Gravid vecka 37

Gravid vecka 37

Gravid i vecka 37! I vecka 37 är förlossningen nära och det är vanligt att du känner av förvärkar. När du är gravid i vecka 37 så är barnet nästan 49 centimeter långt mellan huvud och häl och väger drygt 2,8 kilo. Läs mer om graviditetssymptom i vecka 37 samt om vad som mer händer i barnets utveckling.

Allt om mage, kropp, symptom och barnets utveckling i vecka 37

I vecka 37 är förlossningen nära och det är vanligt att du känner av förvärkar. Barnets lungor är nu mogna nog för att klara ett liv utanför livmodern. Barnet ska fortfarande växa en del, men på många sätt är barnet färdigutvecklat.

När barn föds så väger i genomsnitt pojkar något mer än flicka. Pojkar är även något längre än flickor. Vet du hur långa pojkar respektive flickor är när de föds? Eller vad barn i genomsnitt väger när de föds?

Mer om: Barns födelselängd och vikt.

När du är gravid i vecka 37 så är barnet nästan 49 centimeter långt mellan huvud och häl och väger drygt 2,8 kilo. Livmoderns mått kan variera mer nu när barnet sjunker ner mer och mer. Det kan vara mindre än tidigare, samma som förra veckan eller om du är förstföderska något mer, runt 33 till 36 centimeter.

Faktaruta vecka 37

  • Vilken trimester är du i? Tredje trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 37? 9 månader och 1 vecka
  • Hur många veckor är det kvar? 3 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 49 centimeter från huvud till häl och väger runt 2,8 kilo
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en vintermelon

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 37 – barnets utveckling

I graviditetsvecka 37 så kan barnet inte längre sparka och slå lika mycket som tidigare. Nu är det mer knuff och bök som gäller. Barnet kan även rulla en bit, utöva stretching och vicka lite grann. Övningar som du säkert känner av. Faktum är att du bör känna barnet rörelser varje dag nu!

I magen så har barnet nu fullt upp med att träna inför den stora dagen. Barnet tränar andning genom att andas in och ut fostervatten, det suger på hans eller hennes tumme, blinkar och svänger från sida till sida. Du kan säkert märka att barnet ibland fokuserar sitt bökande på höger sida av din mage och ibland på vänster sida.

I magen har barnet på senare delen av graviditeten fokuserat på att bygga upp sitt immunsystem för att undvika infektioner i framtiden. Detta fortsätter att utvecklas när barnet väl är fött och stärks även genom amning.

Den första bröstmjölken s.k. råmjölk intas bara minuter efter födseln och innehåller stora mängder näring och antikroppar. Först ett par dagar senare kommer den ”vanliga” bröstmjölken igång, med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten.

Mer om: Att amma

När du är gravid i vecka 37 är barnets huvud enormt och mäter runt nio centimeter i diameter. Även kroppen börjar nu ta form på riktigt när det fett som barnet lagrat ger uttryck i form av små gropar på knän, axlar och höft samt små söta veck i nacken och utefter underarmarna och handlederna. Barnet är nu så långt kommet att om du får värkar i denna vecka, så kommer man inte hindra förlossningen från att komma igång.

Väntar du en pojke eller flicka

Många utger sig för att veta om de väntar en pojke eller flicka utan att ta reda på det genom ultraljud. Det sägs att olika tecken avslöjar barnets kön. Dessa tecken kan vara allt från att du är sugen på en viss typ av mat under graviditeten eller att din näsa växer till att magen har en viss form. Se hur dessa tecken stämmer in på dig.

Läs om: Tecken som avslöjar barnets kön

Gravid vecka 37 – din kropp

I vecka 37 fortsätter sömnproblemen och du har kanske till och med gett upp tanken på att någonsin få sova bekvämt igen. Förlossningen är bara några veckor bort, men den kan mycket väl komma tidigare eller senare än beräknat. Det är väldigt få gravida som föder på den beräknade förlossningsdagen.

Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu och då brukar barnmorskan säga att huvudet har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån. Det är vanligt att känna förvärkar nu, där livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar av. Förvärkar ska inte göra ont.

Kontrollerna hos barnmorskan fortsätter varje eller varannan vecka. Hos barnmorskan går ni nu igenom det förlossningsbrev som du bör ha skrivit och din barnmorska skriver en sammanfattning av din graviditet i mödravårdsjournalen.

Har du inte varit på besök på den förlossningsavdelningen där du tänker föda, så är det dags att boka en tid nu. Detta är dock inget måste, utan det är mest för att du ska känna dig extra trygg över hur allt går till och var du ska ta vägen när det väl är dags.

Graviditetssymptom i vecka 37

När man är gravid i vecka 37 så finns det de blivande mammor som tycker att graviditeten varit det underbaraste de varit med om. Andra längtar tills det är över och undrar varför de inte blev varnade – varför sa ingen att man mådde såhär dåligt när man är gravid? Här är några av de symptom som är vanliga i vecka 37.

Rörelseförändring – Barnets rörelse mönster blir runt den här perioden annorlunda. Det viktigaste nu är egentligen inte hur barnet rör sig, utan att barnet rör sig. Du bör känna någon rörelse varje dag. Om du tycker att barnet legat still för länge så kan du äta något sockerrikt, för att se om det sätter fart på honom eller henne. Är du osäker eller blir orolig så ska du genast ringa en läkare eller direkt till förlossningen.

Halsbränna – Halsbrännan håller sannolikt i sig och det bästa sättet att hålla den i schack är att äta små måltider mat och genom att dricka mycket vatten. Det finns även en del huskurer som sägs hjälpa. Prova exempelvis att äta mandlar eller torkad papaya. Läs mer om halsbränna.

Foglossning – Foglossning yttrar sig i värk som känns bak i ländryggen och korsryggen, fram över blygdbenet, eller på båda ställena samtidigt. Det kan även värka ner i skinkorna eller framtill från blygdbenet mot ljumskarna. Smärta kan även förekomma på framsidan och baksidan av låret. Mer om: Foglossning

Åderbråck – Det är en av de symptom som du inte riktigt tänkte på innan du blev gravid. Om venerna plågar dig, så försöka att sova på vänster sida. Detta sägs vara den bästa positionen för att få en optimal cirkulation i kroppen. Det kan även hjälpa att sova med benen upphöjda genom att placera en kudde under dina fötter. Läs mer om åderbråck.

Hudbristningar – i vecka 37 så är både mage och bröst (och kanske även rumpan) större än vad de någonsin varit tidigare. Du har säkert märkt av hudbristningarna som är en oundvikligt följd av graviditeten. Oroa dig inte, då de med tiden kommer att blekna till silverglänsande linjer och förvandlas till ett stolt minne av graviditeten. Läs mer om hudbristningar.

Sömnlöshet – Detta är knappast vi något vi behöver nämna nu. Sömnen har varit dålig ett tag och krafterna håller kanske på att ta slut? I så fall är det dags att vila, då du behöver alla krafter i världen när det är dags för förlossningen. Det sägs att sömnbristen under graviditeten är naturens sätt att förbereda dig inför sömnlösa nätter framöver. Läs mer om trötthet.

Yr och förvirrad – Gravidhjärnan får dig att undra om allt verkligen är som det ska. Försök att slappna av och vila mycket. Detta symptom försvinner efter förlossningen. Tills vidare får du vara en flitig användare av post-it-lappar, eller varför inte börja skriva dagbok? Läs mer om gravidhjärna.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.

Nu är du gravid i vecka 37:

» Vecka 36    » Vecka 38

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 37 läste även om slemproppen samt om hur det fungerar med föräldraledighet.

Nu kan du även lyssna på barnmorskan när hon berättar vad som händer i graviditetsvecka 37.

Dela gärna

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om graviditet

livmodern matt symfys fundus

Livmoderns mått under graviditeten

Livmoderns mått vecka för vecka. Livmodern mäts enligt något som kallas Symfys / Fundus måttet från mitten av graviditeten. Måttet på livmodern förkortas ofta SF. Följ normalvärdena i våra tabeller och kurver över livmoderns mått.

Läs artikeln »
Push present

Push present

Push present är en gåva som ges till kvinnan som burit ert barn. Det är vanligt att en  pushpresent är något hållbart, som kan vara ett minne för livet, exempelvis ett smycke. Många menar dock att push present endast är ytterligare ett kommersiellt påhitt. 

Läs artikeln »
Graviditetspenning

Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
gravid symptom huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten. Lider du av huvudvärk eller migrän under graviditeten? Många faktorer kan ligga bakom huvudvärken och vissa av dem kan du enkelt lösa. Gå inte runt med huvudvärk om du inte måste.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.