Tvillingar vecka 12

Tvillingar : Gravid vecka 12

Den första trimestern är snart förbi och just denna period anses kritisk för dig som är gravid med tvillingar. Risken för missfall är som högst innan vecka 12, så nu är utsikterna framåt ljusare än någonsin.

Den första trimestern är snart förbi och just denna period anses kritisk för dig som är gravid med tvillingar. Risken för missfall är som högst innan vecka 12, så nu är utsikterna framåt ljusare än någonsin. 

Tvillingarna är nu tillräckligt utvecklade inne i magen för att anses vara små människor. De har självklart en lång väg fortfarande i sin utveckling, men många av de nödvändiga organen och kroppens form är långt kommit.

Så utvecklas tvillingarna i vecka 12

Nu börjar reflexerna hos dina tvillingar att bli allt mer aktiva. Fingrarna kommer snart att börja stänga och öppna handen, tårna kommer att böjas och munnen kommer att göra sugrörelser. 

Barnens stämband, som senare kommer att användas vid gråt och skrik, är nu snart redo att utvecklas. Barnen är nu drygt 5 centimeter stora och väger inte ens 15 gram. Om du bestämt dig för att göra ett KUB-test så kommer du säkert att få göra det inom kort. Kanske var det där du fick reda på att du väntade tvillingar?

Tvillingarna påverkar din kropp

När du är gravid med tvillingar i vecka 12 så märks det säkert i kroppen. Sannolikt syns det nu på dig att du är gravid och du har säkert under en period haft svårt att knäppa den översta knappen på byxorna. Inne i magen växer inte bara dina tvillingar, utan även din livmoder tar upp allt mer plats. 

Läs även: Vad består din viktökning av?

När du väntar tvillingar så behöver kroppen mer vatten än vanligt. Försök att åtminstone dricka en liter mer än vad du drack innan du blev gravid. Mer vatten kommer att göra att du, tvärtemot vad du tror, blir mindre svullen. Det kommer även göra att du minskar risken för att drabbas av kramp. 

Försök att röra på dig så mycket du orkar så att du håller orken uppe. Du behöver inte göra någon avancerad träning utan att gå på en timmes promenad om dagen räcker mer än väl. 


I denna video ser du en film från ett ultraljud vecka 12. Filmen är av Laura Marken under hennes graviditet med tvillingar.

Symptom : vecka 12 med tvillingar

Halsbränna är nu något som allt flera gravida upplever. Detta beror på att nivåerna av hormonet progesteron ökar i kroppen. En sidoeffekt av detta är att magsyran letar sig upp genom magmunnen. Här kan du läsa mer om hur du kan lindra halsbrännan

Andra symptom som många nu upplever är flytningar, trötthet och illamående

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 12 läste även mer om att vara gravid vecka 12.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 11 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 13

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

livmodern matt symfys fundus

Livmoderns mått under graviditeten

Livmoderns mått vecka för vecka. Livmodern mäts enligt något som kallas Symfys / Fundus måttet från mitten av graviditeten. Måttet på livmodern förkortas ofta SF. Följ normalvärdena i våra tabeller och kurver över livmoderns mått.

Läs artikeln »
sex efter förlossning

Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
gravid bilbälte

Bilbälte under graviditeten

Bilbälte när man är gravid. Ska man använda bilbälte under graviditeten? Även när du är gravid är det mest säkra för dig och ditt barn att använda bilens ordinarie bilbälte. Ett bilbälte som används på rätt sätt skyddar en gravid kvinna bäst enligt trafikverket.

Läs artikeln »
gravid symptom diarre under graviditeten

Diarré under graviditeten

Diarré under graviditeten. Diarré kan komma plötsligt och behöver inte ha med graviditeten att göra. Även under graviditeten kan diarré bero på matförgiftning eller en släng av maginfluensa. Diarré i slutet av graviditeten kan innebära att förlossningen är nära.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.