Tvillingar vecka 12

Tvillingar : Gravid vecka 12

Den första trimestern är snart förbi och just denna period anses kritisk för dig som är gravid med tvillingar. Risken för missfall är som högst innan vecka 12, så nu är utsikterna framåt ljusare än någonsin.

Den första trimestern är snart förbi och just denna period anses kritisk för dig som är gravid med tvillingar. Risken för missfall är som högst innan vecka 12, så nu är utsikterna framåt ljusare än någonsin. 

Tvillingarna är nu tillräckligt utvecklade inne i magen för att anses vara små människor. De har självklart en lång väg fortfarande i sin utveckling, men många av de nödvändiga organen och kroppens form är långt kommit.

Så utvecklas tvillingarna i vecka 12

Nu börjar reflexerna hos dina tvillingar att bli allt mer aktiva. Fingrarna kommer snart att börja stänga och öppna handen, tårna kommer att böjas och munnen kommer att göra sugrörelser. 

Barnens stämband, som senare kommer att användas vid gråt och skrik, är nu snart redo att utvecklas. Barnen är nu drygt 5 centimeter stora och väger inte ens 15 gram. Om du bestämt dig för att göra ett KUB-test så kommer du säkert att få göra det inom kort. Kanske var det där du fick reda på att du väntade tvillingar?

Tvillingarna påverkar din kropp

När du är gravid med tvillingar i vecka 12 så märks det säkert i kroppen. Sannolikt syns det nu på dig att du är gravid och du har säkert under en period haft svårt att knäppa den översta knappen på byxorna. Inne i magen växer inte bara dina tvillingar, utan även din livmoder tar upp allt mer plats. 

Läs även: Vad består din viktökning av?

När du väntar tvillingar så behöver kroppen mer vatten än vanligt. Försök att åtminstone dricka en liter mer än vad du drack innan du blev gravid. Mer vatten kommer att göra att du, tvärtemot vad du tror, blir mindre svullen. Det kommer även göra att du minskar risken för att drabbas av kramp. 

Försök att röra på dig så mycket du orkar så att du håller orken uppe. Du behöver inte göra någon avancerad träning utan att gå på en timmes promenad om dagen räcker mer än väl. 

Symptom : vecka 12 med tvillingar

Halsbränna är nu något som allt flera gravida upplever. Detta beror på att nivåerna av hormonet progesteron ökar i kroppen. En sidoeffekt av detta är att magsyran letar sig upp genom magmunnen. Här kan du läsa mer om hur du kan lindra halsbrännan

Andra symptom som många nu upplever är flytningar, trötthet och illamående

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 12 läste även mer om att vara gravid vecka 12.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 11 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 13

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
sex efter förlossning

Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Förlossningsdepression och förlossingspsykos – varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats.  Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.