Vecka för vecka gravid tvillingar

Gravid tvillingar vecka för vecka

I denna artikel går vi igenom skillnaderna vid graviditet med tvillingar vs en graviditet med endast ett foster, de olike ultraljuden ni genomför och om risker och kontroller vid en tvillinggraviditet.

Vecka för vecka med tvillingar

När du är gravid med tvillingar så skiljer sig graviditeten åt jämfört när man bara väntar ett barn. Många undrar vad som händer vecka för vecka när man är gravid med tvillingar. 

Om du väntar tvillingar så är du relativt unik, endast en av ungefär 80 graviditeter leder till tvåäggstvillingar och 1 av 250 leder till enäggstvillingar. Sett till hela världen så är endast 4 av 1000 barn enäggstvillingar, vilket är samma som i Sverige. Andelen tvåäggstvillingar, som är genetiskt, varierar över världen. I Sverige är andelen tvillingfödslar 14 av 1000.

Lär mer: Olika typer av tvillingar

I denna artikel går vi igenom skillnaderna vid graviditet med tvillingar vs en graviditet med endast ett foster, de olike ultraljuden ni genomför och om risker och kontroller vid en tvillinggraviditet.

Söker du info om fostrets utveckling vecka för vecka för tvillingar när man är gravid så hittar du detta här för de olika trimestrarna: XX. XX XX. 

Vilka skillnader är det?

Att man blir större när man väntar tvillingar och att man föder tidigare än vanligt är nog inget nytt för dig, men vad är det mer som skiljer sig? Här listar vi några saker som förklarar varför graviditetskalendern och det som händer vecka för vecka skiljer sig åt när du är gravid med tvillingar. 

  1. Högre hormonpåslag
    När du är gravid så har du ofta en högre nivå av hormonet hCG i kroppen. Detta gör att flera av de graviditetssymptom, såsom illamående och trötthet, ofta blir mer påtagliga vid en tvillinggraviditet.
  2. Du går på fler kontroller
    Då en tvillinggraviditet räknas som en riskgraviditet så går du på fler kontroller hos barnmorskan än vad som är brukligt om man endast väntar ett barn. Hur ofta avgörs av vilken typ av tvillinggraviditet du genomgår. En viktig faktor är antalet moderkakor, där tvillingar med vardera en moderkaka mest liknar den ordinarie mödravården. I stort sett alla som väntar tvillingar remitteras till specialistmödravården i graviditetsvecka 32-24 för planering av förlossningen.
  3. Du föder tidigare
    När man väntar tvillingar så går man normalt upp i vikt snabbare på grund av att det är två växande foster. Deras tyngd nedåt, på livmodertappen, gör att tvillingar föds tidigare. I genomsnitt så föds de vecka 36, vilket gör att de sista veckorna i en graviditetskalender inte är tillämplig för dig som väntar tvillingar.
  4. Tillväxttakten är olika
    Ofta skiljer sig tillväxttakten åt. I början är skillnaden mindre men efterhand som det blir allt trängre inne i livmodern så blir skillnaderna större. Detta gäller endast längd- och viktkurvan. Många tvillingar föds med olika längd och vikt även om de är enäggstvillingar med samma anlag. 
  5. Sjunkande blodvärde
    När man väntar tvillingar är det vanligt med sjunkande blodvärde. Du kommer därför säkert att redan tidigt bli rekommenderad att ta ett extra järntillskott. 
  6. Fler ultraljud
    Du som väntar tvillingar får under de olika graviditetsveckorna genomgå fler ultraljud än brukligt. Efter rutinultraljudet i vecka 18-19, görs vanligtvis ytterligare tre ultraljud under den kvarvarande graviditeten.

Läs även: Graviditetskalender tvillingar

Risker och Kontroller vid tvillinggraviditet

När du är gravid med tvillingar så är det tätare kontroller och du behöver sannolikt göra fler ultraljud än normalt. Under de första veckorna och ibland månaderna så vet man inte om att man väntar tvillingar. Vanligtvis fastställs det att man väntar tvillingar först i vecka 16-17, vid ultraljudsundersökningen. 

Några risker som är större när man väntar tvillingar är risken för havandeskapsförgiftning, blodproppar och blodsockerförhöjning. Du kan även räkna med att du kommer föda barnen tidigare än det datum du tidigare räkna fram som ditt förväntade förlossningsdatum.

Vecka för vecka kommer du att märka av olika symtom och besvär på att du är gravid. När du väntar tvillingar så är den hormonella påverkan större på den gravida kvinnan, vilket leder till att besvär såsom illamående, trötthet, svullna händer och fötter samt halsbränna blir värre. Då du tidigare blir tung i kroppen så ökar också risken för ryggont och ligamentsmärtor.

Läs även: En eller två moderkakor vid tvillinggraviditet

Läs mer: Namn till tvillingar

Ultraljud vecka 22, 32 och vecka 36

Utöver rutinultraljudet så är det vanligt att man genomför en ultraljudsundersökning runt vecka 23. Här kontrollerar man tvillingarnas tillväxt så att de utvecklas som de ska.  

Runt vecka 32 gör man ytterligare ett ultraljud då man tittar så att tvillingarna mår bra och att livmodern utvecklas som den ska. Livmodern är redan nu lika stor som den normalt blir efter en fullgången graviditet när modern inte väntar tvillingar. 

Runt vecka 36 görs ytterligare en ultraljudsundersökning. Många föder sina tvillingar runt denna vecka så nu lägger man extra vikt vid att kontroller fosterlägen och om att planera förlossningssätt. Om du inte fött barnet i vecka 38 så kan du mycket väl få genomföra ytterligare ett ultraljud runt denna vecka.

De exakta veckorna kan variera beroende på var i landet du bor. 

För att veta vad som händer under graviditeten så besök även vår graviditetskalender vid tvillingar.

Fler artiklar för dig som är gravid

Listeria symptom

Symptom listeria

Listeria symptom hos gravida. Hur vet man om man smittats av listeria när man är gravid? Vilka symptom får man vid en listeriainfektion? Hur behandlar man listeria om man smittats? Listeria har symptom som påminner om influensa vilket gör den svår att upptäcka i tid.

Läs artikeln »
Alvedon Gravid

Alvedon gravid

Man kan ta Alvedon när man är gravid. Idag rekommenderar man Alvedon för att lindra smärta när man är gravid, men man ska inte ta det för ofta. Läkemedelsverket säger följande om Alvedon under graviditeten. 

Läs artikeln »
kan gravid resa

Resa under graviditeten

Planera inte resan när du är nygravid. Du vet aldrig hur graviditeten kommer att påverka dig. Normalt så går det bra att resa när du är gravid. Du kan åka till de flesta platser, men det finns några saker du bör tänka på när du reser under graviditeten.

Läs artikeln »
gravidmage bilder

Gravidmage – vecka för vecka

Gravidmage – bilder på gravidmagar, vecka för vecka, genom hela graviditeten. Undrar du om din mage är lagom stor? Titta in dessa bilder på andras gravidmagar så ser du hur olika stora alla är. Vi är även tacksamma om du vill skicka in en bild på din gravidmage.

Läs artikeln »
Vanliga pojknamn

Pojknamn

Pojknamn 2023 / 2024. Vilket pojknamn är egentligen det vanligaste och mest populära? Här hittar du listor över pojknamn för barn namngivna 2023, både nationellt och fördelat per län.

Läs artikeln »
Babyshower lekar

25 babyshower lekar

Lekar på en babyshower är uppskattat av de flesta. Hur många lekar man ska ha beror helt och hållet på tycke och smak. När ni planerar lekar till en babyshower så utgå främst från den gravida kvinnan.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.