Tvillingar vecka 5

Tvillingar : Gravid Vecka 5

Om du väntar tvillingar så kan det i sällsynta fall gå att se med hjälp av ett tidigt ultraljud nu i vecka 5. Många gånger är det dock för tidigt att säkert säga och det är först runt nästa vecka som det går att höra barnens hjärtljud.

Om du väntar tvillingar så kan det i sällsynta fall gå att se med hjälp av ett tidigt ultraljud nu i vecka 5. Många gånger är det dock för tidigt att säkert säga och det är först runt nästa vecka som det går att höra barnens hjärtljud. Väntar du tvillingar så hör man dubbla hjärtljud vilket är ett tydligt tecken på att där är mer än ett foster. 

För de flesta så finns det ingen anledning att såhär tidigt i graviditeten försöka ta reda på om det är tvillingar man väntar. Skulle man göra ett ultraljud och se två fostersäckar så ska man vara medveten om att det inte är helt osannolikt att den ena löses upp och försvinner. Du kan då uppleva kramper i magen och eventuellt få en blödning, men kanske märker du ingenting alls. 

Inträffar detta så fortsätter det andra fostret att utvecklas normalt och du föder endast ett barn. Hur vanligt detta är kan man inte säga då de flesta genomför sitt första ultraljud långt senare och man vet därför inte om att där var ytterligare ett foster tidigt i graviditeten. 

Läs även: 8 tecken på att man väntar tvillingar

Tvillingar : utveckling vecka 5

Dina tvillingar är ännu mycket små även om utvecklingen nu går fort. Man kan redan se antydan till en mänsklig form och embryona kommer nu att bli allt mer människolika för varje vecka som går. Snart bildas även navelsträngen som kommer att bli en viktig länk för syre, näring och avfall. 

Symptom i graviditetsvecka 5

När du väntar tvillingar i vecka 5 så kan du känna av olika symptom som kan skilja sig åt från kvinna till kvinna. Vanliga symptom som upplevs tidigt i graviditeten när man väntar tvillingar är illamående, ömma bröst, trötthet och en ständig känsla av att man behöver kissa

När kan man upptäcka tvillingar?

Om du misstänker att du är gravid med tvillingar så vill du säkert veta detta med säkerhet så snart du bara kan. Tvillingar är dock inte alltid så lätta att upptäcka. Om tvillingarna delar fostersäck så är det exempelvis svårt att avgöra om där är ett eller flera foster. Upptäcker man två separata fostersäckar så är det lättare. 

Även om barnens hjärtan börjar slå denna vecka så är det ofta svårt att tyda, så de är så svaga att de går samman. Först i nästa vecka blir det lättare att ge besked då hjärtljuden och fostersäckarna blir tydligare vid ett ultraljud. I Sverige genomförs dock inget ultraljud såhär tidigt, men det finns privata aktörer som kan hjälpa till om du är villig att betala för det. 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 5 läste även mer om att vara gravid vecka 5.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 4 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 6

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
spökveckor gravid

Spökveckor gravid

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner. Dessa perioder kallas för spökveckor. Vanligaste är det att spökveckorna infinner sig när du är gravid i slutet av första trimestern till i mitten av den andra trimestern. 

Läs artikeln »
graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
Listeria symptom

Symptom listeria

Listeria symptom hos gravida. Hur vet man om man smittats av listeria när man är gravid? Vilka symptom får man vid en listeriainfektion? Hur behandlar man listeria om man smittats? Listeria har symptom som påminner om influensa vilket gör den svår att upptäcka i tid.

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
Färdknäppen

Färdknäppen

Färdknäppen är en gammal myt eller sanning om hur man genom samlag i slutet av graviditeten kan hjälpa till att sätta igång förlossningen. Enligt Färdknäppen är det mannens säd, som gör så att förlossningsvärkarna sätter igång. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.