Gravid vecka 9

Gravid vecka 9

Gravid vecka 9! Här går vi igenom vad händer med fostret/barnet när du är gravid i vecka 9. Du får även tips på hur du kan lindra eventuella besvär och om hur du kan minnas din graviditet i många år framåt.

Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 9

Runt vecka 9 i graviditeten har livmodern blivit dubbelt så stor som innan du blev gravid. Du kan märka av en del symptom såsom att byxorna sitter tightare runt midjan, acne kan plötsligt dyka upp och du kan få mjukt och känsligt tandkött. Barnet är nu mellan 22-30 millimeter långt från huvud till stjärt.

Redan när du är gravid i vecka 9 växer armar och ben fort. Ögonlocken täcker nästan hela ögonen och en näsa börjar sticka ut och är synlig. Barnet är bara stort som en vindruva men tränar hela tiden sina muskler genom att röra sig.

Faktaruta vecka 9

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 9? 2 månader och 1 vecka
  • Hur många veckor är det kvar? 31 veckor
  • Hur stort är fostret? 22-30 millimeter från huvud till stjärt
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en oliv

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 9 – fostrets utveckling

Fostret utvecklar nu ansiktet mer och mer och barnet blir mänskligare för varje vecka som går. När du är gravid runt vecka 9 så förkortas och försvinner den embryotiska svansen som är en rest från djurlivet. Fostret kan nu även reagera på beröring och känseln utvecklas allt mer.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Vi är stolta över vår utförliga veckokalender som vi skickar till dig helt gratis. Prenumerera idag för att inte missa något i ditt barns utveckling.

Fostret är nu mellan 22-30 millimeter långt från huvud till stjärt. Fingrarna har växt ut längre och simhuden mellan dem börjar försvinna. Tårna håller nu också på att utvecklas. När du är gravid i vecka 9 så finns redan de inre delarna av könsorganen, äggstockar eller testiklar. Det yttre könsorganet bildas nu ur två veck och en liten könsknopp ovanför dem. Från början är där ingen skillnad mellan pojke och flicka.

Hjärtat utvecklas färdigt under den här veckan. Barnet får fortfarande en del näring från den så kallade gulesäcken, men moderkakan tar mer och mer över och gulesäcken börjar tillbakabildas.

Roliga test för att ta reda på din bebis kön: Bikarbonattestet, Rödkålstestet eller Ringtestet.

Gravid vecka 9 – din kropp

Många kvinnor som är gravida i vecka 9 börjar mer och mer oroa sig. Ofta är det tankar på missfall, förhållandet, viktökning, jobbet och andra saker som snurrar runt i huvudet och skapar oro.

Det är heller inte ovanligt att kvinnor börjar tveka inför faktumet att de nu faktiskt ska bli mamma. Denna känsla kan mycket väl komma även om du länge längt efter att skaffa barn. Det är nu viktigt att du pratar med din partner om tankarna som far runt så att du inte isolerar dig själv och blir deprimerad.

När du är gravid i vecka 9 är det inte ovanligt att tandköttet blir mjukare, vilket kan göra att du lätt blöder vid tandborstning. Hormonella förändringar gör även att slemhinnan i munnen blir mer svullen och skör, samt att salivens egenskaper kan förändras. Detta tillsammans med att det under graviditeten är lätt att småäta, kan leda till ökad risk för hål i tänderna. Var därför extra noga med din munhygien när du är gravid.

Din livmoder är nu lika stor som ett gåsägg. Du kan börja känna att byxor sitter lite tightare för varje vecka men det syns ännu inte att du är gravid. Det är vanligt att du nu drabbas av nästäppa. Undvik dock näsdroppar om du kan. Det du kan testa istället är vanlig koksaltlösning som finns i sprayflaskor på Apoteket.

Hälsa och välmående i vecka 9

Att vara gravid är inte bara roligt, utan det ställer också mycket ansvar på dig som kvinna. Oro för vad som eventuellt kan hända är mycket vanligt under den här perioden och en del upplever även stress inför framtiden och dess förändring.

Försök redan nu att hitta tid för avslappning och om möjligt så sluta att känna efter och bara ”va” för en stund. För att uthärda alla förändringar i kroppen så är det även viktigt att du får ordentligt med sömn. Ät också nyttigt och se till att röra på dig regelbundet. Glöm inte heller att dricka rikligt med vatten.

Dokumentera din graviditet

Redan nu i vecka 9 så har du säkert märkt att veckorna börjat flyta ihop. Det är inte helt enkelt att minnas allt som händer eller att komma ihåg alla frågor som dyker upp.

Skriv gärna ner saker du gör och kommer på i en anteckningsbok eller i en veckodagbok. Detta blir även ett trevligt minne i framtiden när du tänker tillbaka på din graviditet. Vi kan rekommendera boken ”Min graviditet – en veckodagbok” som finns att köpa i nätbokhandeln.

Graviditetsbesvär i vecka 9

Enligt våra läsare är trötthet, svullen mage och ömma bröst de vanligaste besvären i graviditetsvecka nio. För de som lider av illamående så sägs det att det ofta är som värst runt vecka 9.

Känslosvall – Många upplever nu att känslorna åker bergochdalbana på grund av hormonförändringar i kroppen. Detta är något som är vanligt förekommande och det är generellt värst mellan vecka 6 och vecka 10. För vissa återkommer humörsvängningarna i slutet av graviditeten då den mentala och fysiska påfrestningen ökar. Läs mer om humörsvängningar.

Kliande bröst – I denna delen av graviditeten så upplever många kvinnor att brösten kan vara väldigt ömma. Förändringarna som nu sker i brösten kan utöver smärta och allmän obekvämhet orsaka en hemsk klåda. Klådan är något som är vanligt inte bara när du är gravid i vecka 9, utan det pågår under hela graviditeten. Läs mer om brösten under graviditeten.

Dela med dig av dina känslor och dina upplevelser samt se vilka symptom eller besvär som andra gravida känner av i vecka 9.

Vilka besvär upplever du i vecka 9?
313 röster · 1499 svar

Nu är du gravid i vecka 9:

» Vecka 8    » Vecka 10

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 9 läste även mer om om sex under graviditeten, havandeskapsförgiftning samt om att föda tvillingar.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna.

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
vattnet går

Vattnet går

Vattnet går normalt när förlossning är nära. Din bebis ligger nämligen inbäddad i fosterhinnan som i sin tur är fylld av skyddande fostervatten. Många undrar hur det känns när vattnet går samt hur mycket vatten det kommer när det går.

Läs artikeln »
livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
När på dygnet förlossning

Barn föds oftast på natten

Sett över dygnets alla timmar så föds flesta barn under tidig morgon. Forskning från University College London visar att den vanligaste tiden på dygnet då engelska barn föds är kl 04.00 på morgonen. Sannolikt är ganska stor att ditt barn föds utanför ordinarie arbetstid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.