Äta salami som gravid
Salami är för många gravida ett frågetecken. Torkat eller kallrökt kött såsom salami kan dock innehålla toxoplasma. Detta är en parasit som inte försvinner om köttet gravas, torkas eller kallröks.
Salami görs på malt kött, oftast fläsk- eller nötkött. Det är gott på smörgås eller i matlagning och serveras ofta i tunna skivor.
Läs även: Kan man äta skinka när man är gravid?
Salami som gravid. Vad gäller?
Om du vill äta salami som är torkad, kallrökt eller gravad, så kan du göra det om du först fryser in salamin under minst tre dygn innan du äter den. Toxoplasma dör även vid upphettning till temperatur över 65 grader. Du kan därför lugnt äta varma maträtter som innehåller salami när du är gravid. Exempel på detta är pizza där salamin varit inne i ugnen.
Om du har otur och inte är immun mot toxoplasma kan du drabbas av parasiten som kan skada ditt barn. Vanligaste skadan är synskador. Detta är ytterst sällsynt men det kan inträffa om man som gravid äter exempelvis salami.
Kan man äta ölkorv när man är gravid?
Ölkorv kan du precis som med salami äta, men för att undvika risken för toxoplasma så bör den frysas i minst tre dygn innan du äter den. Det finns dock ingen risk för listeria om du äter ölkorv när du är gravid.
Läs även: Toxoplasma i kattens avföring.
Läs även: Rostbiff under graviditeten, mozzarella eller parmesanost.