Tvillingar vecka 13

Tvillingar : Gravid vecka 13

Dina tvillingar blir i vecka 13 fort större och mäter nu runt 7 centimeter. Huden är dock fortfarande tunn och hade du sett dina barn idag så att du kunnat se både deras vener och deras organ tydligt genom huden.

När veckan är slut så är du inne i den andra trimestern. Vecka 13 är för många en period av lättnad då risken för missfall nu sjunker drastiskt. I denna vecka har dina tvillingar redan utvecklat fingeravtryck längst ut på fingrarna. Väntar du enäggstvillingar så har de även identiska fingeravtryck.

Förr var det en oskriven regel att det var först efter vecka 12 som man berättade att man vara gravid. Orsaken är att sannolikheten för missfall är betydligt mindre efter denna vecka och man ville helt enkelt vänta med att berätta tills det vara mer säkert. 

Denna regel är dock på väg att försvinna i och med att kunskapen om missfall blir allt mer utbredd. Idag vet allt fler att missfall är relativt vanligt och att det inte är någons fel. Det kan också upplevas som ännu jobbigare att drabbas av missfall om man inte kan förklara för någon varför man är ledsen. Att berätta tidigt är därför en befrielse för många även om graviditeten får ett abrupt och tidigt slut. 

Utvecklingen när du väntar tvillingar i vecka 13

Dina tvillingar blir i vecka 13 fort större och mäter nu runt 7 centimeter. Huden är dock fortfarande tunn och hade du sett dina barn idag så att du kunnat se både deras vener och deras organ tydligt genom huden. 

Runt den här tiden så saktar tillväxten av barnets huvud in. Detta efter att huvudet under den första tiden vuxit snabbare än kroppen. Det är nu dags för kroppen att växa ikapp. Huvudet slutar dock inte att växa, det växer bara i en långsammare takt. 

För vissa kvinnor ökar nu sexlusten, medan den för andra helt försvinner. Vill ni ha sex så går det bra att fortsätta med detta precis som tidigare.

Läs även: Myter om sex under graviditeten

När man är gravid med tvillingar så är det viktigt att äta nyttigt under hela graviditeten. Du behöver dock inte äta några större mängder extra mat för att tillgodose tvillingarnas behov – men det behöver vara rätt mat. Välj mat från hälsosamma källor och undvik skräpmat och drick hellre vatten och mjölk än drycker med stora mängder socker.

Gravidmage / ultraljudsbild

Vi skulle gärna vilja publicera en bild på din gravidmage eller från ditt ultraljud i denna vecka. Detta är något våra läsare verkligen uppskattar. Vill du synas här eller visa upp din ultraljudsbild av dina tvillingar så skicka den till gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att ange vilken graviditetsvecka bilden avser.

Besvär när du väntar tvillingar i vecka 13

När du väntar tvillingar så är de symptom och besvär du upplever inte speciellt annorlunda än de man drabbas av när man väntar endast ett barn. Den stora skillnaden är dock att när man väntar tvillingar så börjar besvären både tidigare och att de är allvarligare. Orsaken är dels de höga hormonnivåerna, men även att tvillingar är tyngre för dig som är gravid att bära. 

Vanliga symptom i den här perioden är trötthet, en ökad mängd flytningar och gasig mage. Förstoppning är också något som är vanligt under hela graviditeten. Detta då hormonerna gör så att dina tarmar är jobbar mindre effektivt med att transportera avfall än tidigare. Ät gärna fiberrik mat och drick rikligt med vatten för att hjälpa din mage och dina tarmar. 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 13 läste även mer om att vara gravid vecka 13.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 12 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 14

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Mens efter förlossningen

Mens efter förlossning

Efter förlossningen kommer mensen tillbaka när kroppen är redo. Ammar du kan det ta längre tid. Mens efter förlossning kommer normalt igång inom 6-8 veckor om du inte ammar. Efter sex månader har de flesta fått tillbaka sin mens även om de ammar.

Läs artikeln »
Ledsen kvinna efter fördröjt missfall

Fördröjt missfall / tyst missfall

Ett fördröjt missfall är när graviditeten avslutas utan att den gravida kvinnan direkt märker av det. Ibland kan det dröja flera veckor innan en blödning inträffar och man upptäcker att det blivit ett tyst missfall. Denna typ av missfall upptäcks ofta antingen vid ett ultraljud eller genom att man till slut drabbas av en blödning.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
förlossning värkarnas längd

Hur långt mellan värkarna?

Mät tiden mellan värkarna och hur länge värkarna varar. Genom att veta hur ofta värkarna kommer så vet du hur nära förlossningen du är. Längden och varaktigheten på värkarna varierar beroende på i vilken etapp du är. 

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse tredje barnet

Linas förlossningsberättelse

Förlossningsberättelsen är publicerad på Babyhjälp.se. Lina berättar om förlossningen av sitt tredje barn Ebba. I förlossningsberättelsen kan du läsa om Linas upplevelse, hur snabbt det gick och vilken smärtlindring som Lina tyckte fungerade bäst. 

Läs artikeln »
gravid bilbälte

Bilbälte under graviditeten

Bilbälte när man är gravid. Ska man använda bilbälte under graviditeten? Även när du är gravid är det mest säkra för dig och ditt barn att använda bilens ordinarie bilbälte. Ett bilbälte som används på rätt sätt skyddar en gravid kvinna bäst enligt trafikverket.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.