Vecka för vecka gravid tvillingar

Gravid tvillingar vecka för vecka

I denna artikel går vi igenom skillnaderna vid graviditet med tvillingar vs en graviditet med endast ett foster, de olike ultraljuden ni genomför och om risker och kontroller vid en tvillinggraviditet.

Vecka för vecka med tvillingar

När du är gravid med tvillingar så skiljer sig graviditeten åt jämfört när man bara väntar ett barn. Många undrar vad som händer vecka för vecka när man är gravid med tvillingar. 

Om du väntar tvillingar så är du relativt unik, endast en av ungefär 80 graviditeter leder till tvåäggstvillingar och 1 av 250 leder till enäggstvillingar. Sett till hela världen så är endast 4 av 1000 barn enäggstvillingar, vilket är samma som i Sverige. Andelen tvåäggstvillingar, som är genetiskt, varierar över världen. I Sverige är andelen tvillingfödslar 14 av 1000.

Lär mer: Olika typer av tvillingar

I denna artikel går vi igenom skillnaderna vid graviditet med tvillingar vs en graviditet med endast ett foster, de olike ultraljuden ni genomför och om risker och kontroller vid en tvillinggraviditet.

Söker du info om fostrets utveckling vecka för vecka för tvillingar när man är gravid så hittar du detta här för de olika trimestrarna: XX. XX XX. 

Vilka skillnader är det?

Att man blir större när man väntar tvillingar och att man föder tidigare än vanligt är nog inget nytt för dig, men vad är det mer som skiljer sig? Här listar vi några saker som förklarar varför graviditetskalendern och det som händer vecka för vecka skiljer sig åt när du är gravid med tvillingar. 

 1. Högre hormonpåslag
  När du är gravid så har du ofta en högre nivå av hormonet hCG i kroppen. Detta gör att flera av de graviditetssymptom, såsom illamående och trötthet, ofta blir mer påtagliga vid en tvillinggraviditet.
 2. Du går på fler kontroller
  Då en tvillinggraviditet räknas som en riskgraviditet så går du på fler kontroller hos barnmorskan än vad som är brukligt om man endast väntar ett barn. Hur ofta avgörs av vilken typ av tvillinggraviditet du genomgår. En viktig faktor är antalet moderkakor, där tvillingar med vardera en moderkaka mest liknar den ordinarie mödravården. I stort sett alla som väntar tvillingar remitteras till specialistmödravården i graviditetsvecka 32-24 för planering av förlossningen.
 3. Du föder tidigare
  När man väntar tvillingar så går man normalt upp i vikt snabbare på grund av att det är två växande foster. Deras tyngd nedåt, på livmodertappen, gör att tvillingar föds tidigare. I genomsnitt så föds de vecka 36, vilket gör att de sista veckorna i en graviditetskalender inte är tillämplig för dig som väntar tvillingar.
 4. Tillväxttakten är olika
  Ofta skiljer sig tillväxttakten åt. I början är skillnaden mindre men efterhand som det blir allt trängre inne i livmodern så blir skillnaderna större. Detta gäller endast längd- och viktkurvan. Många tvillingar föds med olika längd och vikt även om de är enäggstvillingar med samma anlag. 
 5. Sjunkande blodvärde
  När man väntar tvillingar är det vanligt med sjunkande blodvärde. Du kommer därför säkert att redan tidigt bli rekommenderad att ta ett extra järntillskott. 
 6. Fler ultraljud
  Du som väntar tvillingar får under de olika graviditetsveckorna genomgå fler ultraljud än brukligt. Efter rutinultraljudet i vecka 18-19, görs vanligtvis ytterligare tre ultraljud under den kvarvarande graviditeten.

Läs även: Graviditetskalender tvillingar

Risker och Kontroller vid tvillinggraviditet

När du är gravid med tvillingar så är det tätare kontroller och du behöver sannolikt göra fler ultraljud än normalt. Under de första veckorna och ibland månaderna så vet man inte om att man väntar tvillingar. Vanligtvis fastställs det att man väntar tvillingar först i vecka 16-17, vid ultraljudsundersökningen. 

Några risker som är större när man väntar tvillingar är risken för havandeskapsförgiftning, blodproppar och blodsockerförhöjning. Du kan även räkna med att du kommer föda barnen tidigare än det datum du tidigare räkna fram som ditt förväntade förlossningsdatum.

Vecka för vecka kommer du att märka av olika symtom och besvär på att du är gravid. När du väntar tvillingar så är den hormonella påverkan större på den gravida kvinnan, vilket leder till att besvär såsom illamående, trötthet, svullna händer och fötter samt halsbränna blir värre. Då du tidigare blir tung i kroppen så ökar också risken för ryggont och ligamentsmärtor.

Läs även: En eller två moderkakor vid tvillinggraviditet

Läs mer: Namn till tvillingar

Ultraljud vecka 22, 32 och vecka 36

Utöver rutinultraljudet så är det vanligt att man genomför en ultraljudsundersökning runt vecka 23. Här kontrollerar man tvillingarnas tillväxt så att de utvecklas som de ska.  

Runt vecka 32 gör man ytterligare ett ultraljud då man tittar så att tvillingarna mår bra och att livmodern utvecklas som den ska. Livmodern är redan nu lika stor som den normalt blir efter en fullgången graviditet när modern inte väntar tvillingar. 

Runt vecka 36 görs ytterligare en ultraljudsundersökning. Många föder sina tvillingar runt denna vecka så nu lägger man extra vikt vid att kontroller fosterlägen och om att planera förlossningssätt. Om du inte fött barnet i vecka 38 så kan du mycket väl få genomföra ytterligare ett ultraljud runt denna vecka.

De exakta veckorna kan variera beroende på var i landet du bor. 

För att veta vad som händer under graviditeten så besök även vår graviditetskalender vid tvillingar.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Förstoppad under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid. Läs mer om förstoppning under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
könsavslöjande kalas

Könsavslöjande kalas

Könsavslöjande kalas med könsbestämd tårta (gender reveal party). Det finns många sätt att berätta vilket kön det framtida barnet kommer att ha. En trend på uppgång är ett könsavslöjande kalas, gender reveal party, där man bjuder på en könsbestämd tårta. Vad är en könsbestämd tårta? Hur berättar man vilket kön barnet ska ha?

Läs artikeln »
adoption

Adoption i Sverige

Adoption i Sverige. Att adoptera barn kan vara en komplicerad process, men vi beskriver här enkelt hur det går till att adoptera. Regler och fakta om adoption, adoptionscentrum, adoptioner, att adoptera.

Läs artikeln »
Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten. När du är gravid blir brösten tidigt ömma. Senare under graviditeten kan brösten växa samt börja läcka bröstmjölk. Att brösten påverkas under graviditeten beror på de hormonförändringar som sker i din kropp. Läs mer om hur dina bröst påverkas när du är gravid.

Läs artikeln »
gravid listeria hur smittar

Hur smittar listeria?

Hur smittar listeria? Hur undviker man att smittas av listera under graviditeten? Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Läs artikeln »
Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna.

Läs artikeln »
Ipren gravid

Ipren gravid

Ipren innehåller det verksamma ämnet ibuprofen och klassas som ett NSAID-preparat. När du är gravid så ska du inte använda dig av Ipren eller andra produkter som innehåller ibuprofen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.