gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Striae distensae är bristningar i huden

Hudbristningar under graviditeten kan orsaka rosa, röda eller blåaktiga stimmor i huden på mage, bröst och lår. Hudbristningar uppstår när huden tänjs ut eftersom den elastiska vävnaden i huden påverkas av graviditetshormoner och snabb tillväxt.

Många gravida fruktar hudbristningar och vill inte ens prata om dem. Andra bär dem med stolthet, som en symbol för moderskapet. Hudbristningar under graviditeten kan börja redan tidigt i graviditeten, runt vecka 13 till 21. Drygt hälften av alla gravida kvinnor får dem och de märks oftast över mage, rumpa, lår, höfter och bröst.

Varför får man hudbristningar?

Bristningar när man är gravid orsakas då huden snabbt sträcks ut, när mage och kropp växer under graviditeten. Huden hinner inte växa till sig i den omfattning som krävs för att anpassa sig till volymökningen. Vanligast bland gravida är att det drabbar bukens hud, men även de snabbt volymökade brösten.

Hudens känslighet har mycket med generna att göra. Har din mamma mycket hudbristningar, så är chansen stor att du också får det. Är hon däremot förskonad från hudbristningar så är sannolikheten stor att du också klarar dig. Mörkhyade kvinnor är mindre benägna att få bristningar än ljushyade. De är heller inte lika synliga på mörk hud.

Hur kan man undvika bristningar?

Tyvärr kan man inte undvika hudbristningar även om vissa leverantörer av krämer hävdar detta. Undersökningar där gravida kvinnor använt olja och massage har inte kunnat visa någon effekt. Kräm kan möjligtvis lindra klådan som kan uppstå då du har hudbristningar, men minskar inte symptomen.

Även om du inte kan minska dem så kan du försöka bromsa sträckan. Näringsrik kost sägs kunna dra ner på hudbristningarna. Håll även koll på din vikt. En snabb viktökning gör att huden stramas åt mer och snabbare än nödvändigt, vilket kan ge upphov till mer bristningar.

Till det positiva hör dock att strimmorna/bristningarna bleknar med tiden. Har du tur försvinner de helt, men det kan ta flera år. Efter förlossningen brukar de åtminstone blekna till en mindre märkbar vit eller silvergrå färg. Det finns särskilda behandlingar, med exempelvis laser, som man kan gå igenom efter förlossningen för att ta bort hudbristningar.

Mer om: Graviditetssymptom

Källa hudbristningar: 1177, tryggabarn.nu, netdoktor.se, barnmorskor.

De som läst avsnittet om bristningar läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Färga håret gravid

Färga håret gravid

Det finns ingen forskning som med säkerhet säger att det är farligt att färga håret när man är gravid. Det finns dock heller ingen forskning som kan säg att det är helt säkert.

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
sannolikhet bli gravid

Sannolikhet att bli gravid

Hur stor chans är det att du blir gravid om du har sex precis vid ägglossningen? Hur många månader kan man förvänta sig att det ska ta? Ändras sannolikheten för att bli gravid vid vilka åldrar? Vad är oddsen att man blir gravid om man har sex regelbundet? Babyhjälp.se ger dig svar på dina statistik frågor omkring ämnet bli gravid.

Läs artikeln »
abort

Abort

Abort – här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Läs artikeln »
moderkakan ata upp

Kan man äta moderkakan?

Äta moderkakan eller placenta. Är det vanligt att man äter moderkakan? Hur tillagar man moderkakan? I vilka kulturer är det vanligt att man äter moderkakan? Får man lov att äta moderkakan?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.