symptom gravid

Tecken på graviditet

Det finns ett antal tecken och symptom som kan avslöja att du är gravid. Vilka gravidtecken stämmer in på dig? I denna artikel listar vi 15 tecken och symtom på graviditet.

15 symptom och tecken som avslöjar att du är gravid

Det finns många symptom som kan avslöja om du är gravid. Läs igenom de 15 punkterna och se hur många av dem som stämmer in på dig. Ju fler som stämmer, desto större är sannolikheten att du är gravid.

Om du misstänker och önskar att du är gravid så är du säkert nyfiken, ängslig men kanske även lite rädd. Kroppen kan snabbt visa att du är gravid, men de symptom som kroppen visar kan också orsakas av stress, hormoner eller av andra faktorer. Det är därför svårt att veta om du är gravid endast utefter dessa symptom. Det bästa sättet att få veta om man är gravid är att ta ett graviditetstest.

Läs även: Sannolikhet för att bli gravid
Ofrivillig barnlöshet

Här är 15 symptom och tecken som kan tyda på graviditet:

Längre ner på sidan så beskriver vi de olika symptomen mer utförligt.

 1. Utebliven mens
 2. Ömmande och spända bröst
 3. Illamående (särskilt på morgonen)
 4. Förändrad aptit
 5. Du känner dig trött
 6. Du är känsligare för vissa dofter
 7. Du är mer känslosam än normalt (humörsvängningar och lätt till gråt)
 8. Ökad mängd flytning
 9. Du får en mindre blödning (s.k. nidblödning)
 10. Du blir kissnödig ofta
 11. Du har molande magsmärta
 12. Du känner dig yr
 13. Förstoppad eller uppsvälld mage
 14. Du har en förhöjd kroppstemperatur
 15. Positivt graviditetstest

Läs även: Testa online om du är gravid

Beställ online: Ägglossningstest, graviditetstest och mycket mer.

Fördjupning – 15 symptom på att jag är gravid

Symptom på att jag är gravid

Här förklarar vi lite mer utförligt hur du kan veta att du är gravid genom att titta på olika tecken och symptom på att du är gravid.

Utebliven mens – detta är det mest säkra tecknet på att du kan vara gravid. Du kan blöda lite trots att du blivit gravid

Ömmande och spända bröst – ett tecken på graviditet kan vara att brösten svullnar, känns större eller ömmar. Detta är vanligt under den första delen av graviditeten. Du kan även uppleva att bröstgården mörknar eller förstoras. Läs mer om ömma bröst.

Illamående (särskilt på morgonen) – det är inte alla som mår illa, men morgonillamående eller illamående generellt är ett relativt vanligt och tidigt symptom på att du är gravid. Det avtar ofta efter de tolv första veckorna. Läs mer om illamående under graviditeten.

Förändrad aptit – för många kan smaken förändras när de är gravida. Saker som tidigare var goda kan nu smaka konstigt. Kanske påverkar detta din aptit så att du äter mer eller mindre än tidigare.

Du känner dig trött – trötthet är ytterligare ett vanligt symptom på graviditet under den tidiga graviditeten. Man vet inte varför man blir trött, men sannolikt är det graviditetshormonerna som spökar.

Du är känsligare för vissa dofter – under graviditeten förändras dina sinne och det stämmer faktiskt att gravida kvinnor får ett känsligare luktsinne. Du kan därför uppskatta dofter du tidigare föraktat och må illa av dofter som du tidigare gillat.

Du är mer känslosam än normalt (humörsvängningar och lätt till gråt) – hormonerna gör tidigt att dina känslor kan rubbas. Du kanske gråter för saker som du normalt inte skulle gråta för och du kanske blir arg för småsaker som du tidigare inte brytt dig om.

Ökad mängd flytning – när du är gravid ökar mängden östrogen i kroppen vilket kan leda till att du får mer flytningar. Detta kan hålla på under mer eller mindre hela graviditeten.

Du får en mindre blödning (s.k. nidblödning) – när det befruktade ägget fäster i livmoderväggen kan en liten blödning uppstå. Denna brukar dock komma ett par dagar innan din förväntade mens (läs mer om nidblödning).

Du blir kissnödig ofta – när du är gravid så sker en ökning av kroppsvätskor vilket kan ge känslan av att man behöver urinera oftare än tidigare.

Du har molande magsmärta – ytterligare ett symptom på att du är gravid är molande magsmärta som påminner om den mensvärk du säkert vet hur den känns. Känslan kommer från den växande livmodern.

Du blir lättare yr – blodtryck och blodsocker kan bli lågt när du är gravid. Detta kan göra att du känner dig yr och ibland till och med svimfärdig. Läs mer om yrsel under graviditeten.

Förstoppad eller uppsvälld mage – när du blir gravid så kan du bli förstoppad och uppsvullen om magen. Även om det inte har med barnet att göra så kanske du upplever att du inte kan knäppa byxorna.

Ökad kroppstemperatur (basaltemperatur) – om du har stenkoll på din kroppstemperatur så kan den avslöja en graviditet. Om temperaturen för flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader) så är du sannolikt gravid.

Positivt graviditetstest – har du tagit ett graviditetstest vid tidpunkten då din mens borde ha kommit (eller senare) som visat på att du är gravid så är detta det mesta säkra tecknet som kan visas på att du är gravid.

Tips: Beräkna ditt förlossningsdatum

Läs även: Så ökar du chansen att bli gravid med tvillingar.

Läs även: Över 30 tips på hur du blir gravid snabbt!

Boktips – Skaffa en graviddagbok för att spara dina gravidminne för framtiden. Köp den här (annonslänk).

De som läst avsnittet om tecken på graviditet och symptom på att jag är gravid läste även mer om specifik information kring graviditeten, om adoption eller om fostrets utveckling vecka för vecka.

Fler artiklar om att bli gravid

Lutealfas

Lutealfas

Den del som kallas lutealfas inleds med ägglossningen och avslutas i samband med nästa menstruations första blödningsdag. En lutealfas är i genomsnitt i 14 dagar. En kort lutealfas kan ibland leda till svårigheter att bli gravid. 

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Graviditetstest online

Testa om du är gravid med vårt onlinetest

Testa online om du är gravid. Vi har utformat ett test som talar om för dig hur sannolikt det är att du är gravid. Det är inte lika säkert som ett graviditetstest, men vårt onlinetest ger dig en bra ledtråd. Ta vårt test och se om du är gravid – graviditetstest online.

Läs artikeln »
När kan man göra ett graviditetstest

När kan man göra ett graviditetstest

Misstänker du att du är gravid så bör du ta ett graviditetstest. När kan man då göra ett graviditetstest? Många vill göra ett gravtest så tidigt som bara möjligt. Gör du testet för tidigt så finns det dock en risk för att testet visar ett felaktigt resultat. Vänta till mensen uteblivit innan du gör ett graviditetstest.

Läs artikeln »
Ägglossningsuträknare

Beräkna din nästa ägglossning

Beräkna din nästa ägglossning med vår ägglossningsuträknare. När har jag min ägglossning? Om du inte vet när du har ägglossning så går detta enkelt att räkna ut med vår ägglossningsuträknare. Denna visar dina fyra nästa tillfällen för ägglossning.

Läs artikeln »
bli gravid med pojke eller flicka

Vill du ha en pojke eller flicka

Påverka om det blir en pojke eller flicka när du blir gravid. Såhär kan du själv välja vilket kön ditt barn ska få. Det finns teorier om hur och när man ska ha sex för att påverka vilket kön barnet kommer att få.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.