Gravid vecka 30

Gravid vecka 30

När du är gravid i vecka 30 så är graviditetssymptom som trötthet och illamående vanligt förekommande. I vecka 30 är det barnets hjärna och de nya fettcellerna som reglerar barnets kroppstemperatur.

Allt om mage, kropp, bebis, kost, utveckling i vecka 30

I vecka 30 så är det inte långt kvar till förlossningen. Barnets tyngd gör att du nu måste tänka extra mycket på din hållning så att inte ryggen får en för stor påfrestning. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången.

När du är gravid i vecka 30 så kommer du sannolikt att sitta med ditt nyfödda barn om bara 8-12 veckor. För vissa är denna tanke lugnande för andra smyger sig nervositeten och skräcken långsamt fram. Hur ska det gå!?

Faktaruta vecka 30

  • Vilken trimester är du i? Tredje trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 30? 7 månader och 2 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 10 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 39,9 centimeter från huvud till häl och väger runt 1,3 kilo
  • Vilken grönsak motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en gurka

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 30 – barnets utveckling

Din mage ökar i storlek, vilket är ett tydligt tecken på att det barnet blir allt större. När du är gravid i vecka 30 väger barnet 1,3 kilo och är 39,9 centimeter långt.

Gravid vecka 30

Barnet kroppshår, det s.k. lanugohåret, börjar nu försvinna. Lite fjun kan finnas kvar när barnet föds, men det försvinner efter några veckor. Lungorna, muskler och hjärnan fortsätter sin utveckling och skelettet hårdnar ännu mer. Håret på barnets huvud blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Det kissar och dricker ungefär 1/2 liter fostervatten om dygnet.

Gravid vecka 30

När du är gravid i vecka 30 är det barnets hjärna och de nya fettcellerna som reglerar barnets kroppstemperatur. Tidigare har Lanugohåret varit en viktig del i barnets värmereglering. En annan förändring nu i vecka 30 är att din bebis benmärg nu har tagit över produktionen av de röda blodkropparna.

Barnet vaggas till sömns av den blivande mammans rörelser och vaknar ofta när mamman går och lägger sig. Försök att vara lite uppmärksam på hur barnets dygnsrytm nu fungerar. Det är vanligt att barnet har samma rytm veckorna efter förlossningen som i slutet av graviditeten, men det finns inga garantier.

I graviditetsvecka 30 är ditt barn fortfarande prematurt. Skulle barnet födas idag så är chanserna att det klarar sig dock väldigt goda. Med modern vård så är sannolikheten för överlevnad nu så hög som 98% enligt en större amerikansk studie.

Källa överlevnadschans: Manuck TA, Rice MM, Bailit JL, et al. Preterm neonatal morbidity and mortality by gestational age: A contemporary cohort. Am J Obstet Gynecol. 2016;215(1):103.e1-103.e14. doi:10.1016/j.ajog.2016.01.004

Väntar du tvillingar?

Om du är gravid med tvillingar så är det en betydligt större risk att du föder tidigare än jämfört med de som endast väntar ett barn. Vid besöken hos barnmorskan, när man väntar tvillingar, så läggs det normalt mer fokus på att följa din graviditet och dina barns utveckling. Du har sannolikt också en tätare uppföljning och genomgår fler tester. Läs gärna mer om tvillingar eller om vanliga namn till tvillingar.

Gravid vecka 30 – din kropp

Du är gravid i vecka 30 och har nu bara 10 veckor kvar. Många av de graviditetssymptom som var vanliga under den första tiden kommer nu tillbaka. Det är vanligt att du har ömma bröst, att du känner dig trött och du behöver säkert gå på toaletten och kissa hela tiden. Det sista beror på att barnets huvud nu trycker på blåsan.

Det är även vanligt att brösten läcker råmjölk (kolostrum) när du är gravid i vecka 30. Det brukar inte var mycket, men det kan vara bra att köpa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha på natten.

Dina lungor arbetar nu hårdare än någonsin då de måste ta upp ungefär 20% mer syra, och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du nu andas även för ditt barn. Detta gör att många kvinnor upplever att de lätt blir väldigt andfådda när de rör på sig. Vissa kvinnor kan även uppleva att de är andfådda när de ska sova. Det kan då hjälpa att sova i en semi-sittande ställning, med kuddar som stöttar din rygg. Tränar du så kan det hända att du får anpassa din träning efter dina lungors förmåga under den här perioden.

För många föräldrar, framför allt om ni väntar första barnet, så är det runt vecka 30 dags för föräldrakurs. Om ni inte redan fått tid för detta så hör på MVC när det är dags.

Är du orolig inför förlossningen?

När du är gravid i vecka 30 så närmar sig förlossningen och det är inte ovanligt att man börjar känna sig orolig. Om det är någon tröst, så är du inte ensam. Enligt en undersökning gjord av BabyCenter i USA så går en av fem i tankarna om att de inte kommer klara av att hantera smärtan. Utöver smärtan så visade samma undersökning att 70% av alla kvinnor oroar sig för att de ska bajsa under förlossningen. 39% gjorde det, men endast en liten del tyckte det var pinsamt när de väl var där. Det som är säkert är, att om det händer, så kommer ingen på sjukhuset så mycket som att blinka. Detta är fullt normalt.

Mer om: Smärtlindring – en kostnadsfri utbildningsfilm

Graviditetssymptom i vecka 30

Enligt våra läsare är nu tröttheten det symptom som allra flest upplever och lider av. Även ryggont, halsbränna och flytningar är vanligt förekommande. Här nedan har du andra vanliga symptom i v 30.

Ökande fosterrörelser – Ditt barn är väldigt aktivt och flyttar sig fortfarande runt inne i magen. Ibland använder han eller hon sig av slag och sparkar för att röra sig. Du kan förvänta dig att barnet är mer aktivt efter att du har ätit ett mellanmål eller en måltid, och även när du lägger dig ner och slappnar av.

Klåda på magen – När magen växer i vecka 30 och framåt så stramas huden åt över magen. Detta kan göra att det kliar en hel del och att klia tillbaka kommer bara göra det värre. Ta tillfälligt i akt och få lite kärlek och närhet. Be din partner smörja in din mage med fuktgivande kräm. Läs mer om hudbristningar under graviditeten.

Uppsvälld och gasig – Efterhand som din livmoder växer så pressar den på ändtarmen, vilket kan försvaga muskelkontrollen och leda till okontrollerbar gasbildning. Drick mycket vatten för att undvika förstoppning, då det gör det värre. Det kan även hjälpa att äta en fiberrik kost. Läs mer om gasig mage under graviditeten.

Trötthet – Det växande barnet ställer högre krav på din kropp, vilket tär på dina krafter. Tillsammans med att du kan ha svårt att sova på natten, till följd av barnets rörelser och magens storlek, kan det bli riktigt kämpigt. Var inte rädd för att be om hjälp. Läs mer om trötthet under graviditeten.

Humörsvängningar – Du minns säkert hur humöret påverkades i början av graviditeten? Hormonförändringar tillsammans med obekväma och smärtsamma graviditetssymptom gör att det nu kan komma tillbaka. Lägg till den stora kroppen, svårighet att röra sig och oron inför förlossningen. Då är det inte svårt att förstå att humöret kan påverkas. Läs mer om humörsvängningar under graviditeten.

Svullna fötter och anklar – En vanlig symptom i vecka 30 är svullna fötter eller anklar. Köp bekväma skor och försök att variera din position när du står och sitter. Läs mer om svullna fötter under graviditeten.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.

Vilka besvär upplever du i vecka 30?
321 röster · 1366 svar

Nu är du gravid i vecka 30:

» Vecka 29    » Vecka 31

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 30 läste även om Havandeskapsförgiftning.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
vattnet går

Vattnet går

Vattnet går normalt när förlossning är nära. Din bebis ligger nämligen inbäddad i fosterhinnan som i sin tur är fylld av skyddande fostervatten. Många undrar hur det känns när vattnet går samt hur mycket vatten det kommer när det går.

Läs artikeln »
spökveckor gravid

Spökveckor gravid

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner. Dessa perioder kallas för spökveckor. Vanligaste är det att spökveckorna infinner sig när du är gravid i slutet av första trimestern till i mitten av den andra trimestern. 

Läs artikeln »
gravid symptom diarre under graviditeten

Diarré under graviditeten

Diarré under graviditeten. Diarré kan komma plötsligt och behöver inte ha med graviditeten att göra. Även under graviditeten kan diarré bero på matförgiftning eller en släng av maginfluensa. Diarré i slutet av graviditeten kan innebära att förlossningen är nära.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Läs artikeln »
graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.