Gravid vecka 17

Gravid vecka 17

Gravid vecka 17! I graviditetsvecka 17 upplever många att man nu kan se gravidmagen och många bär sin mage med stolthet. Flytningarna har sannolikt ökat nu och många känner sig fortfarande trötta.

Allt om mage, kropp, foster, kost, utveckling i vecka 17

Redan när du är gravid i vecka 17 så rör sig barnet för fullt. Är du omföderska så har du säkert redan känt igen rörelserna i magen, men om det är första gången du är gravid så kan det dröja ett tag till.

Livmodern är nu lika stor som ett bebishuvud. Barnet är 12-13 centimeter från huvud till stjärt och väger närmre 150 gram.

Faktaruta vecka 17

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 17? 4 månader och 1 vecka
  • Hur många veckor är det kvar? 23 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 12-13 centimeter från huvud till stjärt och väger runt 150 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett päron

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 17 – fostrets utveckling

Barnet växer snabbt så variationerna är stora. Barnet är troligen runt 11-12 centimeter från huvud till stjärt och kan väga upp till 150 gram. Huvudet är väldigt stort i förhållande till kroppen, men det börjar se lite mer proportionerligt ut. När ett barn föds är dock huvudets storlek fortfarande en tredjedel av barnets totala längd.

Barnets ögon är när du är gravid i vecka 17 fortfarande slutna, med de har blivit större och  ögonfransar och ögonbryn har vuxit. Nu börjar barnet även samla på sig fett. Fettet behövs för att barnet ska kunna hålla värmen den första tiden efter förlossningen samt för att skydda de inre organen.

Barnet är nu mer och mer medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem. Ljudnivån inne i magen är annars ganska dämpad, ungefär som när man ligger i badet med öronen under vattnet. Barnet hör hela tiden ljud från ditt hjärta och dina tarmar. Kanske är det denna vana vid ljud som kan förklara varför vissa barn tycks sova bättre i rum som inte är helt tysta.

Gravid vecka 17 – din kropp

Livmoderns övre del är när du är gravid i vecka 17 ungefär mitt emellan ditt blygdben och din navel. Den ökade blodvolymen gör att den del kvinnor känner sig ovanligt varma, får ökad svettning och kan bli mer andfådda.

Det är även vanligt att man nu drabbas av nästäppa, vilket beror på svullna slemhinnor till följd av en höjd halt av graviditetshormoner i kroppen. Du bör undvika nässpray, men koksaltlösning går bra. Du kan nu vara hungrigare än vanligt men tänk på vad du stoppar i dig. Ät gärna mellanmål bestående av frukt och/eller grönsaker.

Det är när du är gravid i vecka 17 vanligt att slidan avger en ökad mängd sekret. Så länge dessa flytningar är luktfria så är det dock inget att oroa sig för. Om de börjar lukta illa så ska du dock ta upp det med din barnmorska eller läkare. Då slemhinnorna nu är känsligare kan man vid samlag gärna använda sig av glidmedel.

Nu ökar även sockermängden i slidan vilket gör att du lättare kan drabbas av svampinfektion i och runt slidan. Symptom på svampinfektion är sveda, klåda och flytningar.

Hur mycket har du gått upp i vikt? Läs mer om viktökning under graviditeten.

Känner du inget i magen?

Inne i magen sparkar ditt barn för fullt men du känner sannolikt fortfarande inget. Även om barnet blir större så är kraften begränsad, och barnet ligger väl skyddat inne i livmodern omgiven av fostervatten. Det är därför inte konstigt att du inte känner något från rörelserna i magen.

Om du känner ett konstigt ”fladder” i magen så kan detta mycket väl vara barnets rörelser. Väntar du ditt första barn så är det dock inte så lätt att veta hur det ska kännas. Läs mer: Då syns gravidmagen.

Cravings i vecka 17

Många gravida upplever nu cravings för något livsmedel. Detta innebär att man plötsligt har fått ett utmärkande sug eller begär för något specifikt. Vanliga saker som gravida får cravings för är lakrits, choklad och glass. Ibland talas det om att vissa gravida får ett sug efter mer konstiga saker, såsom en vilja att äta cement eller blomjord (gör inte detta). Läs mer om gravidcravings.

Gravidsymptom i vecka 17

Enligt våra läsare så är nu flytningar nästan i topp bland de symptom som upplevs v 17. Trötthet och svullen mage ligger också kvar bland de mest vanligt förekommande besvären just nu.

Med tanke på magens storlek (relativt liten) så är det svårt att tänka sig att gravida redan nu i v17 får ont i ryggen. Med en växande livmoder, spända och utdragna muskler och hormoner som påverkar leder och ligament så är det dock inte konstigt att ryggont (ländryggen) och foglossning redan nu tillhör de vanligare besvären.

Dela med dig av de symtom och besvär du känner av just nu. Ofta känns det bättre och tryggare när man vet att även andra känner precis som du! Här kan du läsa fördjupad fakta om olika graviditetssymptom.

Vilka besvär upplever du i vecka17?
540 röster · 2409 svar

Nu är du gravid i vecka 17:

» Vecka 16    » Vecka 18

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 17 läste även om vad som hände senare i graviditeten och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

förlossningsbrev

Förlossningsbrev

Förlossningsbrev. Hur skriver du ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla. Använd vår mall för ditt förlossningsbrev så får du med den information som personalen på förlossningen efterfrågar.

Läs artikeln »
gravid symptom drommar under graviditeten

Drömmar under graviditeten

Drömmar under graviditeten. Drömmer du mer och ofta konstiga drömmar nu när du är gravid? Det är mycket vanligt under graviditeten. Det är även vanligt att man drömmer mardrömmar eller att man drömmer erotiska drömmar. Vad betyder dina drömmar?

Läs artikeln »
missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.