Tvillingar vecka 5

Tvillingar : Gravid Vecka 5

Om du väntar tvillingar så kan det i sällsynta fall gå att se med hjälp av ett tidigt ultraljud nu i vecka 5. Många gånger är det dock för tidigt att säkert säga och det är först runt nästa vecka som det går att höra barnens hjärtljud.

Om du väntar tvillingar så kan det i sällsynta fall gå att se med hjälp av ett tidigt ultraljud nu i vecka 5. Många gånger är det dock för tidigt att säkert säga och det är först runt nästa vecka som det går att höra barnens hjärtljud. Väntar du tvillingar så hör man dubbla hjärtljud vilket är ett tydligt tecken på att där är mer än ett foster. 

För de flesta så finns det ingen anledning att såhär tidigt i graviditeten försöka ta reda på om det är tvillingar man väntar. Skulle man göra ett ultraljud och se två fostersäckar så ska man vara medveten om att det inte är helt osannolikt att den ena löses upp och försvinner. Du kan då uppleva kramper i magen och eventuellt få en blödning, men kanske märker du ingenting alls. 

Inträffar detta så fortsätter det andra fostret att utvecklas normalt och du föder endast ett barn. Hur vanligt detta är kan man inte säga då de flesta genomför sitt första ultraljud långt senare och man vet därför inte om att där var ytterligare ett foster tidigt i graviditeten. 

Läs även: 8 tecken på att man väntar tvillingar

Tvillingar : utveckling vecka 5

Dina tvillingar är ännu mycket små även om utvecklingen nu går fort. Man kan redan se antydan till en mänsklig form och embryona kommer nu att bli allt mer människolika för varje vecka som går. Snart bildas även navelsträngen som kommer att bli en viktig länk för syre, näring och avfall. 

Symptom i graviditetsvecka 5

När du väntar tvillingar i vecka 5 så kan du känna av olika symptom som kan skilja sig åt från kvinna till kvinna. Vanliga symptom som upplevs tidigt i graviditeten när man väntar tvillingar är illamående, ömma bröst, trötthet och en ständig känsla av att man behöver kissa

När kan man upptäcka tvillingar?

Om du misstänker att du är gravid med tvillingar så vill du säkert veta detta med säkerhet så snart du bara kan. Tvillingar är dock inte alltid så lätta att upptäcka. Om tvillingarna delar fostersäck så är det exempelvis svårt att avgöra om där är ett eller flera foster. Upptäcker man två separata fostersäckar så är det lättare. 

Även om barnens hjärtan börjar slå denna vecka så är det ofta svårt att tyda, så de är så svaga att de går samman. Först i nästa vecka blir det lättare att ge besked då hjärtljuden och fostersäckarna blir tydligare vid ett ultraljud. I Sverige genomförs dock inget ultraljud såhär tidigt, men det finns privata aktörer som kan hjälpa till om du är villig att betala för det. 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 5 läste även mer om att vara gravid vecka 5.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 4 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 6

Dela gärna

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om graviditet

hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Läs artikeln »
Vad står bb för?

BB / förlossningsavdelning

BB kallades för den plats där förlossningen ägde rum. Förkortningen BB har används sedan 1700-talet och används forfarande. Förkortningen BB står för den benämning som tidigare användes dvs  barnbördshus.

Läs artikeln »
knipövningar gravid

Knipövningar

Knipövningar behöver du göra både när du är gravid och efter förlossningen. Efter graviditet och förlossning är bäckenbottenmuskulaturen ofta försvagad. Gör de knipövningar som nämns här dagligen under cirka 5 minuter så kommer du snabbt att stärka muskulaturen runt bäckenbotten.

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
Graviditetspenning

Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
gravid symptom ledvark under graviditeten

Ledvärk under graviditeten

Ledvärk under graviditeten. Hormonet relaxin mjukar under graviditeten upp leder och ligament. Ledvärk kan uppstå till följd av det ökade trycket när kroppen växer. Du kan lindra ledvärk genom att träna eller genom att värma upp området med en värmekudde.

Läs artikeln »
Epidural förlossning

Epidural

Epidural är en av de vanligaste bedövningarna i Sverige och metoden används av varannan förstagångsföderska. Här kan du läsa om hur epidural går till samt om fördelarna och nackdelarna med epidural.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.