Tvillingar vecka 7

Tvillingar : Gravid vecka 7

Att vänta tvillingar kan redan i vecka 7 kännas överväldigande. Om du skulle genomfört ett ultraljud i vecka 7 så skulle det med stor sannolikhet gå att se att du väntar tvillingar.

Att vänta tvillingar kan redan i vecka 7 kännas överväldigande. Är det verkligen sant! För de flesta så är det dock bara en misstanke och först runt vecka 10-12 kommer du med säkerhet att veta att du väntar tvillingar. Om du skulle genomfört ett ultraljud i vecka 7 så skulle det med stor sannolikhet gå att se att du väntar tvillingar.

Tvillingar är ofta något mindre än ensambarn redan i början av utvecklingen, men den stora skillnaden sett till storleken sker främst i den tredje trimestern. Bortser man helt från storleken så utvecklas tvillingarna precis som andra barn förutom att det kan vara skillnader i antalet moderkakor och fostersäckar.

Utvecklingen i vecka 7 med tvillingar

När du är gravid i vecka sju med två eller flera barn så kan du mycket väl känna att byxorna redan nu stramar åt runt midjan. Detta beror inte på att dina tvillingar redan nu är så stora att de tänjer ut magen, utan det är beror på att vattenansamlingar tillsammans med gaser i magen och i tarmarna gör att magen blir mer spänd. 

I graviditetsvecka 7 så kan din tvillinggraviditet nu göra att du upplever dig varmare än normalt. Detta beror på den ökade blodmängden i din kropp. Det är inte ovanligt att du nu upplever en ökad mängd flytningar. Huvudanledningen till detta är att kroppen håller på att bygga upp ett skydd i slidan mot bakterier, vilket den gör genom bildandet av den så kallade slemproppen.

Tvillingarna är i vecka 7 runt en centimeter långa från hjässa till stjärt. Hjärnan hos respektive tvilling börjar nu dela sig i två halvor och deras hjärtan slår nu fort, betydligt fortare än ett vuxet hjärta. Barnens organ utvecklas nu fort och det är nu viktigt att du inte utsätter dem för några gifter utifrån, såsom alkohol, droger eller andra ämnen som kan vara skadliga för dina tvillingar.

Läs mer: Så kan du berätta om graviditeten

Symptom när du väntar tvillingar

I vecka 7 kan du fortfarande inte känna några rörelser utan detta kommer långt senare i graviditeten. Det syns heller inte på utsidan att du är gravid, men däremot känner du säkert av det. Vanliga symptom när du är gravid med tvillingar i vecka 7 är: 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 7 läste även mer om att vara gravid vecka 7.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 6 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 8

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
Ledsen kvinna efter fördröjt missfall

Fördröjt missfall / tyst missfall

Ett fördröjt missfall är när graviditeten avslutas utan att den gravida kvinnan direkt märker av det. Ibland kan det dröja flera veckor innan en blödning inträffar och man upptäcker att det blivit ett tyst missfall. Denna typ av missfall upptäcks ofta antingen vid ett ultraljud eller genom att man till slut drabbas av en blödning.

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse

En läsa olika personers förlossningsberättelse kan hjälpa dig att känna dig trygg inför förlossningen. Vi publicerar här läsares förlossningsberättelse samt förklarar hur man skriver en förlossningsberättelse. Vi vill även gärna publicera din förlossningsberättelse! 

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.