spökveckor gravid

Spökveckor gravid

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner. Dessa perioder kallas för spökveckor. Vanligaste är det att spökveckorna infinner sig när du är gravid i slutet av första trimestern till i mitten av den andra trimestern. 

Vad är spökveckor under graviditeten?

Under graviditeten upplever många gravida att besvär och symtom kommer och går. Under vissa veckor kan graviditeten kännas så lite att man börjar undra om man verkligen är gravid. Dessa veckor kallas för spökveckor.

När upplever man spökveckor?

Det finns ingen forskning som säger när det är vanligast att uppleva en spökvecka. I vår erfarenhet är det vanligast i slutet av första trimestern och fram till mitten av graviditeten, dvs mellan vecka 10-20. Generellt är trimester två känd för att vara en lugnare period sett till de upplevda besvär och symtom som annars kan vara närvarande under graviditeten. Anledningen till att spökveckorna kommer under denna period är logisk då hormoner och andra förändringar i kroppen nu har stabiliserats. Det finns dock de som rapporterar att de upplevt spökveckor även långt senare i graviditeten. Andra upplever aldrig någon spökvecka. Är du orolig så ska du prata med din barnmorska.

Gravid och spökveckor

Många som upplevt spökveckor beskriver det som att tecken och symtom som ömma bröst, illamående och trötthet plötsligt försvinner. Många beskriver det även som att magen har krympt och att de inte längre känner något ”fladder” från barnets rörelser. Spökveckor är inte ovanligt utan snarare fullt normalt. Många oroar sig, framför allt tidigt i graviditeten, att man ska få missfall när symtomen försvinner.

När upplevde du spökveckor och hur märkte du det?

Fler artiklar för dig som är gravid

När kan man göra ett graviditetstest

När kan man göra ett graviditetstest

Misstänker du att du är gravid så bör du ta ett graviditetstest. När kan man då göra ett graviditetstest? Många vill göra ett gravtest så tidigt som bara möjligt. Gör du testet för tidigt så finns det dock en risk för att testet visar ett felaktigt resultat. Vänta till mensen uteblivit innan du gör ett graviditetstest.

Läs artikeln »
Cravings gravid

Cravings gravid

Vi listar vanliga cravings och konstiga cravings som du inte visste fanns. För de flesta börjar cravings att märkas av redan i vecka 10. Att man får ett starkt sug eller begär beror detta inte på näringsbrist utan snarare på hormonförändringar.

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
normalt blödningar

Blödningar – är det normalt

Är det normalt att ha blödningar när man är gravid? Är det normalt att ha blödningar tidigt under graviditeten? Eller är det normalt att ha blödningar sent i graviditeten? Vi ger dig svaret på vad som är normalt när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.