Så förändras din kropp efter graviditeten

Förändring del 2

Här fortsätter artikeln om kroppsliga förändringar efter förlossningen.

Kroppen ändras del 2

Här hittar del två av de 21 olika punkterna över förändringar efter förlossningen.

Detta är en fortsättning från artikeln om 21 förändringar av kroppen du upplever efter en graviditet. Om du missat den första delen så hittar du den här: 21 förändringar av kroppen efter graviditet och förlossning.

Här hittar du resterande förändringar under graviditeten.

9. Ärr från kejsarsnitt – om du av någon anledning inte kan föda naturligt kan det bli aktuellt med ett kejsarsnitt. Detta är en stor bukoperation som ofta gör att du får ont och att du har svårt att gå och stå under flera dagar. Kroppen läcker efter operationen, men ärret är kvar under hela livet. Ett råd, för att göra det så litet som möjligt, är att tejpa ärret i så lång tid som sex månader efter operationen.

10. Åderbråck på ben – under graviditeten leder den ökade blodmängden, den ökade kroppsvikten och hormonförändringarna till att många kvinnor får synliga vener på sina ben. Detta drabbar cirka hälften av alla kvinnor som är gravida. I vissa fall är det ytliga ådernät som är ofarliga, men ibland är det åderbråck som kan skapa smärta och bli värre med åren. Sannolikheten att drabbas ökar med varje graviditet. Åderbråck försvinner ibland av sig själv. Om det önskas så går det att till viss del behandla bort de synliga venerna. Bäst är såklart att istället agera förebyggande genom att använda stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Läs mer: Åderbråck gravid.

11. Tandlossning – en studie från 2008 av 2635 kvinnor visade på att ju fler barn en kvinna fött, desto mer sannolikt är det att hon tappar en tand. Studien visade att kvinnor i åldern 35 till 49 år med ett barn, i genomsnitt hade tappat två tänder. Kvinnor i samma grupp som fått två barn hade i sin tur tappat hela fyra tänder. Varför detta var på detta sätt kunde inte fastställas. Det man vet är att hormonerna under graviditet även påverkar bakteriefloran i munnen, vilket gör det extra viktigt med tandborstningen under graviditeten.

12. Förändrade bröst – under och efter graviditeten är det vanligt att brösten genomgår en förändring. Först brukar de bli större, när kroppen förbereder sig för amning, sedan krymper brösten och blir ofta något mindre än innan graviditeten. Detta är oftast temporärt och brösten återgår ofta till sin tidigare storlek när fettreserven i bröstet har byggts upp igen efter amningens avslutande. Om någon är mycket vältränad, så att det finns ett underskott av fett, så kommer de dock att förbli mindre. Läs mer om brösten under graviditeten.

13. Fallande bröst – till följd av förändringar i brösten är det vanligt att man drabbas av fallande bröst, dvs att deras normalläge blir lägre än tidigare. Orsaken är förändringar i hormonbalansen samt att bröstens ligament är utsträckta. Detta orsakas dock under graviditeten, även om effekten syns senare. Att amma sitt barn är enligt de flesta studier inget som påverkar bröstens position. Amning är snarare positivt för brösten och studier visar att amning kan minska risken för bröstcancer under resten av ditt liv.

14. Ryggont – när du är gravid är det ryggen som bär upp den växande magen och kompenserar för försvagade magmuskler. Det är därför vanligt att man får ont i ryggen efter förlossningen. Denna smärta kan bli än värre när du under långa stunder måste bära ditt nyfödda barn eller när du sitter i timmar och ammar. Håller ryggsmärtan i sig bör du kontakta en sjukgymnast. När kroppen är läkt kan du börja träna upp magmusklerna så att de kan avhjälpa ryggen igen. Läs mer om ryggont.

15. Du tappar hår – efter förlossningen kommer tyvärr ofta ett oönskat håravfall. Du tappar inte allt hår, men du tappar ofta hår i den omfattningen att du reagerar på det. Håravfall efter graviditeten är även känt som postpartum alpoeci och du märker oftast av det cirka 2-6 månader efter förlossningen. Det upphör sedan normalt av sig själv och återgår till det normala.

16. Bristningar – när magen växer, främst i slutet av graviditeten, så uppstår ofta hudbristningar. Dessa kan komma på mage, lår eller höfter. Detta beror på att kroppen växer snabbare än vad huden hinner med att expandera. Hudbristningar bleknar med tiden och finns alltid kvar, men efter ett till två år syns de i regel allt mindre. Har du haft väldigt omfattande hudbristningar så kan de dock förbli synliga. Var stolt över dessa – de visar att du burit ditt barn.

17. The linea nigra – under graviditet får många kvinnor en mörk rand från naveln och ner under troskanten. Orsaken är att en ökning av Melanin i kroppen, vilket är det pigment som ger färg åt hud och hår. Denna rand bleknar hos många bort med åren, men hos vissa finns den kvar. Samma ämne kan även ge upphov till att fräknar blir mörkare och tydligare under graviditeten.

18. Minskad sexlust – om du inte är sugen som nybliven mamma så är du inte ensam. Enligt Hope Ricciotti, MD på Harvard Medical School, kan det mycket väl ta uppåt ett år innan du på riktigt känner dig på humör för sex igen. Orsaken är ofta en kombination av att man inte har tid att tänka på sig själv under den första tiden med en nyfödd i livet samt att kroppen genomgår stora hormonförändringar (främst minskning av Östrogen) för att hitta tillbaka till de gamla nivåerna. Det är också vanligt att det den första tiden gör ont vid samlag, vilket i sin tur minskar lusten. Läs mer om sex efter förlossningen.

19. Diabetesgraviddiabetes drabbar en del kvinnor och tyvärr försvinner inte detta alltid efter förlossningen. Nästan hälften av de drabbades från senare i livet diabetes typ 2. De drabbade är oftast de med diabetes i familjen, då det till stor del är genetiskt. Försök att minska risken för diabetes genom att hålla en sund viktökning/minskning och genom att äta bra mat.

20. Separerade magmuskler – när du växer under graviditeten så pressas magmusklerna isär och det skapas ett mellanrum mellan magmusklerna. Mellanrummet skapas hos alla kvinnor under den senare delen av graviditeten. Efter förlossningen så hittar magmusklerna i de flesta fall tillbaka inom ett år. Hos en dryg tredjedel av alla kvinnor går de dock inte helt och hållet tillbaka, utan det kommer att förbli ett visst mellanrum mellan magmusklerna. Läs mer om träning efter förlossningen.

21. Bredare höfter – under graviditeten är det inte bara magen som växer, utan även höfterna. Det är lätt att tro att höfterna blir bredare som en följd av hormonen Relaxin som under graviditeten mjukar upp leder och ligament. Det finns dock studier som tyder på att detta inte är hela sanningen. Istället är det mer sannolikt att orsaken handlar om en omfördelning av kroppens fett, till område som har extra fettceller.

Läs även: Urinläckage efter förlossningen

Vill du komma i form efter graviditeten? Här hittar du tips på bra träningsböcker för mammor.

Barnmorskan om underlivet

Även underlivet förändras efter en förlossning. Barnmorska Louise Rabe från mottagningen Mama Mia berättar i vår podcast allt du behöver veta.

Vilka förändringar har du märkt av?

Ett svar till ”Förändring del 2”

  1. Profilbild för Caroline
    Caroline

    Jag har upplevt besvär med att hålla tätt sedan jag födde mitt tredje barn. Det är främst när jag hostar eller skrattar men det händer då och då. Jag har även fått en del bristningar men jag trycker att de syns mindre och mindre med tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + fyra =

Fler artiklar för dig som är gravid

Gå över tiden

Gå över tiden

Att gå över tiden när man är gravid är inget ovanligt. Hela 70% går över tiden om man utgår ifrån det beräknade förlossningsdatumet. Att vara överburen eller att gå över tiden är egentligen att föda efter vecka 42.

Läs artikeln »
Flyga gravid

Flyga gravid

Kan man flyga som gravid? Hur länge får man flyga som gravid? Kan man flyga efter vecka 28? Här hittar du svar på allt som rör flygresan under graviditeten.

Läs artikeln »
gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Läs artikeln »
Linfrö gravid

Linfrö gravid

Linfrö när man är gravid skall endast ätas hela och i mindre mängd. Krossade linfrön skall helt undvikas. Även linfröolja ska helt undvikas under graviditet och vid amning. De studier som finns på linfrö och graviditet är begränsade men de studier som finns tyder på att linfrö kan ha oönskade effekter hos gravida kvinnor.

Läs artikeln »
varfor ga upp vikt gravid

Viktuppgång under graviditeten

Vad är orsaken till att man går upp i vikt under graviditeten? Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Hur mycket väger livmodern? Hur mycket väger fostret? Hur mycket väger fostervattnet?

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
gravidkalender

Gravidkalender

I denna gravidkalender går vi igenom fostrets utveckling och graviditeten för de olika veckorna.  Gravidkalendern berättar vad som egentligen händer där inne i magen när du är gravid i de olika veckorna? 

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.