Gravid vecka 33

Gravid vecka 33

Gravid i vecka 33! När du är gravid i vecka 33 så har barnet ofta lagt sig med huvudet nedåt. Barnets vikt ökar i vecka 33 med över 200 gram från vecka till vecka. Läs om allt som händer i graviditetsvecka 33.

Allt om mage, kropp, symptom och barnets utveckling i vecka 33

I graviditetsvecka 33 är magen stor, men det är bra att ändå hålla igång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida är normalt bra träning. Även i vecka 33 så behöver barnet andningshjälp om det skulle födas för tidigt. Det börjar nu bli trångt i magen så barnet bör redan nu ha lagt sig med huvudet nedåt.

När du är gravid i vecka 33 så ser inte ditt barn ut som en liten Alien längre, utan han eller hon liknar nu en människa. Benen på barnets huvud är inte sammanvuxna än, vilket gör området rörligare. Detta gör det lättare för barnet att passera ut genom bäckenet när det väl är dags att föda.

Barnet är i vecka 33 drygt 43 centimeter långt mellan huvud och häl och väger så mycket som 1,9 kilo. Barnet ökar med runt 200 gram i veckan ända fram till förlossningen. Måttet på din livmoder är nu 30 till 33 cm. Men det kan vara olika, huvudsaken är att din egen kurva växer som den ska.

Faktaruta vecka 33

  • Vilken trimester är du i? Tredje trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 33? 8 månader och 1 vecka
  • Hur många veckor är det kvar? 7 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 43 centimeter från huvud till häl och väger runt 1,9 kilo
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en durian

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 33 – barnets utveckling

När du är gravid i vecka 33 så har barnet vanligtvis uppnått en vikt som är något över halva födelsevikten. Barnets kropp fortsätter att lagra underhudsfett. Runt vecka 33 så har även din fostervattenmängd nått sitt tak och det finns nu mer barn än vätska i livmodern. Detta är en av anledningarna till varför barnets sparkar och slag nu kan kännas ännu skarpare.

Mer om: Barns längd och vikt när de föds

Barnets hjärna växer snabbt i vecka 33 och barnets huvud ökar i storlek. Livmoderväggen blir tunnare och barnet kan därför uppfatta ljus och mörker, exempelvis om det är dag eller natt. Fingernaglarna är nu tillräckligt långa för att nå fram till fingertoppen. När barnet väl är fött så kan de behöva trimmas. Det händer att barn river sig själv i ansiktet redan innan de föds, men detta är inget farligt.

När du är gravid i vecka 33 så har ditt barn även fått ett eget immunförsvar. Antikroppar skickas från dig till ditt barn som utifrån detta fortsätter att utveckla sitt immunförsvar. Något som är väldigt tacksamt när han eller hon kommer ut i vår värld som är fylld av bakterier.

Gravid vecka 33 – din kropp

Om du väntar ditt första barn så har barnet i vecka 33 sannolikt lagt sig tillrätta nu med huvudet nedåt inför förlossningen. Om du är omföderska så kan det dröja ytterligare någon vecka. När barnet lagt sig med huvudet nedåt så brukar det bli både lättare att andas och om du har haft magbesvär så kan dessa lätta något nu. Istället kan du dock uppleva ett ökat tryck nedåt, med symptom som stickande känslor i bäckenet.

Under de kommande veckorna så kan du kanske drabbas av ett ”falsklarm” då du tror att förlossningen sätter igång. Detta kan inträffa dag som natt och händer oftare för förstföderskor. Om det händer så upplever du en känsla av uppbyggt tryck eller kramper i bäckenet eller i ändtarmsområdet. Det kan beskrivas som kraftiga menssmärtor.

Om din barnmorska inte sagt att du lider av högre risk än normalt, så är det inget att oroa sig för. Upplever du det som allvarligt eller känner dig osäker så ta genast kontakt med förlossningen alternativt din barnmorska/läkare.

Mer om: Förvärkar

Vid varje besök hos barnmorskan så mäts och kontrolleras ditt magmått, vilket varierar från person till person och från graviditet till graviditet. Måttet påverkas av barnets storlek, fostervattenmängden och hur barnet ligger i livmodern. Måttet säger egentligen inte så mycket om barnets storlek, utan visar bara att fostret växer.

När du är gravid i vecka 33 så är du fortsatt trött och har med stor säkerhet fortsatt svårt att sova. Tyvärr så tar en graviditet hårt på dina krafter och du behöver vila. Försök att vila när du kan, dag som natt. Har du svårt att varva ner så prova ett varmt bad, läsa en bok eller varför inte ett sövande debattprogram på TV.

Rekommenderade produkter

När man väntar barn så är det redan i vecka 33 en hel del man bör köpa. Många saker kan vänta men två dyra och mer komplexa saker som man bör köpa i god tid är barnvagn och babyskydd. Båda dessa produkter ska uppfylla dina krav samtidigt som ni ska hinna få hem dem i god tid.

Läs mer: Om att välja barnvagn samt om vilket som är det bästa babyskyddet just nu.

Graviditetssymptom i vecka 33

När du är gravid i vecka 33 så är det fortfarande ryggont, trötthet och halsbränna som dominerar den hemska symptomlistan.

Svullna leder – Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan också hjälpa till att dämpa svullnaden. Läs mer om svullna leder.

Åderbråck – Tyvärr är dessa, inte så snygga och ibland smärtsamma, åderbråck något som hör graviditeten till. Det är dock inte farligt. Om du inte hade dem innan graviditeten så har du normalt goda chanser att det försvinner en tid efter förlossningen. Läs mer om åderbråck .

Nagelförändringar – Dina graviditetshormon i vecka 33 (och i andra veckor) kan göra att dina naglar växer snabbare, men det kan också göra dem sköra. För att undvika sköra naglar så kan du försöka att få i dig mer Biotin i din kost. Detta får du i dig genom att äta banan, avokado, nötter och fullkornsprodukter. Läs mer om naglar och hår .

Andnöd och andfåddhet – Om barnet har vänt sig med huvudet ner så kan det kännas bättre i vecka 33. Om barnet är i fortsatt rörelse så har dina lungor det nu väldigt trångt och har svårt att expandera. Detta ger dig en känsla av andnöd och du blir lätt andfådd.

Mest obekvämt är detta dock för dig och barnet känner inte av detta. Barnet har nämligen turen att få sitt syre via moderkakan. Har du svårt att andas så är ett tips att ställa dig upp och stå så rak som möjligt. Då får dina lungor lite mer utrymme.

Glömsk och klumpig – Vilken kombination va? Dålig syresättning, en tung kropp och en massa hormoner kan påverka vem som helst. Det sägs även att barnets kön kan påverka din hjärna. Väntar du en flicka så tenderar du att vara mer glömsk än de mammor som väntar en pojke.

Din nya kropp gör dig även långsammare och klumpigare än tidigare. Det enda du kan göra åt det är att sakta ner och ta det lugnt. Dagens ledord är vila! Läs mer om gravidhjärna under graviditeten.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.

Nu är du gravid i vecka 33:

» Vecka 32    » Vecka 34

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 33 läste även om Förlossningsdepression.

Dela gärna

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om graviditet

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
moderkakan ata upp

Kan man äta moderkakan?

Äta moderkakan eller placenta. Är det vanligt att man äter moderkakan? Hur tillagar man moderkakan? I vilka kulturer är det vanligt att man äter moderkakan? Får man lov att äta moderkakan?

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
normalt blödningar

Blödningar – är det normalt

Är det normalt att ha blödningar när man är gravid? Är det normalt att ha blödningar tidigt under graviditeten? Eller är det normalt att ha blödningar sent i graviditeten? Vi ger dig svaret på vad som är normalt när du är gravid.

Läs artikeln »
När på dygnet förlossning

Barn föds oftast på natten

Sett över dygnets alla timmar så föds flesta barn under tidig morgon. Forskning från University College London visar att den vanligaste tiden på dygnet då engelska barn föds är kl 04.00 på morgonen. Sannolikt är ganska stor att ditt barn föds utanför ordinarie arbetstid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.