gravid symptom huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten. Lider du av huvudvärk eller migrän under graviditeten? Många faktorer kan ligga bakom huvudvärken och vissa av dem kan du enkelt lösa. Gå inte runt med huvudvärk om du inte måste.

Migrän och huvudvärk när man är gravid

Huvudvärk kommer som en beställning på posten när du är gravid. Har du migrän sedan tidigare så kan den under graviditeten bli ännu värre. Tyvärr så kan du heller inte ta den migränmedicin som du tidigare kunde använda för att lindra besvären av huvudvärk.

Huvudvärk under graviditeten kan drabba dig även om du aldrig tidigare lidet av det. För det mesta är det ”bara” smärta, men inget allvarligt eller något att oroa dig för. Har du dock huvudvärk för mer än fyra timmar eller om du har andra symptom såsom feber, yrsel, kraftig viktökning eller svullet ansikte, så bör du kontakta din barnmorska.

Vad orsakar huvudvärk under graviditeten?

Precis som med så många andra graviditetskrämpor så är hormonerna inblandade. Andra saker som orsakar huvudvärk under graviditeten är trötthet, spänning, ökad hunger, psykisk eller fysisk stress, problem med matsmältningen, allergier, överhettning eller också en kombination av flera av dessa symptom.

Vad kan du göra åt huvudvärken?

Att vara gravid kan vara en huvudvärk, bokstavligt. Det finns dock en del saker du kan göra för att lindra den.

  • Huvudvärk som beror på spänning kan du lindra genom att ligga ner under några minuter i ett mörkt och tyst rum. Är du på jobb, så använd arbetsplatsen vilorum. Du kan även testa att lägga en kall kompress (eller is i en påse) bakom nacken medan du vilar i 20 minuter.
  • Huvudvärk som beror på näsbesvär eller nästäppa kan lindras genom att du använder koksaltlösning. Man rekommenderar inte att man använder nässprej under graviditeten, men ibland har man inget val. Andra tips är att använda en luftfuktare i sovrummet.
  • Huvudvärk kan även bero på lågt blodsocker, vilket kan orsakas av att du inte äter som du ska. Undvika att äta för mycket sötsaker och snacks. Köp istället hem fullkornskex och frukt som du snabbt kan ta till om suget efter mat kommer plötsligt.
  • Huvudvärk brukar blir bättre av att du vilar. Har du svårt att sova på natten är det viktigt att du försöker hitta tid för vila under dagen. Mest vila behöver man vanligtvis under den första och sista trimestern.
  • Andra saker som kan lindra din huvudvärk är: frisk luft, bra hållning, avslappningsövningar samt rikligt med vatten. Drick alltid ordentligt när du är gravid.
  • För de flesta fall av huvudvärk så kan du normalt använda paracetamol. Kolla dock med din läkare först så att rekommendationen inte ändrats (läs mer om alvedon under graviditeten. Använd dock inte ibuprofen.

Mer om: Trötthet under graviditeten

Graviditetsmigrän

Migrän under graviditeten brukar komma både glesare och lindrigare än innan man var gravid. Under graviditeten stiger östrogennivåerna i kroppen och hormonförändringar kan påverka migränhuvudvärken. En orsak till att migränen förbättras kan bero på att hormonnivåerna inte varierar så kraftigt när du är gravid som de gör under menstruationscykeln. De som ändå får migrän löper en mer än tvåfaldigt ökad risk att drabbas av havandeskapsförgiftning. Drabbas du av en migrän under graviditeten som skiljer sig från den du tidigare haft, så bör du därför kontakta vården.

Hos en del kvinnor kan migrän debutera när de blir gravida och det sker då vanligtvis under den första trimestern. Får du migrän och tidigare inte har haft det, så ska du kontakta din läkare för en utvärdering. Likaså om du har huvudvärk som försämras eller ändrar karaktär, särskilt under senare delen av graviditeten.

Mer om: Graviditetssymptom

Källa huvudvärk: Vårdfokus.se, migran.org, 1177, What to expect.

Lider du av huvudvärk eller migrän? Hur lindrar du smärtan?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Läs artikeln »
Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
Barns längd och vikt

Barns längd och vikt det första året

Längd och vikt för nyfödda barn och upp till 1 år. Här hittar du fakta om barns vikt- och längdkurvor under det första året. Hur mycket väger ett nyfött barn? Hur långt är ett nyfött barn? Hur mycket ökar ett barn i vikt och hur mycket växer barnet under det första året? Följ utvecklingen i våra diagram över barns vikt och längd under det första året.

Läs artikeln »
Kudde spädbarn

Kudde spädbarn

Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn inte använder kudde. Orsaken är att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar. Kudde till barn kan börja användas först när barnet är över ett år. Kudde till spädbarn avråds även av andra orsaker såsom att barnets huvudstorlek gör att ryggraden blir sned.

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.