Tvillingar vecka 5

Tvillingar : Gravid Vecka 5

Om du väntar tvillingar så kan det i sällsynta fall gå att se med hjälp av ett tidigt ultraljud nu i vecka 5. Många gånger är det dock för tidigt att säkert säga och det är först runt nästa vecka som det går att höra barnens hjärtljud.

Om du väntar tvillingar så kan det i sällsynta fall gå att se med hjälp av ett tidigt ultraljud nu i vecka 5. Många gånger är det dock för tidigt att säkert säga och det är först runt nästa vecka som det går att höra barnens hjärtljud. Väntar du tvillingar så hör man dubbla hjärtljud vilket är ett tydligt tecken på att där är mer än ett foster. 

För de flesta så finns det ingen anledning att såhär tidigt i graviditeten försöka ta reda på om det är tvillingar man väntar. Skulle man göra ett ultraljud och se två fostersäckar så ska man vara medveten om att det inte är helt osannolikt att den ena löses upp och försvinner. Du kan då uppleva kramper i magen och eventuellt få en blödning, men kanske märker du ingenting alls. 

Inträffar detta så fortsätter det andra fostret att utvecklas normalt och du föder endast ett barn. Hur vanligt detta är kan man inte säga då de flesta genomför sitt första ultraljud långt senare och man vet därför inte om att där var ytterligare ett foster tidigt i graviditeten. 

Läs även: 8 tecken på att man väntar tvillingar

Tvillingar : utveckling vecka 5

Dina tvillingar är ännu mycket små även om utvecklingen nu går fort. Man kan redan se antydan till en mänsklig form och embryona kommer nu att bli allt mer människolika för varje vecka som går. Snart bildas även navelsträngen som kommer att bli en viktig länk för syre, näring och avfall. 

Symptom i graviditetsvecka 5

När du väntar tvillingar i vecka 5 så kan du känna av olika symptom som kan skilja sig åt från kvinna till kvinna. Vanliga symptom som upplevs tidigt i graviditeten när man väntar tvillingar är illamående, ömma bröst, trötthet och en ständig känsla av att man behöver kissa

När kan man upptäcka tvillingar?

Om du misstänker att du är gravid med tvillingar så vill du säkert veta detta med säkerhet så snart du bara kan. Tvillingar är dock inte alltid så lätta att upptäcka. Om tvillingarna delar fostersäck så är det exempelvis svårt att avgöra om där är ett eller flera foster. Upptäcker man två separata fostersäckar så är det lättare. 

Även om barnens hjärtan börjar slå denna vecka så är det ofta svårt att tyda, så de är så svaga att de går samman. Först i nästa vecka blir det lättare att ge besked då hjärtljuden och fostersäckarna blir tydligare vid ett ultraljud. I Sverige genomförs dock inget ultraljud såhär tidigt, men det finns privata aktörer som kan hjälpa till om du är villig att betala för det. 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 5 läste även mer om att vara gravid vecka 5.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 4 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 6

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
normalt blödningar

Blödningar – är det normalt

Är det normalt att ha blödningar när man är gravid? Är det normalt att ha blödningar tidigt under graviditeten? Eller är det normalt att ha blödningar sent i graviditeten? Vi ger dig svaret på vad som är normalt när du är gravid.

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
gravid listeria

Listeria när man är gravid

Hur påverkar listera fostret? Hur påverkar listera graviditeten? Listera är en bakterie som sprids via jord, vatten och dåliga livsmedel. Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.