Tvillingar vecka 7

Tvillingar : Gravid vecka 7

Att vänta tvillingar kan redan i vecka 7 kännas överväldigande. Om du skulle genomfört ett ultraljud i vecka 7 så skulle det med stor sannolikhet gå att se att du väntar tvillingar.

Att vänta tvillingar kan redan i vecka 7 kännas överväldigande. Är det verkligen sant! För de flesta så är det dock bara en misstanke och först runt vecka 10-12 kommer du med säkerhet att veta att du väntar tvillingar. Om du skulle genomfört ett ultraljud i vecka 7 så skulle det med stor sannolikhet gå att se att du väntar tvillingar.

Tvillingar är ofta något mindre än ensambarn redan i början av utvecklingen, men den stora skillnaden sett till storleken sker främst i den tredje trimestern. Bortser man helt från storleken så utvecklas tvillingarna precis som andra barn förutom att det kan vara skillnader i antalet moderkakor och fostersäckar.

Utvecklingen i vecka 7 med tvillingar

När du är gravid i vecka sju med två eller flera barn så kan du mycket väl känna att byxorna redan nu stramar åt runt midjan. Detta beror inte på att dina tvillingar redan nu är så stora att de tänjer ut magen, utan det är beror på att vattenansamlingar tillsammans med gaser i magen och i tarmarna gör att magen blir mer spänd. 

I graviditetsvecka 7 så kan din tvillinggraviditet nu göra att du upplever dig varmare än normalt. Detta beror på den ökade blodmängden i din kropp. Det är inte ovanligt att du nu upplever en ökad mängd flytningar. Huvudanledningen till detta är att kroppen håller på att bygga upp ett skydd i slidan mot bakterier, vilket den gör genom bildandet av den så kallade slemproppen.

Tvillingarna är i vecka 7 runt en centimeter långa från hjässa till stjärt. Hjärnan hos respektive tvilling börjar nu dela sig i två halvor och deras hjärtan slår nu fort, betydligt fortare än ett vuxet hjärta. Barnens organ utvecklas nu fort och det är nu viktigt att du inte utsätter dem för några gifter utifrån, såsom alkohol, droger eller andra ämnen som kan vara skadliga för dina tvillingar.

Läs mer: Så kan du berätta om graviditeten

Symptom när du väntar tvillingar

I vecka 7 kan du fortfarande inte känna några rörelser utan detta kommer långt senare i graviditeten. Det syns heller inte på utsidan att du är gravid, men däremot känner du säkert av det. Vanliga symptom när du är gravid med tvillingar i vecka 7 är: 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 7 läste även mer om att vara gravid vecka 7.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 6 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 8

Dela gärna

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om graviditet

gravid symptomsvullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten. Lider du av svullna fötter, ben eller händer? Det är vanligt att man lider av svullnad under graviditeten. Svullnaden är dock lätt att lindra, bara man vet hur. Läs mer om svullna fötter, ben och händer under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
Segerhuva

Segerhuva

När ett barn föds så händer det att de föds med en så kallad segerhuva. Att få se en förlossning där barnet föds med segerhuva är ovanligt och det sägs bringa tur för barnet. När ett barn föds med denna huva så är det egentligen fosterhinnan som är hel. 

Läs artikeln »
hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.