Gravid vecka 39

Gravid vecka 39

Gravid i vecka 39! I vecka 39 är dagen för förlossningen verkligen nära. När du är gravid i vecka 39 är barnet drygt 50 centimeter långt mellan huvud och häl och väger nästan 3,3 kilogram.

Allt om mage, kropp, symptom barnets utveckling i vecka 39

När du är gravid i vecka 39 så kan det vara dags för sista besöket hos barnmorskan innan det är dags för förlossningen. Många gravida känner sig nu tunga i kroppen och tröttheten är påtaglig. Barnet känner också av att förlossningen närmar sig och samlar nu på sig så mycket energi som möjligt.

Förmodligen börjar din vikt plana ut nu i vecka 39 och vissa kvinnor går till och med ned i vikt den sista veckan före förlossningen. Det är nu så pass trångt i magen att det kan vara svårt att märka av barnets rörelser. Barnet är nu drygt 50 centimeter långt mellan huvud och häl och väger nästan 3,3 kilogram. Nu tar bebisen upp hela din mage som mäter mellan 35 och 37 cm.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 39 – barnets utveckling

När du är gravid i vecka 39 så rör sig barnets lungor väldigt rytmiskt och gör mellan 35-45 andningsrörelser varje minut. Hjärtat och levern laddar upp med näring som bebisen kan använda framförallt vid syrebrist under förlossningen. Denna uppladdning ska även fungera som en reservdepå de första dygnen innan produktionen av bröstmjölk kommit igång på riktigt.

Fostrets hjärna utvecklas hela tiden och kommer inte att vara färdig förrän barnet är runt två år. Sedan en tid tillbaka så har fingernaglarna vuxit ut, men nu är det tånaglarnas tur att vara färdiga. De har nu vuxit ut och täcker hela tån.

I graviditetsvecka 39 omges barnet av runt en liter fostervatten. Fostervattnet förnyas regelbundet. Det är nu trångt för barnet, vilket gör att det kan vara svårt att känna barnets rörelser. Barnet skall dock röra sig varje dag, annars är det viktigt att ni omgående kontaktar sjukvården.

Visste du att…
Du har säkert hört att nyfödda barn gråter mycket? Detta är definitivt en sanning som de flesta föräldrar snart blir varse om. Det du kanske inte vet är att små barn inte producerar några tårar när de gråter. Detta beror på att deras tårkanaler inte har öppnats upp än. Det är först någon gång runt en månads ålder som du kommer kunna torka bort tårar från de knubbiga babykinderna.

Gravid vecka 39 – din kropp

I vecka 39 är dagen för förlossningen verkligen nära. Är du förstagångsföderska så ska du veta att nästan 70% av alla kvinnor föder efter den beräknade dagen. Med det sagt, så kan det mycket väl dröja några veckor till innan det är dags. Fortsätt att vara aktiv den här perioden och gå på korta promenader eller genom att simma. Glöm inte heller att vila och ta gärna regelbundna tupplurar.

I vecka 39 känner många kvinnor av kraftiga förvärkar. Livmodern tar nu upp all plats i bäckenet och en stor del av buken. Den trycker mot bröstkorgen, och för vissa kvinnor så känns nu riktigt jobbigt att vara gravid. Har du blivit rödflammig i ansiktet, så beror det på att hjärtat och blodomloppet nu arbetar hårdare än någonsin.

Vet du vad skillnaden är mellan sammandragningar, förvärkar och förlossningsvärkar?

Läs om: sammandragningarförvärkar och förlossningsvärkar

Tecken på att det är dags

När du är gravid i vecka 39 så är du nära det beräknade förlossningsdatumet. Ditt barn har dock ingen klocka och det är inte säkert att han eller hon har samma tidsplan som du. Det som är säkert, är att barnet kommer ut när det är färdigt. Det finns ett antal signaler du ska känna till för att veta när det är dags att bege dig till förlossningskliniken.

1. Värkarna börjar
2. Vattnet går
3. Slemproppen släpper

Mer om: När är det förlossningsdags

Vill du vara magmodell?

Bilden här visar Emma gravid i vecka 39+0 (med vitt linne) samt Sandra gravid i vecka 39 (i rosa).

gravid vecka 39gravid vecka 39

Vi vill gärna visa upp även din gravidmage här. Vi efterlyser därför gravida magar i vecka 39 som vill synas på denna sida. Maila din gravidmage från vecka 39 till oss på gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att skriva vilken vecka du är gravid i.

Graviditetssymptom i vecka 39

Rosa flytningar – De flytningar som nu kommer från slidan kan mycket väl vara lite färgade av blod. Vanligtvis lite rosa eller brunaktigt. Detta beror på att blodkärlen i livmoderhalsen har brustit. Detta är inget att oroa sig över, då det är ett tecken på att livmoderhalsen håller på att utvidgas eller luckras upp. Läs mer om blödningar.

Slemproppen – Slemproppen kan mycket väl lossna redan nu och det behöver inte betyda att du kommer föda just nu. Det kan fortfarande dröja dagar eller till och med någon vecka. Slemproppen kan mycket väl ramla ut när du går på toaletten eller tillsammans med flytningarna och det är då lätt att missa. Mer om: Slemproppen.

Minskade fosterrörelser – Det blir allt trängre i livmodern när förlossningen närmar sig vilket kan innebära en avmattning av fosterrörelser. Barnet har även blivit bättre på att koordinera sina rörelser vilket gör att han eller hon är mindre benägen att ofrivilligt stöta i väggarna.

Halsbränna – Dina matsmältningsbesvär och din halsbränna kan nu få dig att må riktigt dåligt. Skönt att det snart är över. För att lindra nu, drick mycket vätska både innan och efter måltiderna, istället för under tiden du äter. Läs mer om halsbränna.

Vattnet går – Detta är ett tecken på att förlossningen är nära. Det är en del vatten, men inte som på film, där det blir nästintill en översvämning när vattnet går. Ring genast till förlossningen om vattnet går. En vattenavgång innebär inte alltid att det är dags att föda utan värkarbete kan dröja. Håll dig dock stilla tills du fått råd av en sköterska.

Diarré – Det sägs att diarré är naturens sätt att bereda väg för barnet. När din kropp blir redo för förlossningen, kan musklerna även lossna i ändtarmen, vilket resulterar i lösa tarmrörelser. Har du lidit av hemorrojder under graviditeten så kan det faktiskt vara mindre smärtsamt nu, än när du var förstoppad. Läs mer om diarré.

Bäckensmärta – Barnets huvud pressar på bäckenet, vilket gör att det känns obekvämt. Du kan drabbas av mensliknande kramper och matsmältningsbesvär. Detta kan också vara ett tecken på att värkarna satt igång. Läs mer om förvärkar.

Ryggsmärtor – Smärtorna i ryggen har varit där ett bra tag nu och de börjar säkerligen bli ganska tröttsamma. Långa stunder i duschen, där de varma duschstrålarna masserar ryggen, kan göra underverk. Läs mer om ryggont.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.

Nu är du gravid i vecka 39:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 39 läste även om förlossningsdepression samt om hur det fungerar med föräldraledighet.

Nu kan du även lyssna på vad som händer i graviditetsvecka 39.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om graviditet

bristningar vid förlossning

Bristningar

Många är rädda för att de ska brista i underlivet när de föder barn. Att råka ut för bristningar vid förlossningen är något som är relativt vanligt, men det finns olika klassificeringar av bristningar.

Läs artikeln »
gravid symptom huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten. Lider du av huvudvärk eller migrän under graviditeten? Många faktorer kan ligga bakom huvudvärken och vissa av dem kan du enkelt lösa. Gå inte runt med huvudvärk om du inte måste.

Läs artikeln »
Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Förstoppad under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid. Läs mer om förstoppning under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Förlossning

Förlossning

Förlossning – hur går en förlossning till och vad händer när man föder barn. Förlossningen är slutet på graviditeten men början på ett nytt liv. Inför, under och efter förlossningen så väcks många tankar hos er.

Läs artikeln »
Snart förlossning - hinnsvepning

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan utföras av barnmorska eller läkare för att hjälpa förlossningsarbetet på traven. Vissa genomför det även hemma. När du är gravid i slutet av din graviditet kan en hinnsvepning hjälp kroppen att sätta igång sammandragningarna. 

Läs artikeln »
Foglossning gravid

Foglossning

Är du gravid och lider av foglossning? Hur känns foglossning? Vi ger dig råd för hur du kan lindra och behandla smärtan. Läs fakta om vad foglossning innebär samt vilka symptom du ska hålla utkik efter för att veta om du är drabbad. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.