Graviditetskalender tvillingar

Graviditetskalender tvillingar

I vår graviditetskalender för dig som väntar tvillingar har vi delat in kalendern efter de olika trimestrarna. Där hittar du samlad information för de olika veckorna som omfattas av trimestern.

Graviditetskalender när du väntar tvillingar

Är du gravid med tvillingar så är utvecklingen något annorlunda än när man endast väntar ett barn. Det finns dock inga bra och utförliga graviditetskalendrar som berättar exakt vad som händer vecka för vecka. Mycket beror detta på att skillnaderna är små jämfört med när man väntar endast ett barn. 

I vår graviditetskalender för dig som väntar tvillingar har vi delat in kalendern efter de olika trimestrarna. Där hittar du samlad information för de olika veckorna som omfattas av trimestern. 

Andra artiklar som kan vara intressant för dig som söker en graviditetskalender för tvillingar är: 

Graviditetskalender : vecka 1 – 13 med tvillingar 

När du är gravid med tvillingar under den första trimestern är det vanligt att du som är gravid upplever illamående och trötthet till följd av de högre nivåerna av hormonet hCG i kroppen. När man väntar tvillingar är hormonnivåerna högre än när man väntar enlingar, vilket gör att symptom ofta upplevs starkare samt att de börjar tidigare.

Finns det andra som är tvillingar i din familj så har du kanske förberett dig på att det finns en möjlighet att även du är gravid med tvillingar. Det är i första trimestern inte lätt att veta att man väntar tvillingar. När du är gravid med tvillingar blir din mage dock tidigare stor vilket kan avslöja att där kan finnas mer än ett foster. 

Normalt är det först i vecka 5 eller vecka 6 som en kvinna misstänker att hon är gravid. Med tvilling kan hormonförändringarna göra att man tidigare misstänker att man är gravid. Därför testar man också med ett graviditetstest tidigare och får ett positivt besked. Man vet dock inte vid detta tillfälle att det är tvillingar som väntar. Redan i vecka 6 kan man se tvillingarna med hjälp av ultraljud.

Att vara gravid med tvillingar är fantastiskt och något som många drömmer om. Tyvärr är risken för missfall något högre när man väntar tvillingar, särskilt under just den första trimestern. Även om man får besked vid ett tidigt ultraljud så kan det sluta i att endast ett barn föds. Det kan hända att endast det ena fostret dör och då krymper ihop och absorberas i livmodern. Vid ett senare ultraljud så syns då endast ett foster.

Symptom den första trimestern

De symptom eller besvär som ofta upplevs redan under den första trimestern när man väntar tvillingar är: 

  • En snabbt växande livmoder. Detta gör att du tidigt kan känna dig spänd om magen. 
  • Illamående med kräkningar, ömma bröst, trötthet och ett behov av att ofta behöva gå på toaletten är vanligt. 
  • Viktuppgången under en tvillinggraviditet är större än när man endast väntar ett barn, vilket du redan tidigt kan märka av. 
  • Känsligare smak- och luktsinne upplevs ibland och likaså extrem hunger. 

Läs även: Utvecklingen av tvillingar under veckorna 1-3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 och 13.

Graviditetskalender : vecka 14-27 med tvillingar

Nu mår de flesta bättre än tidigare och sannolikt har du fått reda på att du väntar tvillingar. 

När du går in i den andra trimestern så blir det mesta ofta lättare. Illamåendet och tröttheten brukar nu lägga sig och din mage och livmoder är ännu inte så stor att den besvärar dig. Du är nu fortfarande relativt rörlig och du kan sitta, resa dig och ta promenader utan att det är ett större besvär. 

Under den period är det många kvinnor som hittar ny energi och kanske åter hittar glädjen med en optimistisk syn på graviditeten. Försök nu att njuta av din graviditet. När du är gravid i vecka 18-20 så är du sannolikt halva vägen in i graviditeten. Många tvillingar föds redan i vecka 36. 

Graviditetskalender : vecka 28-40 med tvillingar

Den sista trimestern inkluderar veckorna 28 till vecka 40. Man talar om 40 veckors graviditet även om de flesta som väntar tvillingar föder tidigare än så. Den sista delen av graviditeten är då den största tillväxten och viktökningen sker. Du kommer nu snabbt bli större och din mage kommer att bli väldigt utmärkande. Hur magen uppenbarar sig varierar från kvinna till kvinna. Vissa visar upp en rund kula och andra kan ha en bredare form där magen går mer från sida till sida.

Barnens rörelser är nu tydliga och du kan säkert se även utanpå magen hur barnen rör sig. Det är inte heller omöjligt att du ser en eller annan fot sticka ut och bilda en bula. I slutet av graviditeten så kommer många besvär tillbaka. Svullnader över händer, anklar och fötter är vanligt nu. Likaså upplever du säkert att tröttheten kommit tillbaka och att du allt lättare blir andfådd. 

Den ökade belastningen från de växande tvillingarna gör även att belastning på rygg och fogar ökar. Ryggont och foglossning är därför vanliga besvär i denna perioden. I slutet av trimestern så kommer dina tvillingar att födas genom antingen kejsarsnitt eller vid en vaginal förlossning. Här kan du läsa mer om förlossning vid tvillingar.

Graviditetskalender – risker

När man följer tvillingar genom graviditetskalendern så kan man tyvärr se att en tvillinggraviditet och en tvillingförlossning medför en viss ökad risk. Därför klassas det som en riskgraviditet och en riskförlossning när man väntar tvillingar. Några av de risker som ökar när man väntar tvillingar är: 

  • Risken för missfall ökar, framför allt under den första trimestern. 
  • Risken för kejsarsnitt är markant större vid tvillingar än annars. 
  • Sannolikheten för graviddiabetes och havandeskapsförgiftning ökar. 
  • Risken  för förlossningskomplikation ökar med tvillingar.
  • Tvillingar föds ofta för tidigt och är s.k. prematura vilket kan leda till komplikationer.

Läs även: Att föda tvillingar / Mer än en moderkaka och fostersäck

Fler artiklar för dig som är gravid

Babyshower presenter

Present till babyshower

Här har vi samlat allt du behöver veta när du ska köpa present till babyshower. Du får tips och råd på olika typer av presenter och du får även vägledning om hur du ska tänka beroende på den blivande mammans livssituation. Du hittar längre ner i artikeln 23 tips på presenter.

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
höggravid

Höggravid

Det finns ingen exakt definition av termen höggravid, men vecka 35-36, eller den sista månaden, är vedertagna uttryck för när man räknas som höggravid.

Läs artikeln »
spökveckor gravid

Spökveckor gravid

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner. Dessa perioder kallas för spökveckor. Vanligaste är det att spökveckorna infinner sig när du är gravid i slutet av första trimestern till i mitten av den andra trimestern. 

Läs artikeln »
kostgravid

Kost & Näring / Livsmedelsverket

Vad ska du äta när du är gravid? Vi går igenom vad livsmedelsverket säger att du ska äta när du är gravid? Att äta rätt kost och att få rätt näring är viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas som det ska.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.