Tvillingar vecka 4

Tvillingar : Gravid Vecka 4

När du är gravid i vecka 4 med tvillingar, så är de fortfarande mycket små. Först i nästa vecka kommer deras hjärta att börja slå och pumpa runt blod genom deras små kroppar.

När du är gravid i vecka 4 med tvillingar, så är de fortfarande mycket små. Först i nästa vecka kommer deras hjärta att börja slå och pumpa runt blod genom deras små kroppar.

I denna vecka så går det inte att ta reda på att det är tvillingar du väntar. 

Tvillingarnas utveckling i vecka 4

Redan nu så utvecklar tvillingarna det avancerade nervsystemet som kommer gå igenom hela deras kroppar. Deras hjärta och cirkulationssystem är också under utveckling och kommer snart att pumpa blod runt i deras kroppar.

Dina tvillingar ligger tryggt i livmodern och utvecklas i en eller två fostersäckar. Moderkakan eller moderkakorna som senare ska stå för barnets försörjning av blod, syre, näring, mm håller på att utvecklas men det dröjer ett tag till innan de tar över arbetet. Läs mer: Moderkakan och fostersäckar

Symptom i vecka 4

När du är gravid med tvillingar så har du ett extra högt påslag av hormonet hCG. Detta gör också att många av de symptom och besvär som gravida upplever blir mer påtagliga. 

Redan nu kan du uppleva svullna och ömma bröst. Detta kommer sannolikt att hålla i sig under hela den första trimestern. Andra symptom som du kan uppleva är trötthet och illamående som är vanliga symptom när man väntar tvillingar. 

Även om hCG hormonerna redan nu är förhöjda i din kropp så kan man ännu inte ta ett graviditetstest. De test som kan identifiera en graviditet tidigast är de som kan visa på graviditet redan 5 dagar efter utebliven mens. Dessa tester går exempelvis att köpa på Testlagret.se. 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 4 läste även mer om att vara gravid vecka 4.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 1-3 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 5

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.