Gravid vecka 18

Gravid vecka 18

Gravid i vecka 18! Nu är du snart halvvägs igenom graviditeten och din mage putar säkert redan ut. I graviditetsvecka 18 kan ett foster redan gäspa.

Allt om mage, kropp, foster, kost, utveckling i vecka 18

Tänk att du redan är gravid i vecka 18! Det är nu fullt möjligt att du känner ditt barn röra sig. Du har antagligen blivit piggare igen och det är inte ovanligt att sexlusten ökar.

När du är gravid i vecka 18 är barnet egentligen 16 veckor gammalt. Barnet är 13-14,5 centimeter långt och väger knappt 200 gram. Barnet har nu fullt upp med att sparka och göra kullerbyttor. Redan nu i vecka 18 ser fingrar och tår alltmer färdiga ut och de virvlar och ränder som ska bli barnets fingeravtryck börjar framträda.

Faktaruta vecka 18

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 18? 4 månader och 2 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 22 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 13-14,5 centimeter från huvud till stjärt och väger runt 200 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett sötpotatis

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Foster vecka 18 – detta händer nu

Barnets utveckling går fort nu och är det ditt första barn känner du säkert att det bubblar och pirrar i magen. I början kan det vara svårt att avgöra om du bara är hungrig, om du ätit något konstigt eller om det faktiskt är ditt barn du känner. Det är när du är gravid i vecka 18 full cirkus i magen när barnet vrider sig, rullar runt, sparkar och kravlar sin väg runt livmodern.

I vecka 18 kan barnet till och med gäspa! Kanske kan du till och med känna av dessa små gäspningar. Om du planerar att göra ett ultraljud så kanske du kan få se den lille göra en söt liten gäspning.

Ditt barns nervsystem utvecklas snabbt när du är 18 veckor gravid. Nerverna som nu är täckta med en substans som kallas myelin (vilket påskyndar meddelanden från nervcell till nervcell), bildar mer komplexa band till varandra. Nerverna i barnets hjärna har nu ytterligare specialiserat sig på funktionerna som tjänar känsel, smak, lukt, syn och hörsel.

Hos barnmorskan

Ultraljudsundersökningen som läkaren gör i graviditetsvecka 17-20 är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och är frivillig. Med ultraljud kan undersökaren beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa ungefärlig tid för förlossning (här kan du också beräkna ditt förlossningsdatum). Läkaren tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Har du gjort NUPP-test runt vecka 13 så görs eventuellt inte detta ultraljud.

Vill du vara magmodell?

Vi vill gärna visa upp din gravidmage här. Vi efterlyser därför gravida magar i vecka 18 som vill synas på denna sida. Maila din gravidmage från vecka 18 till oss på gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att skriva vilken vecka du är gravid i.

När vi ändå pratar om din mage så kan vi nämna ett par ord om den. I v 18 så är det egentligen inte barnet eller fostret som är främsta anledningen till varför magen syns. Det är istället den växande livmodern som gör att magen växer och syns.

Alla gravidmagar är väldigt olika, precis som att alla kvinnors kroppar är olika. Kanske har du en väldigt tydlig liten gravidkula redan nu, eller så är kulan fortfarande gömd och knappt synbar för andra. Har du varit gravid tidigare så är du sannolikt större nu i vecka 18 än vad du var första gången du var gravid.

Gravid vecka 18 – din kropp

När du är gravid i vecka 18 så är barnet stort som en stor sötpotatis. Ska du göra ultraljudet så kan du nu få reda på om barnet är en pojke eller flicka, men det är inte säkert att det går att se. Läs även: Då kan du se barnets kön.

Hos många kvinnor ökar sexlusten under den här perioden. Höga östrogenhalter i din kropp får blodmängden i bäckenområdet att öka. Detta kan göra att du oftare och snabbare än vanligt blir sexuellt upphetsad. Sex under graviditeten är normalt helt riskfritt (läs mer om sex när du är gravid).

När man är gravid i vecka 18 så känner man ofta av ryggsmärtor. Din växande livmoder skiftar sin tyngdpunkt, vilket innebär att din nedre del av ryggen dras framåt medan magen är sticker ut. Minska smärta genom att använda ett fotstöd för att lyfta fötterna något när du sitter. När du står, placera ena foten på en låg pall (om möjligt) för att få lite avlastning i ländryggen. Ett långt, varmt bad kan också göra underverk. Om din ryggvärk inte upphör, se till att prata med din läkare.

Läs mer: Yrsel under graviditeten.

Lågt blodtryck i vecka 18

Under hela graviditeten är det viktigt att du tar hand om dig själv. Vid besöken hos barnmorskan så genomförs olika kontroller av din hälsa. Man mäter bland annat ditt blodtryck och kontrollerar så att det inte avviker från gränsvärdena.

I mitten av graviditeten (runt v18) drabbas en del kvinnor av lågt blodtryck. Detta är normalt inte farligt men man ska vara försiktig. Upplever du att du är väldigt trött, blir yr eller känner dig svimfärdig, så kan detta bero på ett för lågt blodtryck. Misstänker du detta så be din barnmorska om en extra kontroll.

Om du lider av lågt blodtryck så kan följande tips hjälpa dig:

  • Undvik att stå upp under långa stunder.
  • När du reser dig upp från sittande eller liggande läge så rör dig långsamt.
  • Drick mycket vatten.
  • Bada eller duscha inte överdrivet varmt.

Yrsel behöver inte bero på lågt blodtryck. Samma symptom kan uppstå om du har lågt blodsocker eller om du har brist på järn. Fråga din vårdgivare om du är orolig.

Symptom i vecka 18

Enligt våra läsare är flytningar nu i vecka 18 det allra vanligaste symptomet. Ryggont och huvudvärk blir också allt vanligare. Dela gärna med dig av dina symptom längre ner på sidan.

Rörelser i magen: Om du har märkt ett ovanlig mullrande i magen dessa dagar, kan du vara på väg att känna ditt barns rörelser i livmodern! Visst är det fantastiskt?! Oroa dig dock inte om du inte har känt något utöver det vanliga när du är gravid i vecka 18. Är det din första graviditet så kan det ta ytterligare några veckor för dig att sätta fingret på de första sparkarna.

Uppblåst och gasig: Detta är ett bestående problem. Försök att slappna av! Om du spänner dig så kan det leda till att du sväljer luft vilket gör problemet värre. Läs mer om svullen mage under graviditeten.

Kramper i benen: Som om det inte vore nog att din dyrbara sömn avbröts av resor till badrummet för att kissa så kan du nu i vecka 18 även få finna dig i att du plötsligt vaknar upp under natten av spasmer i vaderna. Experter är inte helt säkra på vad som orsakar dem, men du kan minimera dem genom att stretcha vadorna innan du går och lägger dig. Läs mer om kramp under graviditeten.

Åderbråck: Ingen vill vi uppleva åderbråck men tyvärr är det inte så lätt att undvika. Om åderbråck i benen börjar klia eller värka, så rekommenderas du att bära stödstrumpor. Detta för att underlätta blodets väg upp mot hjärtat. Sätt på dem innan du går upp ur sängen på morgonen för att hindra blodet från att samlas. Läs mer om åderbråck under graviditeten.

Blödande tandkött: Inflammerat, irriterat och blödande tandkött är inte ovanligt när du är gravid i vecka 18. Detta orsakas av graviditetshormon som får slemhinnor, inklusive de i munnen, att svälla. Ta det försiktigt med tandborsten, men sluta inte att använda tandtråd och borsta tänderna regelbundet. Annars kan du riska att drabbas av tandlossning. Läs mer om blödande tandkött under graviditeten.

Hudbristningar: Bristningar är tyvärr också någon som kommer att vara en del av din kropp i framtiden. Smörj in dig med fuktgivande lotion för att minimera bristningarna. När du ändå är igång så varför inte be din partner om hjälp att smörja in dig. Ska du lida så kan du i alla fall försöka få ut något trevlig av det. Läs mer om hudbristningar under graviditeten.

Svullna fötter och anklar: Du har tyngdlagen att tacka för att vätska samlas extra mycket i anklar och fötter. Du kan minska vätskeansamling i fötterna genom att undvika stående- eller sittande läge under långa perioder. Försök även att hålla benen högt när du kan. Läs mer om svullna fötter och anklar under graviditeten.

Dela med dig av dina graviditetssymptom!

Vilka besvär upplever du i vecka18?
131 röster · 569 svar

Nu är du gravid i vecka 18:

» Vecka 17    » Vecka 19

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 18 läste även om vad som hände senare i graviditeten och om träning när du är gravid.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Förlossningsdepression och förlossingspsykos – varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats.  Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
normalt gravid gravid normalt overvikt

Är det normalt att gå ner i vikt

Är det normalt för en överviktig kvinna att gå ner i vikt under graviditeten? Är det normalt att gå ner i vikt under graviditeten? Om man väger för mycket redan innan man blir gravid så är det helt normalt att viktuppgången blir något mindre när du är gravid.

Läs artikeln »
Värktimer

Värktimer

Denna värktimer mäter hur långt det är mellan värkarna. Med denna lättanvända värktimer här på Babyhjälp.se har du koll på dina värkar. Klicka på ”start-knappen” när värken börjar. När värken slutar trycker du en gång till på knappen. Vänta tills nästa värk börjar och gör om proceduren.

Läs artikeln »
moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
Listeria symptom

Symptom listeria

Listeria symptom hos gravida. Hur vet man om man smittats av listeria när man är gravid? Vilka symptom får man vid en listeriainfektion? Hur behandlar man listeria om man smittats? Listeria har symptom som påminner om influensa vilket gör den svår att upptäcka i tid.

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.