Tvillingar vecka 12

Tvillingar : Gravid vecka 12

Den första trimestern är snart förbi och just denna period anses kritisk för dig som är gravid med tvillingar. Risken för missfall är som högst innan vecka 12, så nu är utsikterna framåt ljusare än någonsin.

Den första trimestern är snart förbi och just denna period anses kritisk för dig som är gravid med tvillingar. Risken för missfall är som högst innan vecka 12, så nu är utsikterna framåt ljusare än någonsin. 

Tvillingarna är nu tillräckligt utvecklade inne i magen för att anses vara små människor. De har självklart en lång väg fortfarande i sin utveckling, men många av de nödvändiga organen och kroppens form är långt kommit.

Så utvecklas tvillingarna i vecka 12

Nu börjar reflexerna hos dina tvillingar att bli allt mer aktiva. Fingrarna kommer snart att börja stänga och öppna handen, tårna kommer att böjas och munnen kommer att göra sugrörelser. 

Barnens stämband, som senare kommer att användas vid gråt och skrik, är nu snart redo att utvecklas. Barnen är nu drygt 5 centimeter stora och väger inte ens 15 gram. Om du bestämt dig för att göra ett KUB-test så kommer du säkert att få göra det inom kort. Kanske var det där du fick reda på att du väntade tvillingar?

Tvillingarna påverkar din kropp

När du är gravid med tvillingar i vecka 12 så märks det säkert i kroppen. Sannolikt syns det nu på dig att du är gravid och du har säkert under en period haft svårt att knäppa den översta knappen på byxorna. Inne i magen växer inte bara dina tvillingar, utan även din livmoder tar upp allt mer plats. 

Läs även: Vad består din viktökning av?

När du väntar tvillingar så behöver kroppen mer vatten än vanligt. Försök att åtminstone dricka en liter mer än vad du drack innan du blev gravid. Mer vatten kommer att göra att du, tvärtemot vad du tror, blir mindre svullen. Det kommer även göra att du minskar risken för att drabbas av kramp. 

Försök att röra på dig så mycket du orkar så att du håller orken uppe. Du behöver inte göra någon avancerad träning utan att gå på en timmes promenad om dagen räcker mer än väl. 

Symptom : vecka 12 med tvillingar

Halsbränna är nu något som allt flera gravida upplever. Detta beror på att nivåerna av hormonet progesteron ökar i kroppen. En sidoeffekt av detta är att magsyran letar sig upp genom magmunnen. Här kan du läsa mer om hur du kan lindra halsbrännan

Andra symptom som många nu upplever är flytningar, trötthet och illamående

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 12 läste även mer om att vara gravid vecka 12.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 11 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 13

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
graviditetsdiabetes mäta sockernivån

Graviditetsdiabetes

Att vara gravid och få diabetes påverkar inte bara din graviditet utan även livet efter förlossningen. Graviditetsdiabetes drabbar cirka två procent av alla gravida. Normalt kan det botas genom att du under graviditeten ser äver din kost och motion.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten. Flytningar från slidan ökar ofta under graviditeten. En normal flytning är tunn och vitaktig. En missfärgad flytning under graviditeten kan innebär fara för ditt barn.

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.