Gravid vecka 12

Gravid vecka 12

Gravid vecka 12! Här går vi igenom allt som händer med din kropp och i fostrets utveckling. Du har nu varit gravid i tre månader och sex månader återstår av graviditeten.

Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 12

När du är gravid i vecka 12 är barnet runt 60 millimeter långt från huvud till stjärt. Barnet som nu allt mer ser ut som ett människobarn väger knappt 15 gram. Efter vecka 12 är den största risken för missfall över.

I styckena här nedanför läser du mer om hur fostret och kroppen utvecklas när man är gravid i vecka 12.

Faktaruta vecka 12

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 12? 3 månader
  • Hur många veckor är det kvar? 28 veckor
  • Hur stort är fostret? 60 millimeter från huvud till stjärt och väger knappt 15 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett plommon

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 12 – foster

I vecka 12-14 erbjuds man i vissa landsting att göra ett NUPP / KUB-test. Detta innebär att man via ultraljud gör kontroller för att utläsa eventuell förhöjd risk för kromosomskada, såsom down syndrom. Barnet är i vecka 12 cirka 60 millimeter och väger knappt 15 gram.

Fostrets huvudet blir nu allt rundare i formen, skelettet blir hårdare och fingrar och tår har delat sig. Barnet kan nu le, rynka pannan och suga på tummen. På fingertopparna börjar redan nu det unika, fingeravtrycket, att bildas. Fingernaglarna blir nu också tydligare och överläppen får sin amorbåge.

Matsmältningssystemet hos ett foster klarar nu av att tillgodogöra sig socker och fostret kan nu svälja fostervatten. Navelsträngen transporterar i vecka 12 näring och avfallsprodukter mellan moderkakan och barnet och all näring går nu över från dig till barnet via moderkakan.

Hypofysen som sitter på hjärnans undersida, börjar nu producera hormoner och stämbanden börjar bildas. Nästan alla organ och funktioner finns på plats när du är gravid i vecka 12, men det behövs fortfarande mycket tid för den fortsatta utvecklingen fram till födelsen.

Ultraljud vecka 12

Runt vecka 12 erbjuds allt fler idag ett ultraljud, s.k. KUB-test. Att flera erbjuds detta test beror på att gravida kvinnor kommer allt högre upp i åldern och redan vid 35 års ålder ökar risken för kromosomavvikelser.

Om du blir erbjuden detta ultraljud så har du rätt att tacka nej. All vård är din rättighet, men inte din skyldighet. Väljer du att genomföra en ultraljudsundersökning runt vecka 12 så erbjuds du normalt inte att genomföra rutinultraljudet som erbjuds senare i graviditeten. Läs mer om: KUB-test, Ultraljud och om Vaginalt Ultraljud.

Gravid vecka 12 – din kropp

Runt den 12e veckan av graviditeten så avtar illamåendet hos många blivande mammor. Du har nu antagligen börjat gå upp i vikt, runt 1-5 kilo. Om du mått väldigt dåligt och kräks mycket kan du dock ha gått ner i vikt. Under graviditeten är det många kvinnor som får ett tjockare och blankare hår. Den ökade blodmängden och hormonet oxytocin kan även göra att din hy ser bättre och slätare ut.

Om allt känns bra under graviditeten och den fortlöper normalt så är det fullt möjligt att fortsätta med sexlivet fram till förlossningen. Så länge ni har sex som känns bra och så länge det inte gör ont så kan man ha så mycket sex som ni känner er bekväma med.

Hos många kvinnor så kan sexlusten öka mellan den fjärde och sjunde månaden. Detta beror på att betydligt mer blod cirkulerar i kroppen och könsorganen är mer känsliga för stimulans. Mot slutet av graviditeten kan sexlusten gå ner igen, då kvinnan ofta känner sig stor och otymplig och kan vara rädd för att barnet ska ta skada.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Risken för missfall efter vecka 12

Risken för missfall är i vecka 12 och framåt betydligt mindre än tidigare i graviditeten. Många väntar därför tills nu att berätta för nära och kära att de väntar barn (hur berättar du att du är gravid). Andra har berättat redan dag ett och tänker kanske att om det sker ett missfall så vill de kunna prata med nära och kära om just detta. För den närmsta familjen kan det därför vara skönt att inte hålla på hemligheten för länge.

Mer om: Risken för missfall i olika veckor

Din gravidmage vecka 12

Syns din gravidmage nu? Om du är omföderska så kan du ny mycket väl börja se en växande mage runt den här veckan. Är du förstföderska så beror din gravidmage sannolikt fortfarande på gaser, men du kan också tillhöra dem som är tidigt ute i utvecklingen. För de flesta syns gravidmagen först efter vecka 13. Läs mer om gravidmagen.

Symptom i vecka 12

Trötthet och svullen mage är fortfarande de symptom som dominera bland våra läsare. Andra symptom du kan uppleva nu är:

Du är mer kissnödig – Att du behöver gå på toaletten oftare än tidigare beror på att livmodern växer och runt den här perioden (eller inom ett par veckor) sjunker den nedåt. När detta händer kan trycket på urinblåsan öka och det får helt enkelt inte plats med lika mycket kiss som tidigare. Läs mer om urinblåsan under graviditeten.

Hudförändringar – En stor andel av alla gravida upplever under graviditeten förändringar i huden. Detta kan visa sig som små mörka pigmentprickar som kan synas på exempelvis pannan, på överläppen eller på hakan. Hudförändringarna kan bli än mer påtagliga om du vistas ute i solen, så var försiktig.

Vilka symptom eller besvär upplever du i vecka 12? Dela gärna med dig här nedanför.

Vilka besvär upplever du i vecka 12?
329 röster · 1536 svar

Nu är du gravid i vecka 12:

» Vecka 11    » Vecka 13

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 12 läste även om att sola och bada under graviditeten och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse

En läsa olika personers förlossningsberättelse kan hjälpa dig att känna dig trygg inför förlossningen. Vi publicerar här läsares förlossningsberättelse samt förklarar hur man skriver en förlossningsberättelse. Vi vill även gärna publicera din förlossningsberättelse! 

Läs artikeln »
Att föda ett dött barn

Att föda ett stilla barn

Hur överlever man själv ens barns död? Hur klarar kroppen av att föda ut ett barn som inte lever? Livet har efter Irmas död fått en helt annan betydelse. Vi bär nu en sorg, en saknad, en ilska men också så mycket kärlek och tacksamhet.

Läs artikeln »
forlossningen stotta partner

Stötta din partner

Hur kan du hjälpa och stötta din partner under förlossningen? Tips på hur man kan hjälpa och stödja sin partner under en jobbig förlossning. Förlossningen är inte alltid så enkelt, så ett gott stöd från partnerna kan göra underverk under förlossningen. Såhär stöttar du din man, kvinna och partner under förlossningen.

Läs artikeln »
Slempropp

Slempropp

Slemproppen – allt du behöver veta om hur en slempropp ser ut, hur stor den är och vad slemproppen är. När slemproppen gått så är det normalt inte dags att åka till förlossningen.

Läs artikeln »
Latensfasen

Latensfasen – Latensfas

Latensfas kalas den del då kroppen förbereder sig inför förlossningen. Under latensfasen öppnas livmodersmunnen upp 3-4 centimeter. Fasen känns igen på de molliknande värkarna som påminner om mensvärk. Vi ger dig 7 tips på hur du kan lindra smärtan under latensfasen. 

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.