VUL vaginalt ultraljud

Vaginalt ultraljud (VUL)

VUL är ett ultraljud som genomförs vaginalt. Ofta använder man denna metod tidigt i graviditeten.

Ultraljud som genomförs tidigt i graviditeten utförs ofta vaginalt (mellan vecka 6-10). Vaginalt ultraljud förkortas VUL.

I början av graviditeten så kan fostret vara för litet för att synas bra genom magen. Man använder sig då istället av ett vaginalt ultraljud, dvs en undersökningen genom slidan. Orsaken till varför man väljer att göra detta kan vara många. Oftast gör det initialt för att bekräfta graviditet.

Andra anledningar till genomförandet kan vara att du som är gravid fått en blödning från slidan, har ont eller om du har haft någon annan komplikation. Ett vaginalt ultraljud genomförs ofta när man är gravid innan vecka 10. Efter vecka 10 och framåt gör man oftast ett vanligt ultraljud, utanför magen.

Vaginalt ultraljud hur går det till?

Ett vaginalt ultraljud är en relativt enkel process och det gör inte ont, men kan kännas obekvämt eller ovant. Undersökning börjar med att du har av dig från midjan och nedåt. Du får sedan lägga dig i en gynstol med benen i ett speciellt benstöd.

Läkaren eller barnmorskan använder sedan in liten ultraljudsgivare (en smal pinne) som förs in i slidan. Innan den förs in så träs en kondom på och den smörjs med en gelé så att den lättare går att föra in.

Givaren förflyttas i slidan tills man har funnit fostret, vilket normalt kan hittas även om det endast är några millimeter stort. Ultraljudsgivaren sitter på en tunn böjlig slang som leder till en datorskärm där ultraljudsbilden visas.

Innan undersökningen bör du har kissat, så att urinblåsan är tom. En fylld urinblåsa kan göra så att fostret skjuts undan och bilden blir otydlig.

Hur tidigt kan man genomföra VUL?

Detta varierar, men oftast kan man se fostret först runt vecka 6. Hur tidigt det går att se kan dock variera beroende på ultraljudsmaskinens ålder och på läkarens erfarenhet.

De som läste om VUL, vaginalt ultraljud, läste även mer om hur ett ultraljud går till samt om olika fosterdiagnostik under graviditeten.

Fler artiklar för dig som är gravid

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
adoption

Adoption i Sverige

Adoption i Sverige. Att adoptera barn kan vara en komplicerad process, men vi beskriver här enkelt hur det går till att adoptera. Regler och fakta om adoption, adoptionscentrum, adoptioner, att adoptera.

Läs artikeln »
Tjejnamn

Flicknamn 2022

Flicknamn, tjejnamn, vilka namn är egentligen vanligast? Vilket flicknamn ska du ge ditt barn? Kolla igenom flicknamnen och se om där är något som passar till din dotter. Här nedan ser du de mest populära flicknamnen för namngivna flickor 2022.

Läs artikeln »
dadlar gravid

Dadlar gravid

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Dadlar är dessutom nyttiga och enligt en del studier så tyder det på att de kan göra förlossningen lättare.

Läs artikeln »
gravid symptom drommar under graviditeten

Drömmar under graviditeten

Drömmar under graviditeten. Drömmer du mer och ofta konstiga drömmar nu när du är gravid? Det är mycket vanligt under graviditeten. Det är även vanligt att man drömmer mardrömmar eller att man drömmer erotiska drömmar. Vad betyder dina drömmar?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.