Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten. När du är gravid blir brösten tidigt ömma. Senare under graviditeten kan brösten växa samt börja läcka bröstmjölk. Att brösten påverkas under graviditeten beror på de hormonförändringar som sker i din kropp. Läs mer om hur dina bröst påverkas när du är gravid.

Hur påverkas brösten när man är gravid?

När du är gravid så förändras dina bröst på flera olika sätt. Förändringen fortsätter sedan efter förlossningen, när du börjar amma ditt barn. Vad händer egentligen med brösten under graviditeten? Blir brösten ömma? Kommer brösten att läcka mjölk? Får man hängbröst av att amma?

Under graviditeten är det vanligt att blodådrorna syns tydligare genom huden på brösten. Bröstvårtorna blir också i regel något mörkare, vilket beror på pigmentförändring. Vårtgårdarna kan även bli knottriga, vilket är helt normalt. På denna sidan kan du läsa om: Ömma bröst, läckande bröst, hängbröst av amning, sträckmärke på brösten, BH-tips under graviditeten och om bröstens tillväxt.

Ömma bröst

Ömma bröst är ett väldigt vanligt symptom i början av graviditeten. Värst är det ofta under den första trimestern. Brösten kan även svullna när du blir gravid och bli större än de tidigare varit. Areolan, områden runt bröstvårtorna bli mörkare och blodådrorna på brösten gradvis synligare.

Det som händer inuti brösten är förstås att kroppen förbereder sig på barnets födelse och på att amma. Bakom fettvävnaden i bröstet sitter mjölkkörtlarna som nu väcks till liv. Från körtlarna går mjölkgångar fram till vårtgårdarna. Många gravida kvinnor fortsätter att ha ömma och spända bröst under hela graviditeten, medan andra inte känner av det alls. Även om du inte känner något så pågår mjölkproduktionen. Det är väldigt sällsynt att produktionen av bröstmjölk inte kommer igång.

Läckande bröst

När brösten blir allt mer redo för att ammas så kan de mycket väl börja läcka. Vanligtvis sker detta någon gång i den tredje trimestern. Det som då kommer ut är råmjölk, barnets första kost. Råmjölk är den mjölk som kommer innan den riktiga bröstmjölken kommit igång, vilket ofta sker ett par dagar efter förlossningen. Läckande bröst orsakas vanligtvis av överproduktion av det kvinnliga hormonet prolaktin, som stimuleras under slutskedet av graviditeten och vid amning.

Hos vissa kvinnor läcker brösten redan tidigt i graviditeten. Klämmer man försiktigt runt vårtgården så kan det då pressas ut råmjölk som är lite gulaktig i färgen. För vissa gravida kvinnor läcker det ut råmjölk utan att de behöver röra vid brösten. Detta kan kännas obehagligt dels för att det blir vått och det kan även kännas lite klibbigt. Börjar brösten läcka redan under graviditeten är det bara att köpa amningsinlägg som finns på Apoteket och i de flesta större mataffärer.

Om dina bröst inte läcker, så ska du inte klämma på dem för att se om det kommer mjölk. Klämmer du på brösten, stimulerar du dem till att öka bröstproduktionen.

Tips: Via dessa annonslänkar kan du köpa amningsBH och amningskläder eller amningsinlägg.

Mer om: Amning

Hur mycket växer brösten under graviditeten

När du är gravid så lagras extra fett i brösten och körtlarna växer. Hur mycket brösten växer är högst individuellt, men de flesta märker av att brösten blir större. I genomsnitt räknar man med att en kvinna som totalt går upp 16 kilogram under graviditeten lägger på sig 0,9 – 1,4 kilogram bröstvävnad. Läs mer om viktuppgången under graviditeten.

Efter förlossningen ökar hormonerna som påverkar mjölkproduktionen, vilket göra att brösten växer ännu mer. Många kvinnor kan därför uppleva att brösten håller på att sprängas de första dagarna efter förlossningen. Detta beror på att blod och vätska fyller upp brösten vilket krävs för att mjölk ska kunna produceras. När mjölkproduktion och amning blivit stabilt, upplever de flesta att svullnaden går ner.

Får jag sträckmärke på brösten efter graviditeten?

Om dina bröst växer mycket så kan du mycket väl få sträckmärken s.k. hudbristningar, på brösten, precis som på rumpa, lår och bröst. Hur mycket man får är högst individuellt. Sträckmärkena ser ut som rödaktiga sträck i huden. Dessa bleknar bort med tiden, men de försvinner aldrig helt.

Mer om: Graviditetssymptom

Får jag hängbröst av att amma?

Nej, du får inte hängbröst av att amma. Att man upplever att man får ”hängigare” bröst efter förlossningen beror istället på själva graviditeten. Brösten förändras enormt på insidan under själva graviditeten. Du kommer därför oavsett om du ammar eller ej uppleva att brösten är annorlunda efter födseln. Vill du inte ha förändrade bröst så är det därför inte amningen du ska skippa, utan graviditeten…

BH-tips under graviditeten

  • Sitter din BH tight redan i början så kan du testa att använda en BH-bandsförlängare.
  • Välj en BH som ger extra stöd. En amnings-BH kan redan nu funka utmärkt, men räkna med att den kanske en passar efter förlossningen då brösten kan bli ännu något större.
  • En tumregel är att många går upp en kup- och ryggstorlek när man väntar barn och ytterligare en kupstorlek, när mjölken rinner till efter förlossningen.
  • Tre dagar till tre veckor efter förlossningen vet du mer säkert vilken BH-storlek du kommer att behöva.
  • Bygel kan kännas obekvämt när brösten är ömma.
  • Tänk på att ha plats för amningsinlägg eller liknande i din amnings-BH.

De som läst avsnittet om brösten under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Fler artiklar för dig som är gravid

Ingefära gravid

Ingefära gravid

Kan man äta ingefära när man är gravid? Livsmedelsrådet har tidigare sagt att det är okej, men nyare forskning tyder nu på att en hög dos kan öka risken för missfall. Du avråds därför från att intaga stora mängder ingefära under graviditeten. Detta gäller framför allt ingefärashot och ingefära i kosttillskott form. 

Läs artikeln »
blojtarta

Blöjtårta

Blöjtårta – så gör du din egen blöjtårta steg för steg. Funderar du på att göra en egen blöjtårta? Vi ger dig tipsen på hur du gör din egen fina och exklusiva blöjtårta. Om du vill ha lite hjälp på vägen så vet vi var du kan köpa kit för att pimpa till din blöjtårta.

Läs artikeln »
Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Läs artikeln »
livmodern matt symfys fundus

Livmoderns mått under graviditeten

Livmoderns mått vecka för vecka. Livmodern mäts enligt något som kallas Symfys / Fundus måttet från mitten av graviditeten. Måttet på livmodern förkortas ofta SF. Följ normalvärdena i våra tabeller och kurver över livmoderns mått.

Läs artikeln »
Förlossningsdatum

Förlossningsdatum

Kalkylator för att beräkna förlossningsdatum. Beräkna ditt förväntade förlossningsdatum eller din graviditetsvecka med vår graviditetsuträknare. För att få fram förlossningsdatumet utgår vi ifrån menstruationscykeln, IVF och befruktningen. Räkna ut din graviditet och få reda på tidpunkt för befruktningen, ägglossning, antal veckor du varit gravid, förlossningsdatum, förväntat födelsedatum, menscykel, mm.

Läs artikeln »
missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.