VUL vaginalt ultraljud

Vaginalt ultraljud (VUL)

VUL är ett ultraljud som genomförs vaginalt. Ofta använder man denna metod tidigt i graviditeten.

Ultraljud som genomförs tidigt i graviditeten utförs ofta vaginalt (mellan vecka 6-10). Vaginalt ultraljud förkortas VUL.

I början av graviditeten så kan fostret vara för litet för att synas bra genom magen. Man använder sig då istället av ett vaginalt ultraljud, dvs en undersökningen genom slidan. Orsaken till varför man väljer att göra detta kan vara många. Oftast gör det initialt för att bekräfta graviditet. Andra anledningar till genomförandet kan vara att du som är gravid fått en blödning från slidan, har ont eller om du har haft någon annan komplikation. Ett vaginalt ultraljud genomförs ofta när man är gravid innan vecka 10. Efter vecka 10 och framåt gör man oftast ett vanligt ultraljud, utanför magen.

Vaginalt ultraljud hur går det till?

Ett vaginalt ultraljud är en relativt enkel process och det gör inte ont, men kan kännas obekvämt eller ovant. Undersökning börjar med att du har av dig från midjan och nedåt. Du får sedan lägga dig i en gynstol med benen i ett speciellt benstöd. Läkaren eller barnmorskan använder sedan in liten ultraljudsgivare (en smal pinne) som förs in i slidan. Innan den förs in så träs en kondom på och den smörjs med en gelé så att den lättare går att föra in. Givaren förflyttas i slidan till man har funnit fostret och kan normalt hittas även om det endast är några millimeter stort. Ultraljudsgivaren sitter på en tunn böjlig slang som leder till en datorskärm där ultraljudsbilden visas.

Innan undersökningen bör du har kissat, så att urinblåsan är tom. En fylld urinblåsa kan göra så att fostret skjuts undan och bilden blir otydlig.

Hur tidigt kan man genomföra VUL?

Detta varierar, men oftast kan man se fostret först runt vecka 6. Hur tidigt det går att se kan dock variera beroende på ultraljudsmaskinens ålder och på läkarens erfarenhet.

De som läste om VUL, vaginalt ultraljud, läste även mer om hur ett ultraljud går till samt om olika fosterdiagnostik under graviditeten.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
oliver gravid

Oliver gravid – kan jag äta Oliver?

Oliver på burk är mycket säkrare för dig som är gravid att äta än de oliver som går att köpa över disk. Oliver som är värmebehandlade har en väldigt liten risk att innehålla listeria. Vill du vara helt säker så kan du alltid tillaga oliverna, då detta tar bort eventuell listeria.

Läs artikeln »
Missfall statistik

Missfall statistik

Om du är en orolig person så ska du hålla dig ifrån statistik kring missfall. Lever du ett liv under normala omständigheter så är sannolikheten att drabbas av ett missfall cirka 15%. Statistik för missfall finns det en hel del av och siffrorna talar för att risken minskar ju länge tiden går. 

Läs artikeln »
gravid symptom nastappa under graviditeten

Nästäppa under graviditeten

När du är gravid drabbas man ofta av nästäppa s.k gravidtäppa, vilket framförallt påverkar nattsömnen negativt. För att lindra nästäppan under graviditeten så kan man använda koksaltlösning. Undvik dock vanlig nässpray när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.