Onyttigt och farligt gravid

Onyttigt och farligt

Vad ska du inte äta och göra när du är gravid? När man är gravid finns det mycket man ska tänka på att undvika för att inte skada fostret. I denna artikel får du fakta om mat du ska undvika under graviditeten.

Undvik detta när du är gravid

Undvik rökning, droger och alkohol under graviditeten. Det kan vara bra att veta vad som kan hända med fostret och barnet om man missbrukar eller överdoserar något under graviditeten. Om inte annats så kan det fungera motiverande.

På denna sidan kan du läsa om saker som du bör undvika för att ditt barn ska utvecklas så bra som bara möjligt. Vi går även igenom hur din livsstil kan komma att ändras och hur du behöver se över dina levnadsvanor.

Längre ner hittar du en utbildningsfilm om levnadsvanor under graviditeten.

Alkohol

Även om inte du blir påverkar så blir ditt barn det. Hur mycket du kan dricka utan att det orsakar en skada är omöjligt att säg. Alkohol passerar över till fostret via moderkakan och är känsligare för alkohol än vad du är. Avstå därför från alkohol så snart du tror du kan vara gravid. De skador som kan uppstå på barnet vid missbruk av alkohol är tillväxthämning, hjärnskador och avvikande utseende.

I Babyhjälp-podden frågade vi Barnmorska Louise Rabe om just alkohol under graviditeten.

Rökning

Rökning och snusning under graviditeten innebär att fostret får i sig många skadliga ämnen. Konsekvensen kan bli att fostret växer dåligt eller till och med dör. Det ökar även risken för missfall. Har du inte redan slutat så se till att göra det nu!

Läs mer: Rökning under graviditeten.

Droger

Självklart är missbruk av droger skadligt för både fostret och för dig som är gravid. Det är svårt att sluta men nu är det värt det. Klarar du det inte själv så sök professionell hjälp, hör med din barnmorska för råd.

Koffein

Höga doser av koffein hittar man i kaffe och svart te. Koffein kan öka risken för missfall och man bör därför inte få i sig mer än 200 milligram koffein per dag. Detta motsvarar ungefär två till tre koppar kaffe. Tänk på att även coladrycker och energidrycker, såsom Red Bull innehåller koffein. Läs mer om kaffe när du är gravid.

Vitamin A

Höga halter av vitamin A kan skada fostret. Du hittar vitamin A i höga doser i lever, leverrätter och i fiskleverolja. Du bör därför undvika dessa livsmedel under graviditeten. Det är dock okej att äta leverpastej som trots namnet inte innehåller så mycket lever.

Kosttillskott, örtprodukter och naturläkemedel

Du bör vara försiktig med alla produkter där det inte framgår av förpackning eller av bipacksedeln att produkterna är ofarliga för gravida. Tar du vitamintabletter så var noga med att följa doseringsanvisningarna och undvik överdosering. Ta en extra titt på hur mycket A vitamin de innehåller, de bör innehålla högst 1 mg per dagsdos. Ginsengprodukter och algprodukter bör du också undvika när du är gravid.

Utbildningsfilm om levnadsvanor och livsstil

I denna utbildningsvideo har vi intervjuat Britt Friberg, Leg. Läkare/obstetriker, för att få så uttömmande svar som möjligt i frågor som rör hälsa och livsstil under graviditeten. Några av de frågor vi ställt till läkaren är: Är det farligt att stressa under graviditeten? Kan jag dricka ett glas vin då och då? Kan jag fortsätta att arbete även om jobbet innehåller fysiska inslag och tunga lyft? Hur påverkas barnet om jag blir sjuk?

Bakterier och parasiter 

Listeria och toxoplasma är två infektioner som kan smitta via mat och som är speciella när man är gravid. Risken för att bli smittad är mycket liten men skulle man bli smittad så kan det i värsta fall orsaka skador på fostret eller bli missfall. Båda infektionerna dör om maten hettas upp ordentligt. Andra råd som livsmedelsverket ger för att minska risken att smittas är att:

  • Förvara kylvaror kallt, gärna +4 grader celcius
  • Undvik rått kött. Genomstek köttfärs, lamm, fågel, gris och vilt
  • Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av bäst före datumen
  • Ska du äta torkat, kallrökt eller gravat kött, så rekommenderas det att du fryser det i tre dygn innan du äter
  • Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk.
  • Undvik även mögel- och kittost som exempelvis brie, gorgonzola, chévre, vacherol och taleggio. Ost som smältes i matlagning går dock bra att äta (läs mer om ost under graviditeten)
  • Skölj frukt och grönsaker noggrant
  • Tvätta händerna innan du äter och även mellan förberedelsen av olika råvaror.
  • Undvik att städa kattlådan då toxoplasmaparasiten även kan spridas med kattavföring.

Läs mer om listeria under graviditeten.

De som läst avsnittet om vilken mat du ska undvika under graviditeten och även läst om tips på vad barnet ska heta samt om bakterien listeria när man är gravid.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

tandsprickning

Tandsprickning

Hur vet du att det verkligen är din bebis tänder som är på väg. Här går vi igenom vanliga symtom på tandsprickning. Är feber och diarré säkra tecken på att tänderna är på våg att spricka igenom? 

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
amning alkohol

Alkohol amning

Livsmedelsverket säger att man vid amning kan dricka små mänger alkohol. En del av alkoholen går över i bröstmjölken. Andra risker med alkohol vid amning är försämrad mjölkproduktion och att barnet sover sämre. Du som förälder påverkas också av alkohol. 

Läs artikeln »
matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Barn sömn

Sömnbehov barn

Spädbarn och nyfödda barn måste sova och få sin sömn. Hur många timmar ska ditt barn eller din nyfödda bebis sova? Vilket sömnbehov har ett nyfött barn? Har ditt barn svårt att sova?  

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.