Gravid vecka 29

Gravid vecka 29

Gravid i vecka 29! Nu är du inne i den sista trimestern. När du är gravid i vecka 29 så kan barnets hjärna kontrollera andningen. I vecka 29 har du sannolikt ont i ryggen och åderbråck börjar kanske synas på låren.

Allt om mage, kropp, barnets kost, utveckling i vecka 29

När du är gravid i vecka 29 så är det bara 11 veckor kvar till förlossningen. Under denna tid ska barnet mer än dubbla sin vikt, kanske till och med trippla den. Efterhand som fett lagras under huden, så jämnas barnets skrynkliga hud ut.

I vecka 29 liknar barnet i magen verkligen en liten bebis. Barnet är nu tillräckligt stort för att kunna sparka på revbenen eller slå på urinblåsan, så pass hårt att du rycker till av smärta. Det är nu vanligt att du känner av förvärkar och sammandragningar som även de kan göra väldigt ont.

Faktaruta vecka 29

  • Vilken trimester är du i? Tredje trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 29? 7 månader och 1 vecka
  • Hur många veckor är det kvar? 11 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 38,6 centimeter från huvud till häl och väger runt 1150 gram
  • Vilken grönsak motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en Ekollon squash

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 29 – barnets utveckling

När du är gravid i vecka 29 går viktökningen fort. Barnet är nu 38,6 centimeter från huvud till häl och väger runt 1,15 kilo. Vikten kan mycket väl öka med så mycket som 20% under veckan. Längden skiljer sig redan åt mellan olika barn.

Barnet har fortfarande plats så att det kan röra sig, men det blir fort allt trängre. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan. Det är inte ovanligt att det i vecka 29 känns som om alla organ trängs undan av magen och barnet. Barnets hjärna kan nu kontrollera andning och kroppstemperatur. Barnet är även känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter.

Barnets skelett fortsätter också att utvecklas, vilket sker under den andra och tredje trimestern. Nu i slutet av graviditeten så kommer barnets behov av calcium att öka och deras ben kommer att bli allt starkare och hårdare.

En annan spännande del i utvecklingen när du är gravid i vecka 29 är barnets tänder. Sedan tidigare har anlagen för permanenta tänder börjat formas, men nu utvecklas de faktiskt i barnets tandkött.

Gravid vecka 29 – din kropp

Gravidmage v 29
Gravidmage från läsare i v 29

Från ungefär denna vecka så brukar MVC vilja träffa dig ungefär varannan vecka. Du är sannolikt tröttare igen och din vikt och magens storlek gör ofta att benen känns tunga och trötta.

Om du inte redan börjat tänka på förlossningen så är det snart dags. Skriv gärna ett förlossningsbrev så att din partner samt personalen på förlossningen vet vad du vill och önskar vid förlossningstillfället. Utgå inte från att du kan föra din egen talan vid förlossningen.

Mer om: Förlossningsbrev

Nu är barnet så starkt och sparkar och slår så hårt att barnets rörelser kan gå att se och känna utanför magen. Magen kan ibland bukta ut på de mest märkliga ställen beroende på hur barnet ligger.

Hos barnmorskan – vecka 29

Hittills har det varit relativt glest med besöken, men från och med nu så kommer det att vara tätare. Har du fött barn utan komplikationer tidigare så räcker det om du kommer mer sällan jämfört med förstföderskor.

Barnmorskan kontrollerar så att livmodern och barnet växer som det ska. Hon mäter även avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant och för in värdet i sitt datorprogram för att se att din kurva följer det normala. Barnmorskan kontrollerar även ditt blodtryck och kanske tar hon ett urinprov, blodvärde eller kontrollerar blodsockret. Man lyssnar även på barnets hjärta, som normalt står väldigt fort.

Om möjligt så är det trevligt om du och din partner kan dela dessa stunder. Din partner är alltid välkommen att följa med, men det är inget måste och ibland kan arbetet sätta käppar i hjulet.

Kosten i vecka 29

Som vi nämnde tidigare så ökar barnets behov av kalcium under den här perioden. Det är därför viktigt att du får i dig tillräckligt med näring för att tillgodo se både ditt och barnets behov. Livsmedel som är rika på kalcium är mejeriprodukter såsom yoghurt, ost och mjölk. Även sardiner, sojamjölk, tofu, torkade fikon och broccoli är bra källor.

Ett annat ämne som är viktigt att få i sig är järn. När du är gravid så ökar din blodmängd i kroppen och en del upplever järnbrist i den här perioden. Känner du av yrsel, trötthet och huvudvärk så kan det mycket väl bero på detta. Det kan också vara de ”vanliga” graviditetssymptomen, så prata med din barnmorska så kan hon utesluta järnbrist med ett enkelt provprov.

Åderbråck – vanligt i vecka 29

När du är gravid i vecka 29 så är magen antagligen tillräckligt stor för att du inte längre ska kunna se dina ben. I så fall kan det vara skönt att slippa om du är en av de nästan 40% av alla gravida kvinnor som utvecklar åderbråck någon gång under graviditeten.

Orsaken till åderbråck är den ökade blodvolymen, din växande livmoder som sätter press på venerna i bäckenet och på grund av hormoner som mjukar upp venerna. Tyvärr kan detta även förekomma i ändtarmen och det är inte ovanligt att du som gravid drabbas av hemorrojder.

För vissa gravida kvinnor kan åderbråck vara smärtsamt, medan andra inte känner av det. Som så mycket annat så beror sannolikheten att du drabbas på generna i släkten. Det du kan göra för att förhindra eller minimera det är att hålla igång blodcirkulationen genom att undvika att sitta och stå still under längre stunder. Försöka att röra dig så mycket du orkar och fråga din läkare om stödstrumpor är att rekommendera för din del.

Graviditetssymptom i vecka 29

Även i vecka 29 så drabbas du av diverse graviditetssymptom. Så om det inte redan var nog, så är du i tredje trimestern även mer mottaglig för urinvägsinfektioner. Prata med din sköterska eller läkare om det brinner när du kissar. Andra vanliga symptom när du är gravid i vecka 29 är följande:

Förstoppning – Tyvärr så gör graviditetshormonerna så att dina muskler, inklusive de i tarmen, slappnar av. Detta leder till att systemet stannar upp och blir långsammare. Läs mer om förstoppning under graviditeten.

Åderbråck och hemorrojder – Vi har tidigare nämnt åderbråck i texten. Även venerna i ändtarmen kan bukta ut som ett resultat av ökat tryck och blodflöde till bäckenområdet. För att minska obehaget kan du använda mjuka våtservetter eller genom att ta varmt vatten på mjukt toalettpapper. Drick även mycket vätska så att din avföring inte blir hård. Läs mer om hemorrojder under graviditeten.

Migrän – När denna hemska form av huvudvärk inträffar så är det bara till att lägga sig ner i ett tyst och märkt rum med en kall kompress på pannan. Smärtlindring och tabletter bör du undvika, men rådfråga din läkare om problemen är outhärdliga. Läs mer om huvudvärk under graviditeten.

Mer om: Alvedon när du är gravid.

Graviditetshjärna – Vissa gravida kvinnor upplever att de är lite extra yra dessa dagar. Hormonerna ställer till det för ditt minne och hjärnas cellvolym minska faktiskt under den tredje trimestern. Försök att inte ta det för hårt. Minnet kommer tillbaka sen. Läs mer om gravidhjärna under graviditeten.

Snabbväxande naglar – Naglar (och även hår) växer ofta snabbare än någonsin när du är gravid. Tyvärr får graviditetshormonerna även naglarna att blir torra och spröda, så se till att trimma dem regelbundet. Läs mer om naglar och hår under graviditeten.

Halsbränna – Under den sista delen av graviditeten är det många kvinnor som lider av halsbränna. För att lindra det så ska du undvika att äta för mycket precis innan sänggående. Ät också många mindre måltider istället för ett par stycken stora. Läs mer om halsbränna under graviditeten.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.

Nu är du gravid i vecka 29:

» Vecka 28    » Vecka 30

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 29 läste även omHavandeskapsförgiftning.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Läs artikeln »
moderkakan ata upp

Kan man äta moderkakan?

Äta moderkakan eller placenta. Är det vanligt att man äter moderkakan? Hur tillagar man moderkakan? I vilka kulturer är det vanligt att man äter moderkakan? Får man lov att äta moderkakan?

Läs artikeln »
Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan navelsträngen lossna? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Listeria symptom

Symptom listeria

Listeria symptom hos gravida. Hur vet man om man smittats av listeria när man är gravid? Vilka symptom får man vid en listeriainfektion? Hur behandlar man listeria om man smittats? Listeria har symptom som påminner om influensa vilket gör den svår att upptäcka i tid.

Läs artikeln »
Värktimer

Värktimer

Denna värktimer mäter hur långt det är mellan värkarna. Med denna lättanvända värktimer här på Babyhjälp.se har du koll på dina värkar. Klicka på ”start-knappen” när värken börjar. När värken slutar trycker du en gång till på knappen. Vänta tills nästa värk börjar och gör om proceduren.

Läs artikeln »
graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.