Tvillingar vecka 13

Tvillingar : Gravid vecka 13

Dina tvillingar blir i vecka 13 fort större och mäter nu runt 7 centimeter. Huden är dock fortfarande tunn och hade du sett dina barn idag så att du kunnat se både deras vener och deras organ tydligt genom huden.

När veckan är slut så är du inne i den andra trimestern. Vecka 13 är för många en period av lättnad då risken för missfall nu sjunker drastiskt. I denna vecka har dina tvillingar redan utvecklat fingeravtryck längst ut på fingrarna. Väntar du enäggstvillingar så har de även identiska fingeravtryck.

Förr var det en oskriven regel att det var först efter vecka 12 som man berättade att man vara gravid. Orsaken är att sannolikheten för missfall är betydligt mindre efter denna vecka och man ville helt enkelt vänta med att berätta tills det vara mer säkert. 

Denna regel är dock på väg att försvinna i och med att kunskapen om missfall blir allt mer utbredd. Idag vet allt fler att missfall är relativt vanligt och att det inte är någons fel. Det kan också upplevas som ännu jobbigare att drabbas av missfall om man inte kan förklara för någon varför man är ledsen. Att berätta tidigt är därför en befrielse för många även om graviditeten får ett abrupt och tidigt slut. 

Utvecklingen när du väntar tvillingar i vecka 13

Dina tvillingar blir i vecka 13 fort större och mäter nu runt 7 centimeter. Huden är dock fortfarande tunn och hade du sett dina barn idag så att du kunnat se både deras vener och deras organ tydligt genom huden. 

Runt den här tiden så saktar tillväxten av barnets huvud in. Detta efter att huvudet under den första tiden vuxit snabbare än kroppen. Det är nu dags för kroppen att växa ikapp. Huvudet slutar dock inte att växa, det växer bara i en långsammare takt. 

För vissa kvinnor ökar nu sexlusten, medan den för andra helt försvinner. Vill ni ha sex så går det bra att fortsätta med detta precis som tidigare.

Läs även: Myter om sex under graviditeten

När man är gravid med tvillingar så är det viktigt att äta nyttigt under hela graviditeten. Du behöver dock inte äta några större mängder extra mat för att tillgodose tvillingarnas behov – men det behöver vara rätt mat. Välj mat från hälsosamma källor och undvik skräpmat och drick hellre vatten och mjölk än drycker med stora mängder socker.

Gravidmage / ultraljudsbild

Vi skulle gärna vilja publicera en bild på din gravidmage eller från ditt ultraljud i denna vecka. Detta är något våra läsare verkligen uppskattar. Vill du synas här eller visa upp din ultraljudsbild av dina tvillingar så skicka den till gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att ange vilken graviditetsvecka bilden avser.

Besvär när du väntar tvillingar i vecka 13

När du väntar tvillingar så är de symptom och besvär du upplever inte speciellt annorlunda än de man drabbas av när man väntar endast ett barn. Den stora skillnaden är dock att när man väntar tvillingar så börjar besvären både tidigare och att de är allvarligare. Orsaken är dels de höga hormonnivåerna, men även att tvillingar är tyngre för dig som är gravid att bära. 

Vanliga symptom i den här perioden är trötthet, en ökad mängd flytningar och gasig mage. Förstoppning är också något som är vanligt under hela graviditeten. Detta då hormonerna gör så att dina tarmar är jobbar mindre effektivt med att transportera avfall än tidigare. Ät gärna fiberrik mat och drick rikligt med vatten för att hjälpa din mage och dina tarmar. 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 13 läste även mer om att vara gravid vecka 13.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 12 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 14

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten. Flytningar från slidan ökar ofta under graviditeten. En normal flytning är tunn och vitaktig. En missfärgad flytning under graviditeten kan innebär fara för ditt barn.

Läs artikeln »
Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Läs artikeln »
gravid symptomsvullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten. Lider du av svullna fötter, ben eller händer? Det är vanligt att man lider av svullnad under graviditeten. Svullnaden är dock lätt att lindra, bara man vet hur. Läs mer om svullna fötter, ben och händer under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Alvedon Gravid

Alvedon gravid

Man kan ta Alvedon när man är gravid. Idag rekommenderar man Alvedon för att lindra smärta när man är gravid, men man ska inte ta det för ofta. Läkemedelsverket säger följande om Alvedon under graviditeten. 

Läs artikeln »
Sugklocka vid förlossning

Sugklocka

En sugklocka används för att hjälpa till vid en förlossning. Det finns en del risker med sugklocka men man ska komma ihåg att den används när det finns en fara för modern eller barnet. Det är ovanligt med skador eller komplikationer. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.