Gravid vecka 12

Gravid vecka 12

Gravid vecka 12! Här går vi igenom allt som händer med din kropp och i fostrets utveckling. Du har nu varit gravid i tre månader och sex månader återstår av graviditeten.

Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 12

När du är gravid i vecka 12 är barnet runt 60 millimeter långt från huvud till stjärt. Barnet som nu allt mer ser ut som ett människobarn väger knappt 15 gram. Efter vecka 12 är den största risken för missfall över.

I styckena här nedanför läser du mer om hur fostret och kroppen utvecklas när man är gravid i vecka 12.

Faktaruta vecka 12

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 12? 3 månader
  • Hur många veckor är det kvar? 28 veckor
  • Hur stort är fostret? 60 millimeter från huvud till stjärt och väger knappt 15 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett plommon

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 12 – foster

I vecka 12-14 erbjuds man i vissa landsting att göra ett NUPP / KUB-test. Detta innebär att man via ultraljud gör kontroller för att utläsa eventuell förhöjd risk för kromosomskada, såsom down syndrom. Barnet är i vecka 12 cirka 60 millimeter och väger knappt 15 gram.

Fostrets huvudet blir nu allt rundare i formen, skelettet blir hårdare och fingrar och tår har delat sig. Barnet kan nu le, rynka pannan och suga på tummen. På fingertopparna börjar redan nu det unika, fingeravtrycket, att bildas. Fingernaglarna blir nu också tydligare och överläppen får sin amorbåge.

Matsmältningssystemet hos ett foster klarar nu av att tillgodogöra sig socker och fostret kan nu svälja fostervatten. Navelsträngen transporterar i vecka 12 näring och avfallsprodukter mellan moderkakan och barnet och all näring går nu över från dig till barnet via moderkakan.

Hypofysen som sitter på hjärnans undersida, börjar nu producera hormoner och stämbanden börjar bildas. Nästan alla organ och funktioner finns på plats när du är gravid i vecka 12, men det behövs fortfarande mycket tid för den fortsatta utvecklingen fram till födelsen.

Ultraljud vecka 12

Runt vecka 12 erbjuds allt fler idag ett ultraljud, s.k. KUB-test. Att flera erbjuds detta test beror på att gravida kvinnor kommer allt högre upp i åldern och redan vid 35 års ålder ökar risken för kromosomavvikelser.

Om du blir erbjuden detta ultraljud så har du rätt att tacka nej. All vård är din rättighet, men inte din skyldighet. Väljer du att genomföra en ultraljudsundersökning runt vecka 12 så erbjuds du normalt inte att genomföra rutinultraljudet som erbjuds senare i graviditeten. Läs mer om: KUB-test, Ultraljud och om Vaginalt Ultraljud.

Gravid vecka 12 – din kropp

Runt den 12e veckan av graviditeten så avtar illamåendet hos många blivande mammor. Du har nu antagligen börjat gå upp i vikt, runt 1-5 kilo. Om du mått väldigt dåligt och kräks mycket kan du dock ha gått ner i vikt. Under graviditeten är det många kvinnor som får ett tjockare och blankare hår. Den ökade blodmängden och hormonet oxytocin kan även göra att din hy ser bättre och slätare ut.

Om allt känns bra under graviditeten och den fortlöper normalt så är det fullt möjligt att fortsätta med sexlivet fram till förlossningen. Så länge ni har sex som känns bra och så länge det inte gör ont så kan man ha så mycket sex som ni känner er bekväma med.

Hos många kvinnor så kan sexlusten öka mellan den fjärde och sjunde månaden. Detta beror på att betydligt mer blod cirkulerar i kroppen och könsorganen är mer känsliga för stimulans. Mot slutet av graviditeten kan sexlusten gå ner igen, då kvinnan ofta känner sig stor och otymplig och kan vara rädd för att barnet ska ta skada.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Risken för missfall efter vecka 12

Risken för missfall är i vecka 12 och framåt betydligt mindre än tidigare i graviditeten. Många väntar därför tills nu att berätta för nära och kära att de väntar barn (hur berättar du att du är gravid). Andra har berättat redan dag ett och tänker kanske att om det sker ett missfall så vill de kunna prata med nära och kära om just detta. För den närmsta familjen kan det därför vara skönt att inte hålla på hemligheten för länge.

Mer om: Risken för missfall i olika veckor

Din gravidmage vecka 12

Syns din gravidmage nu? Om du är omföderska så kan du ny mycket väl börja se en växande mage runt den här veckan. Är du förstföderska så beror din gravidmage sannolikt fortfarande på gaser, men du kan också tillhöra dem som är tidigt ute i utvecklingen. För de flesta syns gravidmagen först efter vecka 13. Läs mer om gravidmagen.

Symptom i vecka 12

Trötthet och svullen mage är fortfarande de symptom som dominera bland våra läsare. Andra symptom du kan uppleva nu är:

Du är mer kissnödig – Att du behöver gå på toaletten oftare än tidigare beror på att livmodern växer och runt den här perioden (eller inom ett par veckor) sjunker den nedåt. När detta händer kan trycket på urinblåsan öka och det får helt enkelt inte plats med lika mycket kiss som tidigare. Läs mer om urinblåsan under graviditeten.

Hudförändringar – En stor andel av alla gravida upplever under graviditeten förändringar i huden. Detta kan visa sig som små mörka pigmentprickar som kan synas på exempelvis pannan, på överläppen eller på hakan. Hudförändringarna kan bli än mer påtagliga om du vistas ute i solen, så var försiktig.

Vilka symptom upplever du i vecka 12? Dela gärna med dig här nedanför.

Nu är du gravid i vecka 12:

» Vecka 11    » Vecka 13

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 12 läste även om att sola och bada under graviditeten och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela gärna

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om graviditet

kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
normalt gravid gravid normalt overvikt

Är det normalt att gå ner i vikt

Är det normalt för en överviktig kvinna att gå ner i vikt under graviditeten? Är det normalt att gå ner i vikt under graviditeten? Om man väger för mycket redan innan man blir gravid så är det helt normalt att viktuppgången blir något mindre när du är gravid.

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
Graviditetspenning

Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
Gravid kvinna som upplever gula flytningar

Gula flytningar gravid

Gula flytningar kan tyda på att du drabbats av bakteriell vaginos, en jästinfektion, äggledarinflammation eller en livmoderinfektion. Misstänker du detta är det viktigt att du söker vård. Gula flytningar när du är gravid är dock normalt inget att oroa sig för så länge de inte luktar.

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.