Förlossningsdatum

Förlossningsdatum

Förlossningsdatum. Beräkna ditt förväntade förlossningsdatum eller din graviditetsvecka med vår graviditetsuträknare. För att få fram förlossningsdatumet utgår vi ifrån menstruationscykeln och befruktningen. Räkna ut din graviditet och få reda på tidpunkt för befruktningen, ägglossning, antal veckor du varit gravid, förlossningsdatum, förväntat födelsedatum, menscykel, mm.

Beräkna förlossningsdatum och hur länge du varit gravid

Förlossningsdatum eller graviditetsvecka beräknas normalt av läkare och barnmorskor utifrån sista mensens första dag. Förlossningsdatum sätts efter detta datum och justeras sedan vid det första ultraljudet. Det datum du får vid ultraljudet är det mest exakta och pålitliga.

Den dag du faktiskt blir gravid är normalt cirka två veckor senare, då själv befruktningen äger rum. De flesta räknar inte graviditeten från befruktningsdagen då det är omöjligt att veta exakt vilken dag du verkligen hade ägglossning och blev befruktad. Metoden att räkna ut förlossningsdatumet från sista mensen första dag är erkänd i Sverige och används för att få fram ett preliminärt datum av barnmorskor och läkare.

Graviditetsuträknare

En graviditet är normalt 40 veckor räknat från sista mensens första dag och brukar delas in i tre olika perioder; de tre första kalendermånaderna är trimester ett, följande kalendermånader 4-6 är trimester två och de tre sista kalendermånaderna är trimester tre.

Beräkna förlossningsdatumet med vår graviditetsuträknare

Nedanstående graviditetskalkylator kan du använda för att räkna fram:

  • Beräknat förlossningsdatum
  • Beräkna när befruktningen bör ha ägt rum
  • Beräkna när slutet av den första och andra trimestern infaller
  • Få fram hur många veckor du har varit gravid
  • Räkna fram hur många veckor du varit gravid vid ett visst datum




Ange den första dagen av din sista menstruationscykel:

Antal dagar i din menstruationscykel:
(oftast är det 28 dagar i
en menstruationscykel,
men kan varierar mellan 22 – 44 dagar)
Sannolik befruktningsdatum:
Slut av första trimestern (12 veckor):
Slut av andra trimestern (27 veckor):
Din förlossningsdatum är
(40 veckor):
Antal veckor från befruktningsdatumet*:
Hur länge har du varit gravid*:
Läs även om hur barnet utvecklas under graviditeten i vår graviditetskalender eller beräkna din förväntade viktuppgång under graviditeten.

*Antal veckor från befruktningsdatumet är två veckor kortare då man räknar från ägglossningen som normalt inträffar mellan dag 12 och 16 före nästa menstruation.
*Du har varit gravid två veckor längre än befruktningsdatumet då detta beräknas från sista mensens första dag. Detta sätt att räkna är det som idag används av barnmorskor och läkare.

Hur många veckor kommer du att ha varit
gravid vid ett visst datum?

Obs! Ange den första dagen av din sista menstruationscykel ovan
Antal veckor du varit gravid vid angiven datum:

Vill du veta barnets kön innan det beräknade förlossningsdatumet? Spana då in de tecken under graviditeten som avslöjar barnets kön.

Mer om graviditetskalkylatorn och resultatet

Det finns mer än ett sätt att beräkna förlossningsdatumen och vilken vecka men är i under de 40 veckor som graviditeten pågår. En full graviditet pågår i cirka 280 dagar. Normalt räknar man på en menstruationscykel på 28 dagar och en lutealfas på 14 dagar. Lutealfasen är perioden mellan sista mensens första dag och den faktiska befruktningen som äger rum vid ägglossningen.

Barnmorskor och läkare räknar i Sverige att du är i vecka 0 + 0 vid tidpunkten för din sista mens första dag. Vid tidpunkten för befruktningen, ägglossningen, är du enligt detta sätt att räkna i vecka 2 + 0.

Normalt räknar man med att man är gravid i 40 veckor, men utgår då från sista mensens första dag. Detta innebär att du egentligen inte är gravid de två första veckorna, eftersom du inte haft ägglossning. Väljer du att istället utgå ifrån befruktningen så är graviditeten endast 38 veckor.

Läs mer om fostrets utveckling vecka för vecka.

Skiljer sig resultatet i vår graviditetsuträknare från barnmorskans?

Barnmorskan använder sig ofta av en sk graviditetssnurra för att beräkna ett preliminärt förlossningsdatum. Graviditetssnurran är okej, men inte helt korrekt då man utgår ifrån vissa standardvärde som kanske inte stämmer just på dig. Ägglossning och befruktning räknas som 14 dagar efter sista mensens första dag, men i verkligheten varierar detta mellan olika kvinnor. Har du möjlighet att utgå ifrån ägglossningen så är detta den bästa gissning du kan göra fram tills dess att du mätt fostrets storlek vid ultraljud. Från ultraljudet får du det mest exakta och trovärdiga förlossningsdatumet.

De som läst avsnittet om hur man kan beräkna förlossningsdatum eller graviditetsvecka i vår graviditetsuträknare läste även om tecken under graviditeten som avslöjar barnets kön och gjorde vårt test för att beräkna sin förväntade viktuppgång under graviditeten.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid listeria

Listeria när man är gravid

Hur påverkar listera fostret? Hur påverkar listera graviditeten? Listera är en bakterie som sprids via jord, vatten och dåliga livsmedel. Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
gravid julbord

Julbord under graviditeten

Den sista månaden innan jul brukar vara fullbokad med julbord. Vad på julbordet kan egentligen du som gravid äta utan att det påverkar barnet? Fakta om vilken mat på julbordet du kan äta när du är gravid hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
gravidmage bilder

Gravidmage – vecka för vecka

Gravidmage – bilder på gravidmagar, vecka för vecka, genom hela graviditeten. Undrar du om din mage är lagom stor? Titta in dessa bilder på andras gravidmagar så ser du hur olika stora alla är. Vi är även tacksamma om du vill skicka in en bild på din gravidmage.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.