höggravid

Höggravid

Det finns ingen exakt definition av termen höggravid, men vecka 35-36, eller den sista månaden, är vedertagna uttryck för när man räknas som höggravid.

Höggravid – när är man höggravid och vad ska man tänka på? 

Att veta när man är gravid är enkelt, men när är man egentligen höggravid? Gäller samma regler och riktlinjer för den som är höggravid som den som är tidigare i graviditeten? 

I slutet av graviditeten räknas man som höggravid, vilket är en period fylld av nyfikenhet, rädsla, glädje och trötthet. Många beskriver perioden som en bergochdalbana av känslor. 

I denna artikel reder vi ut allt du behöver veta om att vara höggravid och artiklen lyfter följande rubriker:

  • När räknas man som höggravid?
  • Kan man känna sig höggravid?
  • Vad ska man tänka på som höggravid?
  • Vad är viktigt när du är höggravid?
  • Saker du inte vill höra! 

Andra artiklar som kan vara intressanta är om: graviditetspenning, havandeskapsförgiftning och om igångsättning eller kejsarsnitt.

När räknas man som höggravid?

Höggravid är man från det att man är mellan graviditetsvecka 35-36. Om värkarna börjar i dessa vecka så försöker man inte längre stoppa eller skjuta upp förlossningen, utan man anser nu att barnet mår bäst av att födas. 

Det finns dock ingen exakt definition av termen höggravid. Det finns således många olika definitioner av när man egentligen räknas som höggravid. Vecka 35-36, eller den sista månaden, är dock vedertagna uttryck för när man räknas som höggravid.

Andra definitioner av när man är höggravid

Utöver den som angavs här ovan så finns det andra sätt att definiera när man är höggravid. Ibland talar man om att hela den tredje trimestern räknas som en period då man är höggravid. Detta innebär att man i så fall skulle räknas som höggravid långt tidigare än vecka 35.  

Att känna sig höggravid

Även om man inte är höggravid så kan man mycket väl känna sig höggravid. Av de kommentarer vi fått från läsare så är det många som själv känner sig som höggravida redan när de är runt vecka 30. De beskriver sig då som svullna, klumpiga, glömska och att de sover dåligt. Under denna period kan det vara svårt att klippa tånaglarna, svårt att knyta skorna och vara svårt att hoppa in och ut ur en bil.  

Ofta verkar även de som är omföderskor känna sig höggravida tidigare än förstagångsföderskorna. När man är höggravid spelar egentligen ingen roll utan det är i slutändan helt och hållet upp till dig själv att avgöra.

Läs även: Detta bör du packa i din BB-väska

Vad ska man tänka på som höggravid?

När du är höggravid är du stor och väger kanske mer än vad du någonsin tidigare har gjort. Detta gör att du lätt känner dig klumpig och att du har svårt att utföra en del vanliga sysslor. Du blir dessutom lätt andfådd och du kan ha svårt att fånga andan efter att du gått upp för en trappa. 

När du är i denna period är det viktigt att du vågar att be om hjälp så att du inte gör något som känns obekvämt eller som gör ont. I slutet av graviditeten är det också viktigt att vila inför förlossningen. Ta tillfället i akt nu innan barnet kommer, sen blir det för de flesta mindre av den varan.  

Det är som höggravid väldigt viktigt att lyssna på sin kropp och de signaler som den sänder. Mår du bra så kan du fortsätta med samma saker som tidigare och det är även bra att fortsätta med promenader, simning och annan lättare träning

Se exempelvis våra videokurser (som är helt gratis) om hur man hanterar graviditetsbesvär i slutet av graviditeten och om hur man kan förbereda sig inför den eventuella amningen.

Viktigt när du höggravid

Några saker som är viktigt att börja tänka på som höggravid är följande: 

Föräldrapenning: Du får nu lov att börja din föräldraledighet och således ta ut din föräldrapenning. Planera denna i god tid så att du inte börjar för tidigt eller försent i förhållande till din planing av andra delar av livet. Läs mer om föräldrapenning.

Packa din förlossningsväska: När det är dags att föda så kommer du snabbt att behöva lämna hemmet och åka till förlossningen. För att säkert få med allt du tror dig behöva så packa din förlossningsväska i god tid. Läs mer om vad du bör ha i din förlossningsväcka.

Lär dig klocka dina värkar: När du är höggravd så kan förlossningen sätta igång vilken dag som helst. Redan innan värkarna sätter igång är det bra att både du och din partner vet hur långt det ska vara mellan värkarna och hur du göra för att klocka dem. Här kan du klocka dina värkar.

Välj ett namn: Har ni ännu inte bestämt vad ert barn ska heta? Detta är ingen fara och du har ytterligare några månader på dig innan du behöver välja ett namn. Många vill dessutom vänta med att spika ett namn tills det att de få se sitt nyfödda barn. Läs mer och få tips på barnnamn.

Planera ditt förlossningsstöd: Det är lätt att tänka att man har gott om tid innan det är dags att föda. När det väl är dags går det dock fort och som höggravid är du inte så långt ifrån. Planera i tid vem som ska vara med på förlossningen och vad du förväntar dig att din partner ska göra i förlossningsrummet. Läs mer om att stötta sin partner.

Saker du inte vill höra när du är höggravid

Det finns många saker man inte vill höra i slutet av graviditeten. Inte nog att man mår skit och att man känner sig stor och tung. Folk har dessutom en tendens att ta upp ämnen och ge råd som inte riktigt passar sig i det stadium som en höggravid kvinna befinner sig i. 

”Har ni planerat att skaffa syskon till bebisen?”

”Min förlossning var verkligen jättejobbig!”

”Din graviditet har verkligen gått jättefort!”

”Du ser så fantastiskt vacker ut”

Detta är några saker som folk ofta slänger ut sig i syfte att vara trevlig. Som höggravid så är nästa barn kanske inte riktigt vad man vill prata om. Inte heller vill man spä på eventuell oro inför förlossningen med att tala om negativa upplevelser. Även motsatsen att prata om hur lätt det gick kan bli fel då man inte vill få falska förhoppningar. 

”Fort” är verkligen subjektivt. Har man gått och mått dåligt i snart nio månader så är det inte en tid som man refererar till som fort… Även höra att man är vacker som höggravid är säkert en trevlig tanke, men har man fått finnar, svullna fötter, fettigt hår och andra negativa effekter av graviditeten så känner man sig långt ifrån vacker. För vissa kan det kännas bra att höra, för andra kan det bli fel. 

Andra som läste om att vara höggravid läste även mer om: Vad man gör när slemproppen gått?, Om hur man klockar värkarna? Samt om tecken på att det är dags att åka till förlossningen.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid symptom drommar under graviditeten

Drömmar under graviditeten

Drömmar under graviditeten. Drömmer du mer och ofta konstiga drömmar nu när du är gravid? Det är mycket vanligt under graviditeten. Det är även vanligt att man drömmer mardrömmar eller att man drömmer erotiska drömmar. Vad betyder dina drömmar?

Läs artikeln »
gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
Babyshower

Babyshower

I denna artikel går vi igenom allt du behöver känner till om fenomenet babyshower för att lyckas skapa den perfekta tillställningen. Hur går en baby shower till och vad är det? Vad gör man på en babyshower och vem ska man bjuda? 

Läs artikeln »
Onyttigt och farligt gravid

Onyttigt och farligt

Vad ska du inte äta och göra när du är gravid? När man är gravid finns det mycket man ska tänka på att undvika för att inte skada fostret. I denna artikel får du fakta om mat du ska undvika under graviditeten.

Läs artikeln »
Minskade Fosterrörelser

Fosterrörelser – minskade fosterrörelser

När du är gravid så känner du under större delen av graviditeten av fosterrörelser. Ofta är de som mest märkbara runt vecka 30 och du bör aldrig uppleva minskade fosterrörelser. Känner du inte inte av några rörelser så hittar du här även tips för att känna fosterrörelser.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.