Tvillingar vecka 5

Tvillingar : Gravid Vecka 5

Om du väntar tvillingar så kan det i sällsynta fall gå att se med hjälp av ett tidigt ultraljud nu i vecka 5. Många gånger är det dock för tidigt att säkert säga och det är först runt nästa vecka som det går att höra barnens hjärtljud.

Om du väntar tvillingar så kan det i sällsynta fall gå att se med hjälp av ett tidigt ultraljud nu i vecka 5. Många gånger är det dock för tidigt att säkert säga och det är först runt nästa vecka som det går att höra barnens hjärtljud. Väntar du tvillingar så hör man dubbla hjärtljud vilket är ett tydligt tecken på att där är mer än ett foster. 

För de flesta så finns det ingen anledning att såhär tidigt i graviditeten försöka ta reda på om det är tvillingar man väntar. Skulle man göra ett ultraljud och se två fostersäckar så ska man vara medveten om att det inte är helt osannolikt att den ena löses upp och försvinner. Du kan då uppleva kramper i magen och eventuellt få en blödning, men kanske märker du ingenting alls. 

Inträffar detta så fortsätter det andra fostret att utvecklas normalt och du föder endast ett barn. Hur vanligt detta är kan man inte säga då de flesta genomför sitt första ultraljud långt senare och man vet därför inte om att där var ytterligare ett foster tidigt i graviditeten. 

Läs även: 8 tecken på att man väntar tvillingar

Tvillingar : utveckling vecka 5

Dina tvillingar är ännu mycket små även om utvecklingen nu går fort. Man kan redan se antydan till en mänsklig form och embryona kommer nu att bli allt mer människolika för varje vecka som går. Snart bildas även navelsträngen som kommer att bli en viktig länk för syre, näring och avfall. 

Symptom i graviditetsvecka 5

När du väntar tvillingar i vecka 5 så kan du känna av olika symptom som kan skilja sig åt från kvinna till kvinna. Vanliga symptom som upplevs tidigt i graviditeten när man väntar tvillingar är illamående, ömma bröst, trötthet och en ständig känsla av att man behöver kissa

När kan man upptäcka tvillingar?

Om du misstänker att du är gravid med tvillingar så vill du säkert veta detta med säkerhet så snart du bara kan. Tvillingar är dock inte alltid så lätta att upptäcka. Om tvillingarna delar fostersäck så är det exempelvis svårt att avgöra om där är ett eller flera foster. Upptäcker man två separata fostersäckar så är det lättare. 

Även om barnens hjärtan börjar slå denna vecka så är det ofta svårt att tyda, så de är så svaga att de går samman. Först i nästa vecka blir det lättare att ge besked då hjärtljuden och fostersäckarna blir tydligare vid ett ultraljud. I Sverige genomförs dock inget ultraljud såhär tidigt, men det finns privata aktörer som kan hjälpa till om du är villig att betala för det. 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 5 läste även mer om att vara gravid vecka 5.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 4 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 6

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
Gravid kvinna som upplever gula flytningar

Gula flytningar gravid

Gula flytningar kan tyda på att du drabbats av bakteriell vaginos, en jästinfektion, äggledarinflammation eller en livmoderinfektion. Misstänker du detta är det viktigt att du söker vård. Gula flytningar när du är gravid är dock normalt inget att oroa sig för så länge de inte luktar.

Läs artikeln »
Snart förlossning - hinnsvepning

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan utföras av barnmorska eller läkare för att hjälpa förlossningsarbetet på traven. Vissa genomför det även hemma. När du är gravid i slutet av din graviditet kan en hinnsvepning hjälp kroppen att sätta igång sammandragningarna. 

Läs artikeln »
Att föda ett dött barn

Att föda ett stilla barn

Hur överlever man själv ens barns död? Hur klarar kroppen av att föda ut ett barn som inte lever? Livet har efter Irmas död fått en helt annan betydelse. Vi bär nu en sorg, en saknad, en ilska men också så mycket kärlek och tacksamhet.

Läs artikeln »
dadlar gravid

Dadlar gravid

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Dadlar är dessutom nyttiga och enligt en del studier så tyder det på att de kan göra förlossningen lättare.

Läs artikeln »
förlossning värkarnas längd

Hur långt mellan värkarna?

Mät tiden mellan värkarna och hur länge värkarna varar. Genom att veta hur ofta värkarna kommer så vet du hur nära förlossningen du är. Längden och varaktigheten på värkarna varierar beroende på i vilken etapp du är. 

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.