Gravid vecka 39

Gravid vecka 39

Gravid i vecka 39! I vecka 39 är dagen för förlossningen verkligen nära. När du är gravid i vecka 39 är barnet drygt 50 centimeter långt mellan huvud och häl och väger nästan 3,3 kilogram.

Allt om mage, kropp, symptom barnets utveckling i vecka 39

När du är gravid i vecka 39 så kan det vara dags för sista besöket hos barnmorskan innan det är dags för förlossningen. Många gravida känner sig nu tunga i kroppen och tröttheten är påtaglig. Barnet känner också av att förlossningen närmar sig och samlar nu på sig så mycket energi som möjligt.

Förmodligen börjar din vikt plana ut nu i vecka 39 och vissa kvinnor går till och med ned i vikt den sista veckan före förlossningen. Det är nu så pass trångt i magen att det kan vara svårt att märka av barnets rörelser. Barnet är nu drygt 50 centimeter långt mellan huvud och häl och väger nästan 3,3 kilogram. Nu tar bebisen upp hela din mage som mäter mellan 35 och 37 cm.

Faktaruta vecka 39

  • Vilken trimester är du i? Tredje trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 39? 9 månader och 3 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 1 veckor
  • Hur stort är fostret? Drygt 50 centimeter från huvud till häl och väger runt 3,3 kilo
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en vattenmelon

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 39 – barnets utveckling

När du är gravid i vecka 39 så rör sig barnets lungor väldigt rytmiskt och gör mellan 35-45 andningsrörelser varje minut. Hjärtat och levern laddar upp med näring som bebisen kan använda framförallt vid syrebrist under förlossningen. Denna uppladdning ska även fungera som en reservdepå de första dygnen innan produktionen av bröstmjölk kommit igång på riktigt.

Fostrets hjärna utvecklas hela tiden och kommer inte att vara färdig förrän barnet är runt två år. Sedan en tid tillbaka så har fingernaglarna vuxit ut, men nu är det tånaglarnas tur att vara färdiga. De har nu vuxit ut och täcker hela tån.

I graviditetsvecka 39 omges barnet av runt en liter fostervatten. Fostervattnet förnyas regelbundet. Det är nu trångt för barnet, vilket gör att det kan vara svårt att känna barnets rörelser. Barnet skall dock röra sig varje dag, annars är det viktigt att ni omgående kontaktar sjukvården.

Visste du att…
Du har säkert hört att nyfödda barn gråter mycket? Detta är definitivt en sanning som de flesta föräldrar snart blir varse om. Det du kanske inte vet är att små barn inte producerar några tårar när de gråter. Detta beror på att deras tårkanaler inte har öppnats upp än. Det är först någon gång runt en månads ålder som du kommer kunna torka bort tårar från de knubbiga babykinderna.

Gravid vecka 39 – din kropp

gravid vecka 39

I vecka 39 är dagen för förlossningen verkligen nära. Är du förstagångsföderska så ska du veta att nästan 70% av alla kvinnor föder efter den beräknade dagen. Med det sagt, så kan det mycket väl dröja några veckor till innan det är dags.

Fortsätt att vara aktiv den här perioden och gå på korta promenader eller genom att simma. Glöm inte heller att vila och ta gärna regelbundna tupplurar. Läs mer: Sovtips när du är gravid

I vecka 39 känner många kvinnor av kraftiga förvärkar. Livmodern tar nu upp all plats i bäckenet och en stor del av buken. Den trycker mot bröstkorgen, och för vissa kvinnor så känns nu riktigt jobbigt att vara gravid. Har du blivit rödflammig i ansiktet, så beror det på att hjärtat och blodomloppet nu arbetar hårdare än någonsin.

Vet du vad skillnaden är mellan sammandragningar, förvärkar och förlossningsvärkar?
Läs mer om:  sammandragningarförvärkar 
och förlossningsvärkar

Tecken på att det är dags

När du är gravid i vecka 39 så är du nära det beräknade förlossningsdatumet. Ditt barn har dock ingen klocka och det är inte säkert att han eller hon har samma tidsplan som du. Det som är säkert, är att barnet kommer ut när det är färdigt. Det finns ett antal signaler du ska känna till för att veta när det är dags att bege dig till förlossningskliniken.

1. Värkarna börjar
2. Vattnet går
3. Slemproppen släpper

Mer om: När är det förlossningsdags

Vill du vara magmodell?

gravidmage vecka 39

Bilden här visar Emma gravid i vecka 39+0 (med vitt linne) samt Sandra gravid i vecka 39 (i rosa).

Vi vill gärna visa upp även din gravidmage här. Vi efterlyser därför gravida magar i vecka 39 som vill synas på denna sida. Maila din gravidmage från vecka 39 till oss på gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att skriva vilken vecka du är gravid i.

Rekommenderade produkter

När du är gravid i vecka 39 så har du förhoppningsvis köpt allt du ska till barnet. De flesta som är gravida upplever nu i slutet av graviditeten att den stora kroppen gör det svårt att ta sig fram och att tröttheten snabbt slår till. Ska det shoppas så kan det därför vara fördelaktigt att skicka sin partner eller en vän.

Något som blir vanligare att köpa inför förlossningen är en push present. Detta är en gåva som partnern ger till kvinnan efter det att hon fött barn för att visa sin uppskattning för att hon gått igenom alla de krämpor som hör graviditeten till. Läs mer: Present efter förlossningen.

Graviditetssymptom i vecka 39

Enligt våra läsare så är trötthet, flytningar, halsbränna och ryggont de allra mest vanliga besvären i vecka 39. Svara gärna på vår undersökning här nedanför och ange vilka besvär du upplever just nu.

Rosa flytningar – De flytningar som nu kommer från slidan kan mycket väl vara lite färgade av blod. Vanligtvis lite rosa eller brunaktigt. Detta beror på att blodkärlen i livmoderhalsen har brustit. Detta är inget att oroa sig över, då det är ett tecken på att livmoderhalsen håller på att utvidgas eller luckras upp. Läs mer om blödningar.

Slemproppen – Slemproppen kan mycket väl lossna redan nu och det behöver inte betyda att du kommer föda just nu. Det kan fortfarande dröja dagar eller till och med någon vecka. Slemproppen kan mycket väl ramla ut när du går på toaletten eller tillsammans med flytningarna och det är då lätt att missa. Mer om: Slemproppen.

Halsbränna – Dina matsmältningsbesvär och din halsbränna kan nu få dig att må riktigt dåligt. Skönt att det snart är över. För att lindra nu, drick mycket vätska både innan och efter måltiderna, istället för under tiden du äter. Läs mer om halsbränna.

Vattnet går – Detta är ett tecken på att förlossningen är nära. Det är en del vatten, men inte som på film, där det blir nästintill en översvämning när vattnet går. Ring genast till förlossningen om vattnet går. En vattenavgång innebär inte alltid att det är dags att föda utan värkarbete kan dröja. Håll dig dock stilla tills du fått råd av en sköterska. Läs mer om att vattnet går

Diarré – Det sägs att diarré är naturens sätt att bereda väg för barnet. När din kropp blir redo för förlossningen, kan musklerna även lossna i ändtarmen, vilket resulterar i lösa tarmrörelser. Har du lidit av hemorrojder under graviditeten så kan det faktiskt vara mindre smärtsamt nu, än när du var förstoppad. Läs mer om diarré.

Bäckensmärta – Barnets huvud pressar på bäckenet, vilket gör att det känns obekvämt. Du kan drabbas av mensliknande kramper och matsmältningsbesvär. Detta kan också vara ett tecken på att värkarna satt igång. Läs mer om förvärkar.

Ryggsmärtor – Smärtorna i ryggen har varit där ett bra tag nu och de börjar säkerligen bli ganska tröttsamma. Långa stunder i duschen, där de varma duschstrålarna masserar ryggen, kan göra underverk. Läs mer om ryggont.

Dela med dig av dina upplevda symptom / besvär denna vecka.

Vilka besvär upplever du i vecka 39?
279 röster · 1280 svar

Nu är du gravid i vecka 39:

» Vecka 38    » Vecka 40

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 39 läste även om förlossningsdepression samt om hur det fungerar med föräldraledighet.

Nu kan du även lyssna på vad som händer i graviditetsvecka 39.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

gravid symptomsvullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten. Lider du av svullna fötter, ben eller händer? Det är vanligt att man lider av svullnad under graviditeten. Svullnaden är dock lätt att lindra, bara man vet hur. Läs mer om svullna fötter, ben och händer under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse

En läsa olika personers förlossningsberättelse kan hjälpa dig att känna dig trygg inför förlossningen. Vi publicerar här läsares förlossningsberättelse samt förklarar hur man skriver en förlossningsberättelse. Vi vill även gärna publicera din förlossningsberättelse! 

Läs artikeln »
Snart förlossning - hinnsvepning

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan utföras av barnmorska eller läkare för att hjälpa förlossningsarbetet på traven. Vissa genomför det även hemma. När du är gravid i slutet av din graviditet kan en hinnsvepning hjälp kroppen att sätta igång sammandragningarna. 

Läs artikeln »
missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

Läs artikeln »
kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
Segerhuva bild

Segerhuva

När ett barn föds så händer det att de föds med en så kallad segerhuva. Att få se en förlossning där barnet föds med segerhuva är ovanligt och det sägs bringa tur för barnet. När ett barn föds med denna huva så är det egentligen fosterhinnan som är hel. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.