings gravid

Vi listar vanliga cravings och konstiga cravings som du inte visste fanns. För de flesta börjar cravings att märkas av redan i vecka 10. Att man får ett starkt sug eller begär beror detta inte på näringsbrist utan snarare på hormonförändringar.

Läs artikeln »
gravid symptomsvullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten. Lider du av svullna fötter, ben eller händer? Det är vanligt att man lider av svullnad under graviditeten. Svullnaden är dock lätt att lindra, bara man vet hur. Läs mer om svullna fötter, ben och händer under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
hur använda ägglossningstest

Bli gravid med ägglossningstest

Hur använder man ett ägglossningstest för att lättare bli gravid? Genom att regelbundet kontrollera sina hormonnivåer med hjälpa av ett ägglossningstest så kan man få hjälp att hitta sina mest fertila dagar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.