Tvillingar vecka 12

Tvillingar : Gravid vecka 12

Den första trimestern är snart förbi och just denna period anses kritisk för dig som är gravid med tvillingar. Risken för missfall är som högst innan vecka 12, så nu är utsikterna framåt ljusare än någonsin.

Den första trimestern är snart förbi och just denna period anses kritisk för dig som är gravid med tvillingar. Risken för missfall är som högst innan vecka 12, så nu är utsikterna framåt ljusare än någonsin. 

Tvillingarna är nu tillräckligt utvecklade inne i magen för att anses vara små människor. De har självklart en lång väg fortfarande i sin utveckling, men många av de nödvändiga organen och kroppens form är långt kommit.

Så utvecklas tvillingarna i vecka 12

Nu börjar reflexerna hos dina tvillingar att bli allt mer aktiva. Fingrarna kommer snart att börja stänga och öppna handen, tårna kommer att böjas och munnen kommer att göra sugrörelser. 

Barnens stämband, som senare kommer att användas vid gråt och skrik, är nu snart redo att utvecklas. Barnen är nu drygt 5 centimeter stora och väger inte ens 15 gram. Om du bestämt dig för att göra ett KUB-test så kommer du säkert att få göra det inom kort. Kanske var det där du fick reda på att du väntade tvillingar?

Tvillingarna påverkar din kropp

När du är gravid med tvillingar i vecka 12 så märks det säkert i kroppen. Sannolikt syns det nu på dig att du är gravid och du har säkert under en period haft svårt att knäppa den översta knappen på byxorna. Inne i magen växer inte bara dina tvillingar, utan även din livmoder tar upp allt mer plats. 

Läs även: Vad består din viktökning av?

När du väntar tvillingar så behöver kroppen mer vatten än vanligt. Försök att åtminstone dricka en liter mer än vad du drack innan du blev gravid. Mer vatten kommer att göra att du, tvärtemot vad du tror, blir mindre svullen. Det kommer även göra att du minskar risken för att drabbas av kramp. 

Försök att röra på dig så mycket du orkar så att du håller orken uppe. Du behöver inte göra någon avancerad träning utan att gå på en timmes promenad om dagen räcker mer än väl. 

Symptom : vecka 12 med tvillingar

Halsbränna är nu något som allt flera gravida upplever. Detta beror på att nivåerna av hormonet progesteron ökar i kroppen. En sidoeffekt av detta är att magsyran letar sig upp genom magmunnen. Här kan du läsa mer om hur du kan lindra halsbrännan

Andra symptom som många nu upplever är flytningar, trötthet och illamående

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 12 läste även mer om att vara gravid vecka 12.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 11 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 13

Dela gärna

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om graviditet

Push present

Push present

Push present är en gåva som ges till kvinnan som burit ert barn. Det är vanligt att en  pushpresent är något hållbart, som kan vara ett minne för livet, exempelvis ett smycke. Många menar dock att push present endast är ytterligare ett kommersiellt påhitt. 

Läs artikeln »
bristningar vid förlossning

Bristningar

Många är rädda för att de ska brista i underlivet när de föder barn. Att råka ut för bristningar vid förlossningen är något som är relativt vanligt, men det finns olika klassificeringar av bristningar.

Läs artikeln »
gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Gravid kvinna som upplever gula flytningar

Gula flytningar gravid

Gula flytningar kan tyda på att du drabbats av bakteriell vaginos, en jästinfektion, äggledarinflammation eller en livmoderinfektion. Misstänker du detta är det viktigt att du söker vård. Gula flytningar när du är gravid är dock normalt inget att oroa sig för så länge de inte luktar.

Läs artikeln »
livmodern matt symfys fundus

Livmoderns mått under graviditeten

Livmoderns mått vecka för vecka. Livmodern mäts enligt något som kallas Symfys / Fundus måttet från mitten av graviditeten. Måttet på livmodern förkortas ofta SF. Följ normalvärdena i våra tabeller och kurver över livmoderns mått.

Läs artikeln »
Snart förlossning - hinnsvepning

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan utföras av barnmorska eller läkare för att hjälpa förlossningsarbetet på traven. Vissa genomför det även hemma. När du är gravid i slutet av din graviditet kan en hinnsvepning hjälp kroppen att sätta igång sammandragningarna. 

Läs artikeln »
Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten. När du är gravid blir brösten tidigt ömma. Senare under graviditeten kan brösten växa samt börja läcka bröstmjölk. Att brösten påverkas under graviditeten beror på de hormonförändringar som sker i din kropp. Läs mer om hur dina bröst påverkas när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.