Gravid vecka 31

Gravid vecka 31

Gravid i vecka 31! När du är gravid i vecka 31 så är barnet nästan fullt utvecklat. Det som saknas är viktuppgången. Som gravid i vecka 31 så känner du dig säkert tröttare än tidigare och du blir lätt andfådd.

Allt om mage, kropp, symptom, utveckling i vecka 31

När du är gravid i vecka 31 så är det dags att packa din förlossningsväska. Förlossningen kan komma snabbare än du tror. Barnet rör sig nu mycket, vilket är ett tecken på att barnet är aktivt och friskt.

I vecka 31 är barnet inne i en tillväxtfas där det snabbt ökar i vikt. Barnet väger nu ungefär 1,5 kilo och är runt 41 centimeter långt mellan huvud och häl. Det blir mindre och mindre plats i din livmoder. Det kan nu vara svårt att hitta en bra sovställning på grund av den stora gravidmagen.

Faktaruta vecka 31

  • Vilken trimester är du i? Tredje trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 31? 7 månader och 3 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 9 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 41 centimeter från huvud till häl och väger runt 1,5 kilo
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en ananas

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 31 – barnets utveckling

Gravid vecka 31

När du är gravid i vecka 31 så har du bara en knapp fjärdedel kvar av graviditeten. Barnet sover nu under längre sammanhängande perioder, vilket är anledningen till att du nu säkert märker av ett tydligare mönster av vakenhet (när barnet rör sig) och vila (där barnet är stilla). Alla organ är snart färdigutvecklade och barnet behöver nu i princip bara gå upp i vikt. Det organ som blir färdigt sist är lungorna.

I vecka 31 arbetar barnets hjärna övertid och utvecklas snabbare än någonsin. Anslutningen mellan enskilda nervceller görs nu i en supersnabb takt. Barnet kan bearbeta information, spåra ljus och uppfatta signaler genom alla sina fem sinnen.

Självklart känner barnet ingen doft eller lukt just nu, men det är bara för att han eller hon ligger nedsänkt i fostervatten. För att känna lukt och doft, måste barnet andas luft. En av de första dofter som barnet kommer att känna, är just din doft, vilken snabbt kommer att bli hans eller hennes favorit.

Runt graviditetsvecka 31 så bestäms barnets ögonfärg. Vilken ögonfärg barnet får kommer dock inte att visa sig förrän sex till nio månader efter förlossningen. Ibland tar det ännu längre tid. Detta beror på att det behövs ljus för att pigmenten i ögonen ska färdigbildas. Vilken ögonfärg barnet får beror på vilka gener barnet har ärvt från sina föräldrar. Barnet öppnar och stänger ögonen beroende på om det är aktivt eller om det är passivt och sover.

Mer om: Barns ögonfärg

Vad är det då ditt barn hittar på inne i magen, medan du förbereder hans eller hennes ankomst? Barnet gör nu grimaser, hickar, sväljer, andas, paddlar runt med sina händer och fötter och kanske även suger på sin tumme. Det kan till och med vara så att barnet suger så intensivt på sin tumme att han eller hon föds med en liten valk på den.

Gravid vecka 31 – din kropp

När du är gravid i vecka 31 så börjar du bli ganska stor. Kanske är det svårt att förstå att du ska bli ännu större? Hur stor man är varierar från person till person och så länge du följer din kurva på MVC så behöver du inte vara orolig. Det är inte ovanligt att den blivande mamman nu har svårt att sova till följd av den stora magen. Du vaknar kanske ofta, har svårt att hitta en bekväm ställning och har svårt att koncentrera dig.

Om inte din navel redan har börjat puta ut så kan det runt vecka 31 vara dags. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende igen. Brösten kan nu även börja läcka bröstmjölk. Om det händer så finns det skydd att köpa på Apoteket, som hjälper till att skona dina kläder.

Det börjar i vecka 31 att bli allt trängre inne i din kropp. Både barn och livmoder är nu stora vilket pressar undan dina inre organ. Bland annat så kan det innebära att lungorna kommer i kläm, vilket gör att de inte kan expandera fullt ut. För dig betyder detta att du lätt blir andfådd och att du kanske upplever det svårt att andas.

Du ska dock veta att hur andfådd du än känner dig så får barnet tillräckligt med syre. Barnet får nämligen sitt syre från moderkakan. Denna känsla av att inte kunna andas ordentligt kan vara ändra fram tills barnet är fött. Ibland kan det kännas något bättre i slutet av graviditeten då barnet faller ner i bäckenet, för att göra sig redo för leverans.

Vad gör moderkakan?

En moderkaka har några enormt viktiga funktioner som påverkar fostrets utveckling. De viktigaste är:

  • ge fostret syre
  • ge fostret näring
  • transportera bort avfallsämnen
  • skydda fostret från skadlig påverkan
  • producera hormoner

Mer om: Moderkakan

Graviditetssymptom i vecka 31

Under vecka 31 är det väldigt vanligt att du har ont i ryggen och känner dig väldigt trött. Andra symptom är:

Ömma bröst – Dina bröst gör sig redo för att ge mat åt en hungrande bebis. Det är vanligt att bröstvårtan nu blir mörkare och det kan även bli lite knöligt på vårtgården. Brösten blir även stora och tunga när de fylls med mjölk. Den snabba tillväxten kan leda till att brösten känns ömma och känsliga för vidröring. Läs mer om ömma bröst under graviditeten.

Ständiga toalettbesök – När du är gravid i vecka 31 och framåt så sätter din livmoder press på blåsan. Detta gör att utrymmet för att lagra urin blir mindre och du blir snabbare kissnödig. Läs mer om kissnödighet under graviditeten.

Åderbråck – Det växande barnet och livmodern sätter stor press på dina blodkärl. Tillsammans med dina graviditetshormon och en ökad blodvolym i kroppen så har du den perfekta mixen för att få åderbråck. Försöka att röra på dig, genom exempelvis en promenad, någon gång under dagen så att du håller igång cirkulationen. Läs mer om åderbråck under graviditeten.

Ryggont – När magen växer så är det lätt att böja ryggen som en banan för att kompensera för den ökade vikten på framsidan. Försök att tänka på din hållning och om du inte funderat på gravidyoga så kanske det är dags nu i vecka 31. Läs mer om ryggont under graviditeten.

Klumpighet – Nu när du är större samt har fått en ny kroppshållning så kan du uppleva att du blivit klumpigare. Ta det lugnt när du klättrar ut och in ur duschen, badkaret eller bilen. Om där märker att du snubblar mycket så kan det vara värt att temporärt rensa upp på golvet och kanske ta bort mattor och dylikt som är lätt att snubbla på.

Sömnproblem – Som vi nämnt tidigare kan det nu vara svårt att sova. En obekväm ställning till följd av den stora magen gör sitt, men även kramp i benen, halsbränna, täta toalettbesök och vanlig ångest på verkar din sömn. Läs mer om trötthet under graviditeten.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.

Vilka besvär upplever du i vecka 31?
341 röster · 1460 svar

Nu är du gravid i vecka 31:

» Vecka 30    » Vecka 32

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 31 läste även om Havandeskapsförgiftning.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Avslag efter förlossning

Avslag efter förlossningen

Avslag heter den vaginala blödning som inträffar efter förlossningen. Avslaget efter förlossningen syftar till att stötta bort rester, vävnader och blod från livmodern. Normalt håller ett avslag på i 6-8 veckor. 

Läs artikeln »
Graviditetspenning

Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Sugklocka vid förlossning

Sugklocka

En sugklocka används för att hjälpa till vid en förlossning. Det finns en del risker med sugklocka men man ska komma ihåg att den används när det finns en fara för modern eller barnet. Det är ovanligt med skador eller komplikationer. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.