Skengravid

Skengravid

Skengraviditeter är vanliga hos både människor och djur. Ofta kan en kvinna bli skengravid om hon väldigt gärna vill bli gravid eller om det skett förändringar i livet som kan ha en stor hormonpåverkan. 

Kan man bli skengravid?

Vad innebär det att vara skengravid? Det finns inte jättemycket vetenskaplig forskning kring skengraviditeter, men det är ändå ett begrepp som är vida känt. Fenomenet inträffar ofta hos de som önskar bli gravida eller de som absolut inte vill bli det.

Skengraviditet diskuteras flitigt hos de som önskar att bli gravida – men vad är det?

Vad betyder det att man är skengravid?

Här har du en kort och enkel förklaring på vad det betyder:

Vad är skengravid?
En skengraviditet är när en kvinna uppvisar symptom som tyder på att hon är gravid, trots att hon inte är det. Skengraviditet hos människor är mindre vanligt.

Kan man bli skengravid?

Många kvinnor upplever graviditetstecken trots att de inte är gravida. Fenomenet finns även hos djur, där det är särskilt vanligt hos hundar och möss. Skengraviditeter är således helt verkligt och du kan bli skengravid (även om det inte är vanligt).

Längre ner kan du läsa om symptomen du ska leta efter.

Varför blir man skengravid?

Exakt varför vissa kvinnor upplever en skengraviditet vet man inte. Det antas vara ett resultat av förändringar i det endokrina systemet i kroppen, som leder till utsöndringar av hormoner. Dessa hormonutsöndringar visar i sin tur symptom som påminner om de som upplevs under en graviditet.

Här är några anledningar till varför man kan få hormonförändringar och bli skengravid: (Obs! helt ovetenskapligt)

  • Ibland kan en stark önskan om att något ska hända (eller inte hända) ha en större effekt på kroppen än man kan förstå.
  • Stress är en annan orsak till att kroppens hormonsammansättning ändras.
  • Mensen och dess symptom kan ibland orsaka mer symptom och ibland mindre. De kan ibland dessutom vara väldigt lika de man får vid en graviditet.
  • Ändrad kosthållning, framför allt dålig kost, kan också påverka din kropp och dina hormoner.
  • Förändrad menstruation och hormonförändringar kan även inträffa om man bytt eller ändrat något preventivmedel. Det brukar ta några månader innan kroppen ”hittar rätt” igen.

Skengravid symptom

De symptom som upplevs vid en skengraviditet är samma som de tidiga graviditetstecken som kan upplevas vid en faktiskt graviditet. De vanligaste är illamående, yrsel, trötthet, molvärk, svullna bröst och humörförändringar. Håller skengraviditeten i sig trots negativa graviditetstest så bör du kontrollera så att det är finns medicinska anledningar till känslorna såsom muskelknutor eller cystor på äggstockarna.

Hur kan man undvika förvirring?

Skengraviditeter finns, men de är inte jättevanliga. Försök att inte stressa och tänka för mycket på en eventuell graviditet. Om du har anledning att tro att du är gravid så kan det mycket väl vara så. Det enda sättet att veta helt säkert är att ta ett graviditetstest – då vet du till 99% om du är gravid (Graviditetstest köper du enkelt på testlagret.se).

Fler artiklar om att bli gravid

Tips bli gravid

Tips för att bli gravid

Här har du över 30 tips för hur du snabbare och lättare kan bli gravid. Lär dig vad du kan göra för att öka kroppens chanser att bli gravid. Det bästa rådet man kan ge för att öka sannolikheten för att bli gravid är att ha sex ofta och regelbundet. Läs mer om hur du blir gravid snabbt!

Läs artikeln »
Tidiga graviditetstecken

Tidiga graviditetstecken

Tidiga graviditetstecken är inte lätta att känna igen, men redan tidigt i graviditeten kan vissa tecken avslöja att du är gravid. I vår lista hittar du 16 tidiga graviditetssymptom.

Läs artikeln »
Tecken och symptom på ägglossning - ägglossningssymptom

Ägglossning symtom och tecken

Tecken och symptom på ägglossning. Det finns ett par ägglossningssymptom och tecken som kan avslöja när du ska ha ägglossning. Att känna igen de tecken och symptom som finns för att ägglossningen pågår, kan öka sina chanser att bli gravid.

Läs artikeln »
När fäster ägget?

När fäster ägget?

Ett ägg fäster normalt i livmoderslemhinnan efter 5-6 dagar. Vid IVF varierar tiden beroende på odlingstiden. När ägget fäster kan man uppleva både en blödning och molande smärta.

Läs artikeln »
fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning, hur går det till?

Fertilitetsutredning. Ofta inleds en utredning av fertiliteten med ett besök hos läkare. Ett antal tester kommer att genomföras i fertilitetsutredningen. Både kvinnan och mannen utreds för att man ska kunna fastställa orsaken till varför ni inte blir gravida.

Läs artikeln »
spermie graviditet

Spermie och graviditet

Spermie / sperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Hur länge lever spermier? Det är spermierna som ska försöka att befrukta ägget för att du ska bli gravid. Ibland pratar man om spermier men menar sädesvätskan.

Läs artikeln »
sannolikhet bli gravid

Sannolikhet att bli gravid

Hur stor chans är det att du blir gravid om du har sex precis vid ägglossningen? Hur många månader kan man förvänta sig att det ska ta? Ändras sannolikheten för att bli gravid vid vilka åldrar? Vad är oddsen att man blir gravid om man har sex regelbundet? Babyhjälp.se ger dig svar på dina statistik frågor omkring ämnet bli gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.