symptom gravid

Tecken på graviditet

Det finns ett antal tecken och symptom som kan avslöja att du är gravid. Vilka gravidtecken stämmer in på dig? I denna artikel listar vi 15 tecken och symtom på graviditet.

15 symptom och tecken som avslöjar att du är gravid

Det finns många symptom som kan avslöja om du är gravid. Läs igenom de 15 punkterna och se hur många av dem som stämmer in på dig. Ju fler som stämmer, desto större är sannolikheten att du är gravid.

Symptom på att jag är gravid

Om du misstänker och önskar att du är gravid så är du säkert nyfiken, ängslig men kanske även lite rädd. Kroppen kan snabbt visa att du är gravid, men de symptom som kroppen visar kan också orsakas av stress, hormoner eller av andra faktorer. Det är därför svårt att veta om du är gravid endast utefter dessa symptom. Det bästa sättet att få veta om man är gravid är att ta ett graviditetstest.

Läs även: Sannolikhet för att bli gravid
Ofrivillig barnlöshet

Här är 15 symptom och tecken som kan tyda på graviditet:

Längre ner på sidan så beskriver vi de olika symptomen mer utförligt.

 1. Utebliven mens
 2. Ömmande och spända bröst
 3. Illamående (särskilt på morgonen)
 4. Förändrad aptit
 5. Du känner dig trött
 6. Du är känsligare för vissa dofter
 7. Du är mer känslosam än normalt (humörsvängningar och lätt till gråt)
 8. Ökad mängd flytning
 9. Du får en mindre blödning (s.k. nidblödning)
 10. Du blir kissnödig ofta
 11. Du har molande magsmärta
 12. Du känner dig yr
 13. Förstoppad eller uppsvälld mage
 14. Du har en förhöjd kroppstemperatur
 15. Positivt graviditetstest

Läs även: Testa online om du är gravid

Beställ online: Ägglossningstest, graviditetstest och mycket mer.

Fördjupning – 15 symptom på att jag är gravid

Här förklarar vi lite mer utförligt hur du kan veta att du är gravid genom att titta på olika tecken och symptom på att du är gravid.

Utebliven mens – detta är det mest säkra tecknet på att du kan vara gravid. Du kan blöda lite trots att du blivit gravid

Ömmande och spända bröst – ett tecken på graviditet kan vara att brösten svullnar, känns större eller ömmar. Detta är vanligt under den första delen av graviditeten. Du kan även uppleva att bröstgården mörknar eller förstoras.

Illamående (särskilt på morgonen) – det är inte alla som mår illa, men morgonillamående eller illamående generellt är ett relativt vanligt och tidigt symptom på att du är gravid. Det avtar ofta efter de tolv första veckorna.

Förändrad aptit – för många kan smaken förändras när de är gravida. Saker som tidigare var goda kan nu smaka konstigt. Kanske påverkar detta din aptit så att du äter mer eller mindre än tidigare.

Du känner dig trött – trötthet är ytterligare ett vanligt symptom på graviditet under den tidiga graviditeten. Man vet inte varför man blir trött, men sannolikt är det graviditetshormonerna som spökar.

Du är känsligare för vissa dofter – under graviditeten förändras dina sinne och det stämmer faktiskt att gravida kvinnor får ett känsligare luktsinne. Du kan därför uppskatta dofter du tidigare föraktat och må illa av dofter som du tidigare gillat.

Du är mer känslosam än normalt (humörsvängningar och lätt till gråt) – hormonerna gör tidigt att dina känslor kan rubbas. Du kanske gråter för saker som du normalt inte skulle gråta för och du kanske blir arg för småsaker som du tidigare inte brytt dig om.

Ökad mängd flytning – när du är gravid ökar mängden östrogen i kroppen vilket kan leda till att du får mer flytningar. Detta kan hålla på under mer eller mindre hela graviditeten.

Du får en mindre blödning (s.k. nidblödning) – när det befruktade ägget fäster i livmoderväggen kan en liten blödning uppstå. Denna brukar dock komma ett par dagar innan din förväntade mens (läs mer om nidblödning).

Du blir kissnödig ofta – när du är gravid så sker en ökning av kroppsvätskor vilket kan ge känslan av att man behöver urinera oftare än tidigare.

Du har molande magsmärta – ytterligare ett symptom på att du är gravid är molande magsmärta som påminner om den mensvärk du säkert vet hur den känns. Känslan kommer från den växande livmodern.

Du blir lättare yr – blodtryck och blodsocker kan bli lågt när du är gravid. Detta kan göra att du känner dig yr och ibland till och med svimfärdig.

Förstoppad eller uppsvälld mage – när du blir gravid så kan du bli förstoppad och uppsvullen om magen. Även om det inte har med barnet att göra så kanske du upplever att du inte kan knäppa byxorna.

Ökad kroppstemperatur (basaltemperatur) – om du har stenkoll på din kroppstemperatur så kan den avslöja en graviditet. Om temperaturen för flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader) så är du sannolikt gravid.

Positivt graviditetstest – har du tagit ett graviditetstest vid tidpunkten då din mens borde ha kommit (eller senare) som visat på att du är gravid så är detta det mesta säkra tecknet som kan visas på att du är gravid.

Tips: Beräkna ditt förlossningsdatum

Läs även: Så ökar du chansen att bli gravid med tvillingar.

Läs även: Över 30 tips på hur du blir gravid snabbt!

Boktips – Skaffa en graviddagbok för att spara dina gravidminne för framtiden. Köp den här (annonslänk).

De som läst avsnittet om tecken på graviditet och symptom på att jag är gravid läste även mer om specifik information kring graviditeten, om adoption eller om fostrets utveckling vecka för vecka.

Se gärna våra filmer om att bli gravid.

Fler artiklar om att bli gravid

fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning, hur går det till?

Fertilitetsutredning. Ofta inleds en utredning av fertiliteten med ett besök hos läkare. Ett antal tester kommer att genomföras i fertilitetsutredningen. Både kvinnan och mannen utreds för att man ska kunna fastställa orsaken till varför ni inte blir gravida.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
ofrivillig barnloshet

Ofrivillig barnlöshet

Försöker du bli gravid utan framgång? Har du försökt att bli gravid under 12 månader så har du rätt att få hjälp. Ofrivillig barnlöshet i Sverige anses vara fog för prioriterad vård. Vill du bli gravid men inte lyckas, så ska du se vad som gäller i ditt landsting.

Läs artikeln »
dagen efter piller

Dagen-efter-piller

Dagen efter piller ska tas inom 72 timmar efter samlaget. Ofta så ses dagen-efter-piller som ett alternativ till abort. Allt om akut p-piller och dagenefterpiller läser du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Tecken och symptom på ägglossning - ägglossningssymptom

Ägglossning symtom och tecken

Tecken och symptom på ägglossning. Det finns ett par ägglossningssymptom och tecken som kan avslöja när du ska ha ägglossning. Att känna igen de tecken och symptom som finns för att ägglossningen pågår, kan öka sina chanser att bli gravid.

Läs artikeln »
Lutealfas

Lutealfas

Den del som kallas lutealfas inleds med ägglossningen och avslutas i samband med nästa menstruations första blödningsdag. En lutealfas är i genomsnitt i 14 dagar. En kort lutealfas kan ibland leda till svårigheter att bli gravid. 

Läs artikeln »
Tidiga graviditetstecken

Tidiga graviditetstecken

Tidiga graviditetstecken är inte lätta att känna igen, men redan tidigt i graviditeten kan vissa tecken avslöja att du är gravid. I vår lista hittar du 16 tidiga graviditetssymptom.

Läs artikeln »
Nidblödning

Nidblödning – när ägget fäster

Många undrar om det är en nidblödning eller mens. En nidblödning kommer ofta tidigt i graviditeten. Blödningen inträffar ungefär 7-14 dagar efter ägglossningen. Här reder vi ut skillnaden och allt du behöver veta om nidblödning även kallad fästblödning eller implantationsblödning.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.