Tvillingar vecka 11

Tvillingar : Gravid vecka 11

Dina tvillingar är fortfarande små, ungefär 4 centimeter, och de väger runt 7 gram. Denna vecka går dina tvillingar över till att i medicinsk mening vara foster.

Om du fått reda på att du väntar tvillingar så kanske du nu i vecka 11 funderar på om det är pojkar, flickor eller en av varje. Även om barnens kön nu utvecklas i hög fart så kan man se barnens kön först långt senare. 

Normalt får man reda på att man är gravid med tvillingar vid ett ultraljud. Om du gjort ett tidigt ultraljud (VUL) eller om man tidigt upptäckt två hjärtljud så kan du redan nu veta att du väntar tvillingar. Gör du en KUB-undersökning i vecka 11-14 så får du där reda på att du väntar tvillingar. Som senast får du reda på det vid rutinultraljudet som genomförs i vecka 18-20. 

Tips: Ta vårt test – Är du gravid med pojke eller flicka

Utvecklingen när du väntar tvillingar i vecka 11

Dina tvillingar har nu nästan helt intagit rätt form. Inne i magen sparkar de, sträcker på sig och de till och med hickar. Barnen ligger dock väl skyddade och du kan sannolikt ännu inte känna dem röra sig. Däremot kan det nu spänna tillräckligt mycket för att omvärlden ska se att du är gravid. 

Dina tvillingar är fortfarande små, ungefär 4 centimeter, och de väger runt 7 gram. Denna vecka går dina tvillingar över till att i medicinsk mening vara foster. Tvillingarna är nu så långt gångna i utvecklingen att ett stort fokus nu ligger på tillväxt. Risken för medfödda missbildningar och sjukdomar är därför också betydligt mindre efter denna vecka.

När du är gravid i vecka 11 så är din livmoder kraftigt förstorad. Detta lämnar väldigt lite plats över för din kissblåsa och andra organ som alla trycks ihop. Utöver att detta leder till att du behöver gå på toaletten oftare än normalt så är det inte ovanligt att kvinnor nu har svårt att hålla tätt.

Kanske du märkt av att ett par droppar kiss sipprar ut när du hostar, nyser eller skrattar intensivt. Detta är fullt normalt men det är viktigt att du redan nu börjar med knipövningar så att du inte får problem med inkontinens efter förlossningen

Det är viktigt att röra på dig

Även om det känns tungt och jobbigt just nu så är det viktigt att man försöker röra på sig. Har du tränat tidigare så går det bra att fortsätta med de flesta träningsformer även efter det att man blivit gravid. Om du inte tränat tidigare så är promenader och simning utmärkt träningsformer att genomföra under hela graviditeten. 

Läs mer: Träning under graviditeten / Undvika detta

Symptom graviditetsvecka 11 med tvillingar

Om du tagit dig igenom hela den första delen av graviditeten, så har du gjort en enorm bedrift och ska vara stolt över dig själv. Perioden fram till vecka 11 är en av de tuffaste under hela graviditeten när man väntar tvillingar. Den första trimestern går nu mot sitt slut och de flesta mår nu snart bättre. 

En förändring i kroppen som många märker av runt vecka 11 med tvillingar är att hår och naglar känns finare än någonsin. Håret blir ofta också tjockare och naglarna växer snabbare. Orsaken är som med mycket annat, förändringarna av hormon i kroppen. När tvillingarna är födda så kommer du tappa håret igen och naglarnas kvalité kommer återgå till sin forna glans. 

För många som är gravida i vecka 11 med tvillingar så trötthet och illamående fortfarande det som dominerar. Huvudvärk och flytningar är också vanligt och redan nu kan du ha blivit varse om att det under graviditeten är lätt att få kramp i benen. Drick mycket vatten så håller krampen sig förhoppningsvis borta. 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 11 läste även mer om att vara gravid vecka 11.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 10 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 12

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Snart förlossning - hinnsvepning

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan utföras av barnmorska eller läkare för att hjälpa förlossningsarbetet på traven. Vissa genomför det även hemma. När du är gravid i slutet av din graviditet kan en hinnsvepning hjälp kroppen att sätta igång sammandragningarna. 

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Ledsen kvinna efter fördröjt missfall

Fördröjt missfall / tyst missfall

Ett fördröjt missfall är när graviditeten avslutas utan att den gravida kvinnan direkt märker av det. Ibland kan det dröja flera veckor innan en blödning inträffar och man upptäcker att det blivit ett tyst missfall. Denna typ av missfall upptäcks ofta antingen vid ett ultraljud eller genom att man till slut drabbas av en blödning.

Läs artikeln »
Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten. När du är gravid blir brösten tidigt ömma. Senare under graviditeten kan brösten växa samt börja läcka bröstmjölk. Att brösten påverkas under graviditeten beror på de hormonförändringar som sker i din kropp. Läs mer om hur dina bröst påverkas när du är gravid.

Läs artikeln »
När på dygnet förlossning

Barn föds oftast på natten

Sett över dygnets alla timmar så föds flesta barn under tidig morgon. Forskning från University College London visar att den vanligaste tiden på dygnet då engelska barn föds är kl 04.00 på morgonen. Sannolikt är ganska stor att ditt barn föds utanför ordinarie arbetstid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.