Tvillingar vecka 7

Tvillingar : Gravid vecka 7

Att vänta tvillingar kan redan i vecka 7 kännas överväldigande. Om du skulle genomfört ett ultraljud i vecka 7 så skulle det med stor sannolikhet gå att se att du väntar tvillingar.

Att vänta tvillingar kan redan i vecka 7 kännas överväldigande. Är det verkligen sant! För de flesta så är det dock bara en misstanke och först runt vecka 10-12 kommer du med säkerhet att veta att du väntar tvillingar. Om du skulle genomfört ett ultraljud i vecka 7 så skulle det med stor sannolikhet gå att se att du väntar tvillingar.

Tvillingar är ofta något mindre än ensambarn redan i början av utvecklingen, men den stora skillnaden sett till storleken sker främst i den tredje trimestern. Bortser man helt från storleken så utvecklas tvillingarna precis som andra barn förutom att det kan vara skillnader i antalet moderkakor och fostersäckar.

Utvecklingen i vecka 7 med tvillingar

När du är gravid i vecka sju med två eller flera barn så kan du mycket väl känna att byxorna redan nu stramar åt runt midjan. Detta beror inte på att dina tvillingar redan nu är så stora att de tänjer ut magen, utan det är beror på att vattenansamlingar tillsammans med gaser i magen och i tarmarna gör att magen blir mer spänd. 

I graviditetsvecka 7 så kan din tvillinggraviditet nu göra att du upplever dig varmare än normalt. Detta beror på den ökade blodmängden i din kropp. Det är inte ovanligt att du nu upplever en ökad mängd flytningar. Huvudanledningen till detta är att kroppen håller på att bygga upp ett skydd i slidan mot bakterier, vilket den gör genom bildandet av den så kallade slemproppen.

Tvillingarna är i vecka 7 runt en centimeter långa från hjässa till stjärt. Hjärnan hos respektive tvilling börjar nu dela sig i två halvor och deras hjärtan slår nu fort, betydligt fortare än ett vuxet hjärta. Barnens organ utvecklas nu fort och det är nu viktigt att du inte utsätter dem för några gifter utifrån, såsom alkohol, droger eller andra ämnen som kan vara skadliga för dina tvillingar.

Läs mer: Så kan du berätta om graviditeten

Symptom när du väntar tvillingar

I vecka 7 kan du fortfarande inte känna några rörelser utan detta kommer långt senare i graviditeten. Det syns heller inte på utsidan att du är gravid, men däremot känner du säkert av det. Vanliga symptom när du är gravid med tvillingar i vecka 7 är: 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 7 läste även mer om att vara gravid vecka 7.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 6 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 8

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan navelsträngen lossna? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Läs artikeln »
sex efter förlossning

Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
hantera förlossningsrädslan

Hantera förlossningsrädslan

Hantera och kontrollera din förlossningsrädsla med hjälp av dessa tips och råd. Det går att hantera sin förlossningsrädsla, men det är svårt att helt bli av med sin rädsla och oro inför förlossningen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.