Tvillingar vecka 10

Tvillingar : Gravid vecka 10

När du är gravid med tvillingar i vecka 10 så är illamående ett av de absolut vanligaste symptomen. Om du denna vecka hade kunnat titta på dina tvillingar med hjälp av ett förstoringsglas så hade du nu sett att de börjat få naglar på tår och fingrar.

När du är gravid med tvillingar i vecka 10 så är illamående ett av de absolut vanligaste symptomen. Du kan mildra detta genom att säkerställa att du får tillräckligt med sömn och genom att äta regelbundna men små måltider. 

Om du mår illa tidigt på morgonen så är ett tips att förbereda något att äta på kvällen innan, som du sedan kan äta på morgonen innan du reser dig upp. För många gör detta att man mår bättre när man väl börjar röra på sig.

Utvecklingen när du väntar tvillingar i vecka 10

När du väntar tvillingar i vecka 10 så kan det mycket väl vara så att det börjar synas på dig att du är gravid. Om du inte redan berättat på din arbetsplats att du är gravid så kan det nu vara aktuellt. Dina små tvillingar genomgår nu sin sista vecka som embryon och går sedan i medicinsk mening över till att bli foster.

Tvillingarnas längd har länge varit i fokus men under denna veckan är det vikten som tar ett riktigt språng. Barnens hvuudorgan har nu även nått en nivå där de fått sin rätta form. Nu är det detaljer kvar att fixa och de ska inte minst växa till sig rejält. 

Om du i vecka 10 hade kunnat titta på dina tvillingar med hjälp av ett förstoringsglas så hade du nu sett att de börjat få naglar på tår och fingrar. Barnen är nu även täckta av ljust hår som hjälper dem att hålla värmen. Detta hår försvinner normalt innan förlossningen men ibland kan barn födas med en del hår kvar på kroppen. Detta faller i så fall av under de första veckorna. 

ultraljud på tvillingar vecka 10
Bild från ultraljud vecka 10. Inskickad av Laura Marken.

Symptom graviditetsvecka 10 med tvillingar

Du är nu i slutet av den första trimestern och om du tillhör de som mått dåligt under graviditeten så kan det vara en tröst att veta att många mår bättre om några veckor när de går in i den andra trimestern. 

Några av de mer ovanliga symptomen nu men som en del lider av är halsbränna, sammandragningar och åderbråck på ben och mage. Svullen och gasig mage är också något som många gravida upplever och det är inget unikt för dig som väntar tvillingar.  

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 10 läste även mer om att vara gravid vecka 10.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 9 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 11

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Graviditetspenning

Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
binda vid teckningsblödning

Teckningsblödning

En teckningsblödning kommer från ytliga blodkärl i slemhinnan i livmodern. Blodkärlen kan brista när livmodertappen öppnar sig. Man märker ofta detta genom att man får blod på pappret efter att man kissat.

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
sex efter förlossning

Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.