Gravid vecka 25

Gravid vecka 25

Gravid i vecka 25! Drygt hälften av alla gravida kvinnor får i vecka 25 ont i ryggen. Många känner även av halsbränna, foglossning och hemorrojder. När du är gravid i vecka 25 är det dags att fundera på hur du vill föda.

Allt om mage, kropp, foster, kost, utveckling i vecka 25

När du är gravid i vecka 25 så känner du dig säkert både trött och mör i kroppen. Många kvinnor upplever nu att de får mer och mer ont i ryggen. Barnets lungor utvecklas allt mer och näsborrarna börjar nu öppnas.

Barnet väger i vecka 25 runt 660 gram och är 22 centimeter från huvud till stjärt och cirka 34,6 centimeter från huvud till häl. Livmoderns mått är mellan 23 och 26 cm. Längd- och viktmåtten som anges nu blir mer och mer osäkra. Barnet växer nu i sin egen takt och under den andra hälften av graviditeten spelar genetiken en allt större roll för tillväxttakten.

I vecka 25 har du säkert inte börjat känna att du är nära förlossningen. Tiden går dock fort så glöm inte att planera framåt. Har du förresten börjat fundera på barnnamn? Innan ni bestämmer er så tänk igenom allt; vad är sannolika smeknamn, vilka initialer får barnet, vad betyder barnets namn på andra språk?

Läs mer: Att välja namn till sitt barn.

Faktaruta vecka 25

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 25? 6 månader och 1 vecka
  • Hur många veckor är det kvar? 15 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 22 centimeter från huvud till stjärt och väger runt 660 gram
  • Vilken grönsak motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett blomkål

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 25 – fostrets utveckling

Bebisen växer med stormsteg men vad är det egentligen som händer när du är gravid i vecka 25?

Ditt barns hud blir runt vecka 25 något mer rosablossande. Detta beror inte på att barnet fryser, vilket det inte gör tack vare att fostervattnet fungerar som en perfekt klimatanläggning som alltid säkerställer att barnet har en behaglig temperatur. Orsaken till den rosa huden är istället att kroppen nu bildar de mindre blodkärlen, som kallas kapillärer. Dessa blodkärl ligger direkt under huden och när de fylls med blod får huden en mer rosaaktig färg.

Under vecka 25 så utvecklas även blodkärlen i barnets lungor, vilket tar dem ett steg närmre att vara fullt utvecklade samt ett steg närmre att ta det första andetaget av frisk luft. Trots denna utveckling så har dock lungorna en bra bit kvar innan de klarar av att förse kroppen med syre samt att transportera ut koldioxiden som ska lämna kroppen med utandningsluften.

Inte bara lungorna arbetar för att hantera barnets andning när barnet väl är fött. När du är gravid i vecka 25 utvecklas även ditt barns näsborrar, som har varit igenpluggade fram till nu. När näsborrarna väl är öppna så kan barnet börja träna på att andas. Även om det inte finns syre tillgängligt att träna på, så får barnet träna på att ”andas” fostervatten.

Navelsträngen är nu tjock och elastisk och den innehåller två artärer samt en ven. För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geléaktig massa, s.k. Wharton’s jelly. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion. I slutet av graviditeten så är navelsträngen ungefär lika tjock som en tumme och mellan 50-80 centimeter lång.

Läs mer: Navelsträngen.

Gravid vecka 25 – din kropp

Gravid vecka 25
Läsarbild v25

Du börjar nu kanske känna av livmoderns tyngd. Den växande livmodern har nu nått storleken av en fotboll. Det är inte ovanligt att du får ont i ryggen och kanske behöver du kissa ofta? Detta kan bero på att ditt barn ligger så att det trycker på urinblåsan!

När du är gravid i vecka 25 så blir du säkert lättare andfådd än tidigare. Tänk på att både motion och träning är bra för dig när du är gravid. Det sägs att en förlossning är som att springa ett maraton, så du vill inte vara otränad när det är dags. Gå ut och rör på dig, promenera eller test någon form av gravidyoga.

Läs mer: Träning under graviditeten.

Under graviditeten är det mycket fokus på dig som blivande mamma, vilket inte är konstigt. Det är du som mår skit och det är på dig man ser att ett barn är på väg! Det är dock viktigt att inte glömma sin partner under den här perioden. Låt din partner lägga örat på din mage och lyssna på barnet hjärtljud, som slår många gånger snabbare än ditt. Berätta även att du älskar din partner (kanske har du inte varit helt enkel att leva med den sista tiden). Berätta varför du tror att just din partner kommer att bli en fantastisk förälder.

Försök att tänka positivt när du är gravid. Visste du att blivande mammor som trycker ner sina positiva tankar likt: ”jag förtjänar inte att vara lycklig”, löper högre risk att drabbas av förlossningsdepression än andra.

Läs mer: Förlossningsdepression.

Hemorrojder när du är gravid

När man är gravid (inte bara i vecka 25) så upplever en stor andel kvinnor svullna och kliande vener i ändtarmen, vilket kallas hemorrojder. Detta är en form av åderbråck, som inte är farligt, men som kan göra ont och orsaka blödningar. Tyvärr kan förstoppningen som drabbar många gravida göra det än värre. Orsaken är att den större livmodern trycker nedåt samt ett ökat blodflöde i området.

Det bästa du kan göra för att lindra hemorrojderna är att satsa på förebyggande åtgärder som att öka ditt vätske- och fiberintag. Gör även dina bäckenövningar som du ska och försök att inte ”anstränga” dig när du uträttar dina behov. Hemorrojderna försvinner efter förlossningen, men vi vet… vad hjälper det nu!

Mer om: Hemorrojder under graviditeten

Symptom i vecka 25

När man frågat kvinnor som är gravida i vecka 25, vilka graviditetssymptom de känner av så svarar hela 60% att de lider av ryggont, 54% av trötthet och 37% av sura uppstötningar (enligt Pregnancy Symptoms Week by Week). Länge ner på sidan kan du vilka symptom våra besökare upplever i vecka 25.

Halsbränna – Känns det som om magsyra bränner upp din matstrupe och sätter eld på bröstet? Tyvärr är detta väldigt vanligt under graviditeten. Prata med din läkare om vilka receptfria läkemedel du får lov att använda för att lindra halsbrännan. Läs mer om halsbränna under graviditeten.

Snarkningar – Under graviditeten ökar blodflödet till slemhinnorna i näsan vilket kan orsaka överbelastning. Beklagligt nog innebär detta att du sannolikt snarkar, även om du aldrig gjort det tidigare. Blir det så illa att det stör din egen sömn så bör du ta upp det med din läkare. Läs mer om snarkningar under graviditeten.

Foglossning – Om du upplever smärta i bäckenområdet så kan detta vara foglossning som orsakats av slappa och utstretchade ligament som normalt håller din bäcken på plats. Träna regelbundet dina muskler i bäckenbotten och om smärtan blir väldigt svår så kan du behöva träffa en sjukgymnast. Läs mer om foglossning under graviditeten.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.

Vilka besvär upplever du i vecka 25?
311 röster · 1231 svar

Nu är du gravid i vecka 25:

» Vecka 24    » Vecka 26

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 25 läste även om hur du skriver ett förlossningsbrev.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

graviditetsdiabetes mäta sockernivån

Graviditetsdiabetes

Att vara gravid och få diabetes påverkar inte bara din graviditet utan även livet efter förlossningen. Graviditetsdiabetes drabbar cirka två procent av alla gravida. Normalt kan det botas genom att du under graviditeten ser äver din kost och motion.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
binda vid teckningsblödning

Teckningsblödning

En teckningsblödning kommer från ytliga blodkärl i slemhinnan i livmodern. Blodkärlen kan brista när livmodertappen öppnar sig. Man märker ofta detta genom att man får blod på pappret efter att man kissat.

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Är du förstoppad eller hård i magen under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid.

Läs artikeln »
Epidural förlossning

Epidural

Epidural är en av de vanligaste bedövningarna i Sverige och metoden används av varannan förstagångsföderska. Här kan du läsa om hur epidural går till samt om fördelarna och nackdelarna med epidural.

Läs artikeln »
gravid bilbälte

Bilbälte under graviditeten

Bilbälte när man är gravid. Ska man använda bilbälte under graviditeten? Även när du är gravid är det mest säkra för dig och ditt barn att använda bilens ordinarie bilbälte. Ett bilbälte som används på rätt sätt skyddar en gravid kvinna bäst enligt trafikverket.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.