Tvillingar vecka 6

Tvillingar : Gravid vecka 6

När du väntar tvillingar i vecka 6 så är du säkert fortfarande inte medveten om att du är gravid med just tvillingar än. Sannolikt har du nyligen fått reda på att du är gravid.

När du väntar tvillingar i vecka 6 så är du säkert fortfarande inte medveten om att du är gravid med just tvillingar än. Sannolikt har du nyligen fått reda på att du är gravid. 

Att vänta tvillingar är för vissa en dröm som går i uppfyllelse medan det för andra är en chock som man har svårt att komma över. Man ville kanske endast ha ett barn och tvillingar har nu vänt upp och ned på ens världsbild. Om du har svårt att vänja dig vid tanken på tvillingar så låt det ta tid så att det hinner sjunka in. 

Tvillingarnas utveckling vecka 6

I början av graviditeten så skiljer sig utvecklingen inte mycket åt mellan tvillingar och enlingar. Vill du ha fördjupad och kompletterande information så rekommenderar vi dig att läsa mer i vår graviditetskalender för de som väntar endast ett barn (läs: gravid vecka 6). 

I vecka 6 så är fostren, som nu kallas embryon, väldigt små. De är som en liten klump som har små utskjut som är på väg att bli armar, ben och öron. Redan nu utvecklas hjärna, lungor och andra organ. Arbetet med att bilda barnens ansikten, tandanlag och skin pågår för fullt. 

Om man genomför ett vaginalt ultraljud kan man ofta nu höra hjärtljud. Man kan eventuellt nu också se att det finns två fostersäckar i livmodern. Barnen är nu väldigt små, runt en halv centimeter långa. Det kommer dröja ett bra tag ytterligare innan man kan se på din mage att du är gravid.

Tvillingar och komplikationer

Vecka 6 är fortfarande tidigt i graviditeten men det är redan nu bra att vara medveten om att tvillingar kan innebära en ökad risk för komplikationer. Några av de saker som du kan drabbas av är: järnbrist, havandeskapsförgiftning, graviddiabetes, blödningar och tidiga sammandragningar.

Om du väntar tvillingar eller fler barn än så, så kan du räkna med att du under graviditeten kommer att gå på extra kontroller hos barnmorskan och sannolikt hos specialistmödravården. Du kommer också med största sannolikhet att föda tvillingarna tidigare än förväntat och sannolikheten för kejsarsnitt är hela 50%. 

Läs även: Förlossning med tvillingar

Väntar du tvillingar så kan du behöva mer näring än normalt. Ta gärna ett vitamintillskott för gravida och säkerställ att du får i dig tillräckligt med järn, folsyra, kalcium och protein.

Symptom i graviditetsvecka 6 med tvillingar

När du är gravid i vecka 6 med tvillingar är detta några av de symptom som du kan uppleva: 

Trötthet – många som är gravida med tvillingar upplever att de tidigt i graviditeten blir väldigt trötta. Läs mer om: Trötthet under graviditeten

Illamående – Höjda nivåer av hormonet hCG gör att även illamående är vanligt bland de som väntar tvillingar. Alla upplever dock inte detta symptom, men av de som gör, så kan det vara värre än för de som väntar enlingar och betyda att mycket tid spenderas hängandes över toalettstolen. Läs mer om: Illamående under graviditeten.

Du blir ofta kissnödig – när man är gravid så ökar andelen blod i kroppen vilket blir ännu mer påtagligt när man väntar tvillingar. När den ökade blodmängden processas i kroppen så frigörs mer vätska som slutar i kissblåsan. Det är viktigt att du inte tolkar detta som ett tecken på att du behöver dricka mindre. Tvärtom så är det otroligt viktigt att du under graviditeten dricker rikligt med vatten. Läs mer: Kissnödighet under graviditeten

Sammanfattningsvis

Även om du i vecka 6 sannolikt inte är säker på att du väntar tvillingar så är det bra att förbereda dig. Läs gärna på om vad du bör äta under graviditeten samt om vad som är normalt under en graviditet.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 5 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 7

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

gravid symptom nastappa under graviditeten

Nästäppa under graviditeten

När du är gravid drabbas man ofta av nästäppa s.k gravidtäppa, vilket framförallt påverkar nattsömnen negativt. För att lindra nästäppan under graviditeten så kan man använda koksaltlösning. Undvik dock vanlig nässpray när du är gravid.

Läs artikeln »
förlossningsbrev

Förlossningsbrev

Förlossningsbrev. Hur skriver du ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla. Använd vår mall för ditt förlossningsbrev så får du med den information som personalen på förlossningen efterfrågar.

Läs artikeln »
gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Läs artikeln »
normalt gravid gravid normalt overvikt

Är det normalt att gå ner i vikt

Är det normalt för en överviktig kvinna att gå ner i vikt under graviditeten? Är det normalt att gå ner i vikt under graviditeten? Om man väger för mycket redan innan man blir gravid så är det helt normalt att viktuppgången blir något mindre när du är gravid.

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
gravid symptom drommar under graviditeten

Drömmar under graviditeten

Drömmar under graviditeten. Drömmer du mer och ofta konstiga drömmar nu när du är gravid? Det är mycket vanligt under graviditeten. Det är även vanligt att man drömmer mardrömmar eller att man drömmer erotiska drömmar. Vad betyder dina drömmar?

Läs artikeln »
Graviditetspenning

Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
gravid symptom ledvark under graviditeten

Ledvärk under graviditeten

Ledvärk under graviditeten. Hormonet relaxin mjukar under graviditeten upp leder och ligament. Ledvärk kan uppstå till följd av det ökade trycket när kroppen växer. Du kan lindra ledvärk genom att träna eller genom att värma upp området med en värmekudde.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.