Moderkaka fostersäck tvillingar

Moderkakan och fostersäcken vid tvillingar

Väntar du tvillingar så kan det i livmodern finns två moderkakor och två fostersäckar. Det kan också finnas en moderkaka och två fostersäckar eller en moderkaka och en fostersäck. Olika kombinationer är leder till olika komplikationer och vård inför förlossningen.

Tvillingar och moderkaka och fostersäck

När man väntar tvillingar så finns det flera variationer i antal när det kommer till moderkaka och fostersäck. Ibland är det en och ibland är det flera. 

I denna artikel går vi igenom de olika varianterna och varför det är på ett visst sätt. 

Moderkakan vid tvillingar

Moderkakan är den som ger barnen syre och näring under större delen av graviditeten. När du väntar tvillingar så kan det finnas både en och två moderkakor. 

Enäggstvillingar delar ofta moderkaka. Ungefär en tredjedel av enäggstvillingarna delar på sig i ett tidigt stadium (inom 4 dagar) och de får då normalt varsin moderkaka. En delning som sker senare gör att moderkakan inte delar sig och barnet delar då på moderkaka. 

Tvåäggstvillingar har alltid vardera en moderkaka. 

Moderkakan, eller antalet moderkakor, är således det som främst kan avgöra vilken typ av tvillingar man väntar. 

Att barnen har varsin moderkaka underlättar och gör graviditeten lättare. Kvinnor med tvillinggraviditet med två moderkakor (dikoriotiska) kan vanligtvis gå kvar hos sin vanliga mödravård under hela graviditeten. Om barnen delar moderkaka (monokoriotiska) så är det mer sannolikt att du kommer att bli remitterad till specialistmödravården. Det kan dock vara så att du även vid delad moderkaka går kvar hos din vanliga barnmorska men kompletterar dessa besök med specialistvården.

Fostersäcken vid tvillingar

Fostersäcken, även kallad hinnsäcken, är den som omsluter barnen och håller fostervattnet runt barnet. Både enäggs- och tvåäggstvillingar har normalt vardera en fostersäck. Tvåäggstvillingar har alltid en egen fostersäck, dvs det finns alltid två fostersäckar. 

Enäggstvillingar kan ligga i samma fostersäck. Detta är dock väldigt ovanligt och innebär en hög risk, då de riskerar att trassla in sig i varandras navelsträngar. När enäggstvillingarna delar på sig, både tidigt och lite senare så får då normalt varsin fostersäck. Om delningen ser väldigt sent så kan detta dock leda till att tvillingarna delar samma fostersäck. Detta inträffar dock endast i ungefär 1 procent av alla tvillinggraviditeter och är därmed väldigt ovanligt.

Läs mer: Fakta om tvillingar / Förlossning tvillingar

Sammanfattning

I korthet så finns det tre huvudsakliga varianter:

  • Två moderkakor och två fostersäckar. Detta är det mest optimala scenariot där båda barnen har sin egen källa till näring, blod och syre samt ett eget skyddshölje. 
  • En moderkaka och två fostersäckar. I detta scenario så väntar du definitivt enäggstvillingar. När barnen delar moderkaka så ökar risken för komplikationer och du kommer sannolikt att få gå på fler kontroller. 
  • En moderkaka och en fostersäck. Detta är det mest riskfyllda, och samtidigt ovanligaste, scenariot. Komplikationer kan lätt uppstå till följd av intrassling i varandras navelsträng eller till följd av obalans i näring-, blod-, eller annat flöde.

Källa: 1177, bb Stockholm, barnmorskor.

Fler artiklar för dig som är gravid

Gravid

Prenumerera på vår graviditetskalender

Prenumerera på vår graviditetskalender för att få utvecklingen vecka för vecka för just ditt barn. Vi utgår i från din förväntade förlossningsdatum och skickar dig varje vecka ett mail med fakta om fostrets utveckling, om vad som händer i din kropp och vilka graviditetssymptom som är aktuella just denna vecka i graviditeten.

Läs artikeln »
Graviditetspenning

Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.