Tvillingar vecka 12

Tvillingar : Gravid vecka 12

Den första trimestern är snart förbi och just denna period anses kritisk för dig som är gravid med tvillingar. Risken för missfall är som högst innan vecka 12, så nu är utsikterna framåt ljusare än någonsin.

Den första trimestern är snart förbi och just denna period anses kritisk för dig som är gravid med tvillingar. Risken för missfall är som högst innan vecka 12, så nu är utsikterna framåt ljusare än någonsin. 

Tvillingarna är nu tillräckligt utvecklade inne i magen för att anses vara små människor. De har självklart en lång väg fortfarande i sin utveckling, men många av de nödvändiga organen och kroppens form är långt kommit.

Så utvecklas tvillingarna i vecka 12

Nu börjar reflexerna hos dina tvillingar att bli allt mer aktiva. Fingrarna kommer snart att börja stänga och öppna handen, tårna kommer att böjas och munnen kommer att göra sugrörelser. 

Barnens stämband, som senare kommer att användas vid gråt och skrik, är nu snart redo att utvecklas. Barnen är nu drygt 5 centimeter stora och väger inte ens 15 gram. Om du bestämt dig för att göra ett KUB-test så kommer du säkert att få göra det inom kort. Kanske var det där du fick reda på att du väntade tvillingar?

Tvillingarna påverkar din kropp

När du är gravid med tvillingar i vecka 12 så märks det säkert i kroppen. Sannolikt syns det nu på dig att du är gravid och du har säkert under en period haft svårt att knäppa den översta knappen på byxorna. Inne i magen växer inte bara dina tvillingar, utan även din livmoder tar upp allt mer plats. 

Läs även: Vad består din viktökning av?

När du väntar tvillingar så behöver kroppen mer vatten än vanligt. Försök att åtminstone dricka en liter mer än vad du drack innan du blev gravid. Mer vatten kommer att göra att du, tvärtemot vad du tror, blir mindre svullen. Det kommer även göra att du minskar risken för att drabbas av kramp. 

Försök att röra på dig så mycket du orkar så att du håller orken uppe. Du behöver inte göra någon avancerad träning utan att gå på en timmes promenad om dagen räcker mer än väl. 


I denna video ser du en film från ett ultraljud vecka 12. Filmen är av Laura Marken under hennes graviditet med tvillingar.

Symptom : vecka 12 med tvillingar

Halsbränna är nu något som allt flera gravida upplever. Detta beror på att nivåerna av hormonet progesteron ökar i kroppen. En sidoeffekt av detta är att magsyran letar sig upp genom magmunnen. Här kan du läsa mer om hur du kan lindra halsbrännan

Andra symptom som många nu upplever är flytningar, trötthet och illamående

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 12 läste även mer om att vara gravid vecka 12.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 11 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 13

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

förlossning värkarnas längd

Hur långt mellan värkarna?

Mät tiden mellan värkarna och hur länge värkarna varar. Genom att veta hur ofta värkarna kommer så vet du hur nära förlossningen du är. Längden och varaktigheten på värkarna varierar beroende på i vilken etapp du är. 

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
När på dygnet förlossning

Barn föds oftast på natten

Sett över dygnets alla timmar så föds flesta barn under tidig morgon. Forskning från University College London visar att den vanligaste tiden på dygnet då engelska barn föds är kl 04.00 på morgonen. Sannolikt är ganska stor att ditt barn föds utanför ordinarie arbetstid.

Läs artikeln »
graviditetsdiabetes mäta sockernivån

Graviditetsdiabetes

Att vara gravid och få diabetes påverkar inte bara din graviditet utan även livet efter förlossningen. Graviditetsdiabetes drabbar cirka två procent av alla gravida. Normalt kan det botas genom att du under graviditeten ser äver din kost och motion.

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.