Tvillingar vecka 7

Tvillingar : Gravid vecka 7

Att vänta tvillingar kan redan i vecka 7 kännas överväldigande. Om du skulle genomfört ett ultraljud i vecka 7 så skulle det med stor sannolikhet gå att se att du väntar tvillingar.

Att vänta tvillingar kan redan i vecka 7 kännas överväldigande. Är det verkligen sant! För de flesta så är det dock bara en misstanke och först runt vecka 10-12 kommer du med säkerhet att veta att du väntar tvillingar. Om du skulle genomfört ett ultraljud i vecka 7 så skulle det med stor sannolikhet gå att se att du väntar tvillingar.

Tvillingar är ofta något mindre än ensambarn redan i början av utvecklingen, men den stora skillnaden sett till storleken sker främst i den tredje trimestern. Bortser man helt från storleken så utvecklas tvillingarna precis som andra barn förutom att det kan vara skillnader i antalet moderkakor och fostersäckar.

Utvecklingen i vecka 7 med tvillingar

När du är gravid i vecka sju med två eller flera barn så kan du mycket väl känna att byxorna redan nu stramar åt runt midjan. Detta beror inte på att dina tvillingar redan nu är så stora att de tänjer ut magen, utan det är beror på att vattenansamlingar tillsammans med gaser i magen och i tarmarna gör att magen blir mer spänd. 

I graviditetsvecka 7 så kan din tvillinggraviditet nu göra att du upplever dig varmare än normalt. Detta beror på den ökade blodmängden i din kropp. Det är inte ovanligt att du nu upplever en ökad mängd flytningar. Huvudanledningen till detta är att kroppen håller på att bygga upp ett skydd i slidan mot bakterier, vilket den gör genom bildandet av den så kallade slemproppen.

Tvillingarna är i vecka 7 runt en centimeter långa från hjässa till stjärt. Hjärnan hos respektive tvilling börjar nu dela sig i två halvor och deras hjärtan slår nu fort, betydligt fortare än ett vuxet hjärta. Barnens organ utvecklas nu fort och det är nu viktigt att du inte utsätter dem för några gifter utifrån, såsom alkohol, droger eller andra ämnen som kan vara skadliga för dina tvillingar.

Läs mer: Så kan du berätta om graviditeten

Symptom när du väntar tvillingar

I vecka 7 kan du fortfarande inte känna några rörelser utan detta kommer långt senare i graviditeten. Det syns heller inte på utsidan att du är gravid, men däremot känner du säkert av det. Vanliga symptom när du är gravid med tvillingar i vecka 7 är: 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 7 läste även mer om att vara gravid vecka 7.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 6 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 8

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
Slempropp

Slempropp

Slemproppen – allt du behöver veta om hur en slempropp ser ut, hur stor den är och vad slemproppen är. När slemproppen gått så är det normalt inte dags att åka till förlossningen.

Läs artikeln »
forlossningen stotta partner

Stötta din partner

Hur kan du hjälpa och stötta din partner under förlossningen? Tips på hur man kan hjälpa och stödja sin partner under en jobbig förlossning. Förlossningen är inte alltid så enkelt, så ett gott stöd från partnerna kan göra underverk under förlossningen. Såhär stöttar du din man, kvinna och partner under förlossningen.

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse tredje barnet

Linas förlossningsberättelse

Förlossningsberättelsen är publicerad på Babyhjälp.se. Lina berättar om förlossningen av sitt tredje barn Ebba. I förlossningsberättelsen kan du läsa om Linas upplevelse, hur snabbt det gick och vilken smärtlindring som Lina tyckte fungerade bäst. 

Läs artikeln »
Ledsen kvinna efter fördröjt missfall

Fördröjt missfall / tyst missfall

Ett fördröjt missfall är när graviditeten avslutas utan att den gravida kvinnan direkt märker av det. Ibland kan det dröja flera veckor innan en blödning inträffar och man upptäcker att det blivit ett tyst missfall. Denna typ av missfall upptäcks ofta antingen vid ett ultraljud eller genom att man till slut drabbas av en blödning.

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
Missfall ledsen kvinna

Ofostrig graviditet

Ibland så inträffar något som kallas för en ofostrig graviditet. Detta påminner mycket om förvarandet vid fördröjt missfall. I denna artikel går vi igenom allt som rör detta ämne.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.