oliver gravid

Oliver gravid – kan jag äta Oliver?

Oliver på burk är mycket säkrare för dig som är gravid att äta än de oliver som går att köpa över disk. Oliver som är värmebehandlade har en väldigt liten risk att innehålla listeria. Vill du vara helt säker så kan du alltid tillaga oliverna, då detta tar bort eventuell listeria.

Kan jag äta Oliver, gröna eller svarta?

Många kvinnor upplever under graviditeten cravings för just oliver. Därför är det också en vanlig fråga att ställa sig när man är gravid. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om oliver för att tryggt kunna äta dem under graviditeten.

Oliver på burk är mycket säkrare för dig som är gravid att äta än de oliver som går att köpa över disk. Oliver som är värmebehandlade har en väldigt liten risk att innehålla listeria. Vill du vara helt säker så kan du alltid tillaga oliverna, då detta tar bort eventuell listeria.

Generellt är där relativt lite information tillgängligt om oliver och graviditet men vi ska här försöka att ge dig ett så bra svar som möjligt.

Oliver och listeria

Oliver på burk är i stort sätt alltid värmebehandlade och är således normalt säkra att äta då listeria dör vid upphettning. Detta gäller även fyllda oliver. Det finns ett fåtal internationella studier (2004) som visar på att oliver som legat länge i burk, eller stått öppna i kylskåp, kan innehålla små mängder listeria. Dessa mängder är dock så små så att livsmedelsverket fortsätter att rekommendera att man kan äta burkoliver när man är gravid.

Listeria kan lätt föröka sig vid dålig livsmedelshantering och förökar sig då öven i kylskåp. Var därför försiktig med oliver som köpes i lösvikt när du är gravid. Läs mer om listeria.

Oliver och näring

Oliver är ett nyttigt livsmedel med flera olika viktiga vitaminer och mineraler. Oliver innehåller exempelvis järn, kalcium, koppar, natrium, Vitamin E och Vitamin A.

Andra fördelar som ofta nämns förknippat med oliver är att de hjälper till att utveckla blodcellerna hos både barnet och hos mamman. Oliver kan även hjälpa till att sänka kolesterolet i kroppen både under och efter en graviditet. Det finns även de som säger att oliver kan minska risken för bristningar när du är gravid (detta låter vi dock vara osagt).

Kan man äta oliver när man är gravid?

Det går bra att äta oliver när du är gravid. Du bör dock inte överdriva konsumtionen då det kan göra att du får i dig för höga halter av natrium (salt). Håller du dig till en rimlig nivå så går det bra att äta alla typer av oliver, dvs svarta oliver, gröna oliver, fyllda oliver, mfl åtminstone de som förvaras i burk bland konserverna i livsmedelsbutiken. Detta då de är värmebehandlade.

Vill du vara på säkra sidan så undvik oliver som du köper i burk från kyldisken och de som finns i lösvikt såsom på bufféer eller i delikatessdisken. Även på dessa ställen är risken för listeria liten, men där finns en minimal risk om oliverna inte är korrekt förvarade.

Vill du vara helt säker så kan oliver alltid tillagas när du är gravid. Det går därför bra att äta oliver på pizza eller oliver som finns i bakat bröd.

Livsmedelsverket rekommenderar att du kan äta oliver.

Läs även: Listeria samt mer om vad du kan äta under graviditeten.

Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15508629/, livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2008/bakterier-och-parasiter-vid-graviditet.-vetenskapligt-underlag-infor-revideringen-av-kostrad-for-gravida-och-ammande.-livsmedelsverket.pdf

Fler artiklar för dig som är gravid

Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
När kan man göra ett graviditetstest

När kan man göra ett graviditetstest

Misstänker du att du är gravid så bör du ta ett graviditetstest. När kan man då göra ett graviditetstest? Många vill göra ett gravtest så tidigt som bara möjligt. Gör du testet för tidigt så finns det dock en risk för att testet visar ett felaktigt resultat. Vänta till mensen uteblivit innan du gör ett graviditetstest.

Läs artikeln »
kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
Foglossning gravid

Foglossning

Är du gravid och lider av foglossning? Hur känns foglossning? Vi ger dig råd för hur du kan lindra och behandla smärtan. Läs fakta om vad foglossning innebär samt vilka symptom du ska hålla utkik efter för att veta om du är drabbad. 

Läs artikeln »
hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.