Gravid vecka 8

Gravid vecka 8

Gravid vecka 8! Här presenterar vi vad som händer med fostret/barnet när du är gravid i vecka 8? Läs om symptom, blödningar, missfall, trötthet, och mycket annat.

Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 8

Äntligen gravid i vecka 8. När du är gravid i vecka 8 så växer bebisen i en otrolig hastighet – cirka en millimeter varje dag – och nu är storleken på fostret som ett stort hallon. Fostret ser i vecka 8 betydligt mindre ut som en reptil ( även om fostret har simhud mellan fingrar och tår, svansen är nu nästan borta ) och är mycket mer bebis. Det är nu som hennes läppar, näsa, ögonlock, ben och rygg fortsätter att ta form.

I vecka 8 slår hjärtat i en otrolig hastighet av 150 gånger per minut – ungefär dubbelt så snabbt som ditt! Även om du inte ännu kan känna det så gör fostret nu spontana rörelser när fostret försöker vrida sin kropp och röra sina lemmar.

Faktaruta vecka 8

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 8? 2 månader
  • Hur många veckor är det kvar? 32 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 15 millimeter från hjässa till stjärt
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett hallon

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 8 – fostrets utveckling

Hur stort är ditt barn när du gravid i vecka 8? Med en längd på runt 1,5 centimeter just nu, har ditt barn vuxit från att vara stor som ett blåbär till storleken av ett hallon. Den veckovisa tillväxten är dock svår att uppskatta. Orsaken till detta är att tillväxten just nu är runt en millimeter per dag.

Tillväxten hos fostret ska dock inte nödvändigtvis bara ses som dess längd. Tillväxt spurtar kan även förekomma i armar, ben, rygg och andra delar av barnets kropp. Så det som är säkert är att det kommer att ske otroligt mycket med barnets kropp de kommande månaderna. Vikten är cirka 2 gram.

Vad är det mer som ändras när du är gravid i vecka 8? En närbild på fostret skulle avslöja att det nu är mer barnliknande än tidigare, dvs att reptilutseendet redan nu börjar försvinna. Huvudet är i proportion fortfarande stort i förhållande till överkroppen och mycket större än underkroppen.

I närbild i vecka 8 skulle du även se en överläpp ta form, den utskjutande spetsen av den söta lilla näsan och små och mycket tunna ögonlock. Även simhuden mellan barnets fingrar och tår börjar nu försvinna. Sinnesorganen anläggs nu.

Det är full aktivitet i livmodern och barnet rör sig hela tiden för att endast vila under korta stunder åt gången. Att barnet nu kan röra sig är betydelsefullt inför den vidare utvecklingen av muskler och leder. Hjärtat slår nu även i otroliga hastigheten av 150 gånger per minut. Fostervattnet ökar nu med en hastighet av ungefär två matskedar per vecka för att tillgodose din livmoders växande hyresgäst. Moderkakan är självförsörjande på hormoner och anlag finns nu till de viktigaste inre organen.

Gravid vecka 8

Visar foster i vecka 8 (6 veckor efter befruktningen) Foto från wikipedia. Bild: Jacopo Werther

Gravid vecka 8 – din kropp

Även om din hallonstora bebis ännu inte syns så kan mycket väl börja känna att byxorna sitter lite tight runt midjan och att det kanske är dags för en lite större BH. I vecka 8 är det även vanligt att du känner dig illamående. Ungefär 75% av alla kvinnor upplever någon form av morgonillamående.

Läs mer: När går illamåendet över?

Att uppleva detta är fullt normalt även om du mår riktigt dåligt och du ligger framstupa över toalettstolen på morgonen. Försök att äta ofta men bara lite i taget. Detta bör även underlätta en annan åkomma som dyker upp under graviditeten, halsbränna. Håll hoppet uppe och försök att glädjas över att gravidillamående oftast är ett tecken på att din graviditet går bra.

Ingen vet vad som orsakar denna känsla av illamående under början av graviditeten, men det finns många teorier om varför! Det kan vara på grund av den ökade nivån av HCG och östrogen som cirkulerar i kroppen, på grund av avslappning av musklerna i mag- och tarmkanalen eller på grund av den snabbt ökade stretchingen av livmoderns muskler.

Det är inte konstigt om du känner av små stick och en förnimmelse av något som liknar svag mensvärk längst ner i magen. Din livmoder som normalt är stor som en knuten näve är nu i storlek med en apelsin och tänjer på de band, ligament den är förankrad i. Denna storlek anses fortfarande liten och det är inte troligt att det syns på din kropp att du är gravid i vecka 8, även om du definitivt upplever det.

Att uppleva en liten blödning under graviditetens första tredjedel behöver inte betyda att du är på väg att få missfall. Mindre blödningar är tvärtom relativt vanliga under graviditeten, men är du tveksam, blödningen håller i sig eller ökar så bör du kontakta din läkare.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Gravid i vecka 8 – Tips på kosthållning

Frukt bör alltid vara din vän, men försök att se frukt som din bästa vän under tiden då du är gravid. Genom frukt får du i dig många viktiga vitaminer och andra näringsämnen som är bra för dig och ditt barn. Frukt hjälper även till att hålla magen igång så att du slipper förstoppning (ät gärna katrinplommon).

En bra tumregel när du ska välja näringsrik frukt (och grönsaker) är att starka färger oftast ger bättre näring. Men… ofta är det insidan som räknas. Så medan en cantaloupmelon bleknar i jämförelse med ett rött äpple på utsidan, berättar insidan en annan historia. Det djupt färgade fruktköttet hos melonen utklassar det vita äpplet när det kommer till vitaminer och mineraler.

Gravid i vecka 8 – symptom under graviditeten

Enligt vår egen undersökning (nedan) som besvarats av många av våra besökare så är trötthet, svullen mage och ömma bröst de vanligaste besvären i graviditetsvecka 8. Här nedanför kan du läsa mer om vanliga besvär den här veckan och om hur du kan lindra besvären.

Trötthet: Vad gör dig så trött när du är gravid? Graviditeten är hårt arbete för kroppen så be gärna om hjälp från familj och från dina vänner. Läs mer om trötthet under graviditeten.

Illamående och kräkningar: Dessa illamående känslor kan fortfarande hålla sig när du är gravid i vecka 8. Försök att äta mat med ingefära (många studier visar att det fungerar för att minska illamående och kräkningar under graviditeten). Tar du vitamintillskott så försök att ta dessa under middagen i stället för på tom mage. Läs mer om illamående under graviditeten.

Matcravings och aversioner: Cravings är känslan av att vara sugen på udda ämnen/produkter såsom lera eller lakrits? Upplever du detta så konsultera gärna med din läkare. Denna typ av matcravings kallas Pica och kan vara ett tecken på att du lider av näringsbrist, ofta järn.

Gasighet: Tillsammans med uppblåsthet och förstoppning kommer att andra tråkiga bieffekter av graviditeten som exempelvis gasighet. Orsaken till detta är att ett avslappnande hormon (relaxin), tillsammans med progesteron arbetar för att slappna av musklerna i kroppen under graviditeten. Detta gör att dina muskler i mag- och tarmkanalen får maten att röra sig långsammare än normalt, vilket i sin tur leder till matsmältningsbesvär och gasighet. Läs mer om gasig och svullen mage under graviditeten.

Förstoppning och uppblåsthet: Fiber kan vara en mycket bra kompis i kampen mot trög mage. Lägg därför gärna lite fiber i varje måltid. Överdriv dock inte utan finn din egen optimala fibernivå. Prova exempelvis att ersätta vitt ris med brunt, byt ljust bröd mot mörkt (gärna råg) eller byt till fullkornspasta istället för ljus pasta. Drick även mycket vätska. Läs mer om förstoppning under graviditeten.

Ökad luktsinne: Under graviditeten kan du få ett förhöjt luktsinne som kan göra tillagningen av mat som du annars giller helt outhärdlig. Be om hjälp med tillagningen eller byt till livsmedel som du inte behöver tillaga/förbereda. Om det finns ett fönster i köket så prova att ha det öppet medan du lagar mat. Självklart kan även andra dofter som du normalt gillar helt plötsligt få dig att må illa.

Ökade flytningar: Ännu en kroppslig vätska introduceras vid sidan av de höjda halterna av östrogen – leukorrhea som tar sin form som en tunn och mjölkaktig flytning. Orsaken till detta är att östrogenet ökar blodflödet till bäckenet som stimulerar kroppens slemhinnor. Leukorrhea skyddar förlossningskanalen från infektion genom att upprätthålla en hälsosam balans av bakterier, så försök därför att inte duscha eller tvätta bort det. Läs mer om flytningar under graviditeten.

Huvudvärk: Den utmattning, stress och hunger som du upplever tillsammans med de där irriterande hormonerna kan göra att du får huvudvärk. Vissa kvinnor får huvudvärk oftare under graviditeten och andra inte. Det som kan underlätta är att du får tillräckligt med vila för att avvärja trötthet samt att du dricker tillräckligt med vätska. Läs mer om huvudvärk under graviditeten.

Matthet eller yrsel
: Du kan när du är gravid i vecka 8 känna dig lite tom i huvudet. Det beror på att din kropp inte producerar tillräckligt med blod för att fylla det snabbt växande cirkulationssystemet, som förbereder sig för att möta behoven hos din kommande bebis. Lägg dig ner om du känner dig yr och upplever du allvarligare yrsel så bör du rådfråga din läkare. Läs mer om yrsel under graviditeten.

Dela gärna med dig av vilka besvär du upplever nu i vecka 8?

Vilka besvär upplever du i vecka 8?
489 röster · 2399 svar

Nu är du gravid i vecka 8:

» Vecka 7    » Vecka 9

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 8 läste även om resa när man är gravid och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
Blödning under graviditeten oro

Blödning gravid

Mensliknande blödning kan uppstå när du är gravid. Tidigt i graviditeten kan en blödning vara ofarlig eller ett tecken på missfall. I slutet av graviditeten kan det vara en teckenblödning, som visar att förlossningen är i sin inledning. Här går vi igenom olika orsaker till varför man kan få en blödning under graviditeten. 

Läs artikeln »
Push present

Push present

Push present är en gåva som ges till kvinnan som burit ert barn. Det är vanligt att en  pushpresent är något hållbart, som kan vara ett minne för livet, exempelvis ett smycke. Många menar dock att push present endast är ytterligare ett kommersiellt påhitt. 

Läs artikeln »
När på dygnet förlossning

Barn föds oftast på natten

Sett över dygnets alla timmar så föds flesta barn under tidig morgon. Forskning från University College London visar att den vanligaste tiden på dygnet då engelska barn föds är kl 04.00 på morgonen. Sannolikt är ganska stor att ditt barn föds utanför ordinarie arbetstid.

Läs artikeln »
gravid symptomsvullen mage under graviditeten

Svullen mage under graviditeten

Svullen mage och gasig under graviditeten. När du är gravid kan du ofta uppleva att magen blir svullen. Du kan även känna dig gasig i magen och behöva fisa betydligt oftare än tidigare. Läs mer om svullen mage och gasig i magen under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.