Tvillingar vecka 10

Tvillingar : Gravid vecka 10

När du är gravid med tvillingar i vecka 10 så är illamående ett av de absolut vanligaste symptomen. Om du denna vecka hade kunnat titta på dina tvillingar med hjälp av ett förstoringsglas så hade du nu sett att de börjat få naglar på tår och fingrar.

När du är gravid med tvillingar i vecka 10 så är illamående ett av de absolut vanligaste symptomen. Du kan mildra detta genom att säkerställa att du får tillräckligt med sömn och genom att äta regelbundna men små måltider. 

Om du mår illa tidigt på morgonen så är ett tips att förbereda något att äta på kvällen innan, som du sedan kan äta på morgonen innan du reser dig upp. För många gör detta att man mår bättre när man väl börjar röra på sig.

Utvecklingen när du väntar tvillingar i vecka 10

När du väntar tvillingar i vecka 10 så kan det mycket väl vara så att det börjar synas på dig att du är gravid. Om du inte redan berättat på din arbetsplats att du är gravid så kan det nu vara aktuellt. Dina små tvillingar genomgår nu sin sista vecka som embryon och går sedan i medicinsk mening över till att bli foster.

Tvillingarnas längd har länge varit i fokus men under denna veckan är det vikten som tar ett riktigt språng. Barnens hvuudorgan har nu även nått en nivå där de fått sin rätta form. Nu är det detaljer kvar att fixa och de ska inte minst växa till sig rejält. 

Om du i vecka 10 hade kunnat titta på dina tvillingar med hjälp av ett förstoringsglas så hade du nu sett att de börjat få naglar på tår och fingrar. Barnen är nu även täckta av ljust hår som hjälper dem att hålla värmen. Detta hår försvinner normalt innan förlossningen men ibland kan barn födas med en del hår kvar på kroppen. Detta faller i så fall av under de första veckorna. 

ultraljud på tvillingar vecka 10
Bild från ultraljud vecka 10. Inskickad av Laura Marken.

Symptom graviditetsvecka 10 med tvillingar

Du är nu i slutet av den första trimestern och om du tillhör de som mått dåligt under graviditeten så kan det vara en tröst att veta att många mår bättre om några veckor när de går in i den andra trimestern. 

Några av de mer ovanliga symptomen nu men som en del lider av är halsbränna, sammandragningar och åderbråck på ben och mage. Svullen och gasig mage är också något som många gravida upplever och det är inget unikt för dig som väntar tvillingar.  

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 10 läste även mer om att vara gravid vecka 10.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 9 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 11

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

Läs artikeln »
Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Läs artikeln »
moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
binda vid teckningsblödning

Teckningsblödning

En teckningsblödning kommer från ytliga blodkärl i slemhinnan i livmodern. Blodkärlen kan brista när livmodertappen öppnar sig. Man märker ofta detta genom att man får blod på pappret efter att man kissat.

Läs artikeln »
gravid listeria

Listeria när man är gravid

Hur påverkar listera fostret? Hur påverkar listera graviditeten? Listera är en bakterie som sprids via jord, vatten och dåliga livsmedel. Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.