Tvillingar vecka 13

Tvillingar : Gravid vecka 13

Dina tvillingar blir i vecka 13 fort större och mäter nu runt 7 centimeter. Huden är dock fortfarande tunn och hade du sett dina barn idag så att du kunnat se både deras vener och deras organ tydligt genom huden.

När veckan är slut så är du inne i den andra trimestern. Vecka 13 är för många en period av lättnad då risken för missfall nu sjunker drastiskt. I denna vecka har dina tvillingar redan utvecklat fingeravtryck längst ut på fingrarna. Väntar du enäggstvillingar så har de även identiska fingeravtryck.

Förr var det en oskriven regel att det var först efter vecka 12 som man berättade att man vara gravid. Orsaken är att sannolikheten för missfall är betydligt mindre efter denna vecka och man ville helt enkelt vänta med att berätta tills det vara mer säkert. 

Denna regel är dock på väg att försvinna i och med att kunskapen om missfall blir allt mer utbredd. Idag vet allt fler att missfall är relativt vanligt och att det inte är någons fel. Det kan också upplevas som ännu jobbigare att drabbas av missfall om man inte kan förklara för någon varför man är ledsen. Att berätta tidigt är därför en befrielse för många även om graviditeten får ett abrupt och tidigt slut. 

Utvecklingen när du väntar tvillingar i vecka 13

Dina tvillingar blir i vecka 13 fort större och mäter nu runt 7 centimeter. Huden är dock fortfarande tunn och hade du sett dina barn idag så att du kunnat se både deras vener och deras organ tydligt genom huden. 

Runt den här tiden så saktar tillväxten av barnets huvud in. Detta efter att huvudet under den första tiden vuxit snabbare än kroppen. Det är nu dags för kroppen att växa ikapp. Huvudet slutar dock inte att växa, det växer bara i en långsammare takt. 

För vissa kvinnor ökar nu sexlusten, medan den för andra helt försvinner. Vill ni ha sex så går det bra att fortsätta med detta precis som tidigare.

Läs även: Myter om sex under graviditeten

När man är gravid med tvillingar så är det viktigt att äta nyttigt under hela graviditeten. Du behöver dock inte äta några större mängder extra mat för att tillgodose tvillingarnas behov – men det behöver vara rätt mat. Välj mat från hälsosamma källor och undvik skräpmat och drick hellre vatten och mjölk än drycker med stora mängder socker.

Gravidmage / ultraljudsbild

Vi skulle gärna vilja publicera en bild på din gravidmage eller från ditt ultraljud i denna vecka. Detta är något våra läsare verkligen uppskattar. Vill du synas här eller visa upp din ultraljudsbild av dina tvillingar så skicka den till gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att ange vilken graviditetsvecka bilden avser.

Besvär när du väntar tvillingar i vecka 13

När du väntar tvillingar så är de symptom och besvär du upplever inte speciellt annorlunda än de man drabbas av när man väntar endast ett barn. Den stora skillnaden är dock att när man väntar tvillingar så börjar besvären både tidigare och att de är allvarligare. Orsaken är dels de höga hormonnivåerna, men även att tvillingar är tyngre för dig som är gravid att bära. 

Vanliga symptom i den här perioden är trötthet, en ökad mängd flytningar och gasig mage. Förstoppning är också något som är vanligt under hela graviditeten. Detta då hormonerna gör så att dina tarmar är jobbar mindre effektivt med att transportera avfall än tidigare. Ät gärna fiberrik mat och drick rikligt med vatten för att hjälpa din mage och dina tarmar. 

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 13 läste även mer om att vara gravid vecka 13.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 12 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 14

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Blödning under graviditeten oro

Blödning gravid

Mensliknande blödning kan uppstå när du är gravid. Tidigt i graviditeten kan en blödning vara ofarlig eller ett tecken på missfall. I slutet av graviditeten kan det vara en teckenblödning, som visar att förlossningen är i sin inledning. Här går vi igenom olika orsaker till varför man kan få en blödning under graviditeten. 

Läs artikeln »
gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
gravid symptom ledvark under graviditeten

Ledvärk under graviditeten

Ledvärk under graviditeten. Hormonet relaxin mjukar under graviditeten upp leder och ligament. Ledvärk kan uppstå till följd av det ökade trycket när kroppen växer. Du kan lindra ledvärk genom att träna eller genom att värma upp området med en värmekudde.

Läs artikeln »
Avslag efter förlossning

Avslag efter förlossningen

Avslag heter den vaginala blödning som inträffar efter förlossningen. Avslaget efter förlossningen syftar till att stötta bort rester, vävnader och blod från livmodern. Normalt håller ett avslag på i 6-8 veckor. 

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
spökveckor gravid

Spökveckor gravid

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner. Dessa perioder kallas för spökveckor. Vanligaste är det att spökveckorna infinner sig när du är gravid i slutet av första trimestern till i mitten av den andra trimestern. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.