Tvillingar vecka 11

Tvillingar : Gravid vecka 11

Dina tvillingar är fortfarande små, ungefär 4 centimeter, och de väger runt 7 gram. Denna vecka går dina tvillingar över till att i medicinsk mening vara foster.

Om du fått reda på att du väntar tvillingar så kanske du nu i vecka 11 funderar på om det är pojkar, flickor eller en av varje. Även om barnens kön nu utvecklas i hög fart så kan man se barnens kön först långt senare. 

Normalt får man reda på att man är gravid med tvillingar vid ett ultraljud. Om du gjort ett tidigt ultraljud (VUL) eller om man tidigt upptäckt två hjärtljud så kan du redan nu veta att du väntar tvillingar. Gör du en KUB-undersökning i vecka 11-14 så får du där reda på att du väntar tvillingar. Som senast får du reda på det vid rutinultraljudet som genomförs i vecka 18-20. 

Tips: Ta vårt test – Är du gravid med pojke eller flicka

Utvecklingen när du väntar tvillingar i vecka 11

Dina tvillingar har nu nästan helt intagit rätt form. Inne i magen sparkar de, sträcker på sig och de till och med hickar. Barnen ligger dock väl skyddade och du kan sannolikt ännu inte känna dem röra sig. Däremot kan det nu spänna tillräckligt mycket för att omvärlden ska se att du är gravid. 

Dina tvillingar är fortfarande små, ungefär 4 centimeter, och de väger runt 7 gram. Denna vecka går dina tvillingar över till att i medicinsk mening vara foster. Tvillingarna är nu så långt gångna i utvecklingen att ett stort fokus nu ligger på tillväxt. Risken för medfödda missbildningar och sjukdomar är därför också betydligt mindre efter denna vecka.

När du är gravid i vecka 11 så är din livmoder kraftigt förstorad. Detta lämnar väldigt lite plats över för din kissblåsa och andra organ som alla trycks ihop. Utöver att detta leder till att du behöver gå på toaletten oftare än normalt så är det inte ovanligt att kvinnor nu har svårt att hålla tätt.

Kanske du märkt av att ett par droppar kiss sipprar ut när du hostar, nyser eller skrattar intensivt. Detta är fullt normalt men det är viktigt att du redan nu börjar med knipövningar så att du inte får problem med inkontinens efter förlossningen

Det är viktigt att röra på dig

Även om det känns tungt och jobbigt just nu så är det viktigt att man försöker röra på sig. Har du tränat tidigare så går det bra att fortsätta med de flesta träningsformer även efter det att man blivit gravid. Om du inte tränat tidigare så är promenader och simning utmärkt träningsformer att genomföra under hela graviditeten. 

Läs mer: Träning under graviditeten / Undvika detta

Symptom graviditetsvecka 11 med tvillingar

Om du tagit dig igenom hela den första delen av graviditeten, så har du gjort en enorm bedrift och ska vara stolt över dig själv. Perioden fram till vecka 11 är en av de tuffaste under hela graviditeten när man väntar tvillingar. Den första trimestern går nu mot sitt slut och de flesta mår nu snart bättre. 

En förändring i kroppen som många märker av runt vecka 11 med tvillingar är att hår och naglar känns finare än någonsin. Håret blir ofta också tjockare och naglarna växer snabbare. Orsaken är som med mycket annat, förändringarna av hormon i kroppen. När tvillingarna är födda så kommer du tappa håret igen och naglarnas kvalité kommer återgå till sin forna glans. 

För många som är gravida i vecka 11 med tvillingar så trötthet och illamående fortfarande det som dominerar. Huvudvärk och flytningar är också vanligt och redan nu kan du ha blivit varse om att det under graviditeten är lätt att få kramp i benen. Drick mycket vatten så håller krampen sig förhoppningsvis borta. 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 11 läste även mer om att vara gravid vecka 11.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 10 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 12

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

spökveckor gravid

Spökveckor gravid

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner. Dessa perioder kallas för spökveckor. Vanligaste är det att spökveckorna infinner sig när du är gravid i slutet av första trimestern till i mitten av den andra trimestern. 

Läs artikeln »
efter förlossningen

Efter förlossningen

Nyfött barn – efter förlossningen. Efter förlossningen så förväntas ni kunna ta hond om ett barn. Att efter förlossningen ta hand om ett nyfött barn väcker många frågor och funderingar. Här hittar du fakta om livet efter förlossningen.

Läs artikeln »
Gravid kvinna som upplever gula flytningar

Gula flytningar gravid

Gula flytningar kan tyda på att du drabbats av bakteriell vaginos, en jästinfektion, äggledarinflammation eller en livmoderinfektion. Misstänker du detta är det viktigt att du söker vård. Gula flytningar när du är gravid är dock normalt inget att oroa sig för så länge de inte luktar.

Läs artikeln »
gravid symptom diarre under graviditeten

Diarré under graviditeten

Diarré under graviditeten. Diarré kan komma plötsligt och behöver inte ha med graviditeten att göra. Även under graviditeten kan diarré bero på matförgiftning eller en släng av maginfluensa. Diarré i slutet av graviditeten kan innebära att förlossningen är nära.

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse

En läsa olika personers förlossningsberättelse kan hjälpa dig att känna dig trygg inför förlossningen. Vi publicerar här läsares förlossningsberättelse samt förklarar hur man skriver en förlossningsberättelse. Vi vill även gärna publicera din förlossningsberättelse! 

Läs artikeln »
normalt blödningar

Blödningar – är det normalt

Är det normalt att ha blödningar när man är gravid? Är det normalt att ha blödningar tidigt under graviditeten? Eller är det normalt att ha blödningar sent i graviditeten? Vi ger dig svaret på vad som är normalt när du är gravid.

Läs artikeln »
normalt gravid gravid normalt overvikt

Är det normalt att gå ner i vikt

Är det normalt för en överviktig kvinna att gå ner i vikt under graviditeten? Är det normalt att gå ner i vikt under graviditeten? Om man väger för mycket redan innan man blir gravid så är det helt normalt att viktuppgången blir något mindre när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.