Push present

Push present

Push present är en gåva som ges till kvinnan som burit ert barn. Det är vanligt att en  pushpresent är något hållbart, som kan vara ett minne för livet, exempelvis ett smycke. Många menar dock att push present endast är ytterligare ett kommersiellt påhitt. 

Vad är en push present och varför ges den?

Som så mycket annat är en push present en amerikansk tradition som på senare år har hittat till Sverige. En push present är ett sätt att markera dagen då kvinnan fött fram ett nytt liv till världen och för att visa lite extra uppskattning för att hon gått igenom alla de krämpor som hör graviditeten till.

En push present är på svenska (fritt översatt) en förlossningspresent.

Vad är en push present?

En push present (eng push present or push gift) kan vara vilken typ av present eller gåva som helst som ges till den kvinna som precis fött ett barn. Ser man till USA, där traditionen kommer ifrån, så förväntar sig mer än hälften av alla kvinnor att de ska få en gåva eller present efter förlossningen. En vanlig push present är en ring, ett armband eller ett par örhängen. Fler tips på present hittar du längre ner.

Traditionen med en push present började för mer än tio år sedan. I flera kulturer har nyblivna mammor dock sedan långt tillbaka fått gåvor som tecken på uppskattning. Under graviditeten så firas även den gravida kvinnan och barnet under en så kallad baby shower.

Varför ska man ge en push present?

Förespråkarna för en push present menar att kvinnan som utstått mycket besvär och både fysiska och psykiska förändringar under graviditet och förlossning har förtjänat en extra uppskattning. Kan man ge en present till folk som tagit sig igenom en utbildningen eller som har fått ett nytt jobb, så borde det vara en självklarhet att en kvinna som burit och fött ett barn borde bli belönad.

Tips på push presenter

Man kan i stort sett ge vad som helst som push present. Det viktigaste är att det är en present till mamman, och inte till barnet eller familjen. Populära presenter är:

  • Halsband, Armband, Ring eller Örhänge (köp ex på Guldfynd eller Hallbergs guld)
  • Väska / handväska
  • Spa-upplevelse / massage
  • Blommor, Interflora har exempelvis fina ”mamma-barn” buketter.
  • Fotoalbum / fotobok (kanske ett fotominne av graviditet och förlossning).
  • En delikatesskorg (med allt hon inte fick äta när hon var gravid)
  • Ett personligt brev (skriv ner din uppskattning – det är värt mycket med ord som betyder något)

När ska man ge pushpresenten?

En pushpresent kan ges antingen inför förlossningen eller precis efteråt för att visa tacksamhet för den bedrift som skall eller har skett – att föda barn är inte enkelt.

De allra flesta ger dock presenten samma dag som förlossningen eller dagen efter förlossningen. Detta beror på hur förlossningen gått och hur dags på dygnet som barnets föds. Viktigare än tidpunkten är att den nyförlösta mamman känner sig avslappnad och mottaglig när du lämnar över presenten.

Läs även: Så går ett gender reveal party till

Vad ska man INTE ge i push present

När man köper en present så gäller det att tänka till. Fel present kan bli en sämre upplevelse än ingen present alls.

Saker du inte ska köpa som push present är;

  • träningskort
  • barnsaker
  • tighta kläder

Push present till pappan eller partnern

Att ge någon present till pappan eller partnern efter förlossningen kan också vara trevligt, men det är långt ifrån vanligt. Detta är kanske inte så konstigt efter det inte är partnern som mått illa och fått sin kropp utsatt för prövning efter prövning under nio månader. Även om en del tycker det är jobbigt att stå bredvid i förlossningsrummet så är det heller inte att jämföra med att faktiskt föda barnet.

Vill man ge en push present till pappan eller partnern så kan följande var bra tips på present:

  • whisky / cognac
  • halsband med barnets födelsedatum
  • presentkort på tatuering
  • fototavla från graviditeten

Kritik mot pushpresent

På senare tid har traditionen med en push present kritiserats en del. Initialt var den negativa kritiken riktad mot att det var en onödig konsumtion. Idag fokuserar kritikerna mer på att en push present på sätt och vis är nedvärderande och gammeldags; ”Du har varit duktig, här får du en present”.

En graviditet och ett nyblivet föräldraskap ska vara en tvådelad upplevelse, där både den som bär barnet och partnern går igenom en upplevelse gemensamt. Kritikerna menar att det i dagens jämställda samhälle är fel att skapa en känsla av att resan fram till förlossningen varit ett jobb för endast en person – en graviditet och förlossning ska vara en delad upplevelse och en delad glädje.

Att införa en push present i Sverige kommer dessutom lägga till ytterligare ett konkurrensmoment på barnarenan. Inte nog med att man ska ha finast barnvagn, man ska även ha fått det finaste smycket efter förlossningen.

Att ha fått ett barn bör vara en tillräcklig present – och dessutom den finaste present man kan få.

Fler artiklar för dig med familj

napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
sulkyvagn

Sulkyvagn

Vilken sulkyvagn ska du köpa? Vilka nackdelar finns det med en sulkyvagn? Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
barnbeck

Barnbeck eller mekonium

Barnbeck är barnets första avföring. Bajset är ofta grönsvart hos ett nyfött barn. Barnbeck innehåller hudavlagringar och andra restprodukter som finns i barnets tarmar. Om barnbeck eller mekonium kommer ut i fostervattnet så kan det uppstå komplikationer.

Läs artikeln »
inskolning dagis förskola

Inskolning på dagis / förskola

Inskolning på dagis / förskola. Hur går inskolningen till när ditt barn börjar på dagis / förskola? Inskolningen pågår ofta i cirka 2 veckor då barnet får vänja sig vid den nya miljön som dagiset innebär för ett litet barn.

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
Potträning

Potträning

Potträning är vanligt när barn är i åldern 18-24 månader. Det finns flera olika metoder och sätt för att genomföra en potträning och vägen till att bli blöjfri är inte alltid så enkel.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.