Så förändras din kropp efter graviditeten

Förändring del 2

Här fortsätter artikeln om kroppsliga förändringar efter förlossningen.

Kroppen ändras del 2

Här hittar del två av de 21 olika punkterna över förändringar efter förlossningen.

Detta är en fortsättning från artikeln om 21 förändringar av kroppen du upplever efter en graviditet. Om du missat den första delen så hittar du den här: 21 förändringar av kroppen efter graviditet och förlossning.

Här hittar du resterande förändringar under graviditeten.

9. Ärr från kejsarsnitt – om du av någon anledning inte kan föda naturligt kan det bli aktuellt med ett kejsarsnitt. Detta är en stor bukoperation som ofta gör att du får ont och att du har svårt att gå och stå under flera dagar. Kroppen läcker efter operationen, men ärret är kvar under hela livet. Ett råd, för att göra det så litet som möjligt, är att tejpa ärret i så lång tid som sex månader efter operationen.

10. Åderbråck på ben – under graviditeten leder den ökade blodmängden, den ökade kroppsvikten och hormonförändringarna till att många kvinnor får synliga vener på sina ben. Detta drabbar cirka hälften av alla kvinnor som är gravida. I vissa fall är det ytliga ådernät som är ofarliga, men ibland är det åderbråck som kan skapa smärta och bli värre med åren. Sannolikheten att drabbas ökar med varje graviditet. Åderbråck försvinner ibland av sig själv. Om det önskas så går det att till viss del behandla bort de synliga venerna. Bäst är såklart att istället agera förebyggande genom att använda stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Läs mer: Åderbråck gravid.

11. Tandlossning – en studie från 2008 av 2635 kvinnor visade på att ju fler barn en kvinna fött, desto mer sannolikt är det att hon tappar en tand. Studien visade att kvinnor i åldern 35 till 49 år med ett barn, i genomsnitt hade tappat två tänder. Kvinnor i samma grupp som fått två barn hade i sin tur tappat hela fyra tänder. Varför detta var på detta sätt kunde inte fastställas. Det man vet är att hormonerna under graviditet även påverkar bakteriefloran i munnen, vilket gör det extra viktigt med tandborstningen under graviditeten.

12. Förändrade bröst – under och efter graviditeten är det vanligt att brösten genomgår en förändring. Först brukar de bli större, när kroppen förbereder sig för amning, sedan krymper brösten och blir ofta något mindre än innan graviditeten. Detta är oftast temporärt och brösten återgår ofta till sin tidigare storlek när fettreserven i bröstet har byggts upp igen efter amningens avslutande. Om någon är mycket vältränad, så att det finns ett underskott av fett, så kommer de dock att förbli mindre. Läs mer om brösten under graviditeten.

13. Fallande bröst – till följd av förändringar i brösten är det vanligt att man drabbas av fallande bröst, dvs att deras normalläge blir lägre än tidigare. Orsaken är förändringar i hormonbalansen samt att bröstens ligament är utsträckta. Detta orsakas dock under graviditeten, även om effekten syns senare. Att amma sitt barn är enligt de flesta studier inget som påverkar bröstens position. Amning är snarare positivt för brösten och studier visar att amning kan minska risken för bröstcancer under resten av ditt liv.

14. Ryggont – när du är gravid är det ryggen som bär upp den växande magen och kompenserar för försvagade magmuskler. Det är därför vanligt att man får ont i ryggen efter förlossningen. Denna smärta kan bli än värre när du under långa stunder måste bära ditt nyfödda barn eller när du sitter i timmar och ammar. Håller ryggsmärtan i sig bör du kontakta en sjukgymnast. När kroppen är läkt kan du börja träna upp magmusklerna så att de kan avhjälpa ryggen igen. Läs mer om ryggont.

15. Du tappar hår – efter förlossningen kommer tyvärr ofta ett oönskat håravfall. Du tappar inte allt hår, men du tappar ofta hår i den omfattningen att du reagerar på det. Håravfall efter graviditeten är även känt som postpartum alpoeci och du märker oftast av det cirka 2-6 månader efter förlossningen. Det upphör sedan normalt av sig själv och återgår till det normala.

16. Bristningar – när magen växer, främst i slutet av graviditeten, så uppstår ofta hudbristningar. Dessa kan komma på mage, lår eller höfter. Detta beror på att kroppen växer snabbare än vad huden hinner med att expandera. Hudbristningar bleknar med tiden och finns alltid kvar, men efter ett till två år syns de i regel allt mindre. Har du haft väldigt omfattande hudbristningar så kan de dock förbli synliga. Var stolt över dessa – de visar att du burit ditt barn.

17. The linea nigra – under graviditet får många kvinnor en mörk rand från naveln och ner under troskanten. Orsaken är att en ökning av Melanin i kroppen, vilket är det pigment som ger färg åt hud och hår. Denna rand bleknar hos många bort med åren, men hos vissa finns den kvar. Samma ämne kan även ge upphov till att fräknar blir mörkare och tydligare under graviditeten.

18. Minskad sexlust – om du inte är sugen som nybliven mamma så är du inte ensam. Enligt Hope Ricciotti, MD på Harvard Medical School, kan det mycket väl ta uppåt ett år innan du på riktigt känner dig på humör för sex igen. Orsaken är ofta en kombination av att man inte har tid att tänka på sig själv under den första tiden med en nyfödd i livet samt att kroppen genomgår stora hormonförändringar (främst minskning av Östrogen) för att hitta tillbaka till de gamla nivåerna. Det är också vanligt att det den första tiden gör ont vid samlag, vilket i sin tur minskar lusten. Läs mer om sex efter förlossningen.

19. Diabetesgraviddiabetes drabbar en del kvinnor och tyvärr försvinner inte detta alltid efter förlossningen. Nästan hälften av de drabbades från senare i livet diabetes typ 2. De drabbade är oftast de med diabetes i familjen, då det till stor del är genetiskt. Försök att minska risken för diabetes genom att hålla en sund viktökning/minskning och genom att äta bra mat.

20. Separerade magmuskler – när du växer under graviditeten så pressas magmusklerna isär och det skapas ett mellanrum mellan magmusklerna. Mellanrummet skapas hos alla kvinnor under den senare delen av graviditeten. Efter förlossningen så hittar magmusklerna i de flesta fall tillbaka inom ett år. Hos en dryg tredjedel av alla kvinnor går de dock inte helt och hållet tillbaka, utan det kommer att förbli ett visst mellanrum mellan magmusklerna. Läs mer om träning efter förlossningen.

21. Bredare höfter – under graviditeten är det inte bara magen som växer, utan även höfterna. Det är lätt att tro att höfterna blir bredare som en följd av hormonen Relaxin som under graviditeten mjukar upp leder och ligament. Det finns dock studier som tyder på att detta inte är hela sanningen. Istället är det mer sannolikt att orsaken handlar om en omfördelning av kroppens fett, till område som har extra fettceller.

Läs även: Urinläckage efter förlossningen

Vill du komma i form efter graviditeten? Här hittar du tips på bra träningsböcker för mammor.

Barnmorskan om underlivet

Även underlivet förändras efter en förlossning. Barnmorska Louise Rabe från mottagningen Mama Mia berättar i vår podcast allt du behöver veta.

Vilka förändringar har du märkt av?

 

 

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »
manad 4 5 6

Gravid månad 4, 5 och 6

Följ med i graviditeten och fostrets utveckling månad för månad. Vad är det egentligen som händer där inne i magen när du är gravid i månad 4, 5 och 6? Vad innebär det att vara gravid? 

Läs artikeln »
Gå över tiden

Gå över tiden

Att gå över tiden när man är gravid är inget ovanligt. Hela 70% går över tiden om man utgår ifrån det beräknade förlossningsdatumet. Att vara överburen eller att gå över tiden är egentligen att föda efter vecka 42.

Läs artikeln »
sjalvmedkansla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten handlar om något av det mest mänskliga – vårt behov av att känna oss omhändertagna och älskade för de vi är. Denna text om självmedkänsla under graviditeten är skriven av Elin Borg som arbetar med att få kvinnor att må bättre under graviditeten.

Läs artikeln »
Fosterdiagnostik

Fosterdiagnostik

Fosterdiagnostik är ett samlingsnamn för de undersökningar som görs på fostret när du är gravid. Det finns flera olika metoder inom fosterdiagnostiken men syftet är för alla att hitta missbildningar eller avvikelser på kromosomerna.  

Läs artikeln »
livmodern matt symfys fundus

Livmoderns mått under graviditeten

Livmoderns mått vecka för vecka. Livmodern mäts enligt något som kallas Symfys / Fundus måttet från mitten av graviditeten. Måttet på livmodern förkortas ofta SF. Följ normalvärdena i våra tabeller och kurver över livmoderns mått.

Läs artikeln »
gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten. Är du gravid och har ont i ryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen. Läs mer om ryggont under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.