Gravid vecka 26

Gravid vecka 26

Gravid i vecka 26! När du är gravid i vecka 26 känner du säkert av smärta i ländryggen vilket gör det svårt att sova.Barnet öppnar nu sina ögon, men utsikten inne i magen är begränsad.

Allt om mage, kropp, foster, kost, utveckling i vecka 26

Gravidmagen du fått i vecka 26 gör sannolikt att dina vanliga kläder inte längre passar. Utöver magen så lagrar kroppen nu mer fett kring bröst och höfter. Barnets ögon är nu färdigbildade och barnet fortsätter att träna på sin in- och utandning.

När du är gravid i vecka 26 väger barnet 760 gram och är cirka 23 centimeter från huvud till stjärt. Från huvud till häl är barnet nu hela 35,6 centimeter. 6 cm ovanför naveln kan du känna livmodern som är mellan 24 och 27 cm från blygdbenet till toppen. Hur mycket har du gått upp i vikt?

Läs mer: Varför går du upp i vikt under graviditeten?

I vecka 26 kan barnet sedan en tid tillbaka höra ljud och reagerar på höga ljud med högre puls. Inne i livmodern kan ljudnivån bli så hög som 80 decibel. Det är lika mycket som på en livligt trafikerad gata.

Faktaruta vecka 26

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 26? 6 månader och 2 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 14 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 23 centimeter från huvud till stjärt och väger runt 760 gram
  • Vilken grönsak motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett salladshuvud

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 26 – fostrets utveckling

Barnet blir med veckorna allt större, men det finns fortfarande gott om utrymme för att utföra gymnastiska övningar inne i magen. Barnet hörsel blir allt bättre till följd av utvecklandet av nerverna i barnets öron. Detta gör barnet känsligare för ljud. Barnet kan när du är gravid i vecka 26 höra både din och din partners röst.

Barnets ögon har fram till nu varit stängda för att runt vecka 26 börja öppnas. Under den stängda perioden har näthinnan, den del av ögat som gör att bilder kan komma i fokus, utvecklats. Detta betyder att barnet nu kan se vad som händer, även om sikten är begränsad. Ett tips om du vill känna sparkar kan nu vara att sätta en ficklampa mot magen. Bli inte förvånad om barnet signalerar ”Få bort den där lampan”, genom att sparka.

Barnets ögonfärg är fortfarande inte färdigutvecklad och det saknas mycket pigment. Pigmentet fylls på under de kommande en till två månaderna. Barnets slutgiltiga ögonfärg går dock inte att gissa förrän barnet är runt sex månader gammalt.

Läs mer: Barns ögonfärg.

När du är gravid i vecka 26 är utvecklingen av barnets hjärnvågsaktivitet igång. Fokus nu ligger på att utveckla den visuella och akustiska delen av hjärnan. Barnets börjar även få bättre kontroll över sina händer och kan nu placerar händer och fingrar i munnen.

Barnet har nu, även om det fortfarande ska växa en hel del till, goda chanser att överleva om det föds nu. Modern vetenskap har gjort att man nu allt tidigare kan rädda barn som föds för tidigt. I moderna länder bedöms överlevnadschansen nu till så hög som runt 85%. Läs mer om prematur födsel.

Smärtlindring under förlossningen

När du är gravid i vecka 26 är det god tid att börja fundera på vilken smärtlindring du vill ha under förlossningen (om du vill ha någon). Du har säkert hört termer som; EpiduralProfylax och Sterila kvaddlar – men vad är detta?

Läs mer: Smärtlindring under förlossningen – en kostnadsfri utbildningsfilm

Gravid vecka 26 – din kropp

gravid vecka 26

I 26:e graviditetsveckan har du nästan gått igenom två tredjedelar av din graviditet. Magen börjar nu bli stor, men än har den mycket kvar att växa.

Du har sannolikt ont i ländryggen till följd av både din växande livmoder och försvagade ligament. När livmodern växer sträcks dina magmuskler och blir svagare, samtidigt som det kan uppstå ett tryck på dina nerver. Utöver allt detta kommer din viktökning i sig att göra att musklerna får arbeta hårdare än tidigare. Undvik tunga lyft för att inte utsätta ryggen för mer än nödvändigt.

För att lindra ryggsmärtan som du kan ha när du är gravid i vecka 26 så kan ett varmt bad göra att det känns bättre. Försök att bibehålla en bra hållning under dagen och undvika aktiviteter som kräver för mycket böjningar och vridningar av kroppen. Ta mycket pauser och variera din ställning när du sitter och står. Den ökade smärtan gör också att många gravida redan nu i vecka 26 har svårt att sova, vilket gör att du sannolikt är trött om dagarna.

Fördjupning om: Vanliga besvär i vecka 26

När barnet och magen växer kan det innebära att din navel pressas utåt. Naveln kan mycket väl synas genom tighta kläder. Naveln går tillbaka inåt efter förlossningen så just nu får du se det positiva med en utstående navel – det är enkelt att pilla bort navelludd. Graviditetsstrimmor på mage och bröst kan också dyka upp runt vecka 26, om du alls kommer att få några.

Många oroar sig för att sex nu kan skada det ofödda barnet. Att ha sex under graviditeten är dock inget som skadar barnet, utan det är helt okej att ha sex när man är gravid.

Vill du vara magmodell?

Vi vill gärna visa upp din gravidmage här. Vi efterlyser därför gravida magar i vecka 26 som vill synas på denna sida. Maila din gravidmage från vecka 26 till oss på gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att skriva vilken vecka du är gravid i. När du skickar in din bild godkänner du att vi publicerar den på sajten.

Läs mer: Sex under graviditeten.

Vilka symptom känner du av nu i vecka 26? Läs här vad andra gravida känner och upplever i denna vecka.

Nu är du gravid i vecka 26:

» Vecka 25    » Vecka 27

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 26 läste även om kejsarsnitt.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten. När du är gravid blir brösten tidigt ömma. Senare under graviditeten kan brösten växa samt börja läcka bröstmjölk. Att brösten påverkas under graviditeten beror på de hormonförändringar som sker i din kropp. Läs mer om hur dina bröst påverkas när du är gravid.

Läs artikeln »
Avslag efter förlossning

Avslag efter förlossningen

Avslag heter den vaginala blödning som inträffar efter förlossningen. Avslaget efter förlossningen syftar till att stötta bort rester, vävnader och blod från livmodern. Normalt håller ett avslag på i 6-8 veckor. 

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
förlossning värkarnas längd

Hur långt mellan värkarna?

Mät tiden mellan värkarna och hur länge värkarna varar. Genom att veta hur ofta värkarna kommer så vet du hur nära förlossningen du är. Längden och varaktigheten på värkarna varierar beroende på i vilken etapp du är. 

Läs artikeln »
Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Är du förstoppad eller hård i magen under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.