Missfall ledsen kvinna

Ofostrig graviditet

Ibland så inträffar något som kallas för en ofostrig graviditet. Detta påminner mycket om förvarandet vid fördröjt missfall. I denna artikel går vi igenom allt som rör detta ämne.

Vad är en ofostrig graviditet?

Ibland så inträffar något som kallas för en ofostrig graviditet. Detta påminner mycket om förvarandet vid fördröjt missfall.

Vad är ”ofostrig graviditet”?

En ofostrig graviditet är en graviditet som fortlöper men där själva fostret saknas. Detta innebär att något gick fel i celldelningen så att endast hinnsäck och moderkaka bildades. I vissa fall bildas fostret tidigt i graviditeten och tillbakabildas sedan. Idag benämns det ofta som ett fördröjt missfall (missed abortion). Att drabbas av en ofostrig graviditet är mycket ovanligt och inget man ska oroa sig för.

Symtom vid ofostrig graviditet

Ofta märker man inte detta, utan det upptäcks först vid ultraljudet. Det är fullt möjligt att man som drabbad upplever alla normala graviditetstecken såsom ömma bröst, molvärk och illamående. Märks det av så är det genom små blödningar eller av att graviditetssymtomen plötsligt försvinner.

Ofta drabbas de som genomgår en ofostrig graviditet av ett missfall och man vet då inte om att det är just en ofostrig graviditet – eller så får man information om detta först vid en undersökning efter ett missfall.

Behandling vid ofostrig graviditet

Om en ofostrig graviditet upptäcks tidigt så behandlas den oftast med så kallade abortpiller, dvs tabletter som man tar i hemmet. Behandlingen går normalt att genomföra i hemmet upp till och med vecka 9+0, därefter genomförs det på klinik. Om inte aborten blir komplett vid genomförandet med tabletter så kan den behövas följas upp med en medicinsk behandling alternativt operation.

Normalt sätt är denna typ av missfall inget som indikerar på att det skulle vara svårare att bli gravid igen efteråt. Det kräver inte heller att man väntar någon specifik tid innan man försöker att bli gravid på nytt. Här kan du läsa mer om att bli gravid efter missfall.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
Moderkaka fostersäck tvillingar

Moderkakan och fostersäcken vid tvillingar

Väntar du tvillingar så kan det i livmodern finns två moderkakor och två fostersäckar. Det kan också finnas en moderkaka och två fostersäckar eller en moderkaka och en fostersäck. Olika kombinationer är leder till olika komplikationer och vård inför förlossningen.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Nidblödning

Nidblödning – när ägget fäster

Många undrar om det är en nidblödning eller mens. En nidblödning kommer ofta tidigt i graviditeten. Blödningen inträffar ungefär 7-14 dagar efter ägglossningen. Här reder vi ut skillnaden och allt du behöver veta om nidblödning även kallad fästblödning eller implantationsblödning.

Läs artikeln »
graviditetskalender

Graviditetskalender

En graviditetskalender ger dig en bild av fostrets utveckling vecka för vecka samt om vad som händer med kvinnans kropp. En komplett graviditetskalender med mycket information för dig som är gravid. I vår graviditetskalender får du inte bara fakta och svar på alla dina frågor, du får även tips och råd anpassade efter aktuell vecka.

Läs artikeln »
Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.