Tvillingar vecka 11

Tvillingar : Gravid vecka 11

Dina tvillingar är fortfarande små, ungefär 4 centimeter, och de väger runt 7 gram. Denna vecka går dina tvillingar över till att i medicinsk mening vara foster.

Om du fått reda på att du väntar tvillingar så kanske du nu i vecka 11 funderar på om det är pojkar, flickor eller en av varje. Även om barnens kön nu utvecklas i hög fart så kan man se barnens kön först långt senare. 

Normalt får man reda på att man är gravid med tvillingar vid ett ultraljud. Om du gjort ett tidigt ultraljud (VUL) eller om man tidigt upptäckt två hjärtljud så kan du redan nu veta att du väntar tvillingar. Gör du en KUB-undersökning i vecka 11-14 så får du där reda på att du väntar tvillingar. Som senast får du reda på det vid rutinultraljudet som genomförs i vecka 18-20. 

Tips: Ta vårt test – Är du gravid med pojke eller flicka

Utvecklingen när du väntar tvillingar i vecka 11

Dina tvillingar har nu nästan helt intagit rätt form. Inne i magen sparkar de, sträcker på sig och de till och med hickar. Barnen ligger dock väl skyddade och du kan sannolikt ännu inte känna dem röra sig. Däremot kan det nu spänna tillräckligt mycket för att omvärlden ska se att du är gravid. 

Dina tvillingar är fortfarande små, ungefär 4 centimeter, och de väger runt 7 gram. Denna vecka går dina tvillingar över till att i medicinsk mening vara foster. Tvillingarna är nu så långt gångna i utvecklingen att ett stort fokus nu ligger på tillväxt. Risken för medfödda missbildningar och sjukdomar är därför också betydligt mindre efter denna vecka.

När du är gravid i vecka 11 så är din livmoder kraftigt förstorad. Detta lämnar väldigt lite plats över för din kissblåsa och andra organ som alla trycks ihop. Utöver att detta leder till att du behöver gå på toaletten oftare än normalt så är det inte ovanligt att kvinnor nu har svårt att hålla tätt.

Kanske du märkt av att ett par droppar kiss sipprar ut när du hostar, nyser eller skrattar intensivt. Detta är fullt normalt men det är viktigt att du redan nu börjar med knipövningar så att du inte får problem med inkontinens efter förlossningen

Det är viktigt att röra på dig

Även om det känns tungt och jobbigt just nu så är det viktigt att man försöker röra på sig. Har du tränat tidigare så går det bra att fortsätta med de flesta träningsformer även efter det att man blivit gravid. Om du inte tränat tidigare så är promenader och simning utmärkt träningsformer att genomföra under hela graviditeten. 

Läs mer: Träning under graviditeten / Undvika detta

Symptom graviditetsvecka 11 med tvillingar

Om du tagit dig igenom hela den första delen av graviditeten, så har du gjort en enorm bedrift och ska vara stolt över dig själv. Perioden fram till vecka 11 är en av de tuffaste under hela graviditeten när man väntar tvillingar. Den första trimestern går nu mot sitt slut och de flesta mår nu snart bättre. 

En förändring i kroppen som många märker av runt vecka 11 med tvillingar är att hår och naglar känns finare än någonsin. Håret blir ofta också tjockare och naglarna växer snabbare. Orsaken är som med mycket annat, förändringarna av hormon i kroppen. När tvillingarna är födda så kommer du tappa håret igen och naglarnas kvalité kommer återgå till sin forna glans. 

För många som är gravida i vecka 11 med tvillingar så trötthet och illamående fortfarande det som dominerar. Huvudvärk och flytningar är också vanligt och redan nu kan du ha blivit varse om att det under graviditeten är lätt att få kramp i benen. Drick mycket vatten så håller krampen sig förhoppningsvis borta. 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 11 läste även mer om att vara gravid vecka 11.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 10 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 12

Dela gärna

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om graviditet

forlossningen stotta partner

Stötta din partner

Hur kan du hjälpa och stötta din partner under förlossningen? Tips på hur man kan hjälpa och stödja sin partner under en jobbig förlossning. Förlossningen är inte alltid så enkelt, så ett gott stöd från partnerna kan göra underverk under förlossningen. Såhär stöttar du din man, kvinna och partner under förlossningen.

Läs artikeln »
normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.